QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: Piszkos Fred közbelép (Rudolf Péter)

2012.08.21. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hangoskönyv 2012

(Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)
(Rudolf Péter előadásában)
Kossuth Kiadó Zrt., 2006
kossuth.hu
elektromosan olvasható: mek.oszk.hu

"- Hogy hívnak téged? - kérdezi Pöttyös Alkony a főnököt.
- Hazug Hal a nevem, de ez nem igaz.
"

Ez az alkotás mutatja, hogy a nagy kedvencek is melléfognak néha. Nem túl erős darab. Szerintem a kiadó erős nyomására írhatta. Vagy ilyen lenne minden Rejtő mű, ha a kiadó nem erőltette volna történetet? Mindegy. Az író előszedte a Piszkos Fred és az Elveszett cirkáló alakjait és a kimaradt ötletekből gyúrt egy új regényt. Elég kétes lett. Pusztán szóviccekből nem lehet történetet írni. Persze van benne némi világ megmentés is, de ez szinte teljesen az utolsó bekezdésre korlátozódik. Addig is a végletekig fokozza az őrületet. Pepita Oféliával és a részeg hajóval. No meg a pestises lélekvesztővel, amiről a végén kiderül az igazság.

Adva vagyon egy kő gazdag, unatkozó pasi, aki nőjét lenyűgözendő valami nagy dologba szeretne fogni, de nem tudja hogyan. Ezért újsághirdetést ad fel. Végül jelentkezik egy elveszett földrajztudós és erre felfedező utat szervez, hogy feltalálja az említett urat. Hajóján magával viszi hát a feltalálni való embert. Ebből lesz a bonyodalom, mert emberünk lemarad a hajóról.

Az expedícióhoz és a hajóhoz persze kell hozzáértő csapat. Fülig Jimmy lesz a hajózási szakember, az expedícióhoz pedig jönnek a rokonok, ismerősök. Focibíró, hóhér, ilyenek... Piszkos Fred pedig rászervez a csapatra.

A végén Fülig Jimmy meghal és utólag megírja saját nekrológját is. Csak fanatikus Rejtő fan-oknak ajánlom!

Ismét van pár ismeretlen kifejezés, no és egy-két furcsaság.

