QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (39) 2006 (29) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (174) 2010 (188) 2011 (199) 2012 (78) 2013 (30) 2014 (20) adáshiba (84) android (1) animáció (67) cygwin (2) film (370) gezarol (13) hájtek (152) hangoskönyv (29) ipad (17) klip (12) könyv (186) linux (26) színház (158) vers (17) windows (33) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... fogyok

bmi_tiny.png


... hallgatom
Rejtő Jenő: A Sárga garnizon; Az úr a pokolban is úr


... olvasom
Esterházy Péter: Bevezetés a szépirodalomba


... múlik .osan
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites

free counters

[Hangoskönyv] Durrell, Gerald: Családom és egyéb állatfajták (Szacsvay László)

2014.11.25. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hangoskönyv 2014

antikvarium.hu
2006

Pár éve karácsonyra kaptam. Persze némi súgás eredményeként. Szeretem Szacsvayt és Durrellt is. De csak azt tudom ajánlani, hogy nehogy megvegye valaki! Csalódást okozó pénzkidobás! Nem a minősége miatt, hanem egyszerűen azért, mert - bár a borítón sehol nincs feltüntetve - ez csak részlet. Csak 7 fejezetet tartalmaz! Az antikvarium.hu szerint viszont 23-nak kellene lenni. Sajnos a CD nem mp3, hanem sima audió CD és nem fér rá 70 percnél több. Az első track pedig egy részlet a részletekből. Én meg piszok mérges vagyok most!

Az anyag egyébként elég jó. Az író néha lenyűgöző stílusban ír. A történetek érdekesek, szépen megírtak és - mivel az író természettudós - tudományos szempontból is tárnak fel érdekességeket.

Egyetlen igazán megragadó fejezet a "Farkákról" szó, amely egy 20 percnél hosszabb összefüggő történet. A többi csak 5-15 percig tart.

Állatvilágítsunk minden nap!

[Film] Egyesült állatok (2010)

2014.11.18. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2013

(Konferenz der Tiere / Animals United)
színes, magyarul beszélő, német animációs film, 93 perc, 2010
port.hu: 5,2, IMDb: 4,7 (ami nem jó, az nem jó)

"Európai egyesült állatok
Jól fogom magam érezni nálatok!
Mennyi, mennyi gyönyörű nyelv.
Kezdődik újra az előző ötéves terv."
/Kontroll Csoport: Olé-olá/

Erősen közepes film, sok-sok utánérzéssel. Gondolom a németek is be akarnak törni az öko-gyerek-animációs-film piacra. De egy vasárnap délelőtti matinére jó volt elvinni a lányom.

Adva van a semmit közepe a pusztában. Orrszavúak és bivalyok maguk sem tudják, hogy miért acsarkodnak. Van itt kakas, kenguru, tasmán ördög (ő hordozza a fingós humort), és egy erősen tájidegen jeges maci is, akinek nincs sok szerepe. No és egy gall kakas. A főszereplő egy béna szurikáta, aki megpróbál mindenkit megbékíteni és jó apa lenni, de saját családját alig-alig tudja ellátni. Végül elapad a víz és a szurikáta nekiindul vizet keresni.

[Hájtek] Galaxy Mini 2 (GT-S6500)

2014.11.11. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

www.telefonguru.hu

Bár a MobilTárca alkalmazás tesztelése június 30-án véget ért, a kapott teszt telefon még nálam maradhatott. Már vagy egy éve halogatom a készülékkel való barátkozásom leírását. Lassan, de eljött az idő, hogy megosszam meglehetősen vegyes tapasztalataim a mélyen tisztelt publikummal.

A Galaxy Minim egyetlen évével ellentétben a Galaxy Mini 2-re két év garancia van. Regisztráció után még +2 hónap. Az eszköz nem rossz, de azért van nehány nagyon idegesítő hibája, hiányossága. Hívás felvételnél néha baromira belassul. Alig lehet felvenni, vagy letenni téves hívás esetén. Az sem igazán jó, hogy a hozzáadott mp3 lejátszó nem tudja megfelelően kezelni a jack kihúzogatását. Ha bedugva beállítom, hogy legyen több basszus, akkor viszonylag jól szól. Ha kihúzom a jack-et, akkor az extra basszust elveszi, de ha visszadugom, akkor újra be kell állítani. Idegesítő! De ami még rosszabb, hogy ha nem használom a lejátszót (mert mondjuk dolgozom), akkor egy idő után kilövi a memóriából az alkalmazást, de nem jegyzi meg, hogy hol tartottam, ezért mindig meg kell jegyeznem, hogy hol hagytam abba. Azért ez gázos. Megpróbáltam több lejátszót is (pl. winamp), de mindegyik szaggatott a lejátszás közben.

A GPS-t gyorsabban megtalálja, mint kistestvére. Még épületen belül is viszonylag jól működik. Cserébe viszont sokszor elveszi a jelet. Gugli navigáció közben egyszer csak közli, hogy elvesztette a GPS jelet. Piszok idegesítő! Vezetés közben kell kilépni és újra belépni az app-ba. Ez a másik is csinálta. De még ennél is van nagyobb hibája! Néha teljesen lefagy navigáció közben. Még kikapcsolni sem lehet! Menet közben ki kell venni az elemet! Ilyet azért a kistesó nem csinált! Balaton felé menet többször is újra kellett indítani és 6 km-re a céltól (amikor a legnagyobb szükség lett volna rá) lefagyott!

Vannak persze kisebb problémák is. Pl. nem értem, hogy energia takarékosság módosítása után a status-ban miért jelenik meg egy ikon a felső sávban? Az is zavaró, hogy a kilockolás nem egy határozott irányú húzásra megy (mint a kistesóban). Ezért többször kilockolódott a zsebemben. Anyukám hívott vissza, hogy miért nem szóltam bele. Végül kénytelen voltam jelszóval lezárni.

Persze vannak jó dolgok is. A Mini-hez képest nagyobb a a belső memóriája és a CPU is jobban pörög (800 MHz 600 helyett). Nehezebben lassul be. A Swype nagyon jó, és bár képernyő nagyobb, a billentyű virtuális gombjai még mindig kicsik. Hihetetlen nagy fejlesztés, hogy végre alul van a töltő, így autós tartóban nem törik meg a kábel.

Előrehaladás, hogy már magától is kiírja töltéskor, hogy hány százalékon áll az aksi töltöttsége. Így nem kell ehhez a piszlicsáré dologhoz egy uszkve 1,5 MB-os alkalmazást letölteni. De miért nem tudja ezt az eredeti elem ikonon? Miért kell egy másik ikon ehhez? Azt sem értem, hogy töltéskor miért nem tudja kijelezni! Az aksi egy kicsit combosabb, így tovább bírja a gyűrődést. De néha 20% után jön a hirtelen halál.

Sajnos itt is "Media error"-t kapok, ha rádugom a kocsim fejegységének usb-jére. Velszeg azért van ez így, mert több eszközt mount-ol be. Vajon meg lehet oldani valahogy, hogy csak egy meghajtót mutasson magáról?

Az eltelt egy év persze nem repült el nyomtalanul az eszköz felett. A fényezés a készülék körül itt-ott lekopott, de a legnagyobb gond, hogy haldoklik a mikroUSB csatlakozó. Már az egyáltalán nem használt eredeti töltővel sem megy. Szerencsére találtam egy régi USB-mikroUSB átalakítót és az ADSL router-ről tudom tölteni. Viszont nem tudom szervizbe vinni, mert a telefon nem az enyém, hanem tesztkészülék. Ezért nincs se jótállási papírom, se számlám. Most költözhetek vissza a régi telefonomra... Bár úgy emlékszem, hogy pár óránál nem vett el többen és az SMS másolgató program már fel van installálva a készülékre.

Fonáljunk tele minden nap!

[Adáshiba] Fogyó kúra #6

2014.11.04. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2014

513. nap (<<előzmény)

Az ember mégiscsak sokkal nagyobb örömmel számol be a sikerekről, mint a kudarcokról. És végre megint csak jönnek az eredmények. Ezeket és egyéb megjegyzések röviden, szépen sorjában:

  • Nagy örömömre a célegyenesbe fordultam. Már 25-tel kezdődik a BMI-m, aminek (felülről való) átütése és hosszabb távon való alatta való tartózkodás az elsődleges célom. Meglátom, hogy utána meddig tovább. Jelen állás szerint az elsődleges cél végre 100 napon belül elérhetőnek látszik. Így összességében 610 naposra duzzadt az első fokozat (az eredeti terv szerint 442 nap lett volna).
  • Övemen újabb lyukakat kellett furkálnom, mert a gatyáim elkezdtek lötyögni. De már azok is, amelyeket korábban a legfelsőbb polcokra pakoltam, mert már úgy sem jöttek rám. Van olyan farmerem, ami olyan bő, hogy majd' kétszer beleférek. Most ezek kerülnek a felső polcra, a megüresedett helyek kitöltésére. Manapság már nem divat a nadrágok szűkítése (vagy minek is híjják ezt), de ha kitör rajtam a túlzott optimizmus, akkor ezen is el fogok majdan gondolkodni.

[Film] Doboztrollok

2014.10.28. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: film animáció 2014

(The Boxtrolls)
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol animációs film, 97 perc, 2014
port.hu: 6,2, IMDb: 7,2 (Hozzám a 7,2 közelebb áll)

Nagyon furcsa hangulatú film. Kicsit franciásan extravagáns (és itt nem csak a bornírt sajtimádatról beszélek). Annak ellenére, hogy angol. Részemről megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy egy bábfilm és nem számítógépes animáció! Olyan magas szintre emelték a stop-motion technikát, hogy nem is látszik rajta, hogy igazi bábokat mozgatnak. A figurák mimikájának fázisait 3D nyomtatóval készítették és teljesen tökéletesre sikerültek. Túl tökéletesre. És ez az, ami kicsit fájt nekem. Mert akkor meg minek ennyi kézműves finomságot beletenni a filmbe, ha a GPU is ugyan erre az eredményre jutna. Picit hiányoltam a hozzáadott értéket.

A 12 éves korhatárt sem értem. A karácsonyi lidércnyomásnál néhol durvább, de inkább csak a szövegében. A 7 éves lányomnak fogyasztható volt, de voltak a teremben sokkal kisebb gyerekek is.

A történet megható, de furcsa, hogy mindenki valamilyen defektussal küzd. Egy kisfiú, akit a jószívű, de rossz arcú doboz trollok nevelnek fel, egy kislány, akinek apukája csak "fontos" dolgokkal foglalkozik, egy troll irtó, aki szeretne bekerülni a városka felső köreibe, de a hajmosás nem megy neki. És így tovább. A két legemberibb figura a két filozofáló irtó segéd, akik végül jó útra is térnek.

Nem mondanám, hogy végig hahotáztam a filmet, de rengeteg apró finomság és meglepetés van benne, ami átlendít a holt pontokon. Nagyon szépen megcsinált, szürreális világ, sok-sok érzelemmel. Olyan film, ami a vége főcím kifutása után is hat és napokig velünk marad. Érdemes benn maradni a film legeslegvégéig.

Nagyon tudom ajánlani (nem nagyon) kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Trollodjunk minden nap!

 

 

[Könyv] Mérő László: Az élő pénz

2014.10.21. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2005

(A gazdasági vállalkozások eredete és az evolúció logikája)
Tericum Kiadó, 2004
antikvarium.hu

"A globalizáció ellen lázadni ugyanolyan értelmetlen, mintha a genetikai kód
ellen lázadnánk, mert léteznek szúnyogok."

