QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (30) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (200) 2012 (81) 2013 (35) 2014 (32) 2015 (12) adáshiba (87) android (1) animáció (79) cygwin (2) film (387) gezarol (13) hájtek (156) hangoskönyv (31) ipad (17) klip (12) könyv (189) linux (27) színház (163) vers (17) windows (35) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Film] Minyonok (2015)

2015.08.18. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://img.ticketpoint.hu/plakat/1024.jpg /The Minions/
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 91 perc, 2015 (12)
Port.hu: 6,6; IMDb: 6,7 (sajnos jogos)

A Gru sorozatot rettentően feldobta a vicces minyonok bénázása. Furcsa, hogy vonzódnak a gonosz emberekhez, miközben jó szívűek. Ebből rengeteg konfliktus adódik. Ami feldobja az alapban sötét történetet. Viszont ha csak jópofizásból áll a történet, akkor az egy ponton unalmassá válhat. És válik is. Pedig mennyire vártam ezt a mozit! Kár érte!

Persze van történet is, de nem érdemes nagyon rá koncentrálni, mert a mese csak háttér a viccekhez.

A 12-es karikát totál nem értem! Egy gyerekeknek szóló mesében mi olyat találhattak a korhatár meghatározó bizottság dedikált tagjai, ami miatt erre vetemedtek. Az 5 éves fiam minden esetre nem rettent meg. Valaki felnyithatná a szememet! (Na jó, egy vámpír tényleg meghal benne, az igaz...)

Nagyon könnyű és nagyon nyári szórakozás, mindenféle tartalom nélkül. Egyszer meg lehet nézni. De ha lehet, akkor inkább Gru-val.


Minyomkodjunk minden nap!


[Könyv] Weir, Andy: A marsi

2015.08.11. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2015

http://m.blog.hu/ql/qltura/image/1b4271a1fcfd34257e3bf2e38541afc9.jpglibri.hu, hu.wikipedia

"Komolyan ennyi volt! Elegem van! Pár percem maradt, mielőtt elfogy a levegőm, és átkozott legyek, ha azzal töltöm, hogy a Mars kis játékát játszom. Olyan rohadtul elegem van belőle, hogy okádni tudnék."

Megkésve bár, de törve nem. Karácsonyra kaptam. A családban nagyon megörültek, hogy végre van egy új SF könyv, ami érdekelhet és ezért rögtön két példányban is megvették nekem. Most sikerült elolvasnom. 300+ oldalas darab és 2 (munka)nap alatt kivégeztem. Megpróbáltam pdf-ben is megszerezni, mert jobb lett volna úgy olvasni, de nem sikerült hozzájutnom. Harmadik példányban pedig nem akaródzott megvenni.

Sajnos a magyar cím nem jó. Nekem Marsi Anikó jut eszembe mindig, amikor kezembe veszem a könyvet. Talán nem véletlen, hogy a filmnek nem ez lett a címe. Bár lehet, hogy csak Marsi Anikó tiltakozott...

Jó az író stílusa, talán kicsit túl szikár. Azt hiszem az író is mérnök és a főszereplő is az, szóval a stíl megfelel a környezetnek. De mégis. Sehol egy felszabadító melléknév.

Már az elején furcsa érzésem van. A napokat Sol-ban számolják. Ez engem az általam felettébb kedvelt Szíriusz kapitány sorozatot juttatja eszembe (írta  László Endre). Kicsit ráerősít erre, hogy a Mars missziókat "Sirius"-nak hívják. Persze élek a gyanúperrel, hogy a 10 éves Andy nem Csákányi Lászlót hallgatott...

A történetet nem lehet igazából lelőni. Főhősünket a Marson hagyják és túl kell élnie azt a pár évet, amíg újra érte mennek. Egy modern Robinson történet, Péntek nélkül, de sok komenista szombattal. És vasárnappal. A pasi egy Öveges processzorba olytott MacGyver. Csak még svájci bicskája sincs.

Az unatkozás ellen sorozatokat néz, de ezek többségét nem ismerem. Annyira nem lehet a jövőben, mert a zenéket viszont ismerem. Milyen mázli, hogy vittek magukkal pár notebook-ot tele mp3-mal és avi-val.

Van pár slendriánság a fordításban. Példul a rakéta fokozatokat konzekvensen "fázisnak" fordítják.

Csupa 70-es, 80-as évek beli zenék: Bee Gees, Elton Jones, David Bowie. Ez azt jelenti, hogy az utazók akkoriban voltak 10-15 évesek. Tehát ha mondjuk 2020-ra datálódik a misszió, akkor uszkve 50 évesen repülnek. Ez kicsit furcsa.

Nem hinném, hogy nagyon gyér légkörű, mágneses mezejét vesztett bolygón egy vékony sátor megvéd a sugárzástól. Úgy saccolom, hogy ez édes kevés.

"A Mars nem olyan, mint a Föld. Nincs olyan sűrű atmoszférája, ami meghajlítja a fényt, ..." - Mert a légkör az olyan, az meghajlítja. Inkább szórásról lehet szó. Vagy törésről, de nem egy kráter szélénél, hanem nagyobb léptékben.

"..., az alacsony sebesség pedig nagyobb nyomatékot ad, szóval jobb lesz a jármű tapadása." - az első rész ok, az egyenáramú villanymotoroknál tényleg így van. De mi köze a nyomatéknak a tapadáshoz? A nagy nyomaték miatt inkább könnyebben kipörög a kerék, ami miatt beáshatja magát a terepjáró.

"Nem sokan mondhatják el magukról, hogy szétbarmoltak egy hárommilliárd dolláros űrjárműt, de én igen." - Hoppá! Egy helyesírási hUba azért becsúszott!

A történet egy jó darabon meglehetős megfontoltsággal csorog előre. A végén begyorsul, de kicsit hitelteleníti a korábbi történéseket.

Mindezekkel együtt meglehetősen jó kis könyv, bár azért hagyott maga után némi hiány érzetet. A filmet persze majd igyexem megnézni egy jó kis moziban. Főszerepben Matt Damon.


Élődjunk túl minden nap!

[Film] Agymanók (2015)

2015.08.04. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2015

http://marvin.bline.hu/product_images/308/B1387392.JPG/Inside Out/
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 2015 (6)
Port.hu: 8,5; IMDb: 8,6

Az előzetesek alapján nagyon szerettem volna megnézni. És ezek az előzetesek meglehetősen félre is vezettek. Nyomasztóbb, mint gondoltam. Jórészt a főszereplő kislány fejében levő öröm és bánat útját követhetjük végig. Én azt hittem, hogy többet fogunk mások fejébe is belátni. De nem. Külső történések is meglehetősen alá vannak rendelve.

Éppen a serdülő kor nehézségei előtt álló kislány és családja nagyvárosba költözik. Új kecó, új suli, új minden. Elveszettnek érzi magát. Ezt a szituációt a fejben lakó 5 figura játsza le (öröm, bánat, harag, félelem (Majré) és undor). A figurák egy irányító torony konzolát nyomkodva vezérlik a hősnőt.

Érdekes, hogy a tapasztalati egységeket kis üveggömbök jelképezik, amelyek alváskor átszivattyúzódnak a hosszú távú memóriába (amik végeláthatalan könyvespolcokként jelennek meg). Van egy nagy szakadék, ahol ezek az emlékek megsemmisülnek. Ezzel szemben ippeg most olvastam valahol, hogy minden gondolatunk megmarad, csak a hozzáférés útja változik. Szóval ez nem egészen korrekt, de legalább megható közjátékokra ad lehetőséget.

Ennél sokkal többet nem tudok mesélni, mert túl komplex a dolog, sok kis vicces jelenettel. De! És itt van ez a fránya de. Nekem nem áll össze a dolog. Persze szépen csorog előre a történet, de olyan mintha túl nagyot szeretett volna markolni az író csapat, és nem sikerült eléggé összeszedni a gondolatokat. A gyerekek minden esetre élvezték. Nekem pici csalódás volt és a feleségem osztja a véleményem.


Agyaljunk minden nap!

(Most látom, hogy jön a Hotel Transylvania 2!!!)

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: Az úr, a pokolban is úr (Reviczky Gábor)

2015.07.28. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hangoskönyv 2014

http://www.kossuth.hu/image/orig/sarga_garnizon.jpgkossuth.hu, 2012
elektromosan olvasható: mek.oszk.hu

A második kis történet (-> első meskete) 1937. március 7-én kezdődik és egy sértődött fiúról szól, akinek apucija nem engedi, hogy 50 tagú legyen a személyzete (részemről tiszta szívemből átérzem ezt a megaláztatást), ezért sértődötten beáll a légióba, mert egy vicomte nem dolgozhatik, "mint az közismert". A fent említett napon közlegényként festegetés közben (l. kilométerkő) összehaverkodik a tábornok lányával, akivel - miután ellátja a sebesüléseit - némileg kiszámíthatólag egymásba... Közben kínosságot okoz, ezért bár nem zárhatják dutyiba, de elvezénylik az Isten háta mögé, az előretolt helyőrségbe.

A hely részlet dúsabb leírást Rejtő egy másik művében kaphatjuk, amely frappánsan Az előretolt helyőrség címet viseli. Már ott előfordult a cafard, mint unalom és embertelen, de leginkább dög sivár körülmények okozta ámokfutás.

[Film] Verdák (2006)

2015.07.21. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2011

http://www.xpress.hu/dvd/cover/nagy/5584.jpg(Cars)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 116 perc, 2006
port.hu: 8,4; IMDb:7,3 (nekem is tetszett)

Először moziban néztük meg a lányommal és utána többször is DVD-n. Már a fiam is rászokott. Tipikus Doc Hollywood történet. Felütésként nagyképű seggfej véletlenek sorozata folytán egy elhagyatott vidéki városkába kerül, ahol rabosítják és közmunkára ítélik.

A munka során megismeri a környező verdákat és összehaverkodik velük. Kiderülnek kicsi és nagy titkok és még egy mentora is akad.

A végkifejletben visszamegy versenyezni. A haverok is besegítenek és akkora jófej lesz, hogy majdnem túlcsordul a szeretet.

Nem szeretném hosszasan fejtegetni a filmbeli problémákat, mert egy autó igazából nem is tud beszélni. Na jó, KITT igen. Meg az iGO navigáció Jáksó hangján.

Meglehetősen jól összerakosgatott történet szép grafikákkal, megunhatatlan poénokkal.

Húzzunk bele minden nap!

[Hájtek] Samsung Galaxy Mini (GT-S5570) #5

2015.07.14. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2012 hájtek

http://images.samsung.com/is/image/samsung/hu_GT-S5570EGAXEH_001_Front?$DT-Gallery$samsung.com/hu, előző rész...

Bár mostanság inkább a Galaxy Mini2-t használom, amit a Témobil adott NFC bankkkártya teszteléshez, de a feleségem maradt ennél a kütyünél és a lányom leörökölte.

Persze a néhanyadik frissítésre betelt a telefon memóriája. Illetve maradt még 10 MB a gép memóriájában, az SD kártyán meg vagy 1,2 GB, de folyton sírt, hogy betelt. Leszedtem egy csomó programot, de még mindig sírt. Végül kiderült, hogy Google Hangouts miatt 100 MB-ot fogyaszt el. Igazából csak 30 MB-ot, de a Google könyvtárak (nem tudom minek hívják a csomagot) vagy 70-80 MB-ot esznek. Ezért áttértem Viber-re. Ez kb. 50 MB-ot használ fel, de ebből 15 MB-ot át tud tenni az SD kártyára. Ezen felbuzdulva elkezdtem átpakolni amit csak lehet az SD kártyára, de hiába van benne 2GB-os kártya, csak 1 GB-nyi részre hajlandó programokat másolni. Sajnos alapban installált programokat nem lehet leszedni és helyettesíteni a frissítéssel. Azt hiszem ebből root-olás lesz és az alapcsomagokat helyettesítem majd a frissítettekkel. Vagy valami ilyesmi.

Pár app-ot még megnéztem.

