QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (38) 2006 (29) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (174) 2010 (188) 2011 (199) 2012 (78) 2013 (26) 2014 (14) adáshiba (83) android (1) animáció (65) film (366) gezarol (13) hájtek (149) hangoskönyv (28) ipad (17) klip (12) könyv (185) linux (25) színház (157) vers (17) windows (32) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... fogyó 1/2

bmi_tiny.png


... hallgatom
Rejtő Jenő: Pipacs, a fenegyerek / Az elsikkasztott pénztáros


... múlik .osan
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites

free counters

[Színház] Szép Ernő: Vőlegény

2014.08.26. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2014

Pesti Színház
színmű két részben

Szépernősen könnyed életkép valamikor a boldog békeidők vége fele (már ha volt ilyen valaha is), 1910 környékén. Nem túl mélyen szántóan, de itt-ott viccesen.

Mintha két darabot látnánk egymás után előadva. Nekem az első tetszett jobban. Ebben azt látjuk, hogy a család várja a kérőt és bizonyos optikai tuningot kap a lakás és a családtagok is. A legfiatalabb lányt (Bata Éva) szeretnék kiházasítani, hogy a jól kereső fogorvos (potenciális férj jelölt) egyenesbe tehesse az egész családot. Minden felesleges cucc, családtag megy a spájzba, szomszédok adják kölcsön féltve őrzött bútor tárgyaikat, ruhadarabjaikat, szobalányukat. Meglepetésemre fonográf helyett a '60-as évekből származó lemezjátszó kerül a polcra, amin Santana-t játszanak. A kávéházban kártyázó apát (Hegedűs D. Géza) is előkaparják és őt is rendbe teszik a nagy eseményre.

[Adáshiba] Hotel Dzsungel, Nyíregyháza

2014.08.19. 11:00 | TrueY | 1 komment

Címkék: adáshiba 2014

hoteldzsungel.hu

Beidőzítettünk egy hosszabb hétvégét. A feleségem szúrta ki ezt a lehetőséget. Még úgy sem nyaraltunk állatkertben és azt hiszem, hogy ezt többször is meg fogjuk ismételni! Pedig az időnk nem is volt igazán jó. Nagyon lógott az eső lába és többször el is eredt.

Az utazás nagyon kényelmes, mert a gugli navigáció pontosan odavisz (Hotel Dzsungel). Egy ponton, a vége felé kellett egy picit hirtelenebbet kanyarodnom, mert nem hittem el, hogy olyan szűk az az utca. De legalább egyirányú. A szálloda a Balatonnál inkább megszokott szoc.barakk stílusú betonkocka, de szépen ki van festve és belül fel van újítva. Mellette meglehetősen nagy parkoló. Bár a szálloda csak 2 csillagos, de korrektek a szobák. Mi a Flamingó lakosztályban kaptunk elhelyezést. Nagyon szép, 2x2 férőhelyes szoba, fürdőszoba + előszoba. Egy pici furcsa szag fogadott minket, de némi gondolkodás után rájöttem, hogy diszperzit. Valszeg nem régen festettek és még érződik a szag.

Megérkezés után gyorsan kipakoltunk, mert 19:00-ig van csak nyitva az állatkert, ahová a szállodából közvetlen átjárás nyílik.

[Film] Justin, a hős lovag (2013)

2014.08.12. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2014

(Justin and the Knights of Valour)
színes, magyarul beszélő, spanyol animációs film, 90 perc, 2013
port.hu: 7.0, IMDb: 6.0 (érdekes, hogy a magyarok ennyivel többre értékelték. Nekem is tetszett.)

"Nem a páncél teszi erőssé a lovagot, hanem a lovag teszi erőssé a páncélt!"

Ismét egy papás-lányos mozinézésben volt részem. Az előzetes alapján viccesnek tűnt és a lányom is belement a dologba. A képek alapján én azt hittem, hogy valami amerikai (Disney, Pixar). Csak utólag vettem észre, hogy 'panyol. Gondolom már a piacon is lehet venni clickware programokat, ahol csak össze kell huzigatni a rajzfilm alakokat. Talán a forgatókönyvet is így generálják már... De az is sokat megmagyaráz, hogy a producer Antonio Banderas (aki az eredeti szinkronban meg is jelenik).

Ez csak azért jutott eszembe, mert az volt az első érzésem, hogy az "Így neveld a sárkányod" főhősének (Hablaty) haját átfestették vörösre és a lovagi korba transzportálták. Talán egyetlen csavar van az egészben, ami inkább az apukáknak vicces. A gyerek egy olyan királyságban él, ahonnan a lovagokat kitiltották és a jogászok uralnak mindent. Ugye ismerős a frazeológia! Kissé nyápic és szerelmes főhősünk gyorsan rájön két dologra is. Egyrészt, hogy a jog és az igazság nem ugyanaz a dolog. Másrészt, hogy nem érdemes az első celeb csinibabába belezavarodni.

Az utánérzéseket tovább erősítette, hogy Hablatyon kívül szerepet kapott az Aladdin Jafarja (papagáj nélkül, pozitív szereppel), és a Hihetetlen család apukája is. A genya szépfiú mellékszereplő sem tűnik olyan nagy újdonságnak.

Szóval közepesen eredeti, de elég vicces történetet nézhetünk végig.

Lovagjunk hát minden nap!

[Adáshiba] Fogyó kúra #5

2014.08.05. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2014

422. nap (...előzmények...)

Rengeteg idő telt el legutóbbi fogyókúrás bejelentkezésem óta. De nem sok minden történt ez ügyben. 5 hónapig lényegében egy helyben topogtam. Kis megfázás novemberben, majd a decemberi családi kaja dömping. Közben új állást is kellett keresnem. De ez csak magyarázkodás. Az nagyon látszik, hogy minden ilyen lemondással járó ügylet elsősorban fejben (lélekben?) dől el és fejben nem voltam rendben. De legalább nem szedtem fel semmit. Kis eredmény, de aki a kicsit nem becsüli...

Februárban (02. 17. és környéke) volt egy hosszabb fellángolásom. De akkor meg kinyuvadt a mérlegem. Kicsit idegesítő volt. Végül vettem egyet. A legolcsóbbat. És végre olyan mérlegem van, amelyikben megbízhatok (Sencor SBS112, 2090 Ft). Többszöri kísérlet után is ugyanazt a súlyt (szőrszálhasogatásilag tömeget mutat, de súlyt mér) mutatta. Persze itt is duplán kell ráállni, mert ha csak 10-20 deka különbség van, akkor nem fog más eredményt mutatni. De ehhez elegendő, hogy egyszer pizsiben, egyszer meg a nélkül mérjem meg magam.

[Hájtek] Sony Bravia KDL-W650A TV

2014.07.29. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: 2014 hájtek

sony, tech.firstpost.com

Megtört szívvel és elmével tudatom, hogy hőn szeretett klasszikus katódsugárcsöves Grundig TV-m közepesen hosszú haldoklás után, uszkve 20 éves korában elhalálozott. A távirányító már évekkel korábban beadta a kulcsot, mert nem bírta a lányom fogait. Szerencsére a többi kütyü távirányítója használható volt. De most már tényleg nincs tovább.

Feleségem már régóta szeretett volna új tévét, de én halogattam, mert az elektromos készülékek ára konstans, illetve csökken, míg a tudásuk egyre nő. Tipikus deflációs történet + picike környezet tudat. A hangszórók már korábban elkezdtek truttyogni és a kép is remegett egy pár percet bemelegedéskor. Szóval a végsőkig halasztottam a vásárlást. Akkor szántam rá magam a körbenézésre, amikor a remegés nem szűnt meg. Végül is amikor megvettem az új készüléket és amikor hazavittem, akkor este már be sem tudtam kapcsolni a régit. Szép időzítés!

Gondban voltam, mert fogalmam sem volt, hogy mit is akarok. A TV magasságából kiszámoltam, hogy uszkve 38"-os TV-t kell vennem, de rá kellett döbbennem, hogy igazából azt sem tudom, hogy milyen egyéb paramétereket kell/lehet figyelembe vennem a vásárlásnál.

[Színház] Levin, Hanoch: Átutazók

2014.07.22. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2013

(komédia nyolc temetésben, egy felvonásban)
Vígszínház
Rendező: Eszenyi Enikő

"Ha már úgy halok meg mint egy kutya, legalább a műsor legyen jó!"