Richard Dawkins klasszikusság vált könyve, Az önző gén, amelyben hosszan fejtegeti az evolúciós elmélet addig szintetizált eredményeit. Különös tekintettel a genetika fejlődésére. A végén, mintegy lábjegyzetként megalapoz egy új kutatási irányt, a memtikát. Ez az agyainkat megszálló gondolati egységek lehetséges mibenlétét, szaporodását és szelekcióját (azaz evolúcióját) próbálta felvázolni. Ez a kis próbálkozás azután nagyon megtermékenyítőleg hatott különböző tudományágak képviselőjére. Esetünkben egy matematikus íróra.

Egy kis biológiai és mesterséges evolúcióval melegít be, majd jön pár bekezdés az evolúció általános(ított) elméletéről (pl. kemoton modell). A darwini evolúció nagyon fontos felfedezése, hogy a szelekció a replikátorra hat nem az egyedre (ellentétben mondjuk a lamarki evolúciós elmélettel) (gén vs genom/élőlény). Darwin felfedezésének értékét csak növeli, hogy nem tudott Mendel kutatásairól, amivel lényegében a replikátor egységet, a géneket felfedezte.

[Hájtek] ASUS Transformer Pad Infinity TF701T

2014.10.14. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hájtek 2013

asus.com, mobilarena.hu, mobilarena.hu/forum

Kis homárfaktoros háttértörténettel kezdenék, mert talán nem tanulság nélküli. Úgy hozta a sors, hogy választhattam magamnak egy tablet-et kincstári pénzen. Először a gyerekekre gondolva olyat szerettem volna, amihez van stílus (cerka?) is. Némi keresgélés után rátaláltam a Samsung Galaxy Note 10.1-re. Elvileg lehet belőle 16, 32 és 64 GB-os verziót is venni. Mivel az alap rendszer kapásból elvisz uszkve 8 GB-ot, ezért az alapnál nagyobbat szerettem volna. Keresgéltem a neccen és nem találtam a 16 GB-osnál nagyobbat. Bután azt gondoltam, hogy majd a Samsung ügyfélszolgálat útba tud irányítani. De hatalmasat tévedtem. Csak annyit mondtak csak, hogy szerintük hol lehet venni, de nem néztek utána. Elmentem egy márkaboltba is, mert azt mondták a telefonilag, hogy van 16 GB-osnál nagyobb is. De amikor odamentem, kiderült, hogy nincs. Végighívtam az összes üzletet, de mindenhol csak a legkisebb volt. Írtam a német Samsungnak. Ők az osztrákokhoz irányítottak. Az osztrákok a szokásos marketing bullshittel jöttek, hogy mennyire fontos az ügyfelek elégedettsége. De végül is csak annyit közöltek, hogy hívjam fel a forgalmazókat és még listát sem adtak róluk. Elegem lett belőlük. Eddig egy tablet-et és TV-t buktak. De azt hiszem, hogy most jönnek a telefonok is.

[Film] A gyilkos a házban van (1971)

2014.10.07. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

fekete-fehér, magyar krimi, 91 perc, 1971
port.hu: 8,5, IMDb: 6,8 (Azért a 6,8 nyolc közelebb áll a valósághoz)

Igazi filmtörténeti csemegébe futottam a csatornák közötti kapcsolgatás közben. Egy közepesen izgalmas krimi nyomozása folyikt éppen, amikor rácsodálkoztam a főhősre. A fő nyomozót (Tímár százados) a lengyel Stanisław Mikulski játsza. Ez a mai nézőnek semmit sem mond és tán nehezen érthető mai fejjel, hogy miért kellett egy lengyel főszereplőt hívni. De én még homályosan emlékszem, hogy azt játszottam a csalitosban, hogy én vagyok Kloss kapitány. Ez a szereplő volt központi alakja az 1967-'68-ban készült Kockázat című II. VH idején játszódó filmsorozatnak (vagy 18 részt ért meg. Magyar szinkronnal megtekinthető >itt<!), ami kis hazánkban is nagy népszerűségnek örvendett akkoriban. Szóval a főszereplő választása nem a véletlen műve, hanem hatalmas egy húzónevet hoztak be ezzel. (A port.hu-n természetesen a szerepbeli név rosszul van feltüntetve a szereplő listában! Érdekes, hogy az IMDb jól írja.)

A további szereplőket érdemes felsorolni: Garas Dezső, Kiss Manyi, Márkus László, Major Tamás, Feleki Kamil, Koós János, Kállai Ferenc, Huszti Péter, Zenthe Ferenc, Galambos Erzsi, Benkő Péter, Gyenge Árpád, és a 60-es évekbe és még rengeteg filmben játszó Vass Éva. Ő később eléggé eltűnt.

A történet egy gyilkosság nyomozásáról szól, ami közben fokozatosan derül ki, hogy a házban milyen kavarások vannak. Sokan a másikat akarják bemártani, sokan jóhiszeműen próbálják az általuk gyanított tettest ilyen-olyan okokból takargatni. Izgalmas, a számomra etalonnak tekinthető Columbonál mozgalmasabb film. Bár lényegében egy bérház (szerintem valahol a mostani Margit krt.-n van) belsejében játszódik.

Több gyanúsított után persze a végén persze megkerül az igazi gyilkos is. Akinek kilétét a nyomozást vezető rendőrnyomozó kérésére ezt nem árulom el (a port.hu-n úgyis le van spoiler-ezve), de rá igazán nem számítottam.

Találódjunk meg minden nap!

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: Pipacs, a fenegyerek (Szikszai Rémusz)

2014.09.30. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

kossuth.hu
olvas: mek.oszk.hu, képregényben (némileg átírva)

"A nóta vége mindig az, hogy megvernek valakit!...
Trallala, trallala, jön a Pipacs bácsi a nagy pofonokkal..."

Erre a CD-re két meglehetősen könyvike került fel. Sajnos nem sikerült megtudnom, hogy mikor írta Rejtő, de nekem úgy tűnik, hogy ezek korai zsengéi lehetnek. Több kép is visszaköszön későbbi könyveiben és a szereplők között is van visszatérő figura.

De ki is Szikszai Rémusz? Nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna valamiben, vagy hallottam volna róla. Minden esetre jó orgánuma van és jól olvassa fel a könyveket. Határozottan jó választás.

Ismét örülök, hogy az összekötő zenék az egyes részek elején vannak. Sajnos nem túl jó dirib-darabokat sikerült összeválogatni. Nem értem, hogy stílusban hogyan függenek össze a könyvek hangulatával.

Az első könyv főszereplője, akiről igazából nem derül ki, hogyan is hívják egy lecsúszott valaki, aki egy elátkozott karanténban ismerkedik össze Pipaccsal, az izomemberrel. Megszöknek és írónak állnak. Összeismerkednek egy lánnyal, aki

[Hájtek] Urxvt bekonfigurálása (cygwin)

2014.09.23. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: windows 2014 hájtek cygwin

A legújabb gépemre feltettem a legújabb 64 bites cygwin-t. Megpróbáltam kedvenc terminál emulátor csomagomat is feltenni, amely az "rxvt" névre hallgat. De legnagyobb megrökönyödésemre a 64 bites csomagok között nem találtam. Eljött hát az ideje, hogy a fejlettebb urxvt (rxvt-unicode) csomagot tegyem fel. Ez sok olyan dolgot is tud, amit már régóta szerettem volna. Ez már pl. tud tab-okat használni. Plusz perl-ben programozható, ami szintén egy jó pont, mert saját igényünkre szabhatjuk, ha van egy kis programozói vénánk. Eddig azért halogattam, mert X szerver kell hozzá indítani és ezt ki tudja mely okból, szerettem volna elkerülni.