QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] blog.hu sablon stílus állítgatás (frissítve#3)

2011.05.29. 12:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2011 hájtek

Sablont váltottam, mert egyre több oldaldobozom lett és a Typewriter sablon csak 1 oldalkeretes. Az is zavart, hogy ha van egy balra igazított kép és ha mellette listát kezdek (OL, UL tag-ek), akkor a lista elemeit jelöltő pont/szám belelóg a képbe. Továbbá a beillesztett kód sorok (CODE tag) formátumát is szerettem volna megváltoztatni. Olyanra, mint ahogy a szerkesztőben is látszik.

A "21th Century Diary" sablont választottam, de sajna a fenti problémákat az sem oldotta meg. Hát ugorgyunk neki a problemák kidolgozásának!

Megjelenítés fül / Gyári sablonok / "21th Century Diary" sablontól jobbra 2. kis zöld ikonra klikk (Másol) / Új nevet ad. Így keletkezik a "Saját sablonok" táblázatban új névvel egy új sablon, amit kedvünkre módosítgathatunk.

Az új sablon mellett több kis zöld ikon is feltűnik. Most nekünk a CSS-kell. Az oldal forrásának böngészése után arra jutottam, hogy a két problémámat úgy oldhatom meg, ha a Bejegyzés részbe beírok két tételt:

  • A már létező div.post img-hez hozzáírtam, hogy "margin-right: 20px;". Így jobb oldalon egy kicsit több hely marad. A lista elemek jelei így nem fognak a képbe lógni.
  • A "post" class-hoz tartozó CODE tag-ot pedig így vettem fel:
    div.post code {
      display: block;
      margin: 5px 15px 5px 15px;
      padding: 5px;
      border: 1px solid #d0d080;
      background: #ffffc0;
    }
    Ez sárga hátteret definiál, sötétsárga kerettel. A jobb és bal margó 15 képponttal beljebb húzva, 5 képpontot kihagy a doboz felett és alatt. És befoglalt szöveg sem lóg rá a keretre.
  • Picsit csúnya, hogy a legnézettebb listában a számozás a wrap-polt szöveg közepénél jelenik meg. Valamint, hogy az egyes címek között nincs pici rés.

    Sideboxes ablakba adjuk hozzá:

    div.widget_topvisited td.place {
      vertical-align: top;
      padding-bottom: 0.2cm;
    }
    A számozás most már a cím tetejéhez van igazítva. De sajnos nem hagy 2 mm-t két cím között. Nem lehet minden tökkéletes.

  • Hogyan lehet a cikkhez fűzött megjegyzéseket egy kicsit csicsázni? Minden saját megjegyzés az "owncomment" osztályba kerül. Tehát ha azt akarjuk, hogy a saját megjegyzéseink körül legyen egy sárga keret és a háttere is legyen halovány sárga, akkor ezt kell hozzáadnunk a style sheet-hez a kommentek szekcióban:
    div.owncomment {
      border: 1px solid #d0d080;
      background: #ffffc0;
    }

  • Sajnos a General beállításoknál a h1 formázást nem veszi figyelembe. Túl világos szürke a fehér háttéren. Csak akkor változik a szín a végleges posztban, ha a Bejegyzés részbe emeljük be az alábbi részletet:
    div.post h1 {
        font-family:Tahoma, Verdana, Arial;
        font-size:24px;
        color:#404040;
    }

 További kérdések: Hogyan tudom lecserélni a sablon alapból beállított képeit?

  • A képek helye a File-kezelőben a skins/Sablon_neve/img alatt vannak. Sajnos innen nem tölthetők le közvetlenül.
  • Végül is úgy néztem meg, hogy hol is van az eredeti kép, hogy betöltöttem egy oldalt Firefox-ban (ad-block-kal felvértezve), jobbklikk a képre és a kép blokkolását kiválasztva kiírja a teljes URL-t. Vigyázzunk, hogy a Mégse/Cancel gombbal lépjünk ki!
  • Két grafikai elem érdekel első sorban. A fejlécben levő naaagy kép, illetve az egyes oldaldobozok tetején található ikon. Ezek teljes path-sza:
    https://m.blog.hu/ql/qltura/skins/21th_century_diary_x/img/fejlec.jpg
    https://m.blog.hu/ql/qltura/skins/21th_century_diary_x/img/boxtitle_bg.jpg
    (gondolom, hogy ne legyen túl sok bejegyzés egy i-node-ban és ne lassuljon be a kiszolgálás, ezért a blog nevének első két betűje alapján alkönyvtárakat nyitottak.)
  • Innen le lehet tölteni, megszerkeszteni és a File-kezelővel visszatölteni a skins/21th_century_diary_x/img alá a File-kezelővel.

HuhuA CSS bejegyzések elemezgetésével némi információhoz is juthatunk. Alapban a beágyazott képek balra vannak igazítva. De ha az IMG tag után beírjuk paraméterként, hogy class=imgright, akkor jobbra lesznek igazítva. Egy pl:

<img height="150" class="imgright" src="https://m.blog.hu/ql/qltura/F%C3%BClesbagoly.jpg" alt="Huhu" />

Definiálva van még a imgnotext class is, arra az esetre, ha nem szeretnénk, hogy szöveg kerüljön a kép mellé. Továbbá látok egy imgleft-et is, de nem értem, hogy miért kell külön definiálni, amikor ez az alap beállítás az IMG tag-nál.

Mellékesen azt is megtaláltam, hogyan tudok avatar-t feltölteni. Itt a segítség.blog.hu.

Egy érdekes leírást találtam a favikonok lecseréléséről. Röviden szerezzünk be egy képet. Lehetőleg ne valami extrém nagyot, mert 16x16 pixelre lesz összenyomva. Menjünk el a favicon.cc oldalra. Töltsük fel a képet, majd az eredményt töltsük le. A File-kezelő fülön fel kell tölteni az így keletkezett favicon.ico file-t a skins/21th_century_diary_x könyvtárba. Már csak pár percet várni kell, hogy befrissüljön a szerveren.

Végül elkezdtem felszámolni az IMDb linkeket a filmes posztoknál. Az onnan belinkelt képeket valami miatt nem tölti be. Ha egy másik fülön megnyitom a linket, akkor meg betölti. Szóval a cache-ből már megnyitja. Vajon miért? A support[beigli]blog.hu segített. Az IMDb nem engedi a hotlinket. Már csak azt nem értem, hogy honnan tudja a szerver, hogy egy beágyazott linkről, vagy URL beírásával tölteném be?. Na szóval az xpress-en egy adott film mellett van egy DVD tok kép. Ez egy kicsit el van forgatva. De ha rákattintunk, akkor feljön szembe fordítva is. Már ha feljön. Mert néha nem. Ekkor egy kicsit még guglizuni kell. De azért többnyire feljön.

Ne legyünk sablonosak minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr802825236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása