QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Rózsa Lajos: Élősködés

2015.12.01. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2006

http://static.libri.hu/cover/54/9/691825_4.jpg(Az állati és emberi fejlődés motorja)
MEDICINA KÖNYVKIADÓ Zrt., 2005
ISBN: 9632429532
libri.hu

Egy egészen zseniálisan izgalmas biológiával foglalkozó könyv. Az ember bizonyos elvárásokkal indul neki egy ilyen könyvnek és furcsa ilyet mondani, de egyszer csak a hátára vett a történet és vitt előre. Alig tudtam lerakni. Egy tudományos könyvről ezt mondani legalább is furcsa.

A parazitákról mindenkinek a tetvek, bolhát, esetleg rüh, vagy a galandféreg jut eszébe. Ezekre jobbára úgy gondolunk, mint  elpusztítandó mocskos kis férgek. Nehéz úgy rájuk gondolni, mint olyan lényekre, akik elősegítik, gyorsítják az alkalmazkodást, az evolúciót. Ez a nem várt csavar mindvégig ott van a történetben.

Először jönnek a meghatározások. Parazitoid és parazita. Az előbbi az életének egy szakaszában parazitaként viselkedik, de később megöli áldozatát, tehát predátorrá válik. Kommenzalizmus: olyan együttélés, ami az egyik félnek előnyös, a másiknak közömbös (gondolom ilyen a Cymothoa exigua együttélése a lekajált nyelvű hallal). Az, hogy egy állat parazitizmust vagy szimbiózist választja a környezet is befolyásolja. Kolóniaparaziták az euszociális rovaroknál, szociális élősködés, költésparazitizmus. Korézia: beteg gazdaállat elhagyása és csak helyváltoztatásra való használata. Ekto- (külső) & endo- (belső) paraziták, hiperparaziták: paraziták parazitái, szuperparaziták: egy gazdatestnek több parazitája is van, obligát paraziták: gazdatest nélkül nem tudja a teljes életciklusát végigcsinálni,  fakultatív paraziták: a gazdaállat/-növény nélkül is teljes életciklust tud végigélni, permanens- (egész élete során) & temporer paraziták. Zoonózis: állatról emberre átterjedő betegségek; defenzív (pl. gazdatest növeli a hőmérsékletét) & manipulatív tünet (pl. hasmenés, köhögés); gazda- & testtáj specificitás; testtáj szegregáció; endemikus (állandó),  epidemikus (járványszerű),  pandemikus (globális járvány) előfordulás; gazdaváltás; random/vertikális/horizontális fertőzés; perzisztencia,  transzmisszió (fertőzés átvitele).

A parazitáknak együtt kell fejlődniük a gazda állttal: koadaptáció, kospeciáció, koevolúció, szekvenciális evolúció (A wikipedia szerint Jermy Tibor elmélete: "...két élőlénycsoport kiegyensúlyozatlan törzsfejlődésében a laza biotikus kapcsolat és az aszimmetria játssza a fő szerepet."). Szokásos genetikai leírás. Populációk: infra- (sub), meta-, szuprapopuláció. Genetikai állomány változásának okai: mutáció, vándorlás, sodródás, szelekció (természetes - (populáción kívül eső), ivari (belső) szelekció, csoport- és fajszelekció).

