QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Film] Avatar

2009.12.30. 15:30 | TrueY | 1 komment

Címkék: film animáció 2009

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 166 perc, 2009
http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=104833

Le kell szögeznem, hogy a film nagyon látványos és a legapróbb részletekig kidolgozott. Én első nekifutásra nem nagyon találtam benne ellentmondásokat. Na jó, a vége egy kicsit túlzás, de ez nem von le semmit a film értékeiből. Sigourney Weaver pedig mindenben jó! Legyen szó idegen lény trancsírozós, vagy szellemüldözős, esetleg elnök feleséges szerepről. Csak azt nem értem, hogy miért bagózott? Ő volt az egyetlen élőlény az egész filmben, aki cigarettára gyújtott. Neki viszont majdnem mindig lógott egy bűzrúd a szájából. Annyit elárulok, hogy a végén bekrepál. Bár nem a dohányzástól!

A Sugárban néztük meg 3D-ben. Ez színes üveges megoldással operált. Kicsit furcsa érzés. Olyan, mintha búvárkodnék. A 3. sorból néztük és csak egy fej beállítással lehet úgy nézni, hogy minden látszódjon. Ha egy kicsit is elfordítottam a fejemet, akkor a szemüveg kerete kitakart egy részt. Ettől némileg el is gémberedett a nyakam.

A 3D nem nagy durranás. Főleg a főcímnél és a feliratoknál érezhető, hogy a szöveg a levegőben lebeg. A mélységérzetem nem lett túlzottan felcsigázva. A kamerás részek nem tudnak lépést tartani a grafikai modullal. Néhányszor előfordult, hogy a kamerás képeknél a közeli tárgyak életlenek voltak. Hát igen, a mélységélesség. Ez sem volt zavaró, de én direkt kerestem az ilyeneket. :-)

Nagy előnye a filmenk, hogy ellentétben a Gyűrük urával, itt nem voltak holt idők. Végig fenn tudta tartani a feszültséget és az érdeklődést. Szerencsére barátilag felhívták a figyelmünket, hogy előtte nem szabad folyadékot magunkhoz venni, mert a 166 percet végig kell ücsörögni. Volt is, aki nagyon sietett a vége főcím alatt a koltyóra. Mondjuk egy fél liter lónyálat be is nyomott menet közben az izgalmakat enyhítendő.

Csak egy-két helyen problémás a mozgás. A 6 lábú lovaknál egy kicsit, a bennszülötteknél itt-ott. De az látszik, hogy sok munka van benne. Szépen megcsinálták.

Amik szeret(né)nek vezekelni az államalapítás körüli genocídium okából. A végső csata engem a Little Bighorn-i ütközetre, vagy a Isandlwana-i csatára emlékeztet. A fehér embert csúnyán elpáholták a lenézett bennszülöttek. Persze hiába győztek az indiánok, vagy a Zuluk, azért a fehér ember mégis csak lenyomta őket, mint a postabéllyeget. Ezt majd a folytatásban láthatjuk. Úgy 6 év múlva, mert akkor ér oda a következő transzport. Bár lehet, hogy már most is úton van egy szállítmány...

A film persze jogosan figyelmeztet minket, hogy nem okos dolog szétcseszni a környezetünket. Egy kicsit oda kellene figyelni, hogy tényleg annyit fogyasszunk, amennyire valóban szükségünk van. Szerencsére már vannak olyan törekvések, amelyek a GDP egyeduralmát próbálják a megdönteni, a megszerezhető örömöt és az elpazarolt anyagokat is figyelembe véve. Különösen ajánlom azon ausztrál embertársainknak, akik gépfegyverrel kaszabolják le a kengurukat, mert az olyan vicces. Persze azért azt se felejtsük, hogy többnyire nem igaz, hogy a természeti népek milyen hihetelen nagy harmóniában élenek együtt a természettel. Ajánlott olvasmány: Diamond, Jared: Az összeomlás.

Van benne egy jó adag Gaia elmélet. Vagy utalhatunk Stanislaw Lem Solaris c. művére is (nem tudom Halivúdnak megbocsátani, hogy megcsinálta magának a saját rimékjét. Kár volt!), ahol egy bolygó méretű gondolkodó lényt vizsgálnak embertársaink.

Ja, és mi az a Grózérc? Ahogy Koltai tanárúr mondta: A gyógyszergyártás alapanyaga, a kohászatban nem játszik jelentős szerepet. :-)

Nagyon ajánlom megnézni, mert izgalmas és szépen összerakott filmet láthatunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr261632913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmkritika az Avatarról a Zöld Film (zoldfilm.blog.hu) oldalon:
zoldfilm.blog.hu/2010/01/02/avatar_az_okofilm
süti beállítások módosítása