QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (39) 2006 (29) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (199) 2012 (79) 2013 (32) 2014 (25) 2015 (1) adáshiba (85) android (1) animáció (70) cygwin (2) film (375) gezarol (13) hájtek (154) hangoskönyv (29) ipad (17) klip (12) könyv (186) linux (26) színház (159) vers (17) windows (34) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... fogyok

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... múlik .osan
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites

free counters

[Film] Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak (2012)

2015.01.27. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2013

www.xpress.hu(Hotel Transylvania)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 91 perc, 2012
port.hu: 7,8, IMDb: 7,1 (szerintem ez rendben is van)

Végre egy Hibbant-szigetesen jó rajzfilm. A lányom többször is kérte, hogy ismételjük meg. Nagyon sok viccet pakoltak össze és ezek működnek is.

Az alap történet, hogy Drakula felhúz egy kastélyt, hogy megvédje újszülött lányát. Végül szállodát nyit benne, hogy az összes szörny oda tudjon menni pihenni (Frankenstein teremtménye és b. felesége, a farkasember család, múmia és a többi jól ismert és ismeretlen izék). Ebbe az idilli képbe rondít bele egy tini turista, aki véletlenül átvágja magát a védőgyűrűk hálózatán. Pont Drakula lányának 118-adik szülinapján, amikor is nagykorú lesz. És persze jön a szerelem első látásra.

Közben kiderül, hogy a szörnyek megítélése is sokat változott a világban.

Nincs túlkomplikálva. Egyszerűen csak jó.

Vérződjünk minden nap!

[Színház] László Miklós: Illatszertár

2015.01.20. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

http://www.centralszinhaz.hu/images/gallery/illatszertar/_DEP7716.jpgVígjáték 2 felvonásban, uszkve 2 óra 15 percben
port.hu, centralszinhaz.hu

Ez is egy ajándék jegy szülinapomra. Bár már többször láttam, de ismét meg kellett állapítanom, hogy nagyon kellemes darab. A tv játékot is nagyon szerettem Rudolf Péterrel, Bodrogival és Kernnel (port.hu). Annyi a különbség, hogy Itt a tanonc nagyon bunkó. És később még bunkóbb lett.

1937-ben írta László Miklós, először A Pesti Színházban mutatták be, ami akkoriban a Révay utcában volt. Ma Centrál Színháznak hívják. Akkora siker volt, hogy a leírás szerint három hollywood-i filmnek is ez a darab volt az alapja. Némi guglizás után meg is találtam őket: Saroküzlet (The Shop Around the Corner) [1940]; musical verzió: A jó kis nyarak (In the Good Old Summertime) [1949]; A szerelem hálójában (You've got mail) [1998].

[Hájtek] Case sensitive file nevek Windows alatt

2015.01.13. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: windows 2014 hájtek

Aaa
aAa
aaA

Unix-okon megszokott, hogy a file nevekben a kis- és nagybetűk eltérő dolgot jelentenek, azaz az Aaa.txt különbözik az aaA.txt-től. Ezt valami miatt nem erőltették a DOS-ban. A Windows-ok azóta hurcolják magukkal ezt a csökevényt. Pedig az NTFS file rendszer alapból tudná ezt, de kompatibilitási okokból ki vagyon iktatva. Persze vissza is kapcsolhatjuk az alábbi ügyeskedéssel.

Indítsunk el egy regedit-et, majd állítsuk át a

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\kernel\obcaseinsensitive

kulcsot 0-ra (feltéve, hogy van rá jogosultságunk). Még egy újraindítás kell és attól kezdve végre működnek a case sensitive file nevek.

Eredetileg a  cross compile projekt cygwin-es leírásában találtam rá erre a beállításra és nagyon megörültem neki! Be is állítottam izibe' és a legnagyobb örömmel használom is! Bámulatos, hogy hol tart már a Windows és a tudomány!

Bámulatoskodjunk minden nap!

[Film] Büszkeség és bányászélet (2014)

2015.01.06. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2015

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bb/Pride_poster.jpg(Pride)
színes, magyarul beszélő, angol vígjáték, 120 perc, 2014
port.hu: 8,5, IMDb: 8,0 (és tényleg jó)
wikipedia.org

"Ha éppen harcban állsz, egy olyan ellenséggel, aki sokkal nagyobb és erősebb nálad, és a segítségedre sietnek a barátaid, akiknek még a létezéséről sem tudtál - ez a világ legjobb érzése."

Főként a színész gárda (Bill Nighy, Imelda Stauton) miatt gondoltam, hogy érdemes lenne megnézni. Egyébként is szeretem az ilyen témájú filmeket, mint pl. az Alul semmit, vagy a szintén ebben a korban játszódó Billy Elliot-ot. A cím elég nagy szemétség, mert a nagy sikerű Büszkeség és balítélet (Pride and prejudice)-re hajaz, ami viszont nem igaz. Viszont elveszíti az eredeti "Pride" dupla értelmét (l. "meleg büszkeség").

A történet valós alapokból szökken szárba. 1985 környékén az angol rendőrök a homoszexuálisok helyett éppen a bányászokat verték. A bányászsztrájkok miatt a bányászoknak nincs pénzük, a szakszervezet (ez a filmből nem derül ki, de csak az egyik kezdett sztrájkolni, a többi nem) lassan feléli a tartalékait és a társadalom nem igazán szolidáris a bányászokkal. Ekkor a homoszexuálisok és leszbikusok egy csoportja úgy gondolja, hogy adományokkal támogatja a bányászokat harcukban. Lássuk be, hogy a két világ eléggé inkompatibilis. A szakszervezet nem is akarja elfogadni a pénzt, de mégis csak sikerül egy kis walesi bányászfalucskában átadni a pénzt. Végül is átvergődnek az első sokkon és rájönnek, hogy mind a két oldalon emberek vannak. Persze nem mindenkinek sikerül ezt megugrani. De azért a normálisabbaknak igen. Persze a bányászok megtörnek, de a segítség akkor is nagyon jókor jött.

Nekem leginkább a Márványember számomra legfontosabb mondata jutott eszembe. Amikor Lengyelországban az egyetemisták vonultak az utcákon, akkor a hajógyári munkások arról beszélgettek, hogy segíteni kellene nekik. Erre a másik okos ember azt mondja, hogy még nem megfelelő a pillanat. Persze egy későbbi sztrájkon ők sem kapnak segítséget. Így (nem) megy ez szolidaritás nélkül.

Azt is érdemes átgondolni, hogy aki habzó szájjal kígyót-békát üvölt egy ember csoportra, az sokszor saját szégyenét akarja palástolni (ebben a témában a kedvencem az Amerikai szépség náci szomszédja, aki napvilágra kerül).

Még egy történelmi gondolat. Az egyik homo fiú kap egy jelvényt, amin egy rózsaszín, csúcsára állított egyenlő oldalú háromszög látható, jelezvén, hogy a viselője homoszexuális és ezt vállalja. De honnan jön a jel? Ezzel a jellel a német koncentrációs (de igazából megsemmisítő) táborokban jelölték a homoszexuális beutaltakat (olvasnivaló >itt<).

Nem mondom, hogy felhőtlen szórakozást kapunk a pénzünkért (bár én néha hangosan felkacagtam). De ha kicsit is empatikusan állunk a valami miatt elnyomott csoportok ügye elé, akkor megérthetjük a film tragédiáját is. Minden oldalról.


Értsük meg egymást minden nap!

[Film] Csingiling és a kalóztündér (2014)

2014.12.30. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2014

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/f/fa/The_Pirate_Fairy_poster.jpg/220px-The_Pirate_Fairy_poster.jpg(Tinker Bell and the Pirate Fairy)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 78 perc, 2014
port.hu: 6,5, IMDb: 6,6 (nekem ennél jobban tetszett)

A karácsonyi készülődést megkönnyítendő két hétévessel és egy négyévessel felszerelkezve elmentem megnézni a fenti filmet. A gyerekeknek meglehetősen tetszett a film, de számomra is tartalmazott érdekességeket. Ez ugyanis egy előzmény film. A Pán Pétert megelőző időszak dokumentálása. Hogyan nyeli le a krokodil az órát, hogyan lesz Hook kapitány a kalóz korvett kapitánya.

A film maga egy kiközösített tündér kálváriáját írja le 1 év eltéréssel. Többszörös árulások, átvágások, csalások sorozatán keresztül végül úgy oldódik meg a dolog, hogy a többség nem is tudja, hogy egyáltalán volt minek megoldódnia.

Tudom ajánlani a történetet, mert szokásosan kellemes Disney-is vonalvezetésű, jól adagolt csavarokkal megspékelve. Jók a betétdalok és a magyarítás is. Engem speciel lekötött a történet kedvessége, pedig nem hiszem, hogy a célcsoporthoz tartoznék.

Mielőtt NYJets megelőzne Boldog Új Évet kívánok minden kedves olvasómnak! És ami jön, MMXV.


Kalózkodjunk minden nap!


[Színház] Mozart, W.A.; Lackfi J.: Parázsfuvolácska

2014.12.23. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: színház 2014

http://media.port-network.com/picture/instance_1/584470_1.jpgopera.hu

"...összes kedves nyulacskák
kezdődjék a mulatság.
Isten hozott minálunk,
mi itt cirkuszt csinálunk!"

Egy 7 és egy 11 éves gyerkőccel felszerelkezve több hónapos elővétel után nekiindultunk, hogy felfedezzük az opera világát. Mondhatom jól sikerült és az első sorból élvezhettük végig az előadást. Meglehetősen szeretem a darabot, ezért picit tartottam tőle, hogy kicsit el lesz kenve a dolog, de különösképp kellemesen csalódnom kellett. Nagyon látványos a darab és a hangok is szépen szólnak (egy parányi megbicsaklást kivéve).

[Film] A Madagaszkár pingvinjei (2014)

2014.12.16. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2014

http://filmdroid.hu/wp-content/uploads/2014/06/pingvin.jpg(The Penguins of Madagascar)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 92 perc
Port.hu: 8,2; IMDb: 7,2

Sokan simfölik ezt a filmet, de szerintem annyira nem gáz. Szokásos poénok, de semmi bántóan repetitív. A vége felé mintha elfogyott volna a puskapor, de teljesen élvezhető maradt akkor is. Gondolom én is jól leképzem a magyar átlagot, mert tetszett. Bár a 8,2 kicsit soknak tűnik. Lehet, hogy főleg a sorozat rajongói mennek el megnézni a filmet és ők ugye kicsit túlpontoznak.

Érdekes, hogy szinte minden eddig megismert egyéb karaktert kihagytak a filmből. Teljesen le lettek választva a Madagaszkár csapatról. Nincs maki, nincs vidra, semmi. De van új kormányzat által támogatott állati szupercsapat, akikkel lehet vetekedni. No meg főgonosz, aki elrabol minden pingvint, hogy azután visszavágjon az összes sérelemért, amit korábban el kellett szenvednie (az emberektől, teszem hozzá).

A gyerekeink (4 és 7 évesek) elég jó szórakoztak. Lekötötte őket a történés. De még a feleségemet is, pedig ő nem szereti a rajzfilmeket.

Tudom ajánlani a család minden tagjának. Bár a mondanivaló nem fogja megülni sem a gyomunkat sem az agyunkat.


Cukisodjunk minden nap!

 

 

[Hájtek] Google maps keresés Firefox alatt

2014.12.09. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2014 hájtek

http://icons.iconarchive.com/icons/marcus-roberto/google-play/512/Google-Maps-icon.pngManapság, ha egy címet keresünk, ahová el szeretnénk jutni autón, tömegközlekedéssel, vagy gyalog, akkor természetes, hogy a gugli térkép szolgáltatását használjuk. Bár vannak hiányosságai (nincs bicikli út tervezés, vagy az elővárosi vonalakat nem veszi figyelembe), mégis szinte megkerülhetetlen lett. Az is nagyon hasznos, hogy ha szeretnénk elmenni valahová, akkor körül is nézhetünk, hogy hol kell leszállni a villamosról és milyen üzletek vannak a cél közelében.

Ha Firefox alól használom, akkor egy kicsit kellemetlen, hogy be kell írni a maps.google.com URL-t a böngészőbe és utána a címet. Egyszerűbb lenne, ha a kereső motorok között (jobb-felső sarok) lenne egy gugli térkép kereső is. Nekifogtam, hogy keressek egy kereső motor plugint. De végül többet kaptam, mint amit vártam...

[Film] Magyarok (1977)

2014.12.02. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

http://www.mma.hu/documents/10180/133833/fabri_zoltan_magyarok.jpg/319146c2-8985-4fcb-a4b7-97d3f2be7536?t=1359584160560&imagePreview=1(színes, magyar filmdráma, 105 perc, 1978)
Rendezte: Fábri Zoltán
2013. 06. 15. 21:15 Duna World
port.hu: 8,9; IMDb: 7,3
Méltató szavak

Eddig sajnos nem találkoztam ezzel a filmmel, pedig 1978-ban Oscar-díjra is jelölték. Fábrisan nem túl akciódús, de a színészek játéka mellbevágó. Kiváló rendezés. Bár Koncz Gábor nem a kedvenc színészem, de ebben fantasztikusat alakít! Nála jobban talán csak a feleségét játszó Pap Éva játéka tetszett. És a nemrégiben elhunyt Gera Zoltán is zseniális. De szerencsére nem kell kiemelnem őket, mert nagyon egyben van a film.

1943, dúl a II. világháború. Vendégmunkások kis csoportja megy ki Németországba, hogy a katonáskodó német parasztok helyett dolgozzon. A katonaságtól menekülő nincstelen emberek a meggazdagodás reményében robotolnak a német földeken és nem akarnak tudomást venni a körülöttük történtekről. Eleinte együtt laknak lengyel családokkal, akik egyszer csak eltűnnek. A birtokon fogolytábor üzemel, a földeken pedig hullákba botlanak. Van aki meghal, van akinek gyereke születik. Sok az összetűzés, egyre nagyobb a honvágy. Végén felajánlják, hogy maradjanak ott, de inkább hazajönnek. Még szinte le sem szállnak a vonatról már kézhez is kapják a SAS behívót. 1 estét vannak otthon. Bemennek a kocsmába és átisszák az éjszakát és mennek a frontra. Varázshegy szerű lezárás.

Feltétlenül érdemes megnézni! Nem is értem, hogy miért nincs benne a magyar filmes kánonban! Nyüzsög benne az emberi mélység. Fantasztikus!


Legyünk magyarok minden nap!


Fábri Zoltánról:

 

[Hangoskönyv] Durrell, Gerald: Családom és egyéb állatfajták (Szacsvay László)

2014.11.25. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: hangoskönyv 2014

www.antikvarium.huantikvarium.hu
2006

Pár éve karácsonyra kaptam. Persze némi súgás eredményeként. Szeretem Szacsvayt és Durrellt is. De csak azt tudom ajánlani, hogy nehogy megvegye valaki! Csalódást okozó pénzkidobás! Nem a minősége miatt, hanem egyszerűen azért, mert - bár a borítón sehol nincs feltüntetve - ez csak részlet. Csak 7 fejezetet tartalmaz! Az antikvarium.hu szerint viszont 23-nak kellene lenni. Sajnos a CD nem mp3, hanem sima audió CD és nem fér rá 70 percnél több. Az első track pedig egy részlet a részletekből. Én meg piszok mérges vagyok most!

Az anyag egyébként elég jó. Az író néha lenyűgöző stílusban ír. A történetek érdekesek, szépen megírtak és - mivel az író természettudós - tudományos szempontból is tárnak fel érdekességeket.

Egyetlen igazán megragadó fejezet a "Farkákról" szó, amely egy 20 percnél hosszabb összefüggő történet. A többi csak 5-15 percig tart.

Állatvilágítsunk minden nap!