Az emberben a testi sejtekkel megegyező (!) számú szimbionta és parazita baktérium, ami kb. 1 kg. Valószínűleg egy rakás eukarióta sejtszervecske is endoszimbionta baktérium (mitokondrium, kloroplaszt. Sőt mintha azt olvastam volna, hogy az osztódási orsó is egy ilyenből alakult ki). Az egyik legnagyobb fajkihalás akkor volt, amikor a redukáló légkör oxidatívba ment át. Ekkor segített egy endoszimbionta baktérium, amely a légkör oxigénjét valami hasznossá tudta alakítani. Ez a mitokondrium. Vannak endoszimbionta paraziták is, amelyek csak nőnemű egyedekben adódik tovább. A wolbachia-fertőzésnél az utódok csak nőneműek lesznek (és még sok egyéb ravaszságra is képe). Antibiotikum kezelés után bizonyos esetekben megjelennek a hímek. De sok parazita  módosítja a gazda viselkedését oly módon, hogy a saját szaporodási/fertőzési esélyeit növelje (pl. veszettség és oly sok más). De ezt sok magasabb rendű parazita is tudja. Hártyásszárnyúaknál (valószínűleg a haplo-diploid ivarmeghatározási rendszer miatt) 10 alkalommal alakult ki az euszociális életmód. Itt a "királynő" (vagy helyesebben az a dolgozó, amelyiknek az a feladata, hogy petéket rakjon) feromon termeléssel szabályozza a boly, a kaptár stb. viselkedését. És persze megjelennek a rablók is (kleptoparazita), akik saját feromon termeléssel elfedik a királynő jeleit. De vannak gombák is, amelyek rovarokat vesznek rá, hogy saját szaporodásukat támogassák (l. a cikk végén levő videó). És persze ne gondoljuk, hogy az ember felett nem veszik át az irányítást a paraziták. Például az megfázások elszaporodó bacik rávesznek minket, hogy köhögjünk, elősegítve a szaporodásukat. Mostanában kezdik vizsgálni, hogy a Toxoplasma-fertőzésnek milyen viselkedés módosító hatása van. A gazda fajok persze védekeznek. A csimpánzok például gyógynövényeket használatnak bizonyos gyomorban élő paraziták ellen. Az magasabb rendű emlősöknél (és persze az embernél) a xenofóbia (idegengyűlölet) egyik oka a hordozók kizárása (is) lehet.

A paraziták némileg előnyben vannak, mert többnyire egyetlen gazdaegyeden több generáció szaporodási ciklusa is lezajlik és a gazda immunválaszát is el tudják nyomni. Néha a parazita elveszti a csatát : kakukk átváltott a tövisszúró gébicsről a vörösbegyre, mert a vörösbegy megtanulta felismerni a gyanús tojásokat.
A paraziták növelik a gazdaegyedek változatosságát, ami előnyös a gazdaegyedeknek.

5 lehetséges faj kialakulási esemény: kospeciáció, gazdaváltás (azt olvastam valamelyik Élet és Tudományban, hogy a lapostetű a gorillákról került át az emberre. Ezért is a vastagabb szőrzetet keresi), parazitafaj elvesztése, parazita-fajképződés gazdafajképződés nélkül, gazdafajképződés parazita-fajképződés nélkül. A gazda és a parazita egymásra hatnak. A parazita mindig optimizálja a virulenciáját. Azt gondolhatjuk, hogy a nagyon heves fertőzés jó a parazitának, de általában nem így van.

Nagyon sok érdekességet és példát tartogat a könyv. Nagyon tudom ajánlani biológia iránt érdeklődő olvasni vágyóknak.


Élősködjünk minden nap!


Egy kis képes kiegészítés.

Tudtommal egyetlen olyan parazitát ismerünk eleddig, amely képes átvenni a gazdatest egy szervének a szerepét. Ez a Cymothoa exigua, amiről már korábban értekeztem. A parazita egy rákocska, a gazda állat egy hal.

Szintén Kilának köszönhetem ezt a kiegészítést: "egy kis finomság az ophiocordycepsek világából". Ebből milyen jó kis horror filmet lehetne készíteni. Itt a parazita egy gomba, a gazda állat valamilyen dzsungelben élő rovar. A gomba átveszi a hangya irányítását és arra készteti, hogy jó magasra másszon. Majd kikel a fejéből és szétszórja a spórákat.

Ezt valamelyik Attenborough filmben láttam. A parazita egy féreg, amely átveszi a csiga felett az irányítást és az árnyék helyett a napra kényszeríti, ahol a madarak bekajolják. Szóval itt gazda faj váltás is van.

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr523302804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása