QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (30) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (200) 2012 (81) 2013 (35) 2014 (32) 2015 (9) adáshiba (87) android (1) animáció (77) cygwin (2) film (385) gezarol (13) hájtek (156) hangoskönyv (31) ipad (17) klip (12) könyv (188) linux (27) színház (163) vers (17) windows (35) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: Az úr, a pokolban is úr (Reviczky Gábor)

2015.07.28. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hangoskönyv 2014

http://www.kossuth.hu/image/orig/sarga_garnizon.jpgkossuth.hu, 2012
elektromosan olvasható: mek.oszk.hu

A második kis történet (-> első meskete) 1937. március 7-én kezdődik és egy sértődött fiúról szól, akinek apucija nem engedi, hogy 50 tagú legyen a személyzete (részemről tiszta szívemből átérzem ezt a megaláztatást), ezért sértődötten beáll a légióba, mert egy vicomte nem dolgozhatik, "mint az közismert". A fent említett napon közlegényként festegetés közben (l. kilométerkő) összehaverkodik a tábornok lányával, akivel - miután ellátja a sebesüléseit - némileg kiszámíthatólag egymásba... Közben kínosságot okoz, ezért bár nem zárhatják dutyiba, de elvezénylik az Isten háta mögé, az előretolt helyőrségbe.

A hely részlet dúsabb leírást Rejtő egy másik művében kaphatjuk, amely frappánsan Az előretolt helyőrség címet viseli. Már ott előfordult a cafard, mint unalom és embertelen, de leginkább dög sivár körülmények okozta ámokfutás.

[Film] Verdák (2006)

2015.07.21. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2011

http://www.xpress.hu/dvd/cover/nagy/5584.jpg(Cars)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 116 perc, 2006
port.hu: 8,4; IMDb:7,3 (nekem is tetszett)

Először moziban néztük meg a lányommal és utána többször is DVD-n. Már a fiam is rászokott. Tipikus Doc Hollywood történet. Felütésként nagyképű seggfej véletlenek sorozata folytán egy elhagyatott vidéki városkába kerül, ahol rabosítják és közmunkára ítélik.

A munka során megismeri a környező verdákat és összehaverkodik velük. Kiderülnek kicsi és nagy titkok és még egy mentora is akad.

A végkifejletben visszamegy versenyezni. A haverok is besegítenek és akkora jófej lesz, hogy majdnem túlcsordul a szeretet.

Nem szeretném hosszasan fejtegetni a filmbeli problémákat, mert egy autó igazából nem is tud beszélni. Na jó, KITT igen. Meg az iGO navigáció Jáksó hangján.

Meglehetősen jól összerakosgatott történet szép grafikákkal, megunhatatlan poénokkal.

Húzzunk bele minden nap!

[Hájtek] Samsung Galaxy Mini (GT-S5570) #5

2015.07.14. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2012 hájtek

http://images.samsung.com/is/image/samsung/hu_GT-S5570EGAXEH_001_Front?$DT-Gallery$samsung.com/hu, előző rész...

Bár mostanság inkább a Galaxy Mini2-t használom, amit a Témobil adott NFC bankkkártya teszteléshez, de a feleségem maradt ennél a kütyünél és a lányom leörökölte.

Persze a néhanyadik frissítésre betelt a telefon memóriája. Illetve maradt még 10 MB a gép memóriájában, az SD kártyán meg vagy 1,2 GB, de folyton sírt, hogy betelt. Leszedtem egy csomó programot, de még mindig sírt. Végül kiderült, hogy Google Hangouts miatt 100 MB-ot fogyaszt el. Igazából csak 30 MB-ot, de a Google könyvtárak (nem tudom minek hívják a csomagot) vagy 70-80 MB-ot esznek. Ezért áttértem Viber-re. Ez kb. 50 MB-ot használ fel, de ebből 15 MB-ot át tud tenni az SD kártyára. Ezen felbuzdulva elkezdtem átpakolni amit csak lehet az SD kártyára, de hiába van benne 2GB-os kártya, csak 1 GB-nyi részre hajlandó programokat másolni. Sajnos alapban installált programokat nem lehet leszedni és helyettesíteni a frissítéssel. Azt hiszem ebből root-olás lesz és az alapcsomagokat helyettesítem majd a frissítettekkel. Vagy valami ilyesmi.

Pár app-ot még megnéztem.

