QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (7) adáshiba (91) android (1) animáció (92) cygwin (3) film (407) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Adáshiba] Achilles-ín

2016.09.27. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2016

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Achilles_by_Lycomedes_Louvre_Ma2120.jpg/250px-Achilles_by_Lycomedes_Louvre_Ma2120.jpgJó sok idő telt el a legutóbbi cikkem óta. Persze foghatnám az egészet a külső körülményekre, de a fő ok, hogy nem volt kedvem írni. Mindenfle mással ütöttem el az időt. De majd most...

"BEMELEGÍTÉS!!!"

Igazándiból azt sem mondhatom, hogy hirtelen ismét fellángolt bennem az írhatnék. Több, mint egy hónapja fekszem és nagyon unom magam.

Pedig egy hónapja még minden szép volt és napsütötte. Nyaralt a kicsiny család. A szállodában volt egy műfüves focipálya. Mivel velem ellentétben a fiam imádja a focit, ezért az első nap délelőtt rugdostunk egy kicsit. A szálloda délutánra szervezett egy meccset a gyerekeknek. Én nem akartam beállni, de a megadott időre csak két hat éves és két tíz éves gyerek jelent meg és persze pár apuka. Beálltam. Ezzel nagy hibát követtem el. Nem melegítettem be és mivel még soha nem játszottam műfüves pályán, nem tudtam, hogy az lényegében gumi dara.

Én voltam a két hat évessel, fiam volt a kapus, én hátvéd-középpályás-söprögetőt játszottam és csak ívelgettem előre. Nagyon vigyáztunk a gyerekekre. Már vagy húsz perce játszottunk, amikor az egyik tíz éves srác rám vezette a labdát. Belenyúltam a cselébe és előre pattant a labda, majd a laszti után iramodtam. Hirtelen valaki jó erősen belém rúgott hátulról. Esés közben még emlékszem, hogy azon gondolkodtam, hogyan tudott megrúgni, amikor előttem volt. Gyorsan levettem a cipőmet, zoknimat és láttam, hogy itt nagy gáz van. Elszakadt az Achilles-ínam! Eléggé fájt, de azt hiszem inkább a tudat az, ami miatt majdnem elájultam. Kicsit túlhisztiztem magam.

[Adáshiba] Fogyó kúra (1065. nap)

2016.05.10. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2016

http://www.biobag.hu/21040/biobag-nagykep/omron-bf511-testosszetetel-mero-keszulek-turkiz.jpg[<<Előzmény | Utózmány>>]

Sikerült a karácsonyi súlytöbbletet március idusára leadnom. Persze egy kicsi csalással, mert a hétvégén kicsit többet tudok aludni, így a reggeli salaktalanítás (ezt most szépen körülírtam) a mérlegelés elé kerül. Ez legalább 30-40 dkg. Az igazi célt valójában csak 5 héttel később értem el. De azért sikerült végig a tartási sávon belül maradnom.

Az eddigi laza súlytartási próbálkozás nem igazán hozta meg az elvárt eredményt. Lazulván köbö 6 hét alatt elkezdtem gyarapodni. Utána újabb 3-4 hónapig tartott, hogy visszafogyjak. Tipikus jojó effekt 150-180 napos hullámhosszal. Rájöttem, hogy fogyásban jó vagyok, de súlytartásban nem. Nem szabad engedni a súlytartási határ felé növekedni magam. Hétvégén amúgy is nehezebb figyelni a kaja bevitelre, ezért azt játszom, hogy hét közben igyekszem a minimum közelében tartani a tömegem, a hétvégi plusz kalóriákat meg a következő hét elején adogatom le. Úgy tűnik, hogy ezzel jobban kordában tudom tartani magam.

[Film] Repcsik (2013)

2016.05.03. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2013

http://repcsik.com/images/repcsik2.jpg(Planes)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 92 perc, 2013
port.hu: 6,5; IMDb: 5,7 (azért talán ennyire nem rossz. A 6,5 talán közelebb van)

Végre a fiam is moziképes korba lépett és így a teljes család elvonult repcsiket nézni. A történet lényegében a Verdák repülőgépesített verziója. 2D-ben néztük meg. Érdekes, hogy a lányomat (6) jobban lekötötte, mint a fiamat (3).

Egy csomó párhuzam van a Verdákkal. Itt is van veterán tanácsadó. Itt is van verseny és a végén győz a főhős, aki összebarátkozik mindenkivel. Mondjuk itt nem nagyképből indul, mint az előkép. Vicces, hogy a főhős repülőgép létére tériszonyos. Ezt kell legyőznie a film végére. Érdekes, amikor a permetezőgép vadászgépekkel repül kötelékben. És persze titkok is kiderülnek.

A filmben persze egy jó rakat verda is feltűnik. Ők a nézők és a kisegítő személyzet. Szerencse, hogy a korábban kidolgozott szubrutinokat nem kellett kidobni.

A fiam rajzfilm nézegetései alapján már vannak: verdák, repcsik, buszok, tengeralattjárók, teherautók, építő gépek. Mi jöhet még? Varrógépek? Na jó, az nem jármű...

Meglehetősen szórakoztató, de eléggé feledhető történet.


Körözzünk minden nap!

 

[Színház] Dés László; Geszti Péter; Békés Pál: A dzsungel könyve

2016.04.26. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2016

http://vigszinhaz.hu/images/upload/b92b2a73e7bbedf03cd314b85ebcc173.jpgzenés játék két részben
(Az előadás 10 éven aluli gyerekek számára nem ajánlott!)
vigszinhaz.hu

"Most lettem ember! És szégyellem magam!"

Alig múlt el 11 nap a legújabb évből, de már a 3. színdarabot nézzük meg (+1 mozi). Na jó, a gyerekekkel csak ez volt az első akció.

Egyszer már láttam és nagyon tetszett. Vagy 20 éve. A dalokat folyamatosan felfrissítettem a CD-ről, de arra nem emlékszem, hogy milyen jók az összekötő szövegek ("Miért ilyen bamba ez a randa banda?").Talán egy dal nincs rajta a CD-n, de egy tecsős cikkből kiderül, hogy azt utólag írták hozzá. Mostanában 1150. előadás környékén járhat a darab és most készülnek a 20 éves jubileumra.

Érdekes volt látni a stabil szereplőket: Balu (Reviczky Gábor), Ká (Méhes László), Akela (Borbiczki Ferenc). Remélem, hogy még sokáig fogják játszani.

Nekem Csil és a Kegyelet Egylet a kedvenc. Fantasztikus a daluk és minden megjelenése vidám színt hoz a darabba. Most csodálkoztam rá, hogy Sirkán, aki át akarja venni Akela helyét. Mindig a belső ellenzékre gondoltam.

Nem tudtam eldönteni, hogy mennyi a play-back benne. Végül is arra jutottam, hogy talán a kórusok igen, de mintha a többi nem az lenne.

Mondjuk a 10 éven felülieknek szóló ajánlást nem értem. A Pesti Színház hétköznap este is tele volt. Hihetetlen volt látni. Reviczky mondja a riportjában, hogy nem szabad lazsálniuk egyetlen előadásban sem, hiszen jórészt  gyerekeknek játszanak és most alapozzák meg a közönség következő generációját. Szerintem nagyon jól dolgoznak. A fiamnak annyira tetszett, hogy másnap rögtön szerette volna még egyszer megnézni. Pedig ő csak 5 éves.


Pofonofon minden nap!

Nagyon sok érdekes kis riport van az előadásban szereplőkkel.

[Film] Jégkorszak 4 (2012)

2016.04.19. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2012

(Ice Age: Continental Drift)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 94 perc, 2012
port.hu: 7,7; IMDb: 6,7

Nagyon szürreális az egész. Lányomat lekötötte, de nekem nem tetszett. Jéghegy hajón kergetődző páviándiktátor? Gondolom kellett még egy részt csinálni, mert a többi annyi pénzt hozott, hogy a részvényesek közgyűlésén megszavazták. Én vártam volna még egy normális forgatókönyvre.