Nagyon erős előadás apró töredékekből összerakva. A történet játszódhatna bárhol. Valamelyik magyar lakótelepen, vagy falun is. Annyiban fontos, hogy ez mégis valahol Izraelben játszódik, hogy itt az emberek kommunikálnak egymással. Szóval adva van egy közösség, amiben mindenki az élet kevéssé napfényes oldalán van. A lakások kicsik, ezért a bent lakók megpróbálják kiutálni családtagjaikat. Átlag emberek. Van közöttük öreg és fiatal, duzzadó családanya és korosodó amorózó, szép és csúnya, púpos és kurva, eminens és balfék.

"Na ja! Ti csak b*asztok, de nekem terveim vannak!"

Mindenki szeretne egy kicsit boldog lenni, de lelki defektusaikat nem képesek kiheverni. Közben emberek halnak meg (így, vagy úgy), mennek el és jönnek vissza. Sokan csak szeretnének elmenni, de valami odaköti ehhez a süllyedő hajóhoz.

"Egy ötösért megmászhatod az Alpokat."

Szóval az egész nagyon mai és egyre inkább nagyon magyar.


Kifejezetten jó előadás! Törőcsik Mari játéka pedig ismét lenyűgözően érdekes. Ő az, aki nem szól semmit, csak van. De nekem ezért nagy kedvencem!

Utazzunk át minden nap! 

[Film] A sejt (2000)

2014.07.15. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2012

(The Cell)
színes, magyarul beszélő, amerikai-német sci-fi, 109 perc, 2000
port.hu: 7,5, IMDb: 6,3 (véreim, ki adott ennyit???)

Gondoltam, hogy bemutatok egy szerkesztői bravúrt. Már vagy két éve itt hever ez a film a megírandók sorában és most beemelem a Mi a sejt? című könyv bemutatása utánra.

Külön gratula a címadónak! Teljesen igaz, hogy a "cell" angol szó magyarul többek között sejtet is jelent. De van más egyéb jelentése is (gugli): sejt, cella, magánzárka, (galván)elem, részleg. Esetünkben inkább a celláról/magánzárkáról lenne szó. Leiterjakabra vele! Szerintem itt egy ziccert hagytak ki, mert mennyivel blikkfangosabb cím lehetne "A cella". "A magánzárka" kicsit hosszadalmas.

De miről is szól a film? Adva van egy rendező (Tarsem Singh), aki addig csak klippeket rendezett. Kellett neki kreálni egy olyan forgatókönyvet, amit össze lehet tákolni furcsa látványú klippekből. Valószínűleg így születhetett ez a film. Vettek tehát egy faék egyszerűségű történetet, amiben egy picológus (sic!) (Jennifer Lopez) egy sci-fi berendezéssel bemászik a kómában levő sorozatgyilokos (sic!) tudatába, hogy megtudja hová rejtette legutolsó, éppen folyamatban (na jó, csak akváriumban) levő áldozatát.

Elismerem, hogy a klippek látványvilága tényleg elég jó! Engem pl. lenyűgözött, ahogy egy élő loval üveglapokkal felszeletelnek. Csak igazából nem visznek semerre. Ha elfogy a mondanivaló (vagy múlik a szer hatása?), akkor egyszer csak snitt és jön egy másik látomás. Ezekből van sok tucat egymás után kötögetve. Persze a filmbeli valóságban is történnek dolgok, de csak azért, hogy a néző ne vesszen el teljesen egy némileg aberrált művész képzeletében.

Nem merem ajánlani. Bár a látvány érdekes és J.L. szépen ki van sminkelve, de köbö ennyi mondható el róla. Színészi játék nulla, történet dupla nulla. De akit ez nem zavar, az nézze!

Elemezzünk minden nap!

 

[Könyv] Dr. Nagy Mária: Mi a sejt?

2014.07.08. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2005

Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat, 1977
antikvarium.hu

Ismét egy jó kis összefoglaló könyvecske a biológia nem annyira közismert zugocskáiból. A szépirodalmi művekkel ellentétben a borító eléggé sokat elárul a mondandóról. A sejtekről lesz szó. Illetve elsősorban az eukoarióta sejtekről. De nem csak.

