QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Adáshiba] Futás...

2016.02.23. 11:00 | TrueY | 4 komment

Címkék: adáshiba 2015

clipartfreefor.com/cliparts/jogging-clipart/cliparti1_jogging-clipart_08.jpg"Szégyen a futás, de fárasztó"

Első lépésként sikerült lefogynom. Másodszor is. És a karácsonyi zabaroham után folyamatban van a harmadik is. No már most, gondoltam egy kicsit tovább növelem az egészségi koefficiensemet (bármit is jelentsen ez itt) és ismét nekikezdtem futni. Töredelmesen be kell vallanom, hogy szeretek futni. Általában szeretem a monoton sportokat, mint pl. az úszást is, de annál sokkal több a körítés.

4,5 km-rel és 10 km/h-s egyenletes sebességgel indítottam. Fokozatosan emeltem a távot 6,5 km-re. A 10 km/h azt jelenti, hogy 6 perces km-eket kell futni, azaz 1,5 perc 250 m.A fiammal futok. Illetve ő biciklin teker előttem. Nagyon cuki. Ha nem jön velem, akkor mobilról zenét hallgatok közben (Judas Priest-re pl. jó futni. De a Supertramp szólói is lendületbe hoznak) és a T-kom Futótárs alkalmazását használom az idő és távolság mérésére. Vettem egy olcsó pulzus mérőt is, mert azt olvastam, hogy talán ennek is van értelme.

Korábban már kocogtam, így legalább nem kezd a "hasam" (májam?) görcsölni az első 100 m-en. És a kitűzött fél óra alatt sem. Sajnos az utóbbi időben főként tunyultam, de szerencsére a munkahelyemen kihagyom a liftet és ezért lábból is bírom.  A futás vége fele a pulzusom 160-170 körül (ez majdnem 100%-os max. pulzus), de viszonylag gyorsan visszaesik. Két perc múlva már csak 120. Szerencsémre megtehetem, hogy erdőben futok. Sajnos nem tudom, mennyit kellene bemelegítenem előtte. Végigmozgatom az ízületeket. Utána kicsit nyújtok.

Olvasgattam a neccen a futással kapcsolatos oldalakat. Azt írták, hogy zsírégetéshez max. pulzus 60-70%-ával kell futni! Mondjuk a 100% kiszámítása sem egyértelmű. A legalapabb a '220 - életkor', de sok egyéb ennél komplikáltabb technika is van. A zsírégetős 60-70% nagyon laza kocogás... Inkább gyors séta tempó, mint futás. Így piszok unalmas. Elmentem kardiológushoz és ő azt mondta, hogy mivel sem a szívemmel, sem az ereimmel nincs gond, nyugodtan fussak olyan pulzussal, amilyennek csak szeretnék.

A Futótárs előtt próbálkoztam a Runkeeper alkalmazással is, de az olyan nagy (mondjuk sokat is tud) és olyan lassan indul, hogy inkább váltottam. Ebben is van pár tök felesleges dolog. Például a térképet ilyennek tartom. Inkább jó lenne egy olyan időmérő, ami mutatja, hogy hol kellene tartanom.

Azt saccoltam, hogy ha elkezdek futni, akkor könnyebb lesz fogyni. De nem. Szinte nem is látszik. Pedig nem eszem többet. Ezt nem értem. Mondjuk fél óra futás kb. 400 kcal. Ez azt jelentené, hogy az elvileg szükséges napi 2000 kcal-hez még 20%-kot hozzámozgok.

Nézzük meg, hogy egy normál napon mennyi kalóriát viszek be. Ehhez egy netes táblázatot használtam (és persze még több másikat is (pl. kalória táblázat). Gugli is sokat segít).

Reggeli Ebéd Vacsora
* 3 deci kakaó 1,5%-os tej - 3*45 (1,5% taj) + 30 (kakaó) = 165 kcal
* Mákos búr kifli - 275 kcal 
* Gyros 480 kcal / Tejfölös+sajtos lángos - 490 kcal
* 1/3l kóla -  140 kcal
* 9 dkg diós süti - 200 kcal
* 5 dkg kókuszos csók - 100 kcal
* 4 dl banánturmix (2,8%-os tej) - 405 kcal (56*4 (2,8%-os tej) + 105 (banán) + 75kcal (méz))
* 1 db pilótakeksz - 100 kcal
* 2 db vaníliás karika - 110 kcal 


Ez cirka 1975 kcal - Ez kb. 100 kcal-kevesebb, mint a koromra, nememre és súlyomra számolt 2060 kcal szükséglet... A zavar növelése kedvéért van ahol 2400-at mond a kalkulátor.

Sajnos a futástól szép nagy vízhólyagok nőttek a lábujjaim közé. Pedig egy viszonylag jó Adidas futócipőt vettem direkt erre a célra. Volt olyan, hogy 3 rétegben is sorakoztak a kipukkant hólyagok. Többféle sebtapaszt is kipróbáltam, de végül a legsimább textil leukoplaszt oldotta meg a dolgot. Fontos, hogy a szemben levő lábujjat is le kell ragasztani, mert különben oda fog nőni a vízhólyag. A sima textil leukoplaszt előnye, hogy a két oldal össze is ragad futás közben, és így együtt mozog a két ujj. Eddig más cipőben nem volt ilyen gondom. Ezért kísérleteztem egy kicsit. Átfűztem párszor és ez is sokat javított a hólyagproblémán.

