QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (39) 2006 (29) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (174) 2010 (188) 2011 (199) 2012 (78) 2013 (29) 2014 (18) adáshiba (83) android (1) animáció (66) cygwin (2) film (369) gezarol (13) hájtek (152) hangoskönyv (28) ipad (17) klip (12) könyv (186) linux (26) színház (158) vers (17) windows (33) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... fogyok

bmi_tiny.png


... hallgatom
Rejtő Jenő: A Sárga garnizon; Az úr a pokolban is úr


... olvasom
Esterházy Péter: Bevezetés a szépirodalomba


... múlik .osan
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites

free counters

[Film] Doboztrollok

2014.10.28. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: film animáció 2014

(The Boxtrolls)
színes, magyarul beszélő, amerikai-angol animációs film, 97 perc, 2014
port.hu: 6,2, IMDb: 7,2 (Hozzám a 7,2 közelebb áll)

Nagyon furcsa hangulatú film. Kicsit franciásan extravagáns (és itt nem csak a bornírt sajtimádatról beszélek). Annak ellenére, hogy angol. Részemről megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy egy bábfilm és nem számítógépes animáció! Olyan magas szintre emelték a stop-motion technikát, hogy nem is látszik rajta, hogy igazi bábokat mozgatnak. A figurák mimikájának fázisait 3D nyomtatóval készítették és teljesen tökéletesre sikerültek. Túl tökéletesre. És ez az, ami kicsit fájt nekem. Mert akkor meg minek ennyi kézműves finomságot beletenni a filmbe, ha a GPU is ugyan erre az eredményre jutna. Picit hiányoltam a hozzáadott értéket.

A 12 éves korhatárt sem értem. A karácsonyi lidércnyomásnál néhol durvább, de inkább csak a szövegében. A 7 éves lányomnak fogyasztható volt, de voltak a teremben sokkal kisebb gyerekek is.

A történet megható, de furcsa, hogy mindenki valamilyen defektussal küzd. Egy kisfiú, akit a jószívű, de rossz arcú doboz trollok nevelnek fel, egy kislány, akinek apukája csak "fontos" dolgokkal foglalkozik, egy troll irtó, aki szeretne bekerülni a városka felső köreibe, de a hajmosás nem megy neki. És így tovább. A két legemberibb figura a két filozofáló irtó segéd, akik végül jó útra is térnek.

Nem mondanám, hogy végig hahotáztam a filmet, de rengeteg apró finomság és meglepetés van benne, ami átlendít a holt pontokon. Nagyon szépen megcsinált, szürreális világ, sok-sok érzelemmel. Olyan film, ami a vége főcím kifutása után is hat és napokig velünk marad. Érdemes benn maradni a film legeslegvégéig.

Nagyon tudom ajánlani (nem nagyon) kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Trollodjunk minden nap!

 

 

[Könyv] Mérő László: Az élő pénz

2014.10.21. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2005

(A gazdasági vállalkozások eredete és az evolúció logikája)
Tericum Kiadó, 2004
antikvarium.hu

"A globalizáció ellen lázadni ugyanolyan értelmetlen, mintha a genetikai kód
ellen lázadnánk, mert léteznek szúnyogok."

Richard Dawkins klasszikusság vált könyve, Az önző gén, amelyben hosszan fejtegeti az evolúciós elmélet addig szintetizált eredményeit. Különös tekintettel a genetika fejlődésére. A végén, mintegy lábjegyzetként megalapoz egy új kutatási irányt, a memtikát. Ez az agyainkat megszálló gondolati egységek lehetséges mibenlétét, szaporodását és szelekcióját (azaz evolúcióját) próbálta felvázolni. Ez a kis próbálkozás azután nagyon megtermékenyítőleg hatott különböző tudományágak képviselőjére. Esetünkben egy matematikus íróra.

Egy kis biológiai és mesterséges evolúcióval melegít be, majd jön pár bekezdés az evolúció általános(ított) elméletéről (pl. kemoton modell). A darwini evolúció nagyon fontos felfedezése, hogy a szelekció a replikátorra hat nem az egyedre (ellentétben mondjuk a lamarki evolúciós elmélettel) (gén vs genom/élőlény). Darwin felfedezésének értékét csak növeli, hogy nem tudott Mendel kutatásairól, amivel lényegében a replikátor egységet, a géneket felfedezte.