Persze vicces, meg tele van filmes hivatkozással (nekem A rettenthetetlen-es poén tetszett. Egy kis hörcsög festette ki magát kék-fehérre). De ezeket a pillanatokat elmossa közben a fanyalgás, hogy a történet nem tart semerre.

Végül mindenki megmenekül és nagyon félek, hogy ezzel vége is a történetnek, mert ennél lejjebb már nem lehet kerülni. Persze igen, de valszeg ez már nem hozott annyit a konyhára, hogy érdemes lenne megszavazni egy kis pénzmagot a folytatásra.

Aki szereti a sorozatot az ezt már ne nézze meg. Ami nem jó, az rossz. Szegény gyerekek meg úgy nőnek fel, hogy azt hiszik, hogy a kontinensek vándorlása egy patkányféle izé miatt van.

Csúszkáljunk minden nap!

 

[Film] Men in Black - Sötét zsaruk 3. (2012)

2016.04.05. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

(Men in Black III)
színes, magyarul beszélő, amerikai akció-vígjáték, 106 perc, 2012
port.hu: 7,4, IMDb: 6,9 (ez utóbbi közelebb áll a véleményemhez)

Sajnos egyre kevésbé vicces ez a történet is. Itt egy kicsit időutaznak. Van egy csipetnyi az Iron Sky hangulatból az elején, Borisz megszökésénél. Ő egy nagyon gonosz idegen lény, aki endo-, illetve exoszimbiontájával kiegészülve tönkre akarja tenni a Földet.

J-nek le kell ugrania egy bazi nagy épület bazi sokadik emeletéről egy idő-stopper órával (vagy mivel), hogy visszajusson oda, ahová Boris is igyekezett (érjük ugye? Idő ugrás... Haha).

Megismerhetjük az ügynökök korábbi életét. J ügynök persze felkutat, helyre tesz. Végül látja hogyan ölik meg az apját, akire nem emlékszik, mert korábban K ügynök neutralizálta.

A történet kissé meglaposodott. Persze vannak benne ötletek és viccek, de ezek többsége másodlagos frissességű. A korábbi dolgok nem működnek. Eléggé kiszámítható a mese.

Csak akkor ajánlom, ha nagyon nincs más néznünk, vagy extrém módon Tommy Lee Jones fanatikusak vagyunk.

A múltat végképp eltörölni, minden nap!

Angol előzetes:

 

[Színház] Beaufoy, Simon: Alul semmi

2016.03.29. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2016

http://www.rolandszanto.com/images/thumbnails/alul.jpgthalia.hu

"Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad – alul semmi!"

Karácsonyi ajándékként leptük meg egymást ezzel a darabbal. A filmet nagyon szeretem, de sajnos rögtön mindent beborító etalonként ott lebegett az előadás minden attoszekunduma felett...

Jó a szereposztás. Nem csak azért, mert jók a színészek, hanem mert megtalálták a szerephez passzoló alakokat. Talán a nők kicsit sematikusak, de ez a film csak közvetve szól róluk. A film elég precízen le lett másolva. Nekem kicsit a mélységek hiányoznak. A film vidámságában mindvégig volt egyfajta keserűség. Itt valahogy csak a bénázás érződik. Sajnos a homokos vonal nem igazán működik. Pindroch nem él a szerepében rejlő lehetőségeivel. De legalább nem ripacskodja el. A pár másik oldala sokkal hitelesebben találja meg önnönmagát.

És a soundtrack is elég sokat mondó, de főként az éltesebb korosztálynak (ne felejtsük el a nyolcvanas éveket):

Összességében a csapatnak tetszett a darab. Az én kekeckedéseim ellenére is.

Semmisüljünk meg minden nap!

 

[Hájtek] Hogyan nézzük meg, hogy egy hálókártya csatlakoztatva van-e Linuxon?

2016.03.22. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: linux hájtek 2013

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSHBu61yfynTV014L9WFHO5fWi0DyI2WH24CX7zutPcNT6Y9v8Ystackoverflow

Ma egy viszonylag egyszerű problémára keresem a megoldást. Adva van egy Linux-os gép, amiben persze van egy ethernet csatlakozó, amivel a LAN-on lóg. Hogyan lehet megtudni, hogy a kapcsolat él-e, ha nem él, akkor azért nem mert az ethernet kábel ki van-e húzva, vagy el sincs indítva az adott kapcsolat.

Keresgélve a neccen találtam egy jó kis programot: ethtool(8). Ezzel lehet ilyeneket nézegetni. A parancs ethtool eth0. Meg strace(1)-eltem, hogy azt is megtudjam, hogyan lehet C-ből megtudni az infókat...

Az eredmény ez a kód:

[Film] Asterix - Az istenek otthona (2014)

2016.03.15. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://www.asterix.com/la-collection/les-albums/visu/albfdfr.png(Astérix: Le domaine des dieux)
színes, magyarul beszélő, francia családi animációs film, 82 perc, 2014
port.hu: 6,9;  IMDb: 7,2 (túlzásnak érzem)

Ez is egy trendkövető rajzfilm. 3D-sítették az eredeti figurákat. Furcsa módon a bunyók megszűntek, helyettük a rómaiak előléptek a fogyasztói társadalom megtestesítőjének ("Mit adtak nekünk a rómaiak?"). A verekedések helyett inkább a politizálás és a gall település rómaizálása a fő motívum. Ez meg azért annyira nem vicces. A katonák a helyett, hogy támadnának, bértárgyalást kezdenek. A rabszolgák is. Végül a csodaszer segít felépíteni a "panel" házakat a kiirtott erdő helyén, ahová a a falu lakosai is beköltözhetnek. Így a falu teljesen kihal. Amit a katonaság nem tudott elintézni, azt megteszi az önzés, nagyravágyás és kivagyiság. Ez inkább szomorú, mint vicces. E miatt a közepe teljesen leül. Végül pedig rádöbbennek a rádöbbenhetetlenre és minden folyik tovább a régiben. Az istenek otthonát pedig belepi az enyészet (ez egy szép képzavar).

Legalább a gyerekek élvezték.


Asszimilálódjunk minden nap!

[Színház] Fejes Endre; Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem

2016.03.08. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2016

http://vigszinhaz.hu/images/upload/4971b6b6b282dff417dcec34777705de.jpgzenés dráma két részben
vigszinhaz.hu

"I am Viktor..."

Ha valaki a címet elemezgeti, akkor arra a következtetésre juthat, hogy egy könnyű nyári (éveleji) darabot fog kapni a pénzéért. Nekem valami derengett, hogy láttam az azonos című filmet (1972, Főszereplő: Harsányi Gábor), így engem nem vezetett félre a vidámságot sejtető cím. A történet egy 1962 július 12-én valóban megtörtént bűnesetet és környékét dolgozza fel. Kicsit szépítve a tettes valódi motivációit.

Adva van egy vasgyári melós, aki többet szeretne az élettől. Ezért amikor felveszi a fizetését 3 napig gavallérosan megvendégel mindenféle nőket és akcentussal beszélve görög diplomatának adja ki magát. A hónap maradék részében meg szilvát kaját, mert az a legolcsóbb... Közben néha-néha lebukik és egyre jobban belebonyolódik a dologba.

A mű négy áldozattá vált lány történetét követi végig. A dramaturgia szerint nem is akarják látni, hogy csalva vannak. Nagyon meglepő, hogy mennyire erős lett a darab. A főszereplő (Wunderlich József) srác nagyon jó. Nem emlékszem, hogy láttam-e volna más darabban, de kifejezetten érdekel, hogy mit tudhat még. Meglepően jó hangok szólalnak meg az énekes részekben.

A végén van egy gyilkolászós jelenet, ahol szerintem egy kis vérnek azért kellene folynia. De valami miatt ez kimarad az ügyletből. Talán a megrázás kiiktatása okán? Ezt az apróságot nem egészen értem...

Ha nem Molnár Ferencre készülünk, akkor tudom ajánlani az előadást! Zenéjét szerezte Presser Gábor.


Hámozzunk szelet minden nap!