QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (38) 2006 (29) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (174) 2010 (188) 2011 (199) 2012 (78) 2013 (26) 2014 (10) adáshiba (81) android (1) animáció (64) film (365) gezarol (13) hájtek (149) hangoskönyv (28) ipad (17) klip (12) könyv (185) linux (25) színház (156) vers (17) windows (32) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

  • TrueY: @NYJetsTD: Érdekes. Nekem nagyon bejött. (2014.07.08. 21:55) [Film] A holnap határa (2014)
  • TrueY: @NYJetsTD: Nem szeretek csak filmet nézni. Engem érdekel a mondanivaló is. Nem is szoktam a TV elő... (2014.07.08. 21:51) [Film] Gravitáció (2013)
  • NYJetsTD: @TrueY: Bevallom őszintén, azt a filmet húsz perc után feladtam. Talán egyszer sikerül megnéznem, ... (2014.07.06. 11:09) [Film] A holnap határa (2014)
  • NYJetsTD: @TrueY: jobban is teszed. Nem az a baj, hogy elvesztegetsz két és fél órát az életedből, hanem hog... (2014.07.06. 11:08) [Film] Gravitáció (2013)
  • TrueY: @NYJetsTD: Azért kellett nő, hogy jöhessenek a klisék. :) De azért az jó csavar, amikor Clooney új... (2014.07.05. 17:13) [Film] Gravitáció (2013)
  • Utolsó 20

Most ...

... fogyó 1/2

bmi_tiny.png


... hallgatom
Rejtő Jenő: Pipacs, a fenegyerek / Az elsikkasztott pénztáros


... múlik .osan
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites

free counters

[Hájtek] Sony Bravia KDL-W650A TV

2014.07.29. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2014 hájtek

sony, tech.firstpost.com

Megtört szívvel és elmével tudatom, hogy hőn szeretett klasszikus katódsugárcsöves Grundig TV-m közepesen hosszú haldoklás után, uszkve 20 éves korában elhalálozott. A távirányító már évekkel korábban beadta a kulcsot, mert nem bírta a lányom fogait. Szerencsére a többi kütyü távirányítója használható volt. De most már tényleg nincs tovább.

Feleségem már régóta szeretett volna új tévét, de én halogattam, mert az elektromos készülékek ára konstans, illetve csökken, míg a tudásuk egyre nő. Tipikus deflációs történet + picike környezet tudat. A hangszórók már korábban elkezdtek truttyogni és a kép is remegett egy pár percet bemelegedéskor. Szóval a végsőkig halasztottam a vásárlást. Akkor szántam rá magam a körbenézésre, amikor a remegés nem szűnt meg. Végül is amikor megvettem az új készüléket és amikor hazavittem, akkor este már be sem tudtam kapcsolni a régit. Szép időzítés!

Gondban voltam, mert fogalmam sem volt, hogy mit is akarok. A TV magasságából kiszámoltam, hogy uszkve 38"-os TV-t kell vennem, de rá kellett döbbennem, hogy igazából azt sem tudom, hogy milyen egyéb paramétereket kell/lehet figyelembe vennem a vásárlásnál.

[Színház] Levin, Hanoch: Átutazók

2014.07.22. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2013

(komédia nyolc temetésben, egy felvonásban)
Vígszínház
Rendező: Eszenyi Enikő

"Ha már úgy halok meg mint egy kutya, legalább a műsor legyen jó!"

Nagyon erős előadás apró töredékekből összerakva. A történet játszódhatna bárhol. Valamelyik magyar lakótelepen, vagy falun is. Annyiban fontos, hogy ez mégis valahol Izraelben játszódik, hogy itt az emberek kommunikálnak egymással. Szóval adva van egy közösség, amiben mindenki az élet kevéssé napfényes oldalán van. A lakások kicsik, ezért a bent lakók megpróbálják kiutálni családtagjaikat. Átlag emberek. Van közöttük öreg és fiatal, duzzadó családanya és korosodó amorózó, szép és csúnya, púpos és kurva, eminens és balfék.

"Na ja! Ti csak b*asztok, de nekem terveim vannak!"

Mindenki szeretne egy kicsit boldog lenni, de lelki defektusaikat nem képesek kiheverni. Közben emberek halnak meg (így, vagy úgy), mennek el és jönnek vissza. Sokan csak szeretnének elmenni, de valami odaköti ehhez a süllyedő hajóhoz.

"Egy ötösért megmászhatod az Alpokat."

Szóval az egész nagyon mai és egyre inkább nagyon magyar.


Kifejezetten jó előadás! Törőcsik Mari játéka pedig ismét lenyűgözően érdekes. Ő az, aki nem szól semmit, csak van. De nekem ezért nagy kedvencem!

Utazzunk át minden nap! 

[Film] A sejt (2000)

2014.07.15. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2012

(The Cell)
színes, magyarul beszélő, amerikai-német sci-fi, 109 perc, 2000
port.hu: 7,5, IMDb: 6,3 (véreim, ki adott ennyit???)

Gondoltam, hogy bemutatok egy szerkesztői bravúrt. Már vagy két éve itt hever ez a film a megírandók sorában és most beemelem a Mi a sejt? című könyv bemutatása utánra.

Külön gratula a címadónak! Teljesen igaz, hogy a "cell" angol szó magyarul többek között sejtet is jelent. De van más egyéb jelentése is (gugli): sejt, cella, magánzárka, (galván)elem, részleg. Esetünkben inkább a celláról/magánzárkáról lenne szó. Leiterjakabra vele! Szerintem itt egy ziccert hagytak ki, mert mennyivel blikkfangosabb cím lehetne "A cella". "A magánzárka" kicsit hosszadalmas.

De miről is szól a film? Adva van egy rendező (Tarsem Singh), aki addig csak klippeket rendezett. Kellett neki kreálni egy olyan forgatókönyvet, amit össze lehet tákolni furcsa látványú klippekből. Valószínűleg így születhetett ez a film. Vettek tehát egy faék egyszerűségű történetet, amiben egy picológus (sic!) (Jennifer Lopez) egy sci-fi berendezéssel bemászik a kómában levő sorozatgyilokos (sic!) tudatába, hogy megtudja hová rejtette legutolsó, éppen folyamatban (na jó, csak akváriumban) levő áldozatát.

Elismerem, hogy a klippek látványvilága tényleg elég jó! Engem pl. lenyűgözött, ahogy egy élő loval üveglapokkal felszeletelnek. Csak igazából nem visznek semerre. Ha elfogy a mondanivaló (vagy múlik a szer hatása?), akkor egyszer csak snitt és jön egy másik látomás. Ezekből van sok tucat egymás után kötögetve. Persze a filmbeli valóságban is történnek dolgok, de csak azért, hogy a néző ne vesszen el teljesen egy némileg aberrált művész képzeletében.

Nem merem ajánlani. Bár a látvány érdekes és J.L. szépen ki van sminkelve, de köbö ennyi mondható el róla. Színészi játék nulla, történet dupla nulla. De akit ez nem zavar, az nézze!

Elemezzünk minden nap!

 

[Könyv] Dr. Nagy Mária: Mi a sejt?

2014.07.08. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2005

Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat, 1977
antikvarium.hu

Ismét egy jó kis összefoglaló könyvecske a biológia nem annyira közismert zugocskáiból. A szépirodalmi művekkel ellentétben a borító eléggé sokat elárul a mondandóról. A sejtekről lesz szó. Illetve elsősorban az eukoarióta sejtekről. De nem csak.

Kicsit távolról indít a  történet, az élet kialakulásával. Feszegeti, hogy miért a balra forgató (L-) aminosavak építik fel az élő szervezeteket. Valószínűleg ennek kémiai okai vannak (agyag felületi adszorbció, balra forgató felületek). Kis kolloid kémia és jönnek az összezárt fehérjecseppecskék, a  koacervátum (továbbiak origo.hu).

Az aminósavak sorrendjéből (elsődleges szerkezet) nem feltétlen adódik a kész fehérje alakja. Ez a másod-, harmadlagos szerkezet. Ezek a szerkezetek nagyon fontosak. Főbb formák: fiblirrális & globuláris fehérjék (szklero- & szferoprotein). A térbeli szerkezetet a másodlagos kötések (pl. hidrogén-, vagy a sulfhidril kötés) tartják fenn. Azután szó esik a alfa-hélix szerkezetéről, ami sok fehérjében megtalálható. A sokadlagos szerkezetek bemutatása a negyedlegessel bővül, amikor is  szerkezet több fehérje összekapcsolódásával alakul ki. Érdekes, hogy a fehérjék szerkezete nem állandó! A fehérjék polárosak és a kolloidok nagy felülete miatt jó katalizátorként működnek.