2G-3G OnOff [CurveFish] - Ezzel könnyen ki-/bekapcsolható a 3G adatelérés. De idő közben rá kellett jönnöm, hogy ez a cucc teljesen felesleges. Ha hosszan lenyomom a kikapcs gombot, akkor egy lista jelenik meg, amiben a második tétel az "Adathálózati üzemmód". Ezzel tudjuk ki-/bekapcsolni. Nem kell ehhez egy app!

Aliens Invasion [ITREEGAMER] - Nagyon zavaros a játék kiindulási alapja. Adva van egy cowboy, aki egy városkában sétál. Ebben a városban csupa alien (l. 8. utas) rohangál. Ezeket kell különböző gyilkoló eszközzel lelőni, vagy kupán csapni. Egy városban 5 ház van és mindegyikbe be kell menni és egy kis időt benn tölteni, hogy a cowboy megtalálja az elrejtett töltényt, vagy pénz. A házakban lehet pihizni egy kicsit, mert oda nem jönnek be a csótányok. Az alien-ek kinyírásáért zsé jár, amiért egyre brutálisabb nyaszatoló eszközök járnak. De csak egy ideig. Ha már mindent megvettünk, akkor már csak töltényeket vehetünk. No meg életet. Ja, minden 10. részben jön az alien big foot, hogy ránk tiporjon. Őt lábon lövéssel lehet legyengíteni. Nagyon egysíkú, unalmas játék. Rövid úton le is töröltem.
Két nagy hibája van. Az egyik, hogy többször lefagy induláskor. A másik, ha a játék végén nem megyek be az üzletbe, vagy ott nem vásárolok, akkor egy véletlen resume után simán lehet, hogy egy nagy rakat pénzzel, de lőszer nélkül kell szembe nézni a rusnya dögökkel. Ezt egy picit nem gondolták át.

Mr. Block Free [Space Mobile] - Közepesen érdektelen logikai játék. Kockákat kell meghatározott pontokra görgetni. Még jó is lehetne, de azzal nehezítik, hogy a teleport kapukat ugyanolyan színűre színezik, így meg kell tanulni, hogy melyik kapu, hová is vezet. Ha ez megvan, akkor már nem túl nehéz megcsinálni. Kicsit amatőr az animáció meg az, hogy nem navigál a legutolsó megcsinált pályához, amikor belépek.

Csak egészség legyen és térerő! Minden nap!

[Film] Eleven testek (2013)

2015.07.07. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

http://www.xpress.hu/dvd/cover/nagy/22182.jpg(Warm Bodies)
színes, feliratos, amerikai horror-vígjáték, 98 perc, 2013
port.hu: 7,4, IMDb: 7,0 (szerintem is elég jó)
en.wikipedia

"A szerelem nem egy halott ügy." /port.hu/

Asszonykám nagyon szereti a Alkonyat (Twilight) sorozatot. Én nem annyira. Egyrészt a nem túl érdekfeszítő történet miatt, másrészt a nagyon nagyon gyengusz színészek okán. Ez a film lényegében az Alkonyat fonalán indul el, de mégis egészen más a végeredmény. Először is ez egyrészes, másrészt angolosan nem veszi komolyan magát (annak ellenére, hogy a film amerikai). Bár nem mondanám vígjátéknak, de valóban sok humoros jelent és beköpés van benne. Néha persze morbid. No és a két főszereplő színész is kifejezetten jó. A fiú egészen kiváló. Én nem vettem észre, de a feleségem rájött, hogy a srác (Nicholas Hoult) az Egy fiúról (2002) című filmben is már meglehetősen emlékezeteset alakított. Akkor volt vagy 13 éves. A lány (Teresa Palmer) bizonyos beállításokban egészen Alkonyatosan Kristen Stewartos. Azzal a nem is apró különbséggel, hogy szőke és a "nagyon szomorúan nézek" arcon kívül példul tud mosolyogni is. Szóval ez egészen nézhetőre sikeredett.

[Könyv] Szentágothai János; Réthey Miklós: Funkcionális anatómia III.

2015.06.30. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2006

http://www.antikvarium.hu/ant/foto.php?id=66900Medicína, 1985
medicina-kiado.hu

Gondoltam egy kicsit felturbózom az idegrendszerrel kapcsolatos tudásomat. Egy orvos ismerősömtől elkértem hát az egyetemi tankönyveit. Ő ajánlotta és adta kölcsön ezt a könyvet. Illetve csak a harmadik kötetet, mert annak első felében van szó az idegrendszerről (utána a bőr jön).

Elég érdekes olvasmány és szerencsére ez nem változott olyan sokat az évek során. Tehát az harmadik kötetben ezek a fejezetek találhatók:

  • Az idegrendszer fejlődésének kezdete
  • Központi idegrendszer
  • Környéki idegrendszer
  • Az érzékszervek és idegpályáik

De nézzük kicsit közelebbről, hogy miről is esik szó.

[Film] Gréti (1986)

2015.06.23. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2014

(Gréti - Egy kutya feljegyzései)
magyar animációs film, 77 perc, 1986
rendező & forgatókönyvíró: Nepp József
port.hu: 9,4, IMDb: - (Közepesen jó rajzfilm. 9,4???)
hu.wikipedia.org

Balatoni nyaralás közben véletlenül futottunk bele ebbe a filmbe. Érdekes, hogy eddig kimaradt az életemből. Pedig nagy tisztelője vagyok Nepp József munkásságának.

Furcsa, mert sok része érthetetlen beszéd. Ugyanis egy kutya a főhőse, aki ugye nem érti meg az emberek beszédét. Ezért az emberek szinkronhangját fordítva játszák le. Csak a kutyák beszéde érthető. Az emberek beszédében a film előrehaladásával egyre több szó lesz érthető, ahogy a kutya megtanul bizonyos szavakat.

Különböző kutyatémákat jár körbe a történet. Meglehetősen megható, amikor a környéken kidobott kutyák várják a gazdáikat.

Ez még az a korszak volt, amikor a színészek krémje kölcsönözte hangját a figuráknak. Például: Komlós Juci, Pécsi Ildikó, Lőte Attila, ... Érdekes Kovács Nóra, akinek 1993-ig voltak filmes szerepei. Azóta szinkronhang... De a kutyákat szinkronizáló színészek sem kutyák! (bocs az idétlen szóviccért): Bács Ferenc, Bánsági Ildikó, Sztankay István, Usztics Mátyás, Hűvösvölgyi Ildikó.

Nagy (rajz)filmes korszak végnapjai, amikor még a Pannónia Filmstúdió Európa ötödik legnagyobb rajzfilmstúdiója volt.

Bár nem nagyon lebilincselő, de érdemes megnézni.


Kutyuljunk minden nap!


Hoppácska, a teljes film megtekinthető a tecsőn. Jó szórakázást!

[Hájtek] Képek körbevágása HTML-ben

2015.06.16. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hájtek 2013

http://firedream.com/wp-content/uploads/2012/07/price-cut.jpg Arra kerestem megoldás, hogy hogyan tudok HTML-ben egy neten fellelhető képből kivágni egy kis részt, hogy utána a blog-ban csak ez a kis rész látszódjon.

Megpróbálom az itt bemutatott kép felét lerágni. Némi CSS böngészés után az alábbi megoldásra jutottam.

A képet (<img ...> tag) egy külön egységbe (<div ...> tag) kell betenni. A div szélessége, a befoglalótól relatív legyen; valós mérete, vágja le a kilógó részeket és a szöveg folyja körbe balról. Utána jön a kép pozícionálása. Kicsit játszani kell az értékekkel, hogy jól eltaláljuk a levágandó részt. A Windows mspaint-je segíthet ebben. Ha az image-ben állítjuk a width és height-t, akkor torzítani is lehet a képet.

Ezek után vágjuk ki a címkét.

<div style="width: 180px; height: 90px; position: relative; border: 1; overflow: hidden; float: right;"><img src="http://firedream.com/wp-content/uploads/2012/07/price-cut.jpg" alt="" class="imgleft" style="position: absolute; top: -10px; left: -70px;" /></div>

 

Vagdaljunk minden nap!