QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: A megkerült cirkáló (Rudolf Péter) (frissítve)

2012.02.29. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hangoskönyv 2011

Kossuth Kiadó, 2011
www.kossuth.hu
Elektromosan olvasható: mek.niif.hu

"Fülig Jimmy után én vagyok a legkevésbé babonás ember a tengeren. De valószínűbbnek tartom, hogy előbb látjuk a Zöld Pofát, amint a Déli Kereszten ül és furulyázik, mint a jó öreg Hountlert, Piszkos Freddel a hídján, ha ez nem akarja."

Rejtő visszaeső szereplőinek további kalandjai. A Radzeer cirkáló most már a biztosító társaságok megbízásából hajókat kísérget. Egy szórakozó milliomosokat szállító hajó délre indul San Franciscóból és eltűnik. A Radzeeer is. De mégsem. Fülig Jimmyt bízzák meg, hogy keresse meg önmagukat. Végül nagy bonyodalmak árán felkerekedik egy kissé szétzüllött csapat és még azokat a problémákat is megoldják, amiket maguk okoztak.

Tetszett, hogy végre nem olyan totálisan nagy hülyeség, mint a Piszkos Fred közbelép. De a történet nem is annyira furmányos, mint az elveszett cirkáló. Rudolf Péter viszont mély átéléssel játsza mind a tucatnyi szereplőt. Egy furcsaságot mond. Azt, hogy "Yankee-Doodle" úgy mondja, hogy "Jánki dádli". Persze lehet, hogy neki van igaza. A gugli fordító szerint >így< ejtendő.

Kicsit elgondolkodtam, hogy vajon a Rézgróf egyezhet-e Rozsdással az Elveszett cirkálóból, mert nagyon hasonlóak, de nem. A polgári nevük is más (Milton Winter és John Hallyburton). Rozsdás inkább egy Fülig Jimmy előzmény, csak mivel letelepedik kellett egy új arc. Bár Rejtőnél ez sem szokott problémát okozni.

Nem értem, hogy Fülig Jimmy történetének szálja miért akad meg, amikor Wágner úr leüti a sűrűben a hozzánőtt ajtóval. Onnan kezdve nincs szerepe a történetben. Miért írta ki Rejtő? Továbbá nem világos, hogy miért olyan nagy baj, hogy a géppuska hevedereket fent felejtették a barlangban? Bármikor visszamehettek volna érte (mint ahogy később fel is mennek), de valami miatt ezt nem teszik. Persze fokozva ezzel az aggódást a hősökért. A végén jön Piszok Alfréd és mindent elrendez.

Az sem világos, hogy az egyébként viszonylag értelmes Fülig Jimmy miért lesz debillé, amikor írni kezd? Ezt már a Piszkos Fred, a kapitányban sem értettem. San Antonio herceghez írt levelei nagyon gázosak.

A regény elején jól megverik a Fáraót és a kocsmáját szétütik. A Fáraó Az elveszett cirkálóban is feltűnik, de akkor még francia "utazási irodát" üzemeltet Pireuszban.

Szokásos szószedet:

  • "Ezek a szép, két- meg háromkéményes gőzösök, a nagy társaságok bazenjeiben, figyelmet sem érdemelnek." - Mi az a bazen?
  • "Az igaz, hogy ezek a hajók fenéktől fölig yarrah-fából épültek." -Ez valami nagyon kemény fa, amit csak Ausztráliában lehet találni.
  • "Az öreg Ruff nem is foglalkozik mással csak kopragyűjtéssel." - Mi az a kopra? Nagy nehezen (ekszvájzed kartárs rávezetésével) megleltem a megoldást. Angolul copra, malájul koppara és a kókuszdió szárított olajtartalmú húsa.
  • "Egy eleve készen tartott vörös márgadarabbal felírta a falra hatalmas, iromba betűkkel a következőt:" - Cirmos, tigriscsíkos??? Milyen egy cirmos betű?
  • "Egyszóval tisztelettel emlegették minden kikötőben a Vakapád nevű tízezer tonnás gőzöst, Szemtelen Manfréd tulajdonát."
    "De a rádiójel úgy szólt, hogy a tizenötezer tonnás Southampton csatahajó teljes gőzzel útban van ide"
    Mekkora egy 10000, vagy 15000 tonnás hajó? Keresgéltem egy kicsit. A Titanic 66 ezer tonna vízkiszorítású, 270 m hosszú, 28 m széles, és 18,5 m magas (vízszintől a felső fedélzet tetjéig) volt, 2700 emberrel a fedélzetén. A Szent István hadihajó pedig 20 ezer tonna vízkiszorítású (mondjuk direkt alacsony vízkiszorításúnak tervezték) és 150 m hosszú volt, amin 1100 fő szolgált.
  • "felugrott a kősáncra, és történelmi időkből itt rozsdásodott roppant fringiáját meglóbálta a feje fölött, hogy lesújtson..." - finom acélból készült kard.
  • "Itt van az egész inventár" - leltár, jegyzék.

Ker(g)üljünk meg minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr923468221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása