QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Film] Total Recall (2012)

2014.09.09. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: film 2013

(Total Recall)
színes, magyarul beszélő, amerikai-kanadai sci-fi, 121 perc, 2012
port.hu: 6,6; IMDb: 6,3

A filmipar sajnálatos lényege, hogy ha valami jól működik, akkor mindenképpen újra meg kell csinálni. Egészen addig, amíg sikerül végre valami teljesen fogyaszthatatlant csinálni. Idáig azért még nem jutott el a Total Recall történelem, de egészen jó úton halad e felé. Viccesen ellentmondásos, hogy ezt a remake-et az "Original Film" jegyzi.

A történetet nem írták át nagyon. Csak már nincs szó a Marsról. A Földi élet nagyrészt kipusztul valamiféle homályban hagyott globális kémiai háborúság folyományaként és csak Anglia és Ausztrália maradt meg. Ezt vajon hogy csinálták? No mind1. A két helyet a "legegyszerűbb" módon, a magmán át fúrt likban ingázó lifttel kötötték össze (bár az egyik képen az látszik, hogy a belső mag mellett görbén fúrtak el). Angliában vannak a gyárak és az igazi polgárok, míg a Kolónián élnek pedig a sutyerákok, akik minden nap megteszik az uszkve 12000 km-es útjukat (ezt 17 perc alatt teszik meg, amire még kisvártatva visszatérek). Innen kezdve minden ugyanaz. Csak kicsit több számítógépes grafikával meghintve.

A Kolónia nagyon szárnyas fejvadász hangulatú. Gondolom érdemes volt onnan is beemelni dolgokat. Ha már valaki helyettünk kitalálta a tutit. Itt is kotyvalék nyelven beszélnek. Rengeteg a cirill betűs és kínai szöveg. De legalább magyarul nem káromkodnak benne.

Nagyon látványos. A robotok jók és hozzák a Csillagok Háborúja érzést. A hárommellű nőt nem bírták kihagyni, pedig itt nincs semmi komolyabb szerepe. Főhősünk 20 perc után elmegy memória beültetésre, ahol sebtiben kiderül, hogy nem kellett volna. Ez után jön a folyamatos menekülés és a skizoid valóság-álom turmix. Sok-sok lövöldözés, ugra-bugra, autós és liftes üldözés.

Kissé gyomorforgató jelenet, hogy a kezéből kiszedi a telefont. Mármint a maga valóságában, mert a tenyerébe van beszerelve az egész cucc. Szerintem ez nincs kellőképpen végiggondolva. De az jó, hogy bármilyen üveg felületre tenyerelve képernyőt varázsolhatunk a belénk épített okosság segítségével.

De számoljunk egy picit. 17 perc alatt 12e km? Az 12e6 m/(17*60) s = 11 764 m/s = 42 352 km/h! Átlagsebességben! Ez ott van az második kozmikus sebesség környékén! Nekem úgy tűnik, hogy csak ejtik a berendezést és nincsen külön gyorsítás. Az én számításaim szerint homogén gömbön való áteséskor (ha a forgástengelyen keresztüli alagúton megyünk + vákuum), akkor az út 42 percig tartana közel 8000 m/s-os max. sebességgel (Legyen "r" a gömb középpontjától való előjeles távolság és "R" a gömb max. sugara (azaz |r| <=R), ekkor adott sugárnál a nehézségi gyorsulás: g(r) = -G*ρ*4*π/3*r = -C^2*r, azaz a rugós példáknál (l. F(Δx)=-k*Δx) megtanult r(t)=R*cos(C*t) képletekkel manipulálhatunk. v_max(t) = R*C. Mivel azonban a Föld kérge kisebb sűrűségű, mint a magja, ezért az út még tovább is tartana. Nem is beszélve, hogy mivel nem a fogástengelyen át megy a cső, ezért a gyorsulás végig kisebb is egy ω^2*r*sin(φ)-vel (φ a Föld forgástengelyével bezárt szög, ω a Föld szögsebessége)).

A filmben úgy kelnek át, hogy beülnek a székekbe, elkezdenek esni (miközben folyamatosan van "súlyuk"), középen beáll a súlytalanság. Kábé 1 percig, amíg átfordítják a székeket, majd megint visszajön a rendes nehézkedés. Az a gond, hogy a zuhanás (a filmben "fall"-nak hívják) alatt folyamatosan 0 lenne az érzékelt gravitáció, hiszen szabadesésben egyfolytában fennállna a "súlytalanság". Így nem lenne értelme annak, hogy csak középen fordul meg a gravitáció. Ha viszont valamiféle (mágneses) gyorsítással érnék el a 17 perces menetidőt (mondjuk kezdeti 2g-vel indulnának és fokozatosan csökkentenék 1 g-re a Föld középpontjában, hogy az utasok ne legyenek túlterhelve), akkor már az induláskor át kellene fordulniuk, különben végig "fejjel lefelé" utaznának. De akkor meg a fékezés miatt még egyszer át kellene fordulniuk, és a legvégén még egyszer. Tehát ez a rész nagyon nincsen rendben. A forgatókönyvírókám igazán megmutathatta volna egy gimis fizikatanárnak