Kicsit távolról indít a  történet, az élet kialakulásával. Feszegeti, hogy miért a balra forgató (L-) aminosavak építik fel az élő szervezeteket. Valószínűleg ennek kémiai okai vannak (agyag felületi adszorbció, balra forgató felületek). Kis kolloid kémia és jönnek az összezárt fehérjecseppecskék, a  koacervátum (továbbiak origo.hu).

Az aminósavak sorrendjéből (elsődleges szerkezet) nem feltétlen adódik a kész fehérje alakja. Ez a másod-, harmadlagos szerkezet. Ezek a szerkezetek nagyon fontosak. Főbb formák: fiblirrális & globuláris fehérjék (szklero- & szferoprotein). A térbeli szerkezetet a másodlagos kötések (pl. hidrogén-, vagy a sulfhidril kötés) tartják fenn. Azután szó esik a alfa-hélix szerkezetéről, ami sok fehérjében megtalálható. A sokadlagos szerkezetek bemutatása a negyedlegessel bővül, amikor is  szerkezet több fehérje összekapcsolódásával alakul ki. Érdekes, hogy a fehérjék szerkezete nem állandó! A fehérjék polárosak és a kolloidok nagy felülete miatt jó katalizátorként működnek.

[Film] Gravitáció (2013)

2014.07.01. 11:00 | TrueY | 4 komment

(Gravity)
színes, feliratos, amerikai-angol sci-fi, 90 perc, 2013
2013-10-21
port.hu: 7,7, IMDb: 8,1 (jogos!)

Nem akarom túldicsérni a filmet, de szerintem nagyon jó és még mérnöki szemmel is elég pontosak a háttérmechanizmusok.

Alternatív jövőben játszódik (Hubble még fent, Kínai űrállomás), de nem mondanám SF-nek. Nagyon realisztikus. Bár Farkas Berci, vagy Magyari Béla biztosan nagyokat kacagna.

A film rövid idilli bevezetés után egyetlen szusszanásnyi időt sem hagy. Végig nagyon lehet szurkolni. A 3D tényleg jó lett!

[Film] Százkarátos szerelem (2013)

2014.06.24. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: film 2014

(Love Punch)
színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 95 perc, 2013
port.hu: 7,4, IMDb: 6,2

A holnap határa mellett ezt a filmet szerettem volna nagyon megnézni és végre a hétvégén sikerült is. Még játszák pár helyen. Emma Thompson az egyik kedvenc drámai színészem. De ez a tingli-tangli is nagyon jól áll neki. Brosnan pedig az Roger Moore-osan elegáns James Bond, akit én szeretni szoktam.

Utólag viszont el kell mondanom, hogy a történet kicsit laposabbra sikeredett, mint azt vártam. Igazi null kalóriás film. Ha a történetben bármi bonyolultság kezdene beszivárogni, akkor azt a fiuk, aki tanulás mellett hekker, megold pillanatok alatt.

Érdemes még pár szót fordítani a két mellékesebb szereplőre, a szomszédaikra. A férj Timothy Spall, aki majdnem mindig kis gonosz törpét szokott játszani. A feleségét Celia Imrie játsza meglehetős meggyőző erővel.

A többiek kissé kezdetleges és esetleges figurák.

Egyetlen dolgot nem értek. Fel kell mászniuk egy sziklafalon. Ez eddig ok, de ki lógatja nekik a köteleket, mert azok már a felérésükkor is oda vannak bogozva a korlátra.

Valakik el tudná mesélni nekem, hogy mit jelent a film eredeti címe, a "Love Punch"? A gugli "szerelem lyukasztó"-t ír, ami elég vicces, de nem sok köze van a filmhez. Esetleg majd a (18)-as karikás verzióban. Vagy "Szerelmi ütés"? Persze lehetne még "Szeresd a puncsot" is. Nem sikerült értelmeznem.

Ha egy nagyon könnyű nyári szórakozást szeretnénk, akkor tudom ajánlani. Egy pillanatra sem fog gondolkodásra késztetni, de meglehetősen sok vicces szituáció van benne és ezek között csak elvétve van kifejezetten altesti.

Legyünk 100 Kt-osak minden nap!