QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány (Bodrogi Gyula)

2012.05.15. 11:00 | TrueY | 10 komment

Címkék: hangoskönyv 2012

(Bodrogi Gyula előadásában)
Hangoskönyv (MP3 CD)
Kossuth Kiadó, 2006
kossuth.hu
elektromosan olvasható: mek.niif.hu

"- Uram! A késemért jöttem!
- Hol hagyta?
- Valami matrózban.
- Milyen kés volt?
- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?
- Kagyló.
- Hány részből?
- Egy darabból készült.
- Akkor nincs baj. Megvan a kés!
- Hol?
- A hátamban.
"

Rejtő talán legnagyobb klasszikusa. Vicclegel, meghat és kalandoz. Bodrogi Gyula nagyon jó választás Piszok Alfrédnak, de hát egyébként nem sokat lehet ezzel a hanggal játszani... Egy picit egyhangúbb a többieknél. 

Több részből vagyon összetákva. Az első a hajóút, ahol is megismerkedünk a későbbi hősökkel. Majd jön a koldus és királyfi-féle csere-bere. Fülig Jimmy király lesz és a herceg csavargó. Jimmy főleg leveleket ír. Ezek jobbára unalmasak. A herceg hányattatásai az igazi fő szál. Feltűnnek mindenféle trónkövetelődzők és a végén mindenkiről kiderül, hogy nem az, akinek hiszik. Fred családi állapotáról itt tudhatunk meg a legtöbbet. Ő Vadsuhanc igazi apja és a Boldogság szigetek királynéja a volt felesége (akitől igazából el sem vált). Fred valamikor 1878 és 1886 között született (III. fejezet: "Jimmy - mondta. - Ötvenkét éves vagyok, és először életemben dolgom van valahol." és a XII. fejetet: "És ma is érvényben van a "LEX FÜLIG 193... 1. T.c.: A KÜLSŐ MEGJELENÉS KÖTELEZŐ EGYSZERŰSÉGÉRŐL, A KORONATANÁCSBAN"").

"- Uram - felelte Fülig Jimmy szomorúan. - Mit ér a legnagyobb kitüntetés rum nélkül?
- Az én társaságomban nem lehet berúgni.
- Azért én megpróbálnám. Hátha sikerül?
"

Nagyon érdekes az a párhuzam, ami a valóság és a fikció között kialakul. Faludy a Pokolbéli víg napjaimban leírja, hogy Recsken különböző csoportok voltak. Pont mint itt a szingapúri klubok (Játékos Halak, Kivégző-asztaltársaság, Hűséges Almák, Serény Múmiák vs Felségsértők Zárkája, Fürdőkád-Disszidensek, Nagypofájú Özvegyek Zárkája, A Kétszáz Miniszterelnök Szalonja, Izolátor, Görögök Zárkája).

Egy dolgot nem értek, hogy miért jó, ha a Boldogság szigetet elkerülik a hajók? Pedig az új király ezen munkálkodik.

"Közben Mr. Irving egy tizennégy éves fiúcskával kétcentes alapon garambolozott." - Vajh mi féle játék lehet a garambol?

Nagyon ajánlom mindenkinek!

Ne KÉSlekedjünk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr423529510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Még nem hallgattam soha hangoskönyvet. Kell rá koncentrálni?
@nk: Szerintem nem. Én lefekvés után szoktam hallgatni. Egy kicsit eltereli a gondolataimat és könnyebben elalszom. Így kétszer, háromszor is meghallgatom. De sajnos jegyzetelni nehéz. ;) Még azt nem tudom, hogy okostelefonnal hogyan tudnám megcsinálni, de a régi Nokia E51-esemen még gombok vannak és azokat lehet a párna alatt is nyomogatni. :)
A MEK-es hivatkozást törölheted! Kb. három-négy napja még olvastam. Ma arra ébredtem, hogy minden Rejtő regényt levettek a MEK-ből. :-(
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Bakker! Most miért? Rejtő már 70 éve írta a könyveket. Leszedték a rovás írásos és a vakok által felmondottakat is! Sőt az orosz és angol verziókat is! Nem tudod, hogy miért?
@TrueY: mert hála ennek a kib. nagy jogbiztonságnak, már megint visszamenőleges hatályú törvényt hoztak a seggfejek és a szerzői jogok lejáratát kiterjesztették néhány évvel.
Ha jók az infóim, jövő év végén fognak visszakerülni a MEK állományába. Addig (most nem jut eszembe melyik) kiadó árusítja e-könyvként... :-(
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Csak nem olichargázol már itten? Az nem lehet, hogy önző gazdasági érdekek irányítsanak és a kormányunk a karvaly-tőke hálójában vergődjön! ;) Legfeljebb sas-tőke!
@TrueY: nem szokásom. Csak teli a tököm azzal, hogy újabban már visszamenőleges hatályú törvényeket hoznak ezek a politikus tetvek. :-(
@TrueY: Rejtő kapcsány: kundk.hu - a srác valamikor lementette a mek Rejtő archivumát HTML-ben. :-)
@A fidesz a betegek kiirtására készül: Kösz a linket! Nagy segítség a blog-oláshoz. Is. Én főleg hangoskönyvben hallgatom, de idézni csak pontosan, szépen, ahogy a Szoljuz TMA-10 megy az égen, úgy érdemes... :)
süti beállítások módosítása