QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (30) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (200) 2012 (82) 2013 (35) 2014 (32) 2015 (18) adáshiba (88) android (1) animáció (81) cygwin (2) film (390) gezarol (13) hájtek (157) hangoskönyv (31) ipad (17) klip (12) könyv (190) linux (27) színház (164) vers (17) windows (36) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Sinkó Péter: 1001 hülye tanács fogyókúrázóknak

2015.10.03. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2015

https://www.antikvarium.hu/foto/1001-hulye-tanacs-fogyokurazoknak-9094252-nagy.jpg Kossuth Könyvkiadó (Budapest) , 1989
antikvarium.hu

"Könyörgünk! Uram! Bocsáss meg nekünk! Mert sokszor és sokat étkeztünk!"

Nyári balatonozás közben leltem rá erre a kötetre egy félreeső könyvespolcon. Mivel én is ebben a cipőben járok, ezért gondoltam, hogy bővítem az ismereteimet a humor világából is és hamarjában kölcsönkértem a bemutatás alatt álló könyvet. Bármilyen támogatás jól jön.

Sinkó Péter, aki nem keverendő össze a nagyszerű színésszel (aki László és közvetlenül a cikkem megírása után hunyt el legnagyobb sajnálatomra), nagyon sok kabaré jelenetet írt. Ezeket rendezték kötetbe. Az első pár írás után kellett ráébrednem, hogy csak részben szól arról a fogyókúráról, amire kapásból gondolhatnók. Sokkal inkább át van víve az értelem. De a felütés az, ami.

"Az ételek a fogyókúra szempontjából három igen jól elkülöníthető csoportra oszthatók: Vannak: a) Hizlaló ételek; b) Nagyon hizlaló ételek; c) Rohadt módon hizlaló ételek."

Ad tanácsokat is. A legdurvább az, hogy ragasszuk be a szánkat Technokol Rapiddal. A nagyon tudományosan nevet hordozó Niels-Bohr-féle fogyókúra inkább kémiai oldalról közelíti meg a problematikát. Nyaljunk meg egy lakmusz papírt. Ha ez alapján lúgos a szánk kémhatása, akkor aznap ne együnk. Ha savas, akkor sem...

[Film] Kardfog kapitány és a Lama Rama kincse (2014)

2015.09.29. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2015

http://i.imgur.com/pQXVYCel.jpg(Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama)
színes, magyarul beszélő, norvég családi kalandfilm, 75 perc, 2014
Port.hu: 4,8; IMDb: 5,8 (gyenge)

Gyorsan kellett gyerekprogramot varázsolnom a nyári szünetre való tekintettel. Elrohantunk hát mozizni. Bár nem biztos, hogy kellett volna.

A címen eltöprengtem egy kicsit. A Lama Rama egy régi (1958) sláger címének első fele. A másik fele a szintén sokat mondó ding dong. Az Edsels együttes szerzeménye. De az eredeti (meghallgatható itt) nem egészen az, amit én ismerek. Kutattam hát még egy kicsit a tecsőn. És meg is van: Rocky Sharpe and the Replays is feldolgozta (meghallgatható) 1978-ban. De ez a szám persze nem hangzik el a mesében, de az írókám valszeg ezt hallgathatta.

A mozi kongott. Hatan voltunk összesen. Egy tini csapat és az általam vezetett apukás banda. Ez kb. mutatja a film érdekességét. Bár a gyerekeknek (5 & 8 év) tetszett. Nekem egyértelműen nem.

Adva van egy örökbe fogadott gyerek, aki kalóz szeretne lenne egy kalóz városban. A kalózok találnak/szereznek egy térképet, ami elvezeti őket egy szigetre, amin egy arany város áll és egy közepesen retardált király uralkodik rajt'. Nagy kavarások végén megmentik a sziget népét és királyát és kapnak egy naaagy kincset. A kincs viszont nem egészen az, amit vártak. A fiú viszont kalóz lesz és elindulhat megkeresni az apját. De ez majd a folytatásokban.

Állítólag ez valami nagyon kedvelt norvég mese. De ettől még nem lett jó a film.


Kalózodjunk minden nap!

· 1 trackback

[Színház] Brecht, Bertold; Weill, Kurt: Koldusopera

2015.09.22. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2015

http://vigszinhaz.hu/images/upload/e7d43d853199990ad4f065a8e2b86fd2.jpg?20130103-194747Vígszínház

"Ne álljunk itt, mint egy ócska orosz komédiában! Inkább úgy, mint egy fasza Brecht rendezésben!"

Brecht meglehetősen kultikus szerző. Szeretem a darabjait. Ennek csak részleteit láttam korábban. Bodrogi szokta volt énekelni Bicska Maxi dalát. És végre megnézhettem teljes egészében.

Meglehetősen jó darab, amelyben két maffiózó csap össze. A dörzsölt öreg róka, aki a koldus maffiát irányítja és az új seprő Bicska Maxi. Kettejük összeütközését követhetjük nyomon. Átvágások, csalások, intrikák, bigámia és minden hasonló. Kifejezetten jók a dalok. Nem véletlen, hogy még Louis Armstrong is feldolgozta (Mack the Knife (1956)).

"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"

Brecht elég erős kritikával élt a kapitalizmussal szemben. A darabot 1928-ban írta és 1949-ben az NDK-ban telepedett le. Ez a darab is a jogszerű, de meglehetősen erkölcstelen pénzszerzést állítja szembe a tiszta rablással. A tiszta rabló a végén még szimpatikus is lesz, de elbukik.

Ajánlom megnézésre, mert eléggé rendben van a darab. A rendezés, a játék és az énekek is jól működnek együtt.


Gatyásodjunk minden nap!

Beharangozó:

Részletek (vagy tán az egész) az 1965-ös előadásból (Garas Dezső, Kiss Manyi és még sokan mások)


[Film] Csingiling és a Soharém legendája (2014)

2015.09.15. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://mozicsillag.cc/img_movie_covers/csingiling-es-a-soharem-legendaja-2014-online_1.jpg(Legend of the NeverBeast)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 76 perc, 2014
port.hu: 6,9, IMDb: 7,3 (MENNYI???)

A cím fordítása nagyon félrevezető. Csingling alig szerepel ugyanis a történetben, mert - hasonlóan a "Csingiling és a Kalóztündér" c. opuszhoz - itt is másik tünci a főszereplő. Jelen esetben Gida, aki az állatok tündérkéje. Lényegében a ő konfliktusait szedi össze, miközben egy fenevadat próbál megszelídíteni. Ami sikerül is meg nem is. Érdekes film, bár nekem túlzottan misztikus. Még akkor is ha beleszámítom, hogy az egészet tündérek főszereplik. A gyerekeknek közepesen tetszett.

Érdekes, hogy a fafejű tündérek mind felnőttesebbek (a fej-test arány kisebb).

Egyszer mindenképpen megnézhető...

Legyünk tünci-müncik minden nap!

 

Hmmm... A teljes magyar szinkronos film is fent van a tecsőn. Mondjuk valami baj van a hanggal. Mintha lassabban játszaná le, mint kellene...

[Adáshiba] Fogyó kúra (821. nap) (frissítve)

2015.09.08. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2015

http://napidoktor.hu/content/uploads/2014/06/dieta_katt4.jpg[<<Előzmény] [Utózmány>>]

"... ezer-mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik." /Lao-Ce/

"... és közben nem szabad feladni." /TrueY/

És ismét elröpült a nyár és 100 nap... Most már súlytartás a fő cél. A 0,5 bmi-s lebegtetési sávot 2 héten belül léptem át. Sajnos alulról felülre. Mondjuk ebben egy jó kis családi ebéd is közrejátszott rögtön a célom elérése utáni napon. És persze nem tudtam eldönteni, hogy súlycsökkentsek-e vissza, vagy várjam meg a sáv tetejét (úgyis mint high watermark). Miközben erről hezitáltam, elmentünk egy hétre nyaralni. Ez alatt újabb 0,7 bmi-t sikerült visszaszedni. Gondolom a vacsi és a sok megmaradt kaja betúrása jelentősen közrejátszott. Tehát +1,2 bmi-nél ismét el kellett kezdenem a szokásos fogyást. Annyit rátettem a dologra, hogy még 0,25 bmi-vel alább is vittem a célt. Erre csak annyi indokom volt, hogy így a grafikonon a szürke súlytartós célegyenes nem a fog egybe esni a koordináta-rendszer piszkos-kék segédvonalával. Persze ehhez 0,05 bmi is elég lett volna, de így a lebegtetési sáv teteje 24,0 bmi lesz, ami talán plusz motiváció és egy kis plusz kihívás is. A grafikon végére egy hosszú hétvége és egy jó kis családi vacsi eredményeként egy brutális 0,8 bmi-t pattantam vissza. Brrr...

De legalább elkezdtem sportolni. Futok. Másnaponta 5km-t, 1km/6 perc tempóban. Ez uszkve 600 kcal/alkalom. De szerintem jó(bb) ez így, nagyjából lefogyva. Már ízületi szempontból mindenképpen. De erről egy későbbi cikkben fogok regélni. Elöljáróban csak annyit, hogy elkezdett oszcillálni a súlyom. Ha futok, akkor másnak cirka 0,3-0,4 bmi-vel csökken a súlyom. Úgy tűnik, hogy a szervezetem már beleszámolja a kidobott kalóriákat. Plusz(/mínusz) a kiizzadt víz.

Ismételten aláhúzom, hogy a fogyókúra legnagyobb ellensége: az éhség. Estére nem szabad éhesnek lenni! De ne is zabáljunk be, hogy alvás közben fogyjunk. Ezért én du. f5 körül turmixozom egyet. Ha meg nagyon éhes vagyok, akkor eszem egy kis csipszet (max egy marék). Újabban Albert kexre álltam át.

Némileg filozófiai kérdésem lenne... Mennyi idő alatt épül be a felszedett kiló? Például másnapra könnyű leadni az előző napi extra adag ebédet, vagy vacsit. Simán lehet 1-1,5 kg-okat így ugrani. De mondjuk, ha 2 hétig várok és akkor esik vissza 1,5 kg-mal, az most sok, vagy normál?

Sajnos a felépített zsír raktárak nem tűnnek el. Soha. Az irányított fogyás sem megy (na jó, zsírleszívással lehet), mert az, hogy honnan fogyunk (és hová hízunk) genetikai kérdés. Tehát a zsírszázalék csökkentése lehet a cél. Lányoknál ez problémásabb, mert ott vannak olyan helyek, ahonnan nem feltétlen szeretnének fogyni. Nálam ez nem gond. De akkor hogyan szálkásítsunk? A hasamon rezgő zsírréteget szeretném izomra cserélni. Bár ez nem megy, de a zsír csökkentésével és az alatta levő izom növelésével talán lehet valamit okozni. Erre találtam ki a klotyó tornát. Némi előkészítéssel pár fekvőtámasz szinte bárhol lenyomható.

Az azért kérdés marad, hogy hogyan mérjük a zsírszázalékot? Van erre adekvát megoldás, vagy marad az ellenállásmérős mérleg?

bmi_main.png

Az látszik, hogy két napi nem odafigyeléssel nagyon sokat lehet romlani. Egy hétvégi ottalvós program és utána egy családi vacsi nagyot ront. Ez látszik a grafikon legvégén. Előtte viszont volt egy jó kis hányós-lázas vírusfertőzésem. Azzal nagyon jól lehet fogyni. Bár ez nem túl kellemes módja a súlycsökkentésnek...

Zsírdisznólkodjunk minden nap!

[Film] Hős6os (2014)

2015.09.01. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://m.cdn.blog.hu/ta/tagrazartszemmel/image/hos_6os_b12.jpg(Big Hero 6)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték, 102 perc
Port.hu: 8,2, IMDb:7,9

Előre bocsátom, hogy a hiba az én készülékemben kell legyen. Bevallom nem értem: Oscar díj, BEFTA jelölés, Golden Globe jelölés (az IMDb szerint még 16-ot nyert és 45-re jelölték)? Bár remek iparos munka, de mégis kicsit patika mérlegen adagolt könnycseppek, feszültség, humorok és poénok. Lehet, hogy csak az a baj, hogy már az elején kitaláltam a csattanót és e miatt nem rágtam a körmömet.

Adva van egy tehetséges harci robot építő srác és van a bátyja, aki egy lufi szerű, meglehetősen esetlen egészségügyi robotot készít. A fiú túltolja a harci robot készítést és alkot egy akkorát, hogy egy bemutatón majd mindenkit megöl. De a bátyját és tanárát mindenképp.

Búslakodás közben a srác rájön, hogy valaki ellopta az ötletét és az elszabadult fenevadat meg kell fékezni. Verbuvál hát egy csoda csapatot a haverekből és persze puttó robotból, hogy visszavágjanak.

És persze vissza is vágnak. Meglepetés a tolvaj személye és a téren kívüliség. Vagy inkább dimen-sió-tlanítás?


Hősködjünk minden nap!

[Hájtek] AudioGrabber 1.83 SE

2015.08.25. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: windows 2012 hájtek

http://files.d0wnl04d-z0ne.webnode.cz/200000073-f2139f30d9/audio-grabber%20copy.pngSzülinapomra kaptam pár CD-t. Mivel CD-t a maga fizikai valóságában már nem nagyon használok, ezért ismét előkaptam kedvenc Windows-os CD grab-belő alkalmazásom. Egy ideig share-ware volt, de az utcsó free lett. A freeDB-t használja a számlista leszedéséhez. Elég sok CD számlistája van fent.

1.83 SE
audiograbber.org

Az install eléggé egyszerű. Nem szoktam felrakni a toolbar-t, shortcut-ot. Nagyon sok beállítási lehetőség van...

[Film] Minyonok (2015)

2015.08.18. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://img.ticketpoint.hu/plakat/1024.jpg /The Minions/
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 91 perc, 2015 (12)
Port.hu: 6,6; IMDb: 6,7 (sajnos jogos)

A Gru sorozatot rettentően feldobta a vicces minyonok bénázása. Furcsa, hogy vonzódnak a gonosz emberekhez, miközben jó szívűek. Ebből rengeteg konfliktus adódik. Ami feldobja az alapban sötét történetet. Viszont ha csak jópofizásból áll a történet, akkor az egy ponton unalmassá válhat. És válik is. Pedig mennyire vártam ezt a mozit! Kár érte!

Persze van történet is, de nem érdemes nagyon rá koncentrálni, mert a mese csak háttér a viccekhez.

A 12-es karikát totál nem értem! Egy gyerekeknek szóló mesében mi olyat találhattak a korhatár meghatározó bizottság dedikált tagjai, ami miatt erre vetemedtek. Az 5 éves fiam minden esetre nem rettent meg. Valaki felnyithatná a szememet! (Na jó, egy vámpír tényleg meghal benne, az igaz...)

Nagyon könnyű és nagyon nyári szórakozás, mindenféle tartalom nélkül. Egyszer meg lehet nézni. De ha lehet, akkor inkább Gru-val.


Minyomkodjunk minden nap!


[Könyv] Weir, Andy: A marsi

2015.08.11. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2015

http://m.blog.hu/ql/qltura/image/1b4271a1fcfd34257e3bf2e38541afc9.jpglibri.hu, hu.wikipedia

"Komolyan ennyi volt! Elegem van! Pár percem maradt, mielőtt elfogy a levegőm, és átkozott legyek, ha azzal töltöm, hogy a Mars kis játékát játszom. Olyan rohadtul elegem van belőle, hogy okádni tudnék."

Megkésve bár, de törve nem. Karácsonyra kaptam. A családban nagyon megörültek, hogy végre van egy új SF könyv, ami érdekelhet és ezért rögtön két példányban is megvették nekem. Most sikerült elolvasnom. 300+ oldalas darab és 2 (munka)nap alatt kivégeztem. Megpróbáltam pdf-ben is megszerezni, mert jobb lett volna úgy olvasni, de nem sikerült hozzájutnom. Harmadik példányban pedig nem akaródzott megvenni.

Sajnos a magyar cím nem jó. Nekem Marsi Anikó jut eszembe mindig, amikor kezembe veszem a könyvet. Talán nem véletlen, hogy a filmnek nem ez lett a címe. Bár lehet, hogy csak Marsi Anikó tiltakozott...

Jó az író stílusa, talán kicsit túl szikár. Azt hiszem az író is mérnök és a főszereplő is az, szóval a stíl megfelel a környezetnek. De mégis. Sehol egy felszabadító melléknév.

Már az elején furcsa érzésem van. A napokat Sol-ban számolják. Ez engem az általam felettébb kedvelt Szíriusz kapitány sorozatot juttatja eszembe (írta  László Endre). Kicsit ráerősít erre, hogy a Mars missziókat "Sirius"-nak hívják. Persze élek a gyanúperrel, hogy a 10 éves Andy nem Csákányi Lászlót hallgatott...

A történetet nem lehet igazából lelőni. Főhősünket a Marson hagyják és túl kell élnie azt a pár évet, amíg újra érte mennek. Egy modern Robinson történet, Péntek nélkül, de sok komenista szombattal. És vasárnappal. A pasi egy Öveges processzorba olytott MacGyver. Csak még svájci bicskája sincs.

Az unatkozás ellen sorozatokat néz, de ezek többségét nem ismerem. Annyira nem lehet a jövőben, mert a zenéket viszont ismerem. Milyen mázli, hogy vittek magukkal pár notebook-ot tele mp3-mal és avi-val.

Van pár slendriánság a fordításban. Példul a rakéta fokozatokat konzekvensen "fázisnak" fordítják.

Csupa 70-es, 80-as évek beli zenék: Bee Gees, Elton Jones, David Bowie. Ez azt jelenti, hogy az utazók akkoriban voltak 10-15 évesek. Tehát ha mondjuk 2020-ra datálódik a misszió, akkor uszkve 50 évesen repülnek. Ez kicsit furcsa.

Nem hinném, hogy nagyon gyér légkörű, mágneses mezejét vesztett bolygón egy vékony sátor megvéd a sugárzástól. Úgy saccolom, hogy ez édes kevés.

"A Mars nem olyan, mint a Föld. Nincs olyan sűrű atmoszférája, ami meghajlítja a fényt, ..." - Mert a légkör az olyan, az meghajlítja. Inkább szórásról lehet szó. Vagy törésről, de nem egy kráter szélénél, hanem nagyobb léptékben.

"..., az alacsony sebesség pedig nagyobb nyomatékot ad, szóval jobb lesz a jármű tapadása." - az első rész ok, az egyenáramú villanymotoroknál tényleg így van. De mi köze a nyomatéknak a tapadáshoz? A nagy nyomaték miatt inkább könnyebben kipörög a kerék, ami miatt beáshatja magát a terepjáró.

"Nem sokan mondhatják el magukról, hogy szétbarmoltak egy hárommilliárd dolláros űrjárműt, de én igen." - Hoppá! Egy helyesírási hUba azért becsúszott!

A történet egy jó darabon meglehetős megfontoltsággal csorog előre. A végén begyorsul, de kicsit hitelteleníti a korábbi történéseket.

Mindezekkel együtt meglehetősen jó kis könyv, bár azért hagyott maga után némi hiány érzetet. A filmet persze majd igyexem megnézni egy jó kis moziban. Főszerepben Matt Damon.


Élődjunk túl minden nap!

[Film] Agymanók (2015)

2015.08.04. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://marvin.bline.hu/product_images/308/B1387392.JPG/Inside Out/
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 2015 (6)
Port.hu: 8,5; IMDb: 8,6

Az előzetesek alapján nagyon szerettem volna megnézni. És ezek az előzetesek meglehetősen félre is vezettek. Nyomasztóbb, mint gondoltam. Jórészt a főszereplő kislány fejében levő öröm és bánat útját követhetjük végig. Én azt hittem, hogy többet fogunk mások fejébe is belátni. De nem. Külső történések is meglehetősen alá vannak rendelve.

Éppen a serdülő kor nehézségei előtt álló kislány és családja nagyvárosba költözik. Új kecó, új suli, új minden. Elveszettnek érzi magát. Ezt a szituációt a fejben lakó 5 figura játsza le (öröm, bánat, harag, félelem (Majré) és undor). A figurák egy irányító torony konzolát nyomkodva vezérlik a hősnőt.

Érdekes, hogy a tapasztalati egységeket kis üveggömbök jelképezik, amelyek alváskor átszivattyúzódnak a hosszú távú memóriába (amik végeláthatalan könyvespolcokként jelennek meg). Van egy nagy szakadék, ahol ezek az emlékek megsemmisülnek. Ezzel szemben ippeg most olvastam valahol, hogy minden gondolatunk megmarad, csak a hozzáférés útja változik. Szóval ez nem egészen korrekt, de legalább megható közjátékokra ad lehetőséget.

Ennél sokkal többet nem tudok mesélni, mert túl komplex a dolog, sok kis vicces jelenettel. De! És itt van ez a fránya de. Nekem nem áll össze a dolog. Persze szépen csorog előre a történet, de olyan mintha túl nagyot szeretett volna markolni az író csapat, és nem sikerült eléggé összeszedni a gondolatokat. A gyerekek minden esetre élvezték. Nekem pici csalódás volt és a feleségem osztja a véleményem.


Agyaljunk minden nap!

(Most látom, hogy jön a Hotel Transylvania 2!!!)