QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (38) 2006 (29) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (174) 2010 (188) 2011 (199) 2012 (78) 2013 (27) 2014 (17) adáshiba (83) android (1) animáció (65) cygwin (2) film (367) gezarol (13) hájtek (151) hangoskönyv (28) ipad (17) klip (12) könyv (185) linux (26) színház (158) vers (17) windows (33) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... fogyok

bmi_tiny.png


... hallgatom
Rejtő Jenő: A fehér folt


... múlik .osan
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites

free counters

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: Pipacs, a fenegyerek (Szikszai Rémusz)

2014.09.30. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

kossuth.hu
olvas: mek.oszk.hu, képregényben (némileg átírva)

"A nóta vége mindig az, hogy megvernek valakit!...
Trallala, trallala, jön a Pipacs bácsi a nagy pofonokkal..."

Erre a CD-re két meglehetősen könyvike került fel. Sajnos nem sikerült megtudnom, hogy mikor írta Rejtő, de nekem úgy tűnik, hogy ezek korai zsengéi lehetnek. Több kép is visszaköszön későbbi könyveiben és a szereplők között is van visszatérő figura.

De ki is Szikszai Rémusz? Nem emlékszem, hogy valaha is találkoztam volna vele, vagy hallottam volna róla. Minden esetre jó orgánuma van és jól olvassa fel a könyveket. Határozottan jó választás.

Ismét örülök, hogy az összekötő zenék az egyes részek elején vannak. Sajnos nem túl jó dirib-darabokat sikerült összeválogatni. Nem értem, hogy stílusban hogyan függenek össze a könyvek hangulatával.

Az első könyv főszereplője, akiről igazából nem derül ki, hogyan is hívják egy lecsúszott valaki, aki egy elátkozott karanténban ismerkedik össze Pipaccsal, az izomemberrel. Megszöknek és írónak állnak. Összeismerkednek egy lánnyal, aki

[Hájtek] Urxvt bekonfigurálása (cygwin)

2014.09.23. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: windows 2014 hájtek cygwin

A legújabb gépemre feltettem a legújabb 64 bites cygwin-t. Megpróbáltam kedvenc terminál emulátor csomagomat is feltenni, amely az "rxvt" névre hallgat. De legnagyobb megrökönyödésemre a 64 bites csomagok között nem találtam. Eljött hát az ideje, hogy a fejlettebb urxvt (rxvt-unicode) csomagot tegyem fel. Ez sok olyan dolgot is tud, amit már régóta szerettem volna. Ez már pl. tud tab-okat használni. Plusz perl-ben programozható, ami szintén egy jó pont, mert saját igényünkre szabhatjuk, ha van egy kis programozói vénánk. Eddig azért halogattam, mert X szerver kell hozzá indítani és ezt ki tudja mely okból, szerettem volna elkerülni.

[Színház] Nestroy, J. Nepomuk: Lumpáciusz Vagabundusz

2014.09.16. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2014

készült Johann Nepomuk Nestroy műve nyomán
zenés varázs két részben boldog végkicsengéssel
Rendező: Eszenyi Enikő
vigszinhaz.hu

"Szemem előtt egyetlen cél lebeg,
hogy éljünk kispolgári életet..."

Az évad számunkra utolsó bérletes előadása a Vígben. Ki lehet a szerző? Sajnos magyarul nem nagyon találtam anyagot, de angolul van wikipedia oldala. XIX. századi osztrák szerző. Osztrák Sexpírnek is szokták hívni, bár stílusa inkább Molière-re hajaz. Életemben nem hallottam róla. Pedig már láttam darabját! Az angol szövetet olvasgatva találtam meg, hogy A talizmánt is ő írta. A Katonában láttam és igencsak tetszett.

Ez a darab sem rossz, de nem is igazán jó. Inkább azt mondanám, hogy vannak pillanatai.

[Film] Total Recall (2012)

2014.09.09. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

(Total Recall)
színes, magyarul beszélő, amerikai-kanadai sci-fi, 121 perc, 2012
port.hu: 6,6; IMDb: 6,3

A filmipar sajnálatos lényege, hogy ha valami jól működik, akkor mindenképpen újra meg kell csinálni. Egészen addig, amíg sikerül végre valami teljesen fogyaszthatatlant csinálni. Idáig azért még nem jutott el a Total Recall történelem, de egészen jó úton halad e felé. Viccesen ellentmondásos, hogy ezt a remake-et az "Original Film" jegyzi.

A történetet nem írták át nagyon. Csak már nincs szó a Marsról. A Földi élet nagyrészt kipusztul valamiféle homályban hagyott globális kémiai háborúság folyományaként és csak Anglia és Ausztrália maradt meg. Ezt vajon hogy csinálták? No mind1. A két helyet a "legegyszerűbb" módon, a magmán át fúrt likban ingázó lifttel kötötték össze (bár az egyik képen az látszik, hogy a belső mag mellett görbén fúrtak el). Angliában vannak a gyárak és az igazi polgárok, míg a Kolónián élnek pedig a sutyerákok, akik minden nap megteszik az uszkve 12000 km-es útjukat (ezt 17 perc alatt teszik meg, amire még kisvártatva visszatérek). Innen kezdve minden ugyanaz. Csak kicsit több számítógépes grafikával meghintve.

A Kolónia nagyon szárnyas fejvadász hangulatú. Gondolom érdemes volt onnan is beemelni dolgokat. Ha már valaki helyettünk kitalálta a tutit. Itt is kotyvalék nyelven beszélnek. Rengeteg a cirill betűs és kínai szöveg. De legalább magyarul nem káromkodnak benne.

[Hájtek] Bash tippek és trükkök

2014.09.02. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: linux 2014 hájtek cygwin

"Flexnek ajánlom..."

Van egypár függvény, amit minden bash-es környezetben installálni szoktam. Ilyenek az "lm" (eredetileg az "ls -l|more" rövidítése volt), a "..", "...", ... család stb. Most sikerült végre jónehány korábbról maradt ötletet lekódolnom bash alá. Hátha érdekes lehet másnak is, ezért közreadom...

  1. cd FILE
    A Total Commander-ben nagyon tetszik az a lehetőség, hogy ha egy teljes path-t másolunk be a command prompt-jába (amint mondjuk egy find kimeneteként kaptunk), akkor is odamegy, ha a path vége egy file. Ezt ültettem át bash-ba. Persze a Total Commander kijelöli a keresett file-t, amit értelemszerűen nem valósítottam meg. Még azon gondolkodom, hogy ebben az esetben beállítanám a CDFILE nevű környezeti változót (a CDPATH mintájára), de ez még nincs teljesen végiggondolva. Lássuk hát a cd renormált változatát. Nem biztos, hogy teljesen jól kezeli a -L és -P opciókat, de mivel ezeket még életemben nem használtam, ezért engem meglehetősen nagy valószínűséggel nem fog zavarni. Ímhol a módosított "cd" parancs:

[Színház] Szép Ernő: Vőlegény

2014.08.26. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2014

Pesti Színház
színmű két részben

Szépernősen könnyed életkép valamikor a boldog békeidők vége fele (már ha volt ilyen valaha is), 1910 környékén. Nem túl mélyen szántóan, de itt-ott viccesen.

Mintha két darabot látnánk egymás után előadva. Nekem az első tetszett jobban. Ebben azt látjuk, hogy a család várja a kérőt és bizonyos optikai tuningot kap a lakás és a családtagok is. A legfiatalabb lányt (Bata Éva) szeretnék kiházasítani, hogy a jól kereső fogorvos (potenciális férj jelölt) egyenesbe tehesse az egész családot. Minden felesleges cucc, családtag megy a spájzba, szomszédok adják kölcsön féltve őrzött bútor tárgyaikat, ruhadarabjaikat, szobalányukat. Meglepetésemre fonográf helyett a '60-as évekből származó lemezjátszó kerül a polcra, amin Santana-t játszanak. A kávéházban kártyázó apát (Hegedűs D. Géza) is előkaparják és őt is rendbe teszik a nagy eseményre.

[Adáshiba] Hotel Dzsungel, Nyíregyháza

2014.08.19. 11:00 | TrueY | 4 komment

Címkék: adáshiba 2014

hoteldzsungel.hu

Beidőzítettünk egy hosszabb hétvégét. A feleségem szúrta ki ezt a lehetőséget. Még úgy sem nyaraltunk állatkertben és azt hiszem, hogy ezt többször is meg fogjuk ismételni! Pedig az időnk nem is volt igazán jó. Nagyon lógott az eső lába és többször el is eredt.

Az utazás nagyon kényelmes, mert a gugli navigáció pontosan odavisz (Hotel Dzsungel). Egy ponton, a vége felé kellett egy picit hirtelenebbet kanyarodnom, mert nem hittem el, hogy olyan szűk az az utca. De legalább egyirányú. A szálloda a Balatonnál inkább megszokott szoc.barakk stílusú betonkocka, de szépen ki van festve és belül fel van újítva. Mellette meglehetősen nagy parkoló. Bár a szálloda csak 2 csillagos, de korrektek a szobák. Mi a Flamingó lakosztályban kaptunk elhelyezést. Nagyon szép, 2x2 férőhelyes szoba, fürdőszoba + előszoba. Egy pici furcsa szag fogadott minket, de némi gondolkodás után rájöttem, hogy diszperzit. Valszeg nem régen festettek és még érződik a szag.

Megérkezés után gyorsan kipakoltunk, mert 19:00-ig van csak nyitva az állatkert, ahová a szállodából közvetlen átjárás nyílik.

[Film] Justin, a hős lovag (2013)

2014.08.12. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2014

(Justin and the Knights of Valour)
színes, magyarul beszélő, spanyol animációs film, 90 perc, 2013
port.hu: 7.0, IMDb: 6.0 (érdekes, hogy a magyarok ennyivel többre értékelték. Nekem is tetszett.)

"Nem a páncél teszi erőssé a lovagot, hanem a lovag teszi erőssé a páncélt!"

Ismét egy papás-lányos mozinézésben volt részem. Az előzetes alapján viccesnek tűnt és a lányom is belement a dologba. A képek alapján én azt hittem, hogy valami amerikai (Disney, Pixar). Csak utólag vettem észre, hogy 'panyol. Gondolom már a piacon is lehet venni clickware programokat, ahol csak össze kell huzigatni a rajzfilm alakokat. Talán a forgatókönyvet is így generálják már... De az is sokat megmagyaráz, hogy a producer Antonio Banderas (aki az eredeti szinkronban meg is jelenik).

Ez csak azért jutott eszembe, mert az volt az első érzésem, hogy az "Így neveld a sárkányod" főhősének (Hablaty) haját átfestették vörösre és a lovagi korba transzportálták. Talán egyetlen csavar van az egészben, ami inkább az apukáknak vicces. A gyerek egy olyan királyságban él, ahonnan a lovagokat kitiltották és a jogászok uralnak mindent. Ugye ismerős a frazeológia! Kissé nyápic és szerelmes főhősünk gyorsan rájön két dologra is. Egyrészt, hogy a jog és az igazság nem ugyanaz a dolog. Másrészt, hogy nem érdemes az első celeb csinibabába belezavarodni.

Az utánérzéseket tovább erősítette, hogy Hablatyon kívül szerepet kapott az Aladdin Jafarja (papagáj nélkül, pozitív szereppel), és a Hihetetlen család apukája is. A genya szépfiú mellékszereplő sem tűnik olyan nagy újdonságnak.

Szóval közepesen eredeti, de elég vicces történetet nézhetünk végig.

Lovagjunk hát minden nap!

[Adáshiba] Fogyó kúra #5

2014.08.05. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2014

422. nap (...előzmények...)

Rengeteg idő telt el legutóbbi fogyókúrás bejelentkezésem óta. De nem sok minden történt ez ügyben. 5 hónapig lényegében egy helyben topogtam. Kis megfázás novemberben, majd a decemberi családi kaja dömping. Közben új állást is kellett keresnem. De ez csak magyarázkodás. Az nagyon látszik, hogy minden ilyen lemondással járó ügylet elsősorban fejben (lélekben?) dől el és fejben nem voltam rendben. De legalább nem szedtem fel semmit. Kis eredmény, de aki a kicsit nem becsüli...

Februárban (02. 17. és környéke) volt egy hosszabb fellángolásom. De akkor meg kinyuvadt a mérlegem. Kicsit idegesítő volt. Végül vettem egyet. A legolcsóbbat. És végre olyan mérlegem van, amelyikben megbízhatok (Sencor SBS112, 2090 Ft). Többszöri kísérlet után is ugyanazt a súlyt (szőrszálhasogatásilag tömeget mutat, de súlyt mér) mutatta. Persze itt is duplán kell ráállni, mert ha csak 10-20 deka különbség van, akkor nem fog más eredményt mutatni. De ehhez elegendő, hogy egyszer pizsiben, egyszer meg a nélkül mérjem meg magam.

[Hájtek] Sony Bravia KDL-W650A TV

2014.07.29. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: 2014 hájtek

sony, tech.firstpost.com

Megtört szívvel és elmével tudatom, hogy hőn szeretett klasszikus katódsugárcsöves Grundig TV-m közepesen hosszú haldoklás után, uszkve 20 éves korában elhalálozott. A távirányító már évekkel korábban beadta a kulcsot, mert nem bírta a lányom fogait. Szerencsére a többi kütyü távirányítója használható volt. De most már tényleg nincs tovább.

Feleségem már régóta szeretett volna új tévét, de én halogattam, mert az elektromos készülékek ára konstans, illetve csökken, míg a tudásuk egyre nő. Tipikus deflációs történet + picike környezet tudat. A hangszórók már korábban elkezdtek truttyogni és a kép is remegett egy pár percet bemelegedéskor. Szóval a végsőkig halasztottam a vásárlást. Akkor szántam rá magam a körbenézésre, amikor a remegés nem szűnt meg. Végül is amikor megvettem az új készüléket és amikor hazavittem, akkor este már be sem tudtam kapcsolni a régit. Szép időzítés!

Gondban voltam, mert fogalmam sem volt, hogy mit is akarok. A TV magasságából kiszámoltam, hogy uszkve 38"-os TV-t kell vennem, de rá kellett döbbennem, hogy igazából azt sem tudom, hogy milyen egyéb paramétereket kell/lehet figyelembe vennem a vásárlásnál.