Mivel mindenhol azt olvastam, hogy milyen fontos a pulzus mérése, ezért rábeszéltem magam és a Decathlonban megvettem a legolcsóbb órás kardió öves kütyüt (Geonaute ONrhythm 110). Nem kódolósat vettem, mert egyedül az erdőben nem futnak mellettem sokan ugyanilyen cuccal. De nagyon gáz, mert nem sokszor nem mér semmit. Gondoltam, hogy nem nyálaztam meg eléggé az érintkezőket indulás előtt, ezért gyógyszertárban kértem valami gél szerű anyagot. A patikus hölgy Mucilago hidroxyethylcellulose-t ajánlott. Ez valami alapanyag nekik, amit kenőcsökhöz adnak. 50g - 179 Ft (+90 Ft üveg és dugó + 63 Ft kiöntés). Nem jött be, bár picit javított. Jobban meghúztam a a gumiövet, de ez sem oldotta meg a dolgot. Talán az a gond, hogy egy reptér közelében futkározok és bezavar a radar. Vagy mittudomén....

Az idő hidegebbre fordulásával edzőterembe vonultam. Gondoltam, egy jól fésült futógép (TechnoGym Run Excite 700) megteszi "száraz"edzésnek. Nagy naivan elkezdtem a megszokott 10 km/h-val, de nagyon gyorsan rájöttem, hogy ezt nem fogom bírni. Elsősorban azért, mert a futógép nem viszi el a meleget. Nemcsak a menetszél hiányzik, de a teremben alapban melegebb van. Kínomban találtam egy ventilátor bekapcs gombot. Ez picit javította a közérzetemet és visszavettem az arcomból. Viszont elvittem a szabadban nem jól működő pulzusmérőmet és nagy meglepetésemre a kardió öv kompatibilis a futógéppel és tökéletesen működik (szóval valószínűleg külső zavarás miatt akadozik a kommunikáció az erdei futás közben)! Nagy örömömre be tudom állítani, hogy konstans pulzust tartson a teljes edzés alatt. 7 km/h-ról indít és fokozatosan gyorsít addig, amíg a pulzusom el nem éri a beállított értéket. Utána pedig lassan visszaveszegeti a tempót. Tök jó. Sajnos egy csomó mindent nem tud, de ilyen alap dolgokra kiváló. Meg közben sport csatornát, vagy Discovery-t tudok nézni, mert egy kis képernyőre vetíti ki a grafikonokat és a háttérben TV csatornák mennek. Azt vettem észre, hogy ha közben nem figyelem folyton az adatokat, akkor csökken a pulzusom.

Azt írják az okosok, hogy zsírégetéshez legalább 30 perces max. 70%-os pulzusú futás kell. Máshol meg azt, hogy nem lihegős, hanem beszélgetős tempóban fussunk. Én tök nyugodtam veszem a levegőt 85%-on is, pedig nem vagyok nagy sportember. Mivel a képernyőn jól tudom követni a pulzusom változását azt is megfigyeltem, hogy ha hasba veszem a levegőt jó mélyen, akkor lassul a pulzusom.

Szóval most ott tartok, hogy 30 percet futok padon és nem is igazán fáradok el a végére. Utána kis nyújtás. Sajnos több nem fér bele az ebédidőmbe. Szép fokozatosan nő a max és a végső sebesség. Sajnos az adatokat nem lehet lementeni, pedig egy blue-tooth kapcsolat beleférne még a gépbe...


Lihegjünk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr677581620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imádom, hogy mindent tudományos alapokon csinálsz... :-D
Én sosem fogyóztam, de az is igaz, a kutyasétáltatás tökéletesen karban tart. Napi minimum 4 km még rossz időben is kell, különben csodálkozva nézz rám vagy egész este szekál, hogy játszunk.
Külföldön lakva én is futottam, még csak nem is esett rosszul, mégis azt mondom, nem nekem való. De nálad nagyon értékelem a kitartásod. Most mennyi a súlyod?
@NYJetsTD: Régen értekeztünk.. ;) Most vagyok visszafogyóban a karácsonyi hízókúra után. Most kb 780-785 N a súlyom ;).
@TrueY: Akkor majd' egy súlyban vagyunk... 824 N voltam öt perccel ezelőtt, de azóta lement két szelet fokhagymás zsíros kenyér :-D

Régen értekeztünk, de nem a te hibádból. Belekezdtem egy másik vállalkozásba is, de egyelőre csak viszi az energiát, pénzt, időt, kevesebb jutott qltúrára... de jön a tavasz, éppen készítem én is az új blogom alapjait, szóval valószínűleg többet foglak "boldogítani" itt is.
Még nem volt időm visszaolvasni a bejegyzéseket, szabad még a páholyom a mozidban, vagy betette már oda valaki a lábát?
@NYJetsTD: Én a vereshagymás-zsíros kenyeret szeretem. Legutóbb Mikulás-futáskor ettem. De mostanában kiderült, hogy a fogyással nem csökkent a némileg magas koleszterin szintem. Sőt még nőtt is. Ezért most inkább az ilyenek fogyasztásától tartózkodom.

Sajnos filmeket egyre kevesebbet nézek. Látható, hogy főleg azok mennek, amiket a gyerekekkel együtt mozizunk. Szégyenlem, de még a Saul fiára sem jutottunk el. És maradnak háttérként a sorozatok. De erről tervezek egy bejegyzést rittyenteni...
süti beállítások módosítása