QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Remane, Adolf: Az állatok társas viselkedése

2013.02.19. 11:00 | TrueY | 1 komment

Címkék: könyv 2005

Natura Könyvkiadó Vállalat, 1978
www.antikvarium.hu

Meglehetősen érdekes könyvre bukkantam. Kicsit avult, de ez sem von le az érdekességéből. A társas viselkedés különböző áspektusait járja körben érdekesen és nem (túlságosan) felszínesen. Példák egész sorával mutat be egy-egy jelenséget.

Vajon mi késztet egy igazából magányos egyedekből álló fajt, hogy egyszer csak egyetlen lényként viselkedjen, táplálkozzon, vándoroljon? A sáskák tipikusan magányosan élik mindennapjaikat, de néhány évente mégis hatalmas felhőkben lepik egy a vidéket.

Csányi Vilmos és még sok más etológus is sok érdekességet ír a makákók, csimpánzok kultúrájáról. Itt a cinkék kultúrájáról is esik némi szó, ami engem meglepett.

Csoportokban fontos a cselekvések szinkronizációja. Ezt szolgálják az embereknél a rituálék, tradíciók. De ezek már az állatoknál is megvannak. Megfigyelték, hogy csirkéknél ha egy jóllakott és egy éhes csirkét összezárnak, akkor az első még 60%-nyi magot bekebelez. Saját tapasztalatunkból ismerős ez, de ki gondolta volna ezt a csirkékről?

Sikeres csoportokban, vagy ínséges időkben gondot okozhat a túlzsúfoltság is és persze ennek a külső és belső szabályozásáról is szót kerít a szerző (pl. a kronizmus, amikor a szülő kinyírja a fiókáját táplálékszegény időszakban). Majd rátér a különböző családformák taglalására.

A csimpánzok védekező mechanizmusán keresztül vezetődik be az alfa állat szerepe, aki a több erőforrásért és nagyobb szaporodási sikerért cserében többet is vállal a csoport védelmében, veszélyeztetve saját testi épségét, de javítva a csoport megmaradási esélyét. Azután persze, ha megéri a megfelelő kort, akkor jön az új seprő, aki jobban seper...

Fontos dolog, hogy a normától való eltérést többnyire kiközösítéssel jár. Ugye ismerős?

A madarakra általában monogám családban élnek. Persze ez a monogámia sokféle dolgot jelenthet. Vannak egész életre párt választó állatok (pl. nyári lúd, albatrosz), vagy költési szezonra összeálló párok. A gólyák pedig a költőhelyhez hűek. Általában persze azt jelenti, hogy a hím és nőstény is közel egy időben tér vissza Afrikából és ott folytatják, ahol ősszel abbahagyták. Persze előfordulhat, hogy egy másik lány érkezik korábban. Ez a pasit nem zavarja. Persze később a korábbi ara is megérkezhet és akkor jön a bunyó. A pasi szépen félreáll és kivárja, hogy ki lesz a győztes. Többnyire persze az eredeti partner nyer.

Nemrég olvastam, hogy ez a monogámia azért árnyalható, mert a fiókák sokszor nem a "férjtől" származnak bizonyos madaraknál.

És itt jönnek a szociális rovarok. Kis kedvenceim. Vannak a hártyás szárnyúak (pl. hangyák, méhek) és a termeszek, "akik" a közhiedelemmel ellentétben nem hangyák, hanem inkább csótányok. Egészen már a szaporodásuk is. A hártyás szárnyú szociális rovarok u.n. haplo-diploid ivarmeghatározási rendszerű, míg a termeszek (ha jól emléxem) XY rendszerű.

A különböző hangyafajok nagyon érdekes alkalmazkodást mutatnak. Ilyen például az állattartás. A növényeken levő levéltetveket védelmezik. A mézesbödönhagynák saját hatalmasra duzzadt testükben tárolják a felhalmozott édes folyadékot. És persze ott vannak a rabszolga tartó hangyák, "akik" bábokat zsákmányolnak más bolyokból és felnevelik azokat, hogy később élelmiszert gyűjtenek nekik. Érdekes, hogy egyes hangyáknál a királynő csak megtermékenyített petéket rak [dolgozók], herék petéit más dolgozók rakják.

Jó kis könyv!

Társasozzunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr533293768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

" A pasi szépen félreáll és kivárja, hogy ki lesz a győztes."
Erdekes elemzesek szulettek a "gyoztes" himekrol. amikor nem eppen a nostenyek verekednek.
A ket szarvas vagy mas bak osszetuzese alkalmaval mindenki felreall, hogy elkerulje a brutalitast. Az esemeny annyira durva, hogy senki sem figyel az alsobbrendu bakokra, amelyek az osszetuzes alatt szepen meghagjak az unoket. :o)
Ezzel magyarazhato, hogy nem belterjes a szaporodasuk.
Nekem tetszik!
süti beállítások módosítása