QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Zene] Budapest Jazz Orchestra és Bereczki Zoltán

2012.03.23. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: zene 2012

Erzsébetligeti Színház, Corvin Műv.ház
2012.03.11 19:00
bjo.hu

"Mikor csináltál utoljára valamit először?"

A koncert színhelye az Erzsébetligeti Színház, Corvin Műv.ház. Nem is tudtam, hogy ilyen is van Budapesten. Szép épület, nemrég újíthatták fel. A gugli navigáció jól elvitt volna, de szerencse, hogy volt a fedélzeten helyismerettel rendelkező utas és megérkeztünk a tutiba, mert nem triviális helyen van a parkoló.

Gondolom a zenekar szeretné szélesíteni a közönségét, ezért ez az érdekesen furcsa a felállás. Egy bigband és egy musical énekes, aki mostanság a Megasztár zsűrijében mutatkozik. Az első néhány számmal a zenekar bemelegíti a közönséget. Nagyon jól szólnak: 5 szaxofon, 4 pozan, 4 trombita, dob, bőgő, zongora (szinti), gitár és néha fuvola. Nekem egy kicsit sok a fúvós. A gitárt és a bőgőt sokszor nem is hallottam. Szegény dobost meg eldugták a gitáros mögé. Nem volt egy dobogó a közelben?

Nekem érdekes volt, hogy karmester nélkül léptek fel és az egyik szaxofonista (gondolom a zenekar vezetője) mutogat a többieknek. Viszont a lezárásokat a mellette ülő (alfőnök?) mutatja. Gondolom azért, hogy a vezetőnek legyen ideje felvenni a mikrofont.

Próbáltam jegyzetelni, hogy milyen számok voltak. Az elhallásokért elnézést! Sajnos sok szerzőt és számot nem ismertem, mert csak szeretem a jazz-t, de nem ismerem túlságosan jól. A számok természetesen tele vannak (főleg fúvós) szólókkal.

A tecső linkek egy része nem a BJO-val készült, egy része a BJO-val, de nem ezen a koncerten. Azon meglepődtem, hogy az utolsó jó pár szám a tecsőn is megvan! Szerintem előttem, kicsit jobbra ülő illető tette fel. Köszönet neki!

1. Count Basie: Every little bit helps (tecső)
2. ?: Mosaic (tecső - BJO) A gitáros (Gyárfás István) nagyon koncentrál. Sokkal felszabadultabb szokott lenni. Gondolom egészen más a saját triójában játszani, mint egy nagy zenekarban. A többi zenésszel pedig most találkoztam először.
3. Buddy Rich Big Band: Time will tell - Bőgő szóló, dobbal, majd szétfújás (a parókám is majd leszállt). Nagyon dögös szám! (tecső)

És itt jött Bereczki Zoltán, akit én még nem hallottam énekelni. Ez az első közös fellépésük. Van kontraszt. Bereczki mjúzikelesen csillogós zakóban és nadrágban jött be.

Nekem kicsit érdes Bereczki hangja. Ehhez a nagyzenekari hangzáshoz én kicsit öblösebb hangot képzelnék el. Sajnos az énekes hangosítása nem volt túl  jó, mert néha kihagyott a mikrofon. Hát hiába ezek a rádiós mikrofonok néha megzavarodnak. Zavaró, de szerencsére nem nagyon.

4. ? - Ezt sajnos nem konferálta be, így nem sikerült lejegyzetelnem.
5. Ella Fitzgerald: Somebody loves me (tecső - Ezt Szulák Andrea énekli, de a BJO a zenekar). A konferansz közben hangzott el Bereczki szájából a mottónak válaszotott mondat: "Mikor csináltál utoljára valamit először?"
6. Michale Bublé: Me and Mrs Johns (tecső - ez egy Michael Bublé koncertből van, kínai felirattal. Az első 2'30" konferálás.) - Szép, melankolikus szám. Engem nem fogott meg annyira.
7. Bart Howard: Fly me to the Moon - (tecső - na, ez pont erről a koncertről van!) - Klasszikus darab.

Itt Bereczki kiment pár szám erejéig.

8. Get out of town (tecső -BJO  with Mark Nightingale) -Gitárszoló, pozan
9. Bob Minzer: El Carbonaro - Érdekes, ahogy 'megtámasztják' a szólókat. Ez saját szóhasználat, szóval kéretik nem kinevetni. Arra gondolok, hogy nem szólóznak magukban sokáig a zenészek, hanem néha visszalépnek a többiek is pár taktus erejéig, majd megint egyedül marad a szólista. Szaxofon és trombita szólók szólnak.
10. George Duke: T-Jam (tecső - azt hiszem ez az eredeti)  Gitár, fuvola, trombita, bőgő, szaxofon x 2 szólókkal.

Bereczki vissza.

11. ?: Feeling good (tecső - erről a koncertről) - Jó kis jazz szám
12. Máté Péter: Vagy mindent, vagy semmit (tecső - erről a koncertről) - Egészen Máté Péteresen énekli.
13. George Michael: Kissing a fool (tecső - erről a koncertről) - Az a furcsa, hogy ezt is Máté Péteresen énekli.
14. ?: It had better be tonight (tecső - erről a koncertről) - Egy szamba zárásként.

+1. Frank Sinatra: New York, New York (tecső - erről a koncertről) - És egy a ráadás... Igazi Sinatra klasszikus! Hangosítással itt is vannak gondok.

Jamming minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr54315017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása