QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] Sony Bravia KDL-W650A TV

2014.07.29. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: 2014 hájtek

sony, tech.firstpost.com

Megtört szívvel és elmével tudatom, hogy hőn szeretett klasszikus katódsugárcsöves Grundig TV-m közepesen hosszú haldoklás után, uszkve 20 éves korában elhalálozott. A távirányító már évekkel korábban beadta a kulcsot, mert nem bírta a lányom fogait. Szerencsére a többi kütyü távirányítója használható volt. De most már tényleg nincs tovább.

Feleségem már régóta szeretett volna új tévét, de én halogattam, mert az elektromos készülékek ára konstans, illetve csökken, míg a tudásuk egyre nő. Tipikus deflációs történet + picike környezet tudat. A hangszórók már korábban elkezdtek truttyogni és a kép is remegett egy pár percet bemelegedéskor. Szóval a végsőkig halasztottam a vásárlást. Akkor szántam rá magam a körbenézésre, amikor a remegés nem szűnt meg. Végül is amikor megvettem az új készüléket és amikor hazavittem, akkor este már be sem tudtam kapcsolni a régit. Szép időzítés!

Gondban voltam, mert fogalmam sem volt, hogy mit is akarok. A TV magasságából kiszámoltam, hogy uszkve 38"-os TV-t kell vennem, de rá kellett döbbennem, hogy igazából azt sem tudom, hogy milyen egyéb paramétereket kell/lehet figyelembe vennem a vásárlásnál.

Elkezdtem az áruházakban érdeklődni és e közben pár kifejezést megtanultam. Pl. miért hívják LED-esnek az LCD TV-t, annak ellenére, hogy ugyanolyan technológiával állítja elő a képet? És ilyenek. Lassan kezdett kijegecesedni az igénylista. Tudtam, hogy 3D-s TV-t nem akarok, mert azt szinte egyetlen ismerősöm sem használja. De azért annyi kiderült, hogy a 3D igazából azért érdekes, mert annál  nagyobb teljesítmény igény és ezért erősebb procikat tesznek bele. Közbevetés: korábban  nagyon meglepődtem, amikor először olyan TV hirdetéssel találkoztam, amiben "dual-core processor"-os TV-t reklámoztak.

Kiindulási alapként azt néztem, hogy mik lógnak a készüléken. Van egy T-Home STB és egy DVD, tehát kell legalább két csatlakozó. Ekkor még versenyben volt a SCART szabvány is a HDMI mellett, mert még nem tudtam, amire később magamtól kellett rájönnöm.

Azt viszonylag gyorsan eldöntöttem, hogy szeretnék ethernet csatlakozót és esetleg wifi-t is. A wifi-t eleinte csak opcionális szolgáltatásnak gondoltam, de végül az ethernet csatlakozót be sem kötöttem (pedig a T-Home STB miatt az UTP kábelek elmennek a TV-ig).

Most jött a típus választás. Sétálgattam az üzletek között és ár összehasonlításokat csináltam. Az gyorsan kiderült, hogy igazából a méret az, ami meghatározza az árat, a tudás csak másodlagos. Azért túl sokat sem akartam vacillálni, mert korábbi Samsung Galaxy Tab 10.1 fiaskóm közben (ezt majd talán egy másik posztban hosszabban kifejtem) rájöttem, hogy a készülék árához mérhető mennyiségű időt el lehet szúrni kereséssel és szörfözéssel. Szóval az a pár tízezer forint, amit megspórolunk a legjobb ajánlat megkeresésével, simán elmegy a keresésre fordított időre (feltételezve, hogy a ráfordított időnk kifejezhető pénzben. Lásd még "Az idő pénz!"). Ezért én megelégedtem egy viszonylag jó megoldással.

Végül két versenyző maradt. A fenti Sony és egy hasonló kaliberű Samsung. Mivel több Samsung eszközöm is van, ezért én inkább a Sony-t választottam (némileg elegem van a Samsung ügyfélszolgálat hihetetlen bénázásaival). Miután megnéztem, hogy a kiválasztott készség ára nem jelentősen tér el a neccen fellelhető minimumtól, ezért elmentem egy Sony márkakereskedésbe és megvettem a cuccot.

Ami elsőre nagyon meglepő volt, hogy piszok könnyű! Simán egy emberes meló a mozgatása. A gondot csak a kiterjedés okozhat, de szerencsére pont befért a csomagtartóba. Emlékszem, hogy gyerekkoromban Orion TV-t vettünk és a kartondobozában még hetekig eljátszadoztunk (harckocsit csináltunk belőle). No ezzel itt nem érdemes próbálkozni. A 15 cm-es magasság semmire sem jó.

Némi eladói nyomásra kiegészítőként vettem két HDMI kábelt is, de nem voltam meggyőződve, hogy kell nekem. Hazaérve összedugtam a cuccot és bekapcs után hipp-hopp jött a TV képe szépen 16:9-es arányokkal, meglepően élesen. Ehhez egy kicsit szoknom kellett. Vagy 2 percet. Kicsit meglepett, hogy majdnem minden csatorna már 16:9-ben sugároz. Azt hittem, hogy csak a HD-s csatornák.

Próbáltam DVD-re váltani, de annak a képe nem jött be. Így hát minden átdugtam SCART-ra. A DVD végre bejött és át kellett konfigurálni, hogy HDMI-n is adjon. És ekkor megnéztem a TV-t a SCART-on keresztül és meglepődtem! A SCART 4:3-s arányban ad. Gondolom ez a szabvány! Szóval nem csak azért kell HDMI a SCART helyett, mert jobb a minősége (megspóroljuk a digitális-analóg és az analóg-digitális átalakítást), hanem mert a kép aránya sem lesz jó! Ez úton is köszönöm a Sony bolt eladójának, hogy rábeszélt a HDMI kábelekre! Csak az okokra kellett magamtól rájönnöm...