2G-3G OnOff [CurveFish] - Ezzel könnyen ki-/bekapcsolható a 3G adatelérés. De idő közben rá kellett jönnöm, hogy ez a cucc teljesen felesleges. Ha hosszan lenyomom a kikapcs gombot, akkor egy lista jelenik meg, amiben a második tétel az "Adathálózati üzemmód". Ezzel tudjuk ki-/bekapcsolni. Nem kell ehhez egy app!

Aliens Invasion [ITREEGAMER] - Nagyon zavaros a játék kiindulási alapja. Adva van egy cowboy, aki egy városkában sétál. Ebben a városban csupa alien (l. 8. utas) rohangál. Ezeket kell különböző gyilkoló eszközzel lelőni, vagy kupán csapni. Egy városban 5 ház van és mindegyikbe be kell menni és egy kis időt benn tölteni, hogy a cowboy megtalálja az elrejtett töltényt, vagy pénz. A házakban lehet pihizni egy kicsit, mert oda nem jönnek be a csótányok. Az alien-ek kinyírásáért zsé jár, amiért egyre brutálisabb nyaszatoló eszközök járnak. De csak egy ideig. Ha már mindent megvettünk, akkor már csak töltényeket vehetünk. No meg életet. Ja, minden 10. részben jön az alien big foot, hogy ránk tiporjon. Őt lábon lövéssel lehet legyengíteni. Nagyon egysíkú, unalmas játék. Rövid úton le is töröltem.
Két nagy hibája van. Az egyik, hogy többször lefagy induláskor. A másik, ha a játék végén nem megyek be az üzletbe, vagy ott nem vásárolok, akkor egy véletlen resume után simán lehet, hogy egy nagy rakat pénzzel, de lőszer nélkül kell szembe nézni a rusnya dögökkel. Ezt egy picit nem gondolták át.

Mr. Block Free [Space Mobile] - Közepesen érdektelen logikai játék. Kockákat kell meghatározott pontokra görgetni. Még jó is lehetne, de azzal nehezítik, hogy a teleport kapukat ugyanolyan színűre színezik, így meg kell tanulni, hogy melyik kapu, hová is vezet. Ha ez megvan, akkor már nem túl nehéz megcsinálni. Kicsit amatőr az animáció meg az, hogy nem navigál a legutolsó megcsinált pályához, amikor belépek.

Csak egészség legyen és térerő! Minden nap!

[Film] Eleven testek (2013)

2015.07.07. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

http://www.xpress.hu/dvd/cover/nagy/22182.jpg(Warm Bodies)
színes, feliratos, amerikai horror-vígjáték, 98 perc, 2013
port.hu: 7,4, IMDb: 7,0 (szerintem is elég jó)
en.wikipedia

"A szerelem nem egy halott ügy." /port.hu/

Asszonykám nagyon szereti a Alkonyat (Twilight) sorozatot. Én nem annyira. Egyrészt a nem túl érdekfeszítő történet miatt, másrészt a nagyon nagyon gyengusz színészek okán. Ez a film lényegében az Alkonyat fonalán indul el, de mégis egészen más a végeredmény. Először is ez egyrészes, másrészt angolosan nem veszi komolyan magát (annak ellenére, hogy a film amerikai). Bár nem mondanám vígjátéknak, de valóban sok humoros jelent és beköpés van benne. Néha persze morbid. No és a két főszereplő színész is kifejezetten jó. A fiú egészen kiváló. Én nem vettem észre, de a feleségem rájött, hogy a srác (Nicholas Hoult) az Egy fiúról (2002) című filmben is már meglehetősen emlékezeteset alakított. Akkor volt vagy 13 éves. A lány (Teresa Palmer) bizonyos beállításokban egészen Alkonyatosan Kristen Stewartos. Azzal a nem is apró különbséggel, hogy szőke és a "nagyon szomorúan nézek" arcon kívül példul tud mosolyogni is. Szóval ez egészen nézhetőre sikeredett.

[Könyv] Szentágothai János; Réthey Miklós: Funkcionális anatómia III.

2015.06.30. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2006

http://www.antikvarium.hu/ant/foto.php?id=66900Medicína, 1985
medicina-kiado.hu

Gondoltam egy kicsit felturbózom az idegrendszerrel kapcsolatos tudásomat. Egy orvos ismerősömtől elkértem hát az egyetemi tankönyveit. Ő ajánlotta és adta kölcsön ezt a könyvet. Illetve csak a harmadik kötetet, mert annak első felében van szó az idegrendszerről (utána a bőr jön).

Elég érdekes olvasmány és szerencsére ez nem változott olyan sokat az évek során. Tehát az harmadik kötetben ezek a fejezetek találhatók:

  • Az idegrendszer fejlődésének kezdete
  • Központi idegrendszer
  • Környéki idegrendszer
  • Az érzékszervek és idegpályáik

De nézzük kicsit közelebbről, hogy miről is esik szó.

[Film] Gréti (1986)

2015.06.23. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2014

(Gréti - Egy kutya feljegyzései)
magyar animációs film, 77 perc, 1986
rendező & forgatókönyvíró: Nepp József
port.hu: 9,4, IMDb: - (Közepesen jó rajzfilm. 9,4???)
hu.wikipedia.org

Balatoni nyaralás közben véletlenül futottunk bele ebbe a filmbe. Érdekes, hogy eddig kimaradt az életemből. Pedig nagy tisztelője vagyok Nepp József munkásságának.

Furcsa, mert sok része érthetetlen beszéd. Ugyanis egy kutya a főhőse, aki ugye nem érti meg az emberek beszédét. Ezért az emberek szinkronhangját fordítva játszák le. Csak a kutyák beszéde érthető. Az emberek beszédében a film előrehaladásával egyre több szó lesz érthető, ahogy a kutya megtanul bizonyos szavakat.

Különböző kutyatémákat jár körbe a történet. Meglehetősen megható, amikor a környéken kidobott kutyák várják a gazdáikat.

Ez még az a korszak volt, amikor a színészek krémje kölcsönözte hangját a figuráknak. Például: Komlós Juci, Pécsi Ildikó, Lőte Attila, ... Érdekes Kovács Nóra, akinek 1993-ig voltak filmes szerepei. Azóta szinkronhang... De a kutyákat szinkronizáló színészek sem kutyák! (bocs az idétlen szóviccért): Bács Ferenc, Bánsági Ildikó, Sztankay István, Usztics Mátyás, Hűvösvölgyi Ildikó.

Nagy (rajz)filmes korszak végnapjai, amikor még a Pannónia Filmstúdió Európa ötödik legnagyobb rajzfilmstúdiója volt.

Bár nem nagyon lebilincselő, de érdemes megnézni.


Kutyuljunk minden nap!


Hoppácska, a teljes film megtekinthető a tecsőn. Jó szórakázást!

[Hájtek] Képek körbevágása HTML-ben

2015.06.16. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hájtek 2013

http://firedream.com/wp-content/uploads/2012/07/price-cut.jpg Arra kerestem megoldás, hogy hogyan tudok HTML-ben egy neten fellelhető képből kivágni egy kis részt, hogy utána a blog-ban csak ez a kis rész látszódjon.

Megpróbálom az itt bemutatott kép felét lerágni. Némi CSS böngészés után az alábbi megoldásra jutottam.

A képet (<img ...> tag) egy külön egységbe (<div ...> tag) kell betenni. A div szélessége, a befoglalótól relatív legyen; valós mérete, vágja le a kilógó részeket és a szöveg folyja körbe balról. Utána jön a kép pozícionálása. Kicsit játszani kell az értékekkel, hogy jól eltaláljuk a levágandó részt. A Windows mspaint-je segíthet ebben. Ha az image-ben állítjuk a width és height-t, akkor torzítani is lehet a képet.

Ezek után vágjuk ki a címkét.

<div style="width: 180px; height: 90px; position: relative; border: 1; overflow: hidden; float: right;"><img src="http://firedream.com/wp-content/uploads/2012/07/price-cut.jpg" alt="" class="imgleft" style="position: absolute; top: -10px; left: -70px;" /></div>

 

Vagdaljunk minden nap!

[Film] A tetovált lány (2011)

2015.06.09. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

http://www.xpress.hu/dvd/cover/nagy/17522.jpg(The Girl with the Dragon Tattoo)
színes, magyarul beszélő, amerikai-svéd-angol-német thriller, 158 perc, 2011
port.hu: 7,6, IMDb: 7,9 (hááát. Mondjuk, hogy jó film)

Két szálon fut a cselekmény. Adva van egy újságíró, aki megírja a nagy leleplezést. Ezért feljelentik, amibe tönkre is megy. A másik egy problémás lány története, aki gyámság alatt van és hekkelésből (és itt nem a halárusításra gondolok), számítógépes betörésből, adatszerzésből szerzi a betevőt.

A két szál ott fut össze, hogy a lány elkezd besegíteni a félreállított újságírónak és valahol egymásra is találnak, de nem igazán.

Vannak benne eléggé brutális részek is. Főleg amikor a lány új nevelőtisztje úgy gondolja, hogy a lányt bármire ráveheti, hogy a saját pénzéhez hozzájuthasson. Ennek persze lesz megtorlása, ami még brutálisabban zajlik. De azért az valahol kielégítő, ha egy köcsögöt köcsögölnek.

Közben a felfüggesztett újságíró kap egy megbízást egy eltűnt gazdag lány felderítésére, amit már kettesben oldanak meg. A végkifejlet itt is eléggé felzaklató.

Szerintem Daniel Craig megtalálta a helyét. JB-ként nem szerettem, de itt elég jól adja a kissé lepukkant értelmiségit. A lány is meglehetősen rendben van, bár másban még nem láttam. Persze az is lehet, hogy csak annyira jó a maszkja, hogy fel sem ismerném másban.

Van egy 2010-ben készült svéd-német-norvég-dán eredetije is Millenium címmel, ami 3 részes (az igazándiból 3x2 rész). Ez annak az első része. Az egy kicsit lassabb folyású és külön érdekessége, hogy valódi emberek játszák. Azaz a főhős ragyás, a barátnőjén látszik a kor stb. Nem csupa kirakatbaba a szereplő. És van egy 2009-es még eredetibb verzió is Män som hatar kvinnor címmel. De gyanítom, hogy ez utóbbi lehet az első két része az előbbi 6 részben feldolgozott trilógiának. A Millenium sorozatot valamelyik magyar csatorna adta le. Szerintem elég jó az is.

Érdekes, bár nem túl akciódús thriller. Nekem tetszett.

Visszavágás minden nap!

[Adáshiba] Fogyó kúra (722. nap)

2015.06.02. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: adáshiba 2015

./conv.sh http://rewrite.origos.hu/s/img/i/1210/20121026-ez-zsir-igy-elnek-az4.jpg[<<Előzmény]

Bevégeztetett. Az alkotó pörög és a gép pihen. Majdnem 2 éves megfeszített küzdés után a második célom is elérődött. Igaz, egy egészen picikét lejjebb vittem a célt 23.75-re és most már ez is megvan. Sőt, túl is teljesítettem. 30+-os BMI-ről indulva azt jelenti, hogy kiindulási tömegemnek a 21+%-át sikerült elégetnem. Bevallom, hogy az utolsó kis szakasz nehéz volt, mert nehezen vettem rá magam a fogyózásra. Ebben a patt helyzetben uszkve 50 napot töltöttem.

De most jön az igazi nehézség, azaz az életem végéig tartó súlytartás. A cél az lenne, hogy a 24 ± ¼ bmi sávban maradjak. Meglátjuk, hogy mennyire fog menni.

Véletlenül ráleltem egy elég jó cikkre Béres Alexandra billentyűzetéből (itt olvasható). Ő heti max ½ - ¾ kg fogyást mond. Én eredetileg köbö 1 kilót lőttem be. De azt havonta. Persze a Karácsonyi zaba dömping és a szabi alatti kisebb (ön)kontroll miatt nem számítottam nagy előrehaladásra. Ezt nagyjából jól tartottam. Sajnos a zsírpárna maradt (bár jelentőset csökkent), de vagy 4 lyukat kellett a szíjamra applikálnom, mert leesett volna a gatyám...

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: A Sárga Garnizon (Reviczky Gábor)

2015.05.26. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hangoskönyv 2014

http://www.kossuth.hu/image/orig/sarga_garnizon.jpgkossuth.hu
elektromosan olvasható: mek.oszk.hu

Ismét két meglehetősen hasonló légiós történet. Elöljáróban annyit, hogy nekem a második tetszett jobban. Reviczky kiválóan hozza a rengeteg szereplőt. A lányokkal azért vannak gondok. De az a hangoskönyv izé már csak ilyen műfaj.

Az első történetecske egy angol  főrendről szól, aki lemond mindenéről és hovatovább beáll a légióban. Ahonnan megszökik. A motivációja a fentiek tükrében nem világos. Mindegy. A lényeges motívum, hogy nem egy tevével, nem egy "tipróláncos" (értsd lánctalpas) teherautóval indulnak útnak hanem egy tök közönséges vödörrel.

És itt jött a nagy flesh (már ha jól használom ezt a szót)...