[Film] Gravitáció (2013)

2014.07.01. 11:00 | TrueY | 4 komment

(Gravity)
színes, feliratos, amerikai-angol sci-fi, 90 perc, 2013
2013-10-21
port.hu: 7,7, IMDb: 8,1 (jogos!)

Nem akarom túldicsérni a filmet, de szerintem nagyon jó és még mérnöki szemmel is elég pontosak a háttérmechanizmusok.

Alternatív jövőben játszódik (Hubble még fent, Kínai űrállomás), de nem mondanám SF-nek. Nagyon realisztikus. Bár Farkas Berci, vagy Magyari Béla biztosan nagyokat kacagna.

A film rövid idilli bevezetés után egyetlen szusszanásnyi időt sem hagy. Végig nagyon lehet szurkolni. A 3D tényleg jó lett!

[Film] Százkarátos szerelem (2013)

2014.06.24. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: film 2014

(Love Punch)
színes, magyarul beszélő, francia vígjáték, 95 perc, 2013
port.hu: 7,4, IMDb: 6,2

A holnap határa mellett ezt a filmet szerettem volna nagyon megnézni és végre a hétvégén sikerült is. Még játszák pár helyen. Emma Thompson az egyik kedvenc drámai színészem. De ez a tingli-tangli is nagyon jól áll neki. Brosnan pedig az Roger Moore-osan elegáns James Bond, akit én szeretni szoktam.

Utólag viszont el kell mondanom, hogy a történet kicsit laposabbra sikeredett, mint azt vártam. Igazi null kalóriás film. Ha a történetben bármi bonyolultság kezdene beszivárogni, akkor azt a fiuk, aki tanulás mellett hekker, megold pillanatok alatt.

Érdemes még pár szót fordítani a két mellékesebb szereplőre, a szomszédaikra. A férj Timothy Spall, aki majdnem mindig kis gonosz törpét szokott játszani. A feleségét Celia Imrie játsza meglehetős meggyőző erővel.

A többiek kissé kezdetleges és esetleges figurák.

Egyetlen dolgot nem értek. Fel kell mászniuk egy sziklafalon. Ez eddig ok, de ki lógatja nekik a köteleket, mert azok már a felérésükkor is oda vannak bogozva a korlátra.

Valakik el tudná mesélni nekem, hogy mit jelent a film eredeti címe, a "Love Punch"? A gugli "szerelem lyukasztó"-t ír, ami elég vicces, de nem sok köze van a filmhez. Esetleg majd a (18)-as karikás verzióban. Vagy "Szerelmi ütés"? Persze lehetne még "Szeresd a puncsot" is. Nem sikerült értelmeznem.

Ha egy nagyon könnyű nyári szórakozást szeretnénk, akkor tudom ajánlani. Egy pillanatra sem fog gondolkodásra késztetni, de meglehetősen sok vicces szituáció van benne és ezek között csak elvétve van kifejezetten altesti.

Legyünk 100 Kt-osak minden nap!

[Film] A holnap határa (2014)

2014.06.17. 11:00 | TrueY | 4 komment

Címkék: film 2014

(Edge of Tomorrow)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 113 perc, 2014
port.hu: 8,5, IMDb: 8,2 (talán picit sok, de azért nem nagyon)

Végre egy valódi sci-fi! Nagyon vártam már és félelmeim ellenére nagyon jólesett. Egyetlen negatívumot tudok igazából mondani. Ez pediglen az, hogy csak 113 perc lett a végeredmény! Régen éreztem már, hogy a film megnézése után még egyszer meg szeretnék nézni egy filmet. Izgalmas, itt-ott vicces. Egyébként pedig ismét leírom, hogy szerintem Cruise jó színész. Persze személyiségének vannak káros/kóros elváltozásai, de ettől még a tény, tény marad.

[Adáshiba] Camembertes fagyi, Végvári cukrászda

2014.06.11. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2014

en.wikipedia.org

Gondoltam, hogy egy hamísít(hat)atlan nyári cikkel örvendeztetem meg gyér olvasótáboromat. Amúgy is végre a hosszú ősz után  befutott a nyár. Nincs is annál jobb, mint öltöny-nyakkendőben rekkeni a hövön... Milyen szerencse, hogy nekem nem kell ilyet hordanom.

