QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Bartos Erika: Bogyó és Babóca történetek

2011.06.18. 12:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2010

www.bogyoesbaboca.com

Bartos Erika második nagy sorozata, amivel elbűvöli gyerekek és családok (tíz/száz)ezreit. A "családregényhez" (Anna, Peti és Gergő) képest itt már meseszerűbbek és hosszabbak a történetek, amelyekből minden könyvben kettő van. A korábban megszokottak szerint egynehány mesét a szerző előadásában is élvezhetünk (>itt<). Érdekes, hogy a szöveg fentről lekerült. Így egy kicsit nehezebb olvasni a pocakomra támasztva. Számomra nagy szerencse, hogy a két főszereplő pont passzol a két gyerekemhez (nővér-öcs), mert így a neveket lehet helyettesítve olvasni.

Kis bajom, hogy túl emberszerűek a figurák (l. lábas csiga). Inkább csak jelzés értékűek. Sokkal több szereplő van: Alfonz, a tücsök; Baltazár, a méhecske; Csiga Csaba; Dorottya, a dongókislány; Döme, a krumplibogár; Egon, a cserebogár; Félik, a Dion bolygó lakója; Gömbi, a kis virágbogár; Huba, a homokbogár; Kata, a sárga katica; Kelemen, a kanári; Lili, a rózsabogár-kislány; Milla, a hóbogár; Mókus Regő; Patrik, a pattanóbogár; Pihe, a lepkelány; Sün Soma; Szellő, a szitakötőlány; Ugri, a szöcskelány; Vendel, a szarvasbogár. És van jó pár névtelen állatak: hörcsög, bagyolydoktor + 3 kisbagoly, kukac, gomba, kanárifiókák, 3 szú, télapó + 2 rénszarvas, százlábú, hangyacsalád, szentjános bogarak, bolha + bolhák, barlangi pók, Dongó néni, Pettyes Futrinka néni, vízisikló, postagalamb, egér. És van egy rakat egy-egy mesében rövid ideig feltűnő alany (polip, sánta (8 végtagú) rák), teknőc, szivárványhalak egész hordája, dioni bennszülöttek, szarka.

Pár dolgot nem értek. A B&B karácsonya könyvben találnak egy sebesült százlábút, ami érthetetlenül nő. Megtalálásakor még 4 szelvényből áll (+ fej), de a következő oldalon már 6-ból. Mire felkerül a szánkóra már 7-re nő. A betegség közben nem nő (legalább 4 lapon keresztül). De mire ajándékot kap, már 8 lesz a szelvényei száma. Az utcsó oldalon már csak 14 cipellőcske áll a polcon. Összement? A Bogyó és Babóca ünnepel: A biciklis részben pedig már egyenesen 9 szelvény boldog tulajdonosa. Biztos a hátsó 2 pár lábára papucsot vesz. A 9 szelvény a későbbi történetekben is marad.

A Csiga Csabás, búvárkodódós történet picit sántít. Búvármaszk és reduktor nélkül problémás merülni. Főleg direktben lefetyelni a 130+ bar nyomást. No és miért merül el a gesztenyehéj hintó? Megannyi megválaszolhatatlan kérdés... :)

Tudom, tudom, a csiga különben sem beszél...

Plútó, már nem bolygó, hanem törpebolygó. 2006 augusztus 24. óta.

Egy kis rajzbeli hibácska: A Bogyó és Babóca az óvodában kötetben, A barlangi pók részben az egyik képen Baltazár, a méhecske trikót cserélt. Nincs becsíkozva a ruhája.

Nem értem, hogy a kukac miért főszerepel minden mesében.

A kiadott kötetek:

  • Bogyó és Babóca (2006): A Barátság; A szivárvány: Babóca összeveszik Bogyóval egy cseresznyén és végül összehaverkodnak; Bogyó nem érti a fizikát és fel akar mászni a szivárványra. Babóca megsajnálja és csinál neki egy olyat.
  • Bogyó és Babóca karácsonya (2005): Télapó; Karácsony: Bogyó nem kap a Télapótól ajit (akiről kiderül, hogy márpedig van); Találkoznak a százlábúval és megmentik.
  • Bogyó és Babóca a levegőben (2005) - Papírsárkány; Boszorkányok: Bogyó és Babóca megröpteti az erdő lakosságát; Jól ráijesztenek egymásra, majd kibékülnek.
  • Bogyó és Babóca az óvodában (2006): A barlangi pók; Egy nap az óvodában: Nem örömtelileg találkoznak a barlangi pókkal; A csapat oviba megy.
  • Bogyó és Babóca világot lát (2006): Tengeri kaland; Űrutazás: A két főhős elmegy a tengerig. 2 nap alatt(!). Majd hazamennek; A Sci-fi vonal. A Plútón túlra kerülnek, ott majdnem elítélik őket, de majd mégsem.
  • Bogyó és Babóca beteg (2007): A fülgyulladás; A kis dongólány: Bogyónak megfájdul a füle (l. sapka motívum); Baltazár (a haploid méhecskefiú (!)) szerelmes lesz. No de pont egy dongóba?
  • Bogyó és Babóca zenél (2008): A tücsök hegedűje; A hóember: Eltörött a hegedű; lezúznak egy hóembert
  • Bogyó és Babóca rokonai (2008): A sárga Katica; A vízicsiga: Rokonlátogatás kétszer
  • Bogyó és Babóca a jégen (2008): Az elveszett mogyoró; Vendel korcsolyázik: Jön a tél; sőt már itt is van. Két új szereplővel.
  • Bogyó és Babóca ünnepel (2009): Sün Soma születésnapja; A bicikli: Soma hintázik; A százlábú ajit küld.
  • Bogyó és Babóca jelmezbálban (2009): Jelmezbál; Erdei tornaverseny: Elveszik a jelmez; Végre kiderül, hogy Bogyó is ügyes. Valamiben.
  • Bogyó és Babóca segít ():
  • Bogyó és Babóca épít (2010): A homokvár; Gömbi tornya: Elmennek homokvárat építeni. Inkább az útról szól, mint az építkezésről; Göbi begurul és már nem is akar tornyot építeni. Majd mégis.
  • Bogyó és Babóca süteményei (2010): Áfonyaszedés; Mézeskalácsok: Áfonyaszedés közben Döme csúnyán viselkedik, erre Pihe majdnem vízbe fúl. De miért is kell híd 3 rovarnak?; Szarka mézeskalácsot csen, de megbánja.
  • Bogyó és Babóca kertészkedik (2011): Napraforgók; A gomba kalapja: 2 krimi. Ki rágcsál éjszaka?; Ki csente el a gomba kalapját. Ez a legjobb rész (szerintem)! Zseniális, ahogy felpróbálják a gombára a különböző kalpagokat.

Eddig meg voltam győződve, hogy az Anna, Peti, Gergő sorozat volt előbb, de a könyvek dátumaiból látom, hogy tévedtem.

Szerintem a mozifilm (Bogyó és Babóca - 13 mese) kicsit célt tévesztett. TV mese sorozatnak jobb lett volna, de valószínűleg azt mtv-t nem érdekelte. Egyben egy picit túl tömény. De úgy látom, hogy már van folytatása is (Bogyó és Babóca - 13 új mese).

Nagyon tudom ajánlani minden kis és nagykorúnak! Kedvesek, aranyosak a mesék.

Legyünk bogarasak minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr562822706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása