QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (39) 2006 (29) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (199) 2012 (78) 2013 (31) 2014 (22) adáshiba (85) android (1) animáció (68) cygwin (2) film (372) gezarol (13) hájtek (153) hangoskönyv (29) ipad (17) klip (12) könyv (186) linux (26) színház (158) vers (17) windows (33) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... fogyok

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet


... olvasom
Esterházy Péter: Bevezetés a szépirodalomba


... múlik .osan
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites

free counters

[Film] A Madagaszkár pingvinjei (2014)

2014.12.16. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2014

(The Penguins of Madagascar)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 92 perc
Port.hu: 8,2; IMDb: 7,2

Sokan simfölik ezt a filmet, de szerintem annyira nem gáz. Szokásos poénok, de semmi bántóan repetitív. A vége felé mintha elfogyott volna a puskapor, de teljesen élvezhető maradt akkor is. Gondolom én is jól leképzem a magyar átlagot, mert tetszett. Bár a 8,2 kicsit soknak tűnik. Lehet, hogy főleg a sorozat rajongói mennek el megnézni a filmet és ők ugye kicsit túlpontoznak.

Érdekes, hogy szinte minden eddig megismert egyéb karaktert kihagytak a filmből. Teljesen le lettek választva a Madagaszkár csapatról. Nincs maki, nincs vidra, semmi. De van új kormányzat által támogatott állati szupercsapat, akikkel lehet vetekedni. No meg főgonosz, aki elrabol minden pingvint, hogy azután visszavágjon az összes sérelemért, amit korábban el kellett szenvednie (az emberektől, teszem hozzá).

A gyerekeink (4 és 7 évesek) elég jó szórakoztak. Lekötötte őket a történés. De még a feleségemet is, pedig ő nem szereti a rajzfilmeket.

Tudom ajánlani a család minden tagjának. Bár a mondanivaló nem fogja megülni sem a gyomunkat sem az agyunkat.


Cukisodjunk minden nap!

 

 

[Hájtek] Google maps keresés Firefox alatt

2014.12.09. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2014 hájtek

Manapság, ha egy címet keresünk, ahová el szeretnénk jutni autón, tömegközlekedéssel, vagy gyalog, akkor természetes, hogy a gugli térkép szolgáltatását használjuk. Bár vannak hiányosságai (nincs bicikli út tervezés, vagy az elővárosi vonalakat nem veszi figyelembe), mégis szinte megkerülhetetlen lett. Az is nagyon hasznos, hogy ha szeretnénk elmenni valahová, akkor körül is nézhetünk, hogy hol kell leszállni a villamosról és milyen üzletek vannak a cél közelében.

Ha Firefox alól használom, akkor egy kicsit kellemetlen, hogy be kell írni a maps.google.com URL-t a böngészőbe és utána a címet. Egyszerűbb lenne, ha a kereső motorok között (jobb-felső sarok) lenne egy gugli térkép kereső is. Nekifogtam, hogy keressek egy kereső motor plugint. De végül többet kaptam, mint amit vártam...

[Film] Magyarok (1977)

2014.12.02. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

(színes, magyar filmdráma, 105 perc, 1978)
Rendezte: Fábri Zoltán
2013. 06. 15. 21:15 Duna World
port.hu: 8,9; IMDb: 7,3
Méltató szavak

Eddig sajnos nem találkoztam ezzel a filmmel, pedig 1978-ban Oscar-díjra is jelölték. Fábrisan nem túl akciódús, de a színészek játéka mellbevágó. Kiváló rendezés. Bár Koncz Gábor nem a kedvenc színészem, de ebben fantasztikusat alakít! Nála jobban talán csak a feleségét játszó Pap Éva játéka tetszett. És a nemrégiben elhunyt Gera Zoltán is zseniális. De szerencsére nem kell kiemelnem őket, mert nagyon egyben van a film.

1943, dúl a II. világháború. Vendégmunkások kis csoportja megy ki Németországba, hogy a katonáskodó német parasztok helyett dolgozzon. A katonaságtól menekülő nincstelen emberek a meggazdagodás reményében robotolnak a német földeken és nem akarnak tudomást venni a körülöttük történtekről. Eleinte együtt laknak lengyel családokkal, akik egyszer csak eltűnnek. A birtokon fogolytábor üzemel, a földeken pedig hullákba botlanak. Van aki meghal, van akinek gyereke születik. Sok az összetűzés, egyre nagyobb a honvágy. Végén felajánlják, hogy maradjanak ott, de inkább hazajönnek. Még szinte le sem szállnak a vonatról már kézhez is kapják a SAS behívót. 1 estét vannak otthon. Bemennek a kocsmába és átisszák az éjszakát és mennek a frontra. Varázshegy szerű lezárás.

Feltétlenül érdemes megnézni! Nem is értem, hogy miért nincs benne a magyar filmes kánonban! Nyüzsög benne az emberi mélység. Fantasztikus!


Legyünk magyarok minden nap!


Fábri Zoltánról:

 

[Hangoskönyv] Durrell, Gerald: Családom és egyéb állatfajták (Szacsvay László)

2014.11.25. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: hangoskönyv 2014

antikvarium.hu
2006

Pár éve karácsonyra kaptam. Persze némi súgás eredményeként. Szeretem Szacsvayt és Durrellt is. De csak azt tudom ajánlani, hogy nehogy megvegye valaki! Csalódást okozó pénzkidobás! Nem a minősége miatt, hanem egyszerűen azért, mert - bár a borítón sehol nincs feltüntetve - ez csak részlet. Csak 7 fejezetet tartalmaz! Az antikvarium.hu szerint viszont 23-nak kellene lenni. Sajnos a CD nem mp3, hanem sima audió CD és nem fér rá 70 percnél több. Az első track pedig egy részlet a részletekből. Én meg piszok mérges vagyok most!

Az anyag egyébként elég jó. Az író néha lenyűgöző stílusban ír. A történetek érdekesek, szépen megírtak és - mivel az író természettudós - tudományos szempontból is tárnak fel érdekességeket.

Egyetlen igazán megragadó fejezet a "Farkákról" szó, amely egy 20 percnél hosszabb összefüggő történet. A többi csak 5-15 percig tart.

Állatvilágítsunk minden nap!

[Film] Egyesült állatok (2010)

2014.11.18. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2013

(Konferenz der Tiere / Animals United)
színes, magyarul beszélő, német animációs film, 93 perc, 2010
port.hu: 5,2, IMDb: 4,7 (ami nem jó, az nem jó)

"Európai egyesült állatok
Jól fogom magam érezni nálatok!
Mennyi, mennyi gyönyörű nyelv.
Kezdődik újra az előző ötéves terv."
/Kontroll Csoport: Olé-olá/

Erősen közepes film, sok-sok utánérzéssel. Gondolom a németek is be akarnak törni az öko-gyerek-animációs-film piacra. De egy vasárnap délelőtti matinére jó volt elvinni a lányom.

Adva van a semmit közepe a pusztában. Orrszavúak és bivalyok maguk sem tudják, hogy miért acsarkodnak. Van itt kakas, kenguru, tasmán ördög (ő hordozza a fingós humort), és egy erősen tájidegen jeges maci is, akinek nincs sok szerepe. No és egy gall kakas. A főszereplő egy béna szurikáta, aki megpróbál mindenkit megbékíteni és jó apa lenni, de saját családját alig-alig tudja ellátni. Végül elapad a víz és a szurikáta nekiindul vizet keresni.

[Hájtek] Galaxy Mini 2 (GT-S6500)

2014.11.11. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

www.telefonguru.hu

Bár a MobilTárca alkalmazás tesztelése június 30-án véget ért, a kapott teszt telefon még nálam maradhatott. Már vagy egy éve halogatom a készülékkel való barátkozásom leírását. Lassan, de eljött az idő, hogy megosszam meglehetősen vegyes tapasztalataim a mélyen tisztelt publikummal.

A Galaxy Minim egyetlen évével ellentétben a Galaxy Mini 2-re két év garancia van. Regisztráció után még +2 hónap. Az eszköz nem rossz, de azért van nehány nagyon idegesítő hibája, hiányossága. Hívás felvételnél néha baromira belassul. Alig lehet felvenni, vagy letenni téves hívás esetén. Az sem igazán jó, hogy a hozzáadott mp3 lejátszó nem tudja megfelelően kezelni a jack kihúzogatását. Ha bedugva beállítom, hogy legyen több basszus, akkor viszonylag jól szól. Ha kihúzom a jack-et, akkor az extra basszust elveszi, de ha visszadugom, akkor újra be kell állítani. Idegesítő! De ami még rosszabb, hogy ha nem használom a lejátszót (mert mondjuk dolgozom), akkor egy idő után kilövi a memóriából az alkalmazást, de nem jegyzi meg, hogy hol tartottam, ezért mindig meg kell jegyeznem, hogy hol hagytam abba. Azért ez gázos. Megpróbáltam több lejátszót is (pl. winamp), de mindegyik szaggatott a lejátszás közben.

A GPS-t gyorsabban megtalálja, mint kistestvére. Még épületen belül is viszonylag jól működik. Cserébe viszont sokszor elveszi a jelet. Gugli navigáció közben egyszer csak közli, hogy elvesztette a GPS jelet. Piszok idegesítő! Vezetés közben kell kilépni és újra belépni az app-ba. Ez a másik is csinálta. De még ennél is van nagyobb hibája! Néha teljesen lefagy navigáció közben. Még kikapcsolni sem lehet! Menet közben ki kell venni az elemet! Ilyet azért a kistesó nem csinált! Balaton felé menet többször is újra kellett indítani és 6 km-re a céltól (amikor a legnagyobb szükség lett volna rá) lefagyott!

Vannak persze kisebb problémák is. Pl. nem értem, hogy energia takarékosság módosítása után a status-ban miért jelenik meg egy ikon a felső sávban? Az is zavaró, hogy a kilockolás nem egy határozott irányú húzásra megy (mint a kistesóban). Ezért többször kilockolódott a zsebemben. Anyukám hívott vissza, hogy miért nem szóltam bele. Végül kénytelen voltam jelszóval lezárni.

Persze vannak jó dolgok is. A Mini-hez képest nagyobb a a belső memóriája és a CPU is jobban pörög (800 MHz 600 helyett). Nehezebben lassul be. A Swype nagyon jó, és bár képernyő nagyobb, a billentyű virtuális gombjai még mindig kicsik. Hihetetlen nagy fejlesztés, hogy végre alul van a töltő, így autós tartóban nem törik meg a kábel.

Előrehaladás, hogy már magától is kiírja töltéskor, hogy hány százalékon áll az aksi töltöttsége. Így nem kell ehhez a piszlicsáré dologhoz egy uszkve 1,5 MB-os alkalmazást letölteni. De miért nem tudja ezt az eredeti elem ikonon? Miért kell egy másik ikon ehhez? Azt sem értem, hogy töltéskor miért nem tudja kijelezni! Az aksi egy kicsit combosabb, így tovább bírja a gyűrődést. De néha 20% után jön a hirtelen halál.

Sajnos itt is "Media error"-t kapok, ha rádugom a kocsim fejegységének usb-jére. Velszeg azért van ez így, mert több eszközt mount-ol be. Vajon meg lehet oldani valahogy, hogy csak egy meghajtót mutasson magáról?

Az eltelt egy év persze nem repült el nyomtalanul az eszköz felett. A fényezés a készülék körül itt-ott lekopott, de a legnagyobb gond, hogy haldoklik a mikroUSB csatlakozó. Már az egyáltalán nem használt eredeti töltővel sem megy. Szerencsére találtam egy régi USB-mikroUSB átalakítót és az ADSL router-ről tudom tölteni. Viszont nem tudom szervizbe vinni, mert a telefon nem az enyém, hanem tesztkészülék. Ezért nincs se jótállási papírom, se számlám. Most költözhetek vissza a régi telefonomra... Bár úgy emlékszem, hogy pár óránál nem vett el többen és az SMS másolgató program már fel van installálva a készülékre.

Fonáljunk tele minden nap!

[Adáshiba] Fogyó kúra #6

2014.11.04. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2014

513. nap (<<előzmény)

Az ember mégiscsak sokkal nagyobb örömmel számol be a sikerekről, mint a kudarcokról. És végre megint csak jönnek az eredmények. Ezeket és egyéb megjegyzések röviden, szépen sorjában:

  • Nagy örömömre a célegyenesbe fordultam. Már 25-tel kezdődik a BMI-m, aminek (felülről való) átütése és hosszabb távon való alatta való tartózkodás az elsődleges célom. Meglátom, hogy utána meddig tovább. Jelen állás szerint az elsődleges cél végre 100 napon belül elérhetőnek látszik. Így összességében 610 naposra duzzadt az első fokozat (az eredeti terv szerint 442 nap lett volna).
  • Övemen újabb lyukakat kellett furkálnom, mert a gatyáim elkezdtek lötyögni. De már azok is, amelyeket korábban a legfelsőbb polcokra pakoltam, mert már úgy sem jöttek rám. Van olyan farmerem, ami olyan bő, hogy majd' kétszer beleférek. Most ezek kerülnek a felső polcra, a megüresedett helyek kitöltésére. Manapság már nem divat a nadrágok szűkítése (vagy minek is híjják ezt), de ha kitör rajtam a túlzott optimizmus, akkor ezen is el fogok majdan gondolkodni.

[Film] Doboztrollok

2014.10.28. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: film animáció 2014

(The Boxtrolls)
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol animációs film, 97 perc, 2014
port.hu: 6,2, IMDb: 7,2 (Hozzám a 7,2 közelebb áll)

Nagyon furcsa hangulatú film. Kicsit franciásan extravagáns (és itt nem csak a bornírt sajtimádatról beszélek). Annak ellenére, hogy angol. Részemről megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy egy bábfilm és nem számítógépes animáció! Olyan magas szintre emelték a stop-motion technikát, hogy nem is látszik rajta, hogy igazi bábokat mozgatnak. A figurák mimikájának fázisait 3D nyomtatóval készítették és teljesen tökéletesre sikerültek. Túl tökéletesre. És ez az, ami kicsit fájt nekem. Mert akkor meg minek ennyi kézműves finomságot beletenni a filmbe, ha a GPU is ugyan erre az eredményre jutna. Picit hiányoltam a hozzáadott értéket.

A 12 éves korhatárt sem értem. A karácsonyi lidércnyomásnál néhol durvább, de inkább csak a szövegében. A 7 éves lányomnak fogyasztható volt, de voltak a teremben sokkal kisebb gyerekek is.

A történet megható, de furcsa, hogy mindenki valamilyen defektussal küzd. Egy kisfiú, akit a jószívű, de rossz arcú doboz trollok nevelnek fel, egy kislány, akinek apukája csak "fontos" dolgokkal foglalkozik, egy troll irtó, aki szeretne bekerülni a városka felső köreibe, de a hajmosás nem megy neki. És így tovább. A két legemberibb figura a két filozofáló irtó segéd, akik végül jó útra is térnek.

Nem mondanám, hogy végig hahotáztam a filmet, de rengeteg apró finomság és meglepetés van benne, ami átlendít a holt pontokon. Nagyon szépen megcsinált, szürreális világ, sok-sok érzelemmel. Olyan film, ami a vége főcím kifutása után is hat és napokig velünk marad. Érdemes benn maradni a film legeslegvégéig.

Nagyon tudom ajánlani (nem nagyon) kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Trollodjunk minden nap!

 

 

[Könyv] Mérő László: Az élő pénz

2014.10.21. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2005

(A gazdasági vállalkozások eredete és az evolúció logikája)
Tericum Kiadó, 2004
antikvarium.hu

"A globalizáció ellen lázadni ugyanolyan értelmetlen, mintha a genetikai kód
ellen lázadnánk, mert léteznek szúnyogok."

Richard Dawkins klasszikusság vált könyve, Az önző gén, amelyben hosszan fejtegeti az evolúciós elmélet addig szintetizált eredményeit. Különös tekintettel a genetika fejlődésére. A végén, mintegy lábjegyzetként megalapoz egy új kutatási irányt, a memtikát. Ez az agyainkat megszálló gondolati egységek lehetséges mibenlétét, szaporodását és szelekcióját (azaz evolúcióját) próbálta felvázolni. Ez a kis próbálkozás azután nagyon megtermékenyítőleg hatott különböző tudományágak képviselőjére. Esetünkben egy matematikus íróra.

Egy kis biológiai és mesterséges evolúcióval melegít be, majd jön pár bekezdés az evolúció általános(ított) elméletéről (pl. kemoton modell). A darwini evolúció nagyon fontos felfedezése, hogy a szelekció a replikátorra hat nem az egyedre (ellentétben mondjuk a lamarki evolúciós elmélettel) (gén vs genom/élőlény). Darwin felfedezésének értékét csak növeli, hogy nem tudott Mendel kutatásairól, amivel lényegében a replikátor egységet, a géneket felfedezte.

[Hájtek] ASUS Transformer Pad Infinity TF701T

2014.10.14. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hájtek 2013

asus.com, mobilarena.hu, mobilarena.hu/forum

Kis homárfaktoros háttértörténettel kezdenék, mert talán nem tanulság nélküli. Úgy hozta a sors, hogy választhattam magamnak egy tablet-et kincstári pénzen. Először a gyerekekre gondolva olyat szerettem volna, amihez van stílus (cerka?) is. Némi keresgélés után rátaláltam a Samsung Galaxy Note 10.1-re. Elvileg lehet belőle 16, 32 és 64 GB-os verziót is venni. Mivel az alap rendszer kapásból elvisz uszkve 8 GB-ot, ezért az alapnál nagyobbat szerettem volna. Keresgéltem a neccen és nem találtam a 16 GB-osnál nagyobbat. Bután azt gondoltam, hogy majd a Samsung ügyfélszolgálat útba tud irányítani. De hatalmasat tévedtem. Csak annyit mondtak csak, hogy szerintük hol lehet venni, de nem néztek utána. Elmentem egy márkaboltba is, mert azt mondták a telefonilag, hogy van 16 GB-osnál nagyobb is. De amikor odamentem, kiderült, hogy nincs. Végighívtam az összes üzletet, de mindenhol csak a legkisebb volt. Írtam a német Samsungnak. Ők az osztrákokhoz irányítottak. Az osztrákok a szokásos marketing bullshittel jöttek, hogy mennyire fontos az ügyfelek elégedettsége. De végül is csak annyit közöltek, hogy hívjam fel a forgalmazókat és még listát sem adtak róluk. Elegem lett belőlük. Eddig egy tablet-et és TV-t buktak. De azt hiszem, hogy most jönnek a telefonok is.