QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (36) 2006 (29) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (174) 2010 (188) 2011 (198) 2012 (70) 2013 (12) adáshiba (77) android (1) animáció (61) cygwin (17) film (355) gezarol (13) hájtek (142) hangoskönyv (27) ipad (17) klip (12) könyv (182) linux (23) színház (149) vers (17) windows (31) zene (108) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... fogyó 1/2

bmi_tiny.png


... hallgatom
Rejtő Jenő: Pipacs, a fenegyerek / Az elsikkasztott pénztáros


... múlik .osan
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites

free counters

[Könyv] Rose, Steven: A tudatos agy

2014.03.11. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2005

Gondolat Könyvkiadó, 1983
antikvarium.hu

Viszonylag jó bevezetés az agykutatás akkori állpotjába. A TIT szintnél némileg mélyebben vág bele a témába.

Összehasonlítja a madarak és emlősök agyszerkezetét és érdekes különbségekre derül fény (pl. madaraknak nincs agykérgük).

Végigvezet minket az agy egyes részeing (agykéreg, kisagy, agytörzs). Rátér az idegsejtek felépítésére. Majd jön egy kis ízelítő a működésből. És újra egy érdekes adat: ingerületi hullám 25 m/s-kel terjed. Leírja, hogy az idegsejtek folyamatosan küldenek jeleket. Ennek fényében vicces az a megállapítás, hogy az "agyunknak csak 10%-át használjuk. Amelyik részét "nem használjuk", az leépül (l. baleseti sérülések). Véleményem szerint tehát használjuk, csak az a kérdés, hogy mire és milyen intenzitással.

[Hájtek] Youtube időtől indítás

2014.03.04. 11:00 | TrueY | 6 komment

Címkék: 2012 hájtek

Sokszor zavaró, hogy ha a tecsőn megtalálható videót szeretnénk valaki másnak küldeni, akkor oda kell írni, hogy az érdekes részlet mondjuk a 10. percben indul. Már régóta kerestem erre megoldást. Korábban egy tecső klón honlapon ezt meg lehetett csinálni, de végül a tecső fejlesztői is beletették a motorba ezt a lehetőséget.

A neccen borzolgatva találtam egy honlapot, ahol más trükköket is felsoroltak. De lássuk a medvét. Példának egyik legkedvesebb számomat, a Omega: Nem tudom a neved című dalát választottam. A hossza 7'38", amiből az utolsó 5 perc a szóló. Egészen pontosan 2:29-kor indult.

[Színház] Gogol, Nyikolaj Vasziljevics: A revizor

2014.02.25. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2014

A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója
maiasított, magyarosított tragikomédia fifti-fiftiben, két részben, okosba’
Rendezte: Bodó Viktor
vigszinhaz.hu
2014-03-09 19:00

Az előadás nagyon sok szempontból érdekes. Pont 10 éve láttam Valló Péter rendezésében szintén a Vígben (korábbi bejegyzés >itt<). Akkor ez csak egy megnézendő darab volt, amit neves színészek adtak elő. De most egészen hihetetlen újra átélni, hogy a valóság utolérte a tragikomédiát és a darab ismét aktuálissá vált. Megjegyzem sajnos.

Az áthallások a darab saját ideje és a mai Magyarország között szinte üvöltőek. Erre persze jó érzékkel rá is játszik a rendező, amikor is a nemzeti erdőben szedik a nemzeti gombát a nemzeti gombászok. Szinte 1990-ben érzetem újra magam, amikor hasonló körülmények között vált újra kultikus művé Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker című darabja. Már e miatt a rácsodálkozás miatt is érdemes megnézni a darabot.

[Adáshiba] Fogyó kúra #4

2014.02.18. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: adáshiba 2013

fat man photo: toptosser fat-man-on-motorcycle.jpg255. nap (...előzmények...)

Menet közben többen is ráleltek önsanyargató cikkemre. Nagyon hasonló eredményeket ír le Promontor blogtárs a"Promontor nagy fogyókúrája" cikkében. Jó látni, hogy nem vagyok egyes-egyedül a világegyetemben a problémámmal. Bár ezt eddig is tudtam. De azért mégis, a tudat... Végül is ez az egész a tudatról, illetve annak becsapásáról (na jó, félrevezetéséről) szól(na).