Nem akartam nagyon belemenni a konfigurálásba, de azért kikapcsoltam, hogy neccen keresztül be lehessen kapcsolni, mert így kevesebbet fogyaszt és úgyis mindig van kéznél 2 távirányító, amivel be lehet kapcsolni (a TV-jé és az STB-jé is jó). Gyorsan telepítettem a telefonokra és a tabletre a távirányító appot. Ez néha segít, amikor a gyerekek elkeverik a távirányítókat. (Ezt már az STB is tudja, így amikor nyaralás közben a gyerekek nem akartak reggelizni jönni, mert filmet néztek, akkor a telefonommal fel tudtam vetetni otthon a filmet. Így nem volt több ok az ellenkezésre.)

Egyetlen pici kellemetlenség, hogy kb. 1-1,5 óra múlva a standby szöveg feljön. Mivel én még soha nem aludtam el TV előtt, ezért nekem ez a funkció zavaró, mert valami parancsot kell küldenem a TV-nek, hogy tovább működjön. Mivel azonban mindent az STB-n ügyintézek, a TV azt hiszi, hogy már mindenki kihalt.

Az elkövetkezendő hetek az ismerkedéssel teltek. A Miracast-nak utána kellett néznem, hogy mi is az. Ez arra jó, hogy a tablet képernyőjét TV-re tudjuk irányítani. Mondjuk ha képeket akarunk mutogatni a családnak, akkor hasznos lehet, de én ezt eddig még nem igazán használtam. Találtam viszont egy sokkal hasznosabb szolgáltatást, aminek a nevét nem tudom (némi böngészés után kijött, hogy chromecast). Amikor a fiamnak kerestem egy videót a tecsőn, akkor megjelent egy érdekes ikonka. Egy négyzet és a bal-alsó sarkában egy wifi szerű izé. Ha erre bökök, akkor a tableten, tecsőben kiválasztott filmet a TV-n kezdi el lejátszani. Ezután, akár ki is kapcsolhatom a tabletet. Nagyon hasznos!

Azért még mindig meglepődöm, amikor a TV úgy indul, hogy akarom-e telepíteni a legújabb szoftver verziót. Tiszta tablet.

A TV-nek persze van USB csatlakozója is, de nem túl jól elérhető helyen, hátul. Ezért kerestem a kábeleim között egy USB hosszabbítót. Így most már könnyű pendrive-ról filmet nézni. A felirattal kellett egy picit kavarnom, mert iconv(1)-val először UTF-16-ra (little endian biztosan jó) kell konvertálnom (iconv -f L2 -t UTF-16 -o x_new.srt x_old.srt) és a kiterjesztés kivételével a film nevével karakterre megegyező nevet kell adni a felirat file-nak. Így már gyönyörűen megy! Csak srt felirat formátumot teszteltem, de filmeket lejátszik avi, mp4, mkv formátumban is. Sajnos menet közben nem lehet a felirat esetleges elcsúszásán korrigálni, ezért amikor nem akarok jobb felirat után vadászni, akkor a Linux-on, mplayer-rel játszom le a filmeket (hasznos gombok: x, y, shift+x, shift+y). Ha avi-t nem játszik le, akkor esetleg érdemes a forucc kódot XVID-re átírni. DIVX-et pl. nem játsza le (ffmpeg, mencoder alkalmas lehet erre).

Megkíséreltem megspórolni az USB pendrive-val való bohóckodást, ezért kerestem egy Linux-ra telepíthető DLNA server-t. Ez a Rygel. Telepítettem a stabil csomagból, de nem ment a felirat kezelése. Némi guglizás után rájöttem, hogy nagyon régi a Rygel verziója. A meglevő Squeezy Debiánomra csak az volt. Megkíséreltem egy újabbat forgatni forrásból, de olyan sok más csomag volt régi verziójú, hogy a végén egy Squeezy - Wheezy frissítés mellett döntöttem. Frissebb is lett a dolog (v 0.14.3), de nem eléggé. Felirat támogatás csak 0.17-tól van benne (legfrissebb 0.22), de amikor megpróbáltam forrásból újabbat forgatni, akkor megint csak jött a panaszkodás a régi könyvtárakra. Még a uuid programot is hiányolta (ezt végül kézzel kiszedtem a konfig ellenőrzésből). Szóval ezzel befürödtem. De legalább sima filmet tudok nézni. Sőt, amikor be van kapcsolva a Linux laptopom, akkor még a telefonom is megtalálja a Sony távirányító alkalmazásban. Még az is működik, hogy  a megtalált filmeket/zenéket a TV-n, a telefonom, vagy a laptop-on is le tudom játszatni (bár ez utóbbinak csak korlátozottan van értelme) a mobilról vezérelve!

Egyelőre ennyit sikerült összeszedegetni.

Nézzünk táv minden nap!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr455880524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Látod ezért hasznos a blogodra járni. Megint megspóroltál egy csomó időt és energiát nekem, így felvértezve kezdek én is lassan utána járni a dolgoknak.
Mondjuk nálam LG lesz a nyerő, ez a teló után eldőlt.
Viszont éppen most fogunk egy mosó-szárítóba beruházni, arról nincs bejegyzésed? : )
@NYJetsTD: Azért vettem előre ezt a cikket, mert korábban ejtettünk pár keresetlen szót erről a témáról. És az olvasó kívánsága narancs.

Mosó-szárító gépen nem fogok venni, mert többnyire azt írják róla, hogy bazi nagy energiapazarlás és nekünk van helyünk teregetni. No és azt nem nekem kell csinálni... (egyelőre) ;)
süti beállítások módosítása