  • "- Nyomban hozatok pálinkát - kiáltott lelkesen Mr. Theo." - A történet San Francisco-ban kezd bonyolódni. Mindenki amerikai. Miért kér valaki pálinkát? Whiskey már nem is jó?
  • "Olyan kék, olyan világító, kísértetiesen csillogó, ibolyaszínű jelzőlámpák tompa, lapislazuli izzásában hevülő, olyan rémületesen élénk és tisztára kék, hogy káprázott tőle, aki látta!" - ez meg mi a szösz? A wikipedián találtam meg a választ. Szép, nagyon kék kő, lazulit.
  • "Gyászkeretes zsebkendőjét punktálüvege alá helyezte," - speciális szemüveglencse, amely mind a két felén domború. Gondolom manapság azért nem használják, mert túl vastag.
  • "Emlékszik ety közös haverunkra, a Buszkó Mótsingra, aki egyben az Igazi Trébics is és aban a szerencsés részesülésben volt, hogy felsékedet öt dollárért eladta rapszolgának."
    Fülig Jimmy erre rosszul emléxik. Buzgó Mócsing ugyanis 2,5 $-ért adta el Tulipánnak. Forrás: Piszkos Fred, a kapitány, VII. fejezet, 1. rész. A licit 3 $-ról indul, de őfelsége már össze van verve.
  • Egy igazi rejtői idézet: "A nő olyan, mint egy költői hasonlat. Ha szép, akkor az sem baj, ha nincs semmi értelme."
  • Ez is egy tipikus történet a regényből. Egy nemlétező szereplőről szól, aki annyira mellékszereplő, hogy igazából benne sincs a könyvben. A 32. fejezetben tűnik fel és tova: "Sir Maxbell, aki olykor kidugta fejét egy hordóból, és Brusier, francia fizikus, aki eddig nem szerepelt a regényben, és a továbbiakban sem fog már, mivel a tengeri betegség ágyhoz kötötte az út eleje óta. Őróla most már késő volna külön megemlékezni, és nem is fontos."
    Később persze e furcsa szereplő még pár mondatot és egy Nobel-díj jelölést is kap.
  • Megtudhatjuk Wágner úr valódi nevét is, ami Zaturek Manfréd. Ezt egy kivételes eset eredményeként tudhatjuk meg, Wágner úr ugyanis kijózanodik.
  • "- "És mégis mozi a föld!" - bólintott Maxbell."
  • "A kikötőben ott állt a Sambi-szigetcsoport kormányzója, néhány bennszülött katona, egy tüskéshajú, bazedovkóros kormányzósági írnok és a híres festő, rövid úszónadrágban." - A bazedov-kór egy pajzsmirigy túlműködéses tünetcsoport, mely a látásra is negatív.
  • Feltűnik a Rézgróf is, aki később, a Megkerült cirkálóban teljesedik ki.
  • Egy másik tipikus rejtőiség: "Világhírű leszek. Az egyetlen mód arra, hogy valaki munka nélkül jólétben élhessen, és ne kritizálják. Senki sem kutatta, hogy Edison dolgozik-e, amikor éppen nem találja fel az izzólámpát, a gramofont és más effélét. Vagy ki törődött azzal, hogy Darwin munkálkodik-e állandóan, miután úgy vélte, hogy felmenőági majmokkal tartunk rokonságot?"
  • Sok hivatkozás történik a történelmi előzményre, amikor is a New York Herlad újság expedíciót szervez David Livingsotne felkutatására 1869-ben. Henry Morton Stanley 1871. nov. 10-én állítólag ezekkel a szavakkal üdvözli a 6 éve eltűnt tudóst:
    "-Dr. Livingstone, I presume?"
    -Yes, and I feel thankful that I am here to welcome you.
    "
    Ez Rejtőnél így hangzik: "Amint Stanley megpillantotta Livingstone-t, így szólt: "Ha nem csalódom, ön Mr. Livingstone!" Esetemben Gustav Bahrt kell mondani. Én majd kezet nyújtok, és ezt felelem: "Yes..." Mire ön elismétli Stanley forró szavait: "Hálát adok Istennek, hogy önnel találkozhattam..."" (wikipedia)
  • "a kádban alvók feje felett nyugtalan zuhanycső mered, damokleszi szörcsögéssel." - Ez milyen jó kis képzavar!
  • Szép, mély, filozófik: "A földrajzkutató pályáján általában döntően jelentős felívelést jelent, ha megnősül. Ilyenkor kerül sor a hosszú, nagy horderejű, esetleg többéves útjaira, amikor semmiféle dzsungel nem lehet elég mély, sötét, távoli és veszélyes."
  • "No azután jönnek a belletristák. Ezek a malíciózusak, könnyen elmélkedők, és párhuzamot vonnak." - szépírók
  • "- Keresett valaki? - kérdezte Mr. Theo, midőn hazatért.
    - Kereste a hóhér!
    - Hallja! Hogy beszél maga velem?!
    - Mr. Theo, igazán sajnálom, és szívesebben jelenteném, hogy Bernard Shaw kereste, vagy örömmel újságolnám, hogy itt volt Diana Durbin, a helyzet azonban mégis az, hogy kifejezetten a hóhér kereste önt.
    " - No ez ki? Egy színésznő volt a 30-as évek végén. Csak nem így írták. Deanna Durbin. A tecsőn rengeteg filmje van fent.
  • "Igazi tudós vagyok, tehát magam főzöm a teámat, és leffentyűzettel működő, úgynevezett "cúgos" cipőt viselek." - egyfajta magas szárú cipő. Lásd a képen.
  • "Bemegy a szobájába, ám ott egy szál bokavédő bandázsba öltözött ifjú hölgyet talál, akit nyomban kiutasít, és esernyőjének zord, tiltó jelképét, kerubinok módján, messzire nyújtja erkölcsi szigorában." - Gondolom egy lány kerub, az angyali kar legfelsőbb képviselői.
  • "Gyönyörű emailgomb díszíti." - Milyen anyag az az email? Még az e-mail korszak előttről...
  • "Mielőtt a habokat e kínos fait accompli elé állítaná, kérdezzük meg az orvost." - (francia) befejezett, megmásíthatatlan tény
  • "Ezután következett a Renown torpedóromboló jelentése: A Farőr-foknál feltűnt a Stanley Up To Date, és a romboló morzejelek útján felvette az érintkezést. A hajó nyomban felelt, szintén zászlóval, éspedig azt, hogy: "No megállj, te taknyos! Ha megtudja az apád, az a vén cirkáló, hogy leszólítod itt a hajókat, hát elsüllyed szégyenében."" - Nem értem a "szintén zászlóval", amikor a romboló morzézott. Rejtő nem tudta a morze és a zászlójel közötti különbséget?
  • "Mondja csak, mit tud ön voltaképpen Sambi-Sumbiról! És a Tulango-törzsről?"
    Hol is van Sambisumbi? Ha minden igaz, akkor palahol Pápua Új-Guinea környékén.
  • "Fülig Jimmy már azon volt, hogy felmegy és kölcsönkéri Maxbelltől a cipőhúzót." - de régen hallottam ezt, de az inkább cipőkanál volt.
  • "a Kapitány sohasem kísérletezett még arcát illetőleg vízzel." - ez nem igaz. A Piszkos Fred, a kaptiány-ban (24. fejezet, 2. bekezdés) és Az elveszett cirkáló-ban (5. fejezet, 1. bekezdés) is megfürdik. Na jó, az utóbbiban kicsit rásegítenek a többiek is.
  • Nyitott kérdés marad, hogy az uralkodó hogyan kapja meg a leveleket a hajó út során? Nem nagyon kötnek ki.
  • "Amire most rájöttem: Iten karbolszag van!" - Tömény állapotban igen maró hatású, mérgező; híg oldata fertőtlenítőszer.
  • "Ez az állítás olyan átlátszó és pontosan fordított, mint a Fata Morgana a sivatag fölött negyvenöt fokos szögben." - Délibáb.
  • "a kapitányi hídon egy kecskeszakállas, komor külsejű úr, római virilistáknál divatozó vörös tógában egy zenekart vezényel." - A virilizmus a vagyonosok, illetve a legtöbb adót fizetők számára kitüntetett jogokat, elsősorban aránytalan választójogot (nagyobb képviseletet) biztosító politikai és jogi elv.
  • "Az ember nem mászhat fel éjfél után, hogy lyukat csináljon a Tejúton üvegvágóval, amin kivehet egy csillagot, vagy akár csak egy szép, nagy Metropolt..." - Nem találtam semmit arról, hogy mi az a Metropol. Azon kívül, hogy egy szálló. Egy gyémánt neve lehet talán.

Nem rossz a könyv, sőt itt-ott nagyon jó. De Rejtő tudott ennél sokkal jobbat is. Kár, hogy a poénok eltiporják a történetet.

"Kavarja ez, vagy nem kavarja?", minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr393529554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása