QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (84) 2013 (37) 2014 (36) 2015 (23) 2016 (2) adáshiba (88) android (1) animáció (88) cygwin (3) film (402) gezarol (13) hájtek (158) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (28) színház (165) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] Gvim backup készítés kikapcsolása Windows-on

2016.02.02. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: windows 2014

Az elsők között szoktam gvim-et telepíteni a Windows-omra (a Cygwin mellett). Alapból backup file-okat szokott csinálni, ami némileg zavaró. Mivel most először van olyan gépem, ahol nem vagyok admin, ezért nem is én installáltam fel a programot. Így viszont mindig törölgetnem kell a ~ végű file-okat. Fárasztó. Annak néztem utána, hogyan lehet beállítani.

A gvim a $HOME. illetve $MYVIMRC könyvtárban keresi a .vimrc, illetve _vimrc file-okat. A $MYVIMRC-t gvim-en belül is megnézhetjük. Ehhez indítsuk el a gvim-et, majd menjünk ki shell-be (:sh, vagy ^Z) és adjuk ki a set parancsot. Ha van _vimrc, akkor az alábbiak lesznek beállítva:

MYVIMRC=C:\MYDIR\_vimrc
VIM=C:\MYDIR
VIMRUNTIME=C:\MYDIR\vim72
és a %VIMRUNTIME%-ot hozzáadja a %PATH%-hoz

Tehát a %MYVIMRC% által mutatott könyvtárba levő _vimrc-be írjuk be:

" No backup!
set nobackup
set nowritebackup

... és kész.

Backup-lak, minden nap!

[Film] Star Wars: Az ébredő Erő (2015)

2016.01.26. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2016

http://cinestar.hu/wp-content/uploads/2015/10/Star-Wars-The-Force-Awekens-Poster-Drew-Struzan.jpg/Star Wars: Episode VII - The Force Awakens/
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015

Port.hu: 6,8; IMDb: 8,4 (ez egy kicsit túl van ez dimenzionálva, de a 6,8 meg alul)

Miután sikerült végigböngésznünk a 6 első részt (a klasszikus sorrendben), családilag nekiláttunk megnézni az új részt. Sok jót írtak róla meg néhány rosszat. Nekem közepesen tetszett. Érdekes látni, hogy hipp-hopp eltelt majd' 40 év.

Harrison Fordról nem tudom, hogy mennyit változott, mert sokat láttam filmeken. Leila (Carrie Fisher) feltűnt még a Blues Brothers-ben (és egy pillanatig az Agymenőkben is), de őt nem ismertem volna meg. Ja, Csubi sem öregedett egy percet sem. De neki könnyű. Ja és C-3PO és R2-n sem látszik a kor.

Nem érem, hogy a jó jedik miért ilyen bénák. Nem tűnik fel nekik, hogy a főgonosz ott lakik 3 lépésre tőlük? Akit azután falkában sem tudnak lenyomni. Itt is valahonnan előkerül egy főmocsok, aki olyan mint Gollam és átállítja a Solo család fiacskáját. A jó dzsedik közül pedig csak Luke marad életben, de ő meg jól el van tűnve. A film nagyjából azzal telik el, hogy mindenki őt keresi. Én már azt hittem, hogy a poén kedvéért el sem fognak hozzá jutni, de 10 femtosekundumra mégis feltűnik. Talán lesz valami szerepe később.

Szerintem a főszereplő fekete srác és a lány nagyon jók. Kylo Ran gázosságában osztom a véleményeket. Néha szinte sokkolóan béna. Néha olyan, mint egy jóllakott napközis, akinek elvették a matchbox-át. A halálcsillag meg csak egyre nő. A többi részben már egy egész galaxist fognak használni, vagy mi?

A feleségem itt-ott elvesztette a családi vonalakat, amik érdekes kapcsolatokat fednek fel a jó és rossz vonatkozásokban. És Yoda, Obi és Anakin miért nem telefonálnak többé? Ők teljesen el vannak tűnve.

Meglepően sok a női harcos. A nagy ezüst színű fő rohamosztagos is nő. De csak a hangját lehet hallani. Úgy látom a Galaktikus Birodalom romjain beindul az emancipáció a távoli galaxisban is. Azt sem értem, hogy a rosszaknak honnan van ennyi pénze? Pedig a birodalom éppen omlik összefele.

Érdekes és izgalmas film jó kis csata jelenetekkel. A színészek többsége is hozza az elvárt szintet. Néhány CGI figura zavaró. Nem a CGI-ség miatt, hanem a béna szerep miatt. BB-8-at pedig R2 lassúsága miatt kellett behozni. Ő is feltámad 3PO társaságában.

Szóval mindenkit vissza kellett hozni a színre, hogy az új sorozatot rá lehessen kötni.

Háborogjunk minden nap!

[Film] Mentőexpedíció (2015)

2016.01.19. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2016

http://www.hrportal.hu/images/uploaded/img/5768.jpg2015, (The Martian)
Port.hu: 8,1; IMDb: 8,1

A könyv megkapása óta szerettem volna megnézni és az év első napján sikerült is összehozni a dolgot. A könyvet persze már olvastam (l. korábbi cikkem). A film érdekes, de nem ad túl sokat a könyvhöz. Még akkor sem, ha Matt Damon nagyon jó a szerepben. Inkább csak árnyalatokban hoz mást.

Gondolom a film érzelmi felturbózása miatt kimaradt pár jelenet (vagy csak utólag vágták ki őket). Furcsa mód nincs a filmben az a rész, amikor a pathfinder zárlatos lesz és nem tud kommunikálni. Kövekkel morzézik, amíg nem ér a felszálló egységhez. A könyv szerint egyszer felborul a marsjáróval. Érdekes, ahogy visszaállítja. A vége felé belekeveredik egy homokviharba, de nem tudják figyelmeztetni. A kikecmergés is érdekes. Lenne.

A film persze sok olyan részletet is megmutat, ami a könyvből nem derül ki. Például a felszálló egységet teljesen lecsupaszítja, hogy nagyobb gyorsulással indulhasson. A homlokfalat leszereli, de amikor a végén felszáll a zsilipet szép akkurátusan lecsukja. A zsilipajtót is simán ki lehetett volna dobni, megspórolva egy csomó tömeget. Az is furcsa, hogy a felszállás előtt mindent szanaszét ott hagy. Az indító fúvókák felvernek valamit, jó nagy sérülést okozhat a fúvókákban. A kabinban hagyott csavarokat is összeseperhette volna. Felszállás előtt még fürdik egyet és borotválkozik. Ennek nem értem a dramaturgiai okát. És persze azt sem, hogy miért van egy felszálló egységben fürdő lehetőség?

A könyvben a keszon rész LAK-hoz illeszkedő részénél robban le, amit meg is magyaráz. Marad bent valami levegő, de a sisakja megsérül. Ki kell gondolnia, hogyan tud bemenni a leeresztett LAK-ba. A filmben a keszon sérül meg. De miért robban le a LAK-ról? Ez nem világos. Simán leeresztett volna a keszon és a másikon keresztül be tudott volna menni. Az sem egészen világos, hogy pár órás hibernáció után miért pusztul ki minden baci. Pár órát azért túlélnek szerintem. No és a saját ürüléke még megvan, azzal még valami keveset tudna kezdeni trágyailag. Talán.

Sajnos egyik verzióban sincs elmagyarázva, hogy végül is miért nem tud jó pályára állnia a rakéta. Ha valaki rájön, mit is számoltak el, akkor majd mesélje el nekem is! No és ott van a sokat emlegetett szélvihar az elején, amiről a szerző is elismeri, hogy piszok nagy túlzás. De hát valahogy be kellett rúgnia a történetet... Csak hát ettől kicsit félresiklik a dolog. De ez főleg a könyvre igaz.

Van néhány a magyarok számára vicces jelenet. Az amerikai űrközpont épülete a CET, avagy Bálna. A kínai űrközpont pedig a MÜPA. A háttérben szépen látható a Lágymányosi híd (Illetve jelenkori nevén Rákóczi híd) és a szép fehér csíkos zöld HÉVünk is. Számomra beszédes volt, hogy az amerikai hordozó rakéta megsemmisülése után a kínaiak húzzák ki őket a csávából. Pár évtizede még az Oroszok (Szovjetek) lettek volna, de hát hol van már a tavalyi rakéta?

Engem eléggé lekötött a dolog. A feleségem egy picit bealudt közép tájon. Én ezt a kora( hajnal)i lefekvés számlájára írom! ;)


Az 5. (küzd)elem minden nap!

[Film] A kis herceg (2015)

2016.01.12. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://stat.24.hu/app/uploads/2015/09/a-kis-herceg-1024x436-1024x531.jpg (The Little Prince)
Port.hu: 8; IMDb: 7,8

A beharangozó nagyon tetszett. Végre egy francia rajzfilm. Gondoltam a kibővített gyerekcsapattal megtekintem az év utcsó napján. Jó nagy tömeg volt a plázában, de szerencsére elcsíptük a film elejét is. Kicsit meglepődtem, hogy csak 4 napra előre tudtam jegyet venni, bár már csak kevés mozi játsza és téli szünet is volt.

Reménykedtem, hogy a hagyományos bábfilm lesz az uralkodó a 3D számítógépes grafaccsal szemben. Igazából 3 féle animációs technológiát használnak. Van ugye az említett 3D CGI, 2D papír animáció és 3D papír animáció. A 2D papírt nem értem, mert nagyon rövid ideig látható. Ennek nem értem az okát.

Két történet fut párhuzamosan. Van ugye a közismert kis herceg mese. Ez a 3D papír animáció. És van a 3D CGI nem túl egyedi csalódást keltő grafika, ami pedig egy kerettörténet, ahol az egyik főhős meséli el a történetét a másik főhősnek. Illetve ezért ennél egy picit több, mert a keret történet tovább megy a mesélésen. Kicsit extrapolálja az alap mesét és bemutatja, hogyan élhetnek a szereplők pár évvel később.

Sajnos ez a kerettörténet kissé túl sok, kiszorítja az eredeti mesét. Egy csomó érdekes részt ki kellett hagyni-e miatt. Nagyon hiányzott az a plusz, ami a többletet adna a szimplán szép CGI grafikához.

A végén persze sikerül a gyermeki énnek felül kerekedni és örülhetünk. Persze azért azt ne felejtsük, hogy a valóságban a mesélő nem élhette meg az öreg korát, mert lezuhant.

Szerintem érdemes megnézni, de azért nagy különlegességet ne várjunk.


Legyünk kis hercig minden nap!

[Film] Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts film (2015)

2016.01.05. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://www.gannett-cdn.com/-mm-/dbdbbcb2feb2f345416bb4c21684c04b551a2a98/c=0-84-3279-2550&r=x513&c=680x510/local/-/media/USATODAY/USATODAY/2014/11/16/635517415711802431-1sneek-peak-PEANUTS.JPG(Peanuts movie)
Port.hu: 6,8; IMDb: 7,5

Bevezetésként perszonalice érdekelne, hogy vajh miért nem sikerült lefordítani a címet? A "peanuts" valóban nehezen lefordítható szó (földimogyoró; apróság, semmiség) és ott vannak a másodlagos jelentések is.

A film összességében érdekesen mutatja be a kisiskolás évek buktatóit. Nem eget rengető, de nem is unalmas. Itt-ott vicces, a rajzok is furcsa módon keveri a 2D és 3D elemeket. Vannak visszatérő elemek, de nem viszik túlzásba.  Engem lekötött és a két 5 éves, és két 8 éves csemete is jól szórakozott. Még a szokásos brunya szünetre sem kellett kivinnem egyikőjüket sem.

Lehet, ha néztem volna a sorozatot, akkor nem tűnt volna fel, hogy nincsenek felnőttek. Illetve nagy ritkán csak a hangjukat lehet hallani, de az valami trombita öblögetéssel. És persze egy elsősnek a Háború és békét kell elemeznie. Igaz, hogy önkéntesen.

Egy téli-szünetes programnak pont adekvát feladat volt.


Teleljünk minden nap!

[Film] Asterix & Obelix: Isten óvja Britanniát (2012)

2015.12.29. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2012

(Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté / Astérix and Obélix: God Save Britannia)
színes, magyarul beszélő, francia-spanyol-olasz-magyar vígjáték, 110 perc, 2012
port.hu: 6,0; IMDb: 5,3 (sajnos jogos!)
2012. 11. 04. 13:30

A lányommal elmentünk megnézni. Kissé féltem tőle, mert az első rész unalmas volt. A másodikon, a Kleopátráson viszont nagyon jókat derültem, mert ügyesen megverselték. Amolyan Romhányisan. Szerintem nagyon szerethető lett. Itt több változás is történt. Egyrészt lecserélték az egyik főszereplőt (Asterix), másrészt a versezést már nem vették olyan komolyan. Sajnos ezzel lesüllyedtek az eredeti film színvonalára, ami nem túl magas. Pedig kiváló színészek szerepelnek benne (Depardieu mellett pl. a zseniális Catherine Deneuve).

De mi volt ebben a magyar kooprodukciós részvétel?

[Film] Az öt legenda (2012)

2015.12.22. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2013

(Rise of the Guardians)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 97 perc, 2012
port.hu: 8,0; IMDb: 7,3
2013.01.02

Egész jó film, bár azért akadnak gondok vele. Először is itt van a csapat: Az öt legenda. Én például nem tudom ki az a Dér Jankó. Emlékeimben visszatúrva én csak egy Fagy Jankót ismerek. De nem meséből, hanem a Hobo Blues Band-től (Leples bitang, Alan Ginsberg verésnek megzenésítése). Gondolom ez ugyanaz a figura szeretne lenni, de nem tudom, hogy milyen mese tartozik hozzá.

Egy piciként jobban ismerem a Homokembert. Úgyis mint Sandman. Csak annyit tudok, hogy ő hozza az álmot. Gondolom azt az érzést hivatott leírni, amikor olyan álmosak vagyunk és dörzsöljük a szemünket. Két forrás jutott eszembe. Az egyik az Andrews Sisters: Mr. Sandman című híres száma, míg a másik egy NDK bábfilm sorozat, amit néha napján nálunk is vetítettek (Sandmann).

[Film] SpongyaBob: Ki a vízből! (2014)

2015.12.15. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://cinestar.hu/wp-content/uploads/cinestar/gallery_1574/7_original.jpg(The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 93 perc, 2014
port.hu: 7,0, IMDb: 6,6 (ez utóbbi közelebb áll a véleményemhez)

Ezt is meg kellett nézni. Szokásos Spongyabobságok, azaz totálisan túlvezérelt ökörködés és vihogás. Plusz a herkentyűburger, aminek meglepő módon ismét eltűnik a receptje. Ezért kitör a víz(i-al)világi anarchia. A nyomok bikini fenék felső részébe, a strandra vezet. Ott belefutnak egy kalózba, akiről kiderül, hogy ő a felelős az egész kalamajkáért, és aki (nem) mellesleg valójában Antonio Banderas (alias Burgerszakáll).

A receptért szuperhőssé kell válniuk. De nem világos hogyan és miért. És itt jön az időgép. Nem sokat kavar, de kuszálja a történések szálait.

Felvetődik a kérdés, hogy minek kell a 3D betét, miközben a film java része klasszikus rajzfilm. Remélem nem ez Spongyabob jövője. Thomas (a gőzmozdony), Sam (a tűzoltó) és Pet (a postás) már elesett. Csak azért, mert 3D, még nem lesz jó(bb).

Végül persze a jó (és a néző is) elnyeri méltó büntetését és az anarchia is felfalja gyermekeit. Vajon milyen az, amikor az anarchia anarchiába fullad. Töprengjünk ezen el egy kicsit. A film helyett is...

Közepesen sikerült darab. A gyereke legalább végignézték, így a foglalkozás végül is elérte célját, az idő eltelt.


Szivacsoljunk minden nap!

 

 

 

[Film] Hókirálynő (2012)

2015.12.08. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

https://googledrive.com/host/0B8U3m_8DncLhSHhmeTRzdkRZajQ/hokiralyno-3-min.jpg/Snezhnaya koroleva/
színes, magyarul beszélő, orosz családi animációs film, 80 perc, 2012
Port.hu: 4, IMDb: 5,2 (azért ennyire nem rossz)

Csak utólag tudtam meg, hogy orosz rajzfilm. Gyerekkoromban imádtam őket. Ez sajnos már konzum vidióta 3D stílusban készült. Nem rossz, de kicsit döcögős. Néhányszor látszik, hogy rövidíteni kellett a filmet, mert hajánál előrángatott sámánok és jégbesült kalózok gyorsan elmesélik, ami a megoldáshoz kell. A film kifejezetten szép. A növényboszi érdekes hangulatú rész. Jobban tudnak rajzolni, mint forgatókönyvet írni. Kicsit sok a 3D-nek szóló leesünk, átsuhanunk, forgunk ide-oda látvány elem. Ezzel telik az idő, nem a történet meséléssel és ez nem tesz jót a filmnek.

Persze az egész egy gonosz, hideg szívű leányzóról szól, aki ki akar mindenkit nyírni, mert... Öööö, izé..., mert, ... hát csak, mert. Oszt megölik a varázsló apukát és anyukát, akik valahogy megmentik gyeremekeik életét. Akik később viszonozzák a szívességet. És a Troll is jobban lesz.

Egy közepesen érdekes és szép rajzfilm.

Jegesüljünk minden nap!

[Könyv] Rózsa Lajos: Élősködés

2015.12.01. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2006

http://static.libri.hu/cover/54/9/691825_4.jpg(Az állati és emberi fejlődés motorja)
MEDICINA KÖNYVKIADÓ Zrt., 2005
ISBN: 9632429532
libri.hu

Egy egészen zseniálisan izgalmas biológiával foglalkozó könyv. Az ember bizonyos elvárásokkal indul neki egy ilyen könyvnek és furcsa ilyet mondani, de egyszer csak a hátára vett a történet és vitt előre. Alig tudtam lerakni. Egy tudományos könyvről ezt mondani legalább is furcsa.

A parazitákról mindenkinek a tetvek, bolhát, esetleg rüh, vagy a galandféreg jut eszébe. Ezekre jobbára úgy gondolunk, mint  elpusztítandó mocskos kis férgek. Nehéz úgy rájuk gondolni, mint olyan lényekre, akik elősegítik, gyorsítják az alkalmazkodást, az evolúciót. Ez a nem várt csavar mindvégig ott van a történetben.