Naszóval vissza a nyárra. Megyek, mendegélek és Pestnek egy kies, vagy még inkább kietlen részén, amikor is kisvártatva csimotáimmal betértem egy fagyizóba, ahol olyat láttam, amilyet még nem. Camembert-es fagyi! Rendesen, áfonya jamm-el a tetején. Díszítésként még egy darabka sajt is oda volt biggyesztve a tároló sarkába.

Egy pillanatig azon is elgondolkodtam, hogy inkább a hájtek rovatba teszem, mert "Bámulatos, hol tart már a tudomány!".

Tudom, ez nem szép tőlem, de nem mertem megkóstolni. Amit azóta is bánok. Persze az egészet foghatnám a fogyókúrámra, de ez nem lenne szép húzás tőlem, mert már vagy fél éve akaratlanul szünetel. Ünnepélyesen megfogadom, hogy ha ismét arra járok és lesz még ilyen csemege, akkor feltétlenül belemártom magam az ügyletbe és részletesebb beszámolót rittyentek a szélesebb néprétegek nagyobb épülésére.

Egyébként a beidézett wikipedia szócikk megvan magyarul is, de inkább az angol verziót preferáltam, mert meghökkenésemre igen szép kép(let)ek vannak benne. Ami egy sajttal foglalkozó cikktől azért igen csak elváratlan.

Sajtoljunk minden nap!

[Hájtek] Upgrade Squeezy to Wheezy (Linux)

2014.06.03. 11:00 | TrueY | 18 komment

Címkék: linux 2014 hájtek

Ennek is eljött hát az ideje. A Thosiba laptop-omra eredetileg feltett Debian Linux nagyon jól működött, de a lakás infrastruktúrájában beállt változás szükségessé tette, hogy a Squeezy verziójú debiánt a legújabb, Wheezy verzióra frissítsem.

Történt ugyanis, hogy közel 20 éves Grundig televíziónk beadta a kulcsot. Sajnos a megjavíttatása teljesen ésszerűtlen lett volna (elkezdett remegni a kép és a hangszóró is truttyogott már. Úgy saccíroztam, hogy a javíttatása többe került volna, mint amennyit a készülék ér), ezért egy új LED-es TV-t vettünk. Ez persze már a PC-ről is tudna filmet lejátszani (HDMI-n, ethernet-en és WiFi-n keresztül is). Ehhez a Rygel Linux-os csomagot találtam, ami viszont a stabil Squeezy csomagban csak nagyon régi verzióban van csak meg (0.7.x). Az a verzió viszont nem tudja a feliratokat kezelni (csak 0.17.7-től van benne). Először megpróbáltam forráskódból fordítani egy újabb verziót (0.22.1), de egy rahedli könyvtárra azt mondta, hogy újabb köll neki. Azokat is elkezdtem frissítgetni, de azok további könyvtárakat jeleztek elavultnak. Néhány kísérlet után feladtam és inkább az oprendszer ápgréd mellett döntöttem.

[Film] A mogyoró-meló (2014)

2014.05.27. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2014

(The Nut Job)
színes, magyarul beszélő, kanadai-dél-koreai-amerikai animációs kalandfilm, 90 perc, 2014
Port.hu: 5,6, IMDb: 5,8 (ennyire azért nem rossz)

Nem egészen világos, hogyan is jött létre ez a film és mi  isvolt Dél-Korea szerepe az egészben. Ők lehettek a megrendelők, csak hogy valamiképp legkelendőbb export cikküket, Psy-t felvarázsolhassák egy film vége felirat alá.

A készítők erre fel elővették a Lecsóban egyszer már elkészített ojjektumokat és eltérő trajektóriákat fűztek alájuk. Nagyjából erről szól ez a film. De ennek ellenére egészen élvezetesre sikeredett. Nem is az összkép, mint inkább a részletek miatt.

A történet két rablóbanda párhuzamos életét mutatja be. Az emberekét, aki egy bankba akarnak betörni egy boltból és az állatokét, akik meg az utcáról akarnak betörni a boltba a kajáért. Végül csak az egyiknek sikerül a célját elérni és a minden fajú és nemű gonosz meglakol. Persze árad az örömfolyó...

A lezárásban megjelenik maga Psy is, aki animált figuraként és az összes szereplővel egyetemben előadja a Gangman Style-t. :)

Mogyorózzunk minden nap!