Leveles ládikómba a pénisz- és mellnövelő reklámok mellett jönnek olyanok is, amelyek fogyókúrás cuccokra hívják fel a figyelmemet (pl.) (no és és ott vagynak még az online kaszinók es). Mindegyik hihetetlen rövid idő alatt ígér nagy fogyást, mozgás nélkül. A kedvenc mottóm: "Nem kell edzés! Nem kell fogyókúra!". No persze! Helyette egy vagon pénzért megvehetjük a cég termékeit. Ahogy a "Laár pour laár Társulat" reklámozta a DVD-jét: "Higgye el, jól járunk!". Nem kell bedőlni ezeknek!

Most pedig nézzük, hogy mi történtek a kilókkal nálam. Ha röviden összefoglalom, akkor azt mondhatom, hogy semmi. 3 hónap alatt szinte semmi! De azért nézzük meg egy kicsit részletesebben a dolgokat, mert mentegetőzni azt tudok!

[Színház] Bányavirág

2014.02.11. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2013

Gózon Gyula Kamaraszínház,
1 felvonás
gozon.hu
2013. 10. 19., 19:00

"Minden reggel, mikor felkelek, kicsit őrzöm a hagyományokat, aztán bemegyek, megsapkázom az öreget, s őrzöm tovább a hagyományokat"

Feleségem szervezte be ezt az előadást. Sok díjat, közöttük pár közönségdíjat is megkapott. Elmentünk, megnéztük, jó volt. Érdekes, hogy sok helyen adják. Van tehát kereslet.

Viccesen nyomasztó, de meglehetősen kellemes ütemű előadás. Elég jó alakításokkal.  A helyszín egy lepukkant erdélyi volt bányászfalú. A bánya befuccsolt, az emberek pedig csak az egyik napról, a másikra... Mindenki otthon pálinkát készít és fogyaszt várva, hogy elfeledkezzen róla a sors. Az idő pedig múlik és a májak és az értelmi képességek zsugorodnak. Közben fokozatosan bomlanak ki az erőviszonyok.

Engem valami okból, nem ragadott annyira magával, de körülöttem jókat derültek.

Tengjünk minden nap!

Riport erről a darabról, de máshol (8:27-től)

És ugyanez a Nemzeti Színház előadásában (részlet)

[Film] Walter Mitty titkos élete (2013)

2014.02.04. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2014

(The Secret Life of Walter Mitty)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus kalandfilm, 114 perc, 2013
port.hu: 8, IMDb: 7,6

Az azonos című rövid történetet 1939-ben publikálták (wikipedia). A belőle készült filmet pedig 1947-ben mutatták be (port.hu). Ez tehát egy remake. És Ben Stiller rendezte. Ettől azért nagyon megijedtem. A Zohanos ámokfutása sokat rontott nálam a renoméján. De rájöttem, hogy az Adam Sandler volt. Így, mivel nem volt más, ezért a feleségemet (kicsit félve) rábeszéltem. Ehhez az IMDb-s jó osztályzat is hozzátett.

A film határozottan jó. Olyan semmit sem történős, de mégis végig lekötős fajta. Ben Stiller határozottan jó, csak a történet kicsit furcsa. A film elején egy teljesen szürke emberkét ismerhetünk meg, és álmodozások törik meg a történetet. De nem lehet tudni, hogy mikor vagyunk kint és mikor bent. Amikor kezd már nagyon James Bond-os lenni, akkor kezdhetünk gyanakodni. Azután jön egy kis malőr (egy elveszett képkocka képében) és hősünk, aki addig a sarki hentesig is csak hegymászó felszereléssel merészkedett, egyszerre csak bejárja a fél világot. Itt már elmaradnak az extrém képzelgések, mert az egész meglehetősen szürreálissá válik magában is.

Végül kirúgják az állásából, de mégis teljesíti a küldetését és a nagy Ő-vel is egymásra találnak.


Határozottan tudom ajánlani a filmet, mert kellemesen szórakoztató.

Lépjünk önmagunk helyébe minden nap!

[Adáshiba] Karácsonyi kandalló

2014.01.07. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

OzonNetwork
24-én 22:00-00:00

Elmúlt az évi rendes nagykarácsony és a kiskarácsony is. Arra a következtetésre jutottam, hogy a végeláthatatlan vendégeskedések közben beszerzett bájgli mérgezés után nem kellene egyből egy brutális fogyókúrás bejegyzéssel kezdenem az új évet. Így hát halogatom még egy kicsit a dolgot (eltitkolván az előre borítékolható kudarcot) és inkább egy intellektuális fogyókúrás cikket rittyentek ide. Garantált null kalória.

Először is BÚÉK mindenkinek, aki véletlenül erre az oldalra téved. No és annak a 3 embernek is, aki rendszeresen olvassa ezt a netnaplót.

[Színház] Plautus: A hetvenkedő katona

2013.12.23. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2013

(komédia két részben)
Pesti Színház
Fordította: Karsai György és Térey János
Rendező: SZŐCS ARTUR
vigszinhaz.hu
2013. 04. 07. 19:00

"Most öt óra. Mire eljön a hat óra, a katonánál lesz a hetéra." / Ez sajnos kimaradt/

Amint azt korábban már kifejtettem, bérletes lévén többnyire nem tudom, hogy mire is fogok beülni. Ez eset kivételnek számítható, és nagyon is vártam a darabot. Mondhatni túlvártam. Pedig Térey jókat szokott írni. Szőcs Géza rendezéseiről viszont nem tudok sokat. És persze ott van a zseniális és szuper klasszikus radnótis verzió Gáspár Sándorral, Gera Zoltánnal, Eperjes Károllyal, Nemcsák Károllyal. Imádom azt a darabot. És talán túlzottan is annak a finomságait szerettem volna újra látni. Talán e miatt is nagy csalódás volt látnom ezt az előadást. Pedig az utóbbi időben jobbnál jobb darabokkal kényeztetett el a Víg.

[Zene] After Crying: Live - struggle for life (1999)

2013.12.12. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: zene 2013

Periferic, 2000
aftercrying.hu

Az együttes első élő felvételeket tartalmazó albuma. Nagyon valószínű, hogy nem egyetlen koncert felvétele, hanem több különbözőé. Az első szám elején példul spanyolul konferálják be őket. Érdekesség, hogy a dupla koncertalbumból (kék borítós, ez van meg nekem) csináltak egy egylemezes verziót is (rózsaszín borító). Bevallom nem értem, hogy vajh mi okból? Ez  leginkább a gyűjtőket vezeti félre, mert megveszik mind a kettőt. Ahogy én is majdnem tettem.

Többnyire a korábbi lemezeikről érkeznek a számok, de akad kakukk tojás is és vannak külsősök is. Az egyik Latinovits Zoltán (no persze felvételről), a másik John Wetton, aki a King Crimson: Starless című számában működik közre, mint King Crimson tag.

Mivel két lemezről vagyon szó, ezért a válogatás meglehetős keresztmetszetet ad az AC munkásságáról. 29 szám, 2 óra 17+ perc zene és némi szöveg. Az anyag elég jó, de sajnos nem sokkal több ennél. Nem nagyon van koncert hangulatom tőle. Lényegében (kevés kivétellel) a stúdióban felvett számok újrajátszva. Én két érdekességet fedeztem fel...

[Film] Madagaszkár 3. (2012)

2013.11.19. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film animáció 2012

(Madagascar 3: Europe's Most Wanted)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 85 perc, 2012
port.hu: 8,2, IMDb: 7,2 (igen, elég jó)

Lányommal elmentünk egy közös mozizásra. Örömmel mondhatom, nem kellett csalódnunk. Tényleg elég vicces. Csak úgy, mint a korábbi részek. A Kalózok után pedig kifejezett felüdülés volt.

A történet nincs túlkomplikálva, de nem is ez a lényeg. Hőseink elunják magukat a sivatagban és felkerekednek, hogy megkeressék a pingvineket és végre visszakerüljenek a N.Y. Zoo-ba. Ismét együtt a nagy csapat: a négy muskétás, a pingvinek, Julien király és udvartartása, no meg a majmok. Illetve csak egy, a laza francia munkaszabályok miatt. A saga egy cirkusznyi új szereplővel is bővül. A végén akkora a hepiend, hogy majd leszakad a csillár.

Jók a beköpések, a történet nem ül le sehol. Szép fokozatosan haladunk előre a szebb jövő felé. Van benne autós üldözés, meg minden, ami az izgalomhoz szükséges.