[Hájtek] ASUS Transformer Pad Infinity TF701T

2014.10.14. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hájtek 2013

asus.com, mobilarena.hu, mobilarena.hu/forum

Kis homárfaktoros háttértörténettel kezdenék, mert talán nem tanulság nélküli. Úgy hozta a sors, hogy választhattam magamnak egy tablet-et kincstári pénzen. Először a gyerekekre gondolva olyat szerettem volna, amihez van stílus (cerka?) is. Némi keresgélés után rátaláltam a Samsung Galaxy Note 10.1-re. Elvileg lehet belőle 16, 32 és 64 GB-os verziót is venni. Mivel az alap rendszer kapásból elvisz uszkve 8 GB-ot, ezért az alapnál nagyobbat szerettem volna. Keresgéltem a neccen és nem találtam a 16 GB-osnál nagyobbat. Bután azt gondoltam, hogy majd a Samsung ügyfélszolgálat útba tud irányítani. De hatalmasat tévedtem. Csak annyit mondtak csak, hogy szerintük hol lehet venni, de nem néztek utána. Elmentem egy márkaboltba is, mert azt mondták a telefonilag, hogy van 16 GB-osnál nagyobb is. De amikor odamentem, kiderült, hogy nincs. Végighívtam az összes üzletet, de mindenhol csak a legkisebb volt. Írtam a német Samsungnak. Ők az osztrákokhoz irányítottak. Az osztrákok a szokásos marketing bullshittel jöttek, hogy mennyire fontos az ügyfelek elégedettsége. De végül is csak annyit közöltek, hogy hívjam fel a forgalmazókat és még listát sem adtak róluk. Elegem lett belőlük. Eddig egy tablet-et és TV-t buktak. De azt hiszem, hogy most jönnek a telefonok is.

[Film] A gyilkos a házban van (1971)

2014.10.07. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2013

fekete-fehér, magyar krimi, 91 perc, 1971
port.hu: 8,5, IMDb: 6,8 (Azért a 6,8 nyolc közelebb áll a valósághoz)

Igazi filmtörténeti csemegébe futottam a csatornák közötti kapcsolgatás közben. Egy közepesen izgalmas krimi nyomozása folyikt éppen, amikor rácsodálkoztam a főhősre. A fő nyomozót (Tímár százados) a lengyel Stanisław Mikulski játsza. Ez a mai nézőnek semmit sem mond és tán nehezen érthető mai fejjel, hogy miért kellett egy lengyel főszereplőt hívni. De én még homályosan emlékszem, hogy azt játszottam a csalitosban, hogy én vagyok Kloss kapitány. Ez a szereplő volt központi alakja az 1967-'68-ban készült Kockázat című II. VH idején játszódó filmsorozatnak (vagy 18 részt ért meg. Magyar szinkronnal megtekinthető >itt<!), ami kis hazánkban is nagy népszerűségnek örvendett akkoriban. Szóval a főszereplő választása nem a véletlen műve, hanem hatalmas egy húzónevet hoztak be ezzel. (A port.hu-n természetesen a szerepbeli név rosszul van feltüntetve a szereplő listában! Érdekes, hogy az IMDb jól írja.)

A további szereplőket érdemes felsorolni: Garas Dezső, Kiss Manyi, Márkus László, Major Tamás, Feleki Kamil, Koós János, Kállai Ferenc, Huszti Péter, Zenthe Ferenc, Galambos Erzsi, Benkő Péter, Gyenge Árpád, és a 60-es évekbe és még rengeteg filmben játszó Vass Éva. Ő később eléggé eltűnt.

A történet egy gyilkosság nyomozásáról szól, ami közben fokozatosan derül ki, hogy a házban milyen kavarások vannak. Sokan a másikat akarják bemártani, sokan jóhiszeműen próbálják az általuk gyanított tettest ilyen-olyan okokból takargatni. Izgalmas, a számomra etalonnak tekinthető Columbonál mozgalmasabb film. Bár lényegében egy bérház (szerintem valahol a mostani Margit krt.-n van) belsejében játszódik.

Több gyanúsított után persze a végén persze megkerül az igazi gyilkos is. Akinek kilétét a nyomozást vezető rendőrnyomozó kérésére ezt nem árulom el (a port.hu-n úgyis le van spoiler-ezve), de rá igazán nem számítottam.

Találódjunk meg minden nap!

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: Pipacs, a fenegyerek (Szikszai Rémusz)

2014.09.30. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

kossuth.hu
olvas: mek.oszk.hu, képregényben (némileg átírva)

"A nóta vége mindig az, hogy megvernek valakit!...
Trallala, trallala, jön a Pipacs bácsi a nagy pofonokkal..."

Erre a CD-re két meglehetősen könyvike került fel. Sajnos nem sikerült megtudnom, hogy mikor írta Rejtő, de nekem úgy tűnik, hogy ezek korai zsengéi lehetnek. Több kép is visszaköszön későbbi könyveiben és a szereplők között is van visszatérő figura.

De ki is Szikszai Rémusz? Nem emlékszem, hogy valaha is találkoztam volna vele, vagy hallottam volna róla. Minden esetre jó orgánuma van és jól olvassa fel a könyveket. Határozottan jó választás.

Ismét örülök, hogy az összekötő zenék az egyes részek elején vannak. Sajnos nem túl jó dirib-darabokat sikerült összeválogatni. Nem értem, hogy stílusban hogyan függenek össze a könyvek hangulatával.

Az első könyv főszereplője, akiről igazából nem derül ki, hogyan is hívják egy lecsúszott valaki, aki egy elátkozott karanténban ismerkedik össze Pipaccsal, az izomemberrel. Megszöknek és írónak állnak. Összeismerkednek egy lánnyal, aki

[Hájtek] Urxvt bekonfigurálása (cygwin)

2014.09.23. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: windows 2014 hájtek cygwin

A legújabb gépemre feltettem a legújabb 64 bites cygwin-t. Megpróbáltam kedvenc terminál emulátor csomagomat is feltenni, amely az "rxvt" névre hallgat. De legnagyobb megrökönyödésemre a 64 bites csomagok között nem találtam. Eljött hát az ideje, hogy a fejlettebb urxvt (rxvt-unicode) csomagot tegyem fel. Ez sok olyan dolgot is tud, amit már régóta szerettem volna. Ez már pl. tud tab-okat használni. Plusz perl-ben programozható, ami szintén egy jó pont, mert saját igényünkre szabhatjuk, ha van egy kis programozói vénánk. Eddig azért halogattam, mert X szerver kell hozzá indítani és ezt ki tudja mely okból, szerettem volna elkerülni.

[Színház] Nestroy, J. Nepomuk: Lumpáciusz Vagabundusz

2014.09.16. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2014

készült Johann Nepomuk Nestroy műve nyomán
zenés varázs két részben boldog végkicsengéssel
Rendező: Eszenyi Enikő
vigszinhaz.hu

"Szemem előtt egyetlen cél lebeg,
hogy éljünk kispolgári életet..."

Az évad számunkra utolsó bérletes előadása a Vígben. Ki lehet a szerző? Sajnos magyarul nem nagyon találtam anyagot, de angolul van wikipedia oldala. XIX. századi osztrák szerző. Osztrák Sexpírnek is szokták hívni, bár stílusa inkább Molière-re hajaz. Életemben nem hallottam róla. Pedig már láttam darabját! Az angol szövetet olvasgatva találtam meg, hogy A talizmánt is ő írta. A Katonában láttam és igencsak tetszett.

Ez a darab sem rossz, de nem is igazán jó. Inkább azt mondanám, hogy vannak pillanatai.

[Film] Total Recall (2012)

2014.09.09. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: film 2013

(Total Recall)
színes, magyarul beszélő, amerikai-kanadai sci-fi, 121 perc, 2012
port.hu: 6,6; IMDb: 6,3

A filmipar sajnálatos lényege, hogy ha valami jól működik, akkor mindenképpen újra meg kell csinálni. Egészen addig, amíg sikerül végre valami teljesen fogyaszthatatlant csinálni. Idáig azért még nem jutott el a Total Recall történelem, de egészen jó úton halad e felé. Viccesen ellentmondásos, hogy ezt a remake-et az "Original Film" jegyzi.

A történetet nem írták át nagyon. Csak már nincs szó a Marsról. A Földi élet nagyrészt kipusztul valamiféle homályban hagyott globális kémiai háborúság folyományaként és csak Anglia és Ausztrália maradt meg. Ezt vajon hogy csinálták? No mind1. A két helyet a "legegyszerűbb" módon, a magmán át fúrt likban ingázó lifttel kötötték össze (bár az egyik képen az látszik, hogy a belső mag mellett görbén fúrtak el). Angliában vannak a gyárak és az igazi polgárok, míg a Kolónián élnek pedig a sutyerákok, akik minden nap megteszik az uszkve 12000 km-es útjukat (ezt 17 perc alatt teszik meg, amire még kisvártatva visszatérek). Innen kezdve minden ugyanaz. Csak kicsit több számítógépes grafikával meghintve.

A Kolónia nagyon szárnyas fejvadász hangulatú. Gondolom érdemes volt onnan is beemelni dolgokat. Ha már valaki helyettünk kitalálta a tutit. Itt is kotyvalék nyelven beszélnek. Rengeteg a cirill betűs és kínai szöveg. De legalább magyarul nem káromkodnak benne.

[Hájtek] Bash tippek és trükkök

2014.09.02. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: linux 2014 hájtek cygwin

"Flexnek ajánlom..."

Van egypár függvény, amit minden bash-es környezetben installálni szoktam. Ilyenek az "lm" (eredetileg az "ls -l|more" rövidítése volt), a "..", "...", ... család stb. Most sikerült végre jónehány korábbról maradt ötletet lekódolnom bash alá. Hátha érdekes lehet másnak is, ezért közreadom...

  1. cd FILE
    A Total Commander-ben nagyon tetszik az a lehetőség, hogy ha egy teljes path-t másolunk be a command prompt-jába (amint mondjuk egy find kimeneteként kaptunk), akkor is odamegy, ha a path vége egy file. Ezt ültettem át bash-ba. Persze a Total Commander kijelöli a keresett file-t, amit értelemszerűen nem valósítottam meg. Még azon gondolkodom, hogy ebben az esetben beállítanám a CDFILE nevű környezeti változót (a CDPATH mintájára), de ez még nincs teljesen végiggondolva. Lássuk hát a cd renormált változatát. Nem biztos, hogy teljesen jól kezeli a -L és -P opciókat, de mivel ezeket még életemben nem használtam, ezért engem meglehetősen nagy valószínűséggel nem fog zavarni. Ímhol a módosított "cd" parancs:

[Színház] Szép Ernő: Vőlegény

2014.08.26. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2014

Pesti Színház
színmű két részben

Szépernősen könnyed életkép valamikor a boldog békeidők vége fele (már ha volt ilyen valaha is), 1910 környékén. Nem túl mélyen szántóan, de itt-ott viccesen.

Mintha két darabot látnánk egymás után előadva. Nekem az első tetszett jobban. Ebben azt látjuk, hogy a család várja a kérőt és bizonyos optikai tuningot kap a lakás és a családtagok is. A legfiatalabb lányt (Bata Éva) szeretnék kiházasítani, hogy a jól kereső fogorvos (potenciális férj jelölt) egyenesbe tehesse az egész családot. Minden felesleges cucc, családtag megy a spájzba, szomszédok adják kölcsön féltve őrzött bútor tárgyaikat, ruhadarabjaikat, szobalányukat. Meglepetésemre fonográf helyett a '60-as évekből származó lemezjátszó kerül a polcra, amin Santana-t játszanak. A kávéházban kártyázó apát (Hegedűs D. Géza) is előkaparják és őt is rendbe teszik a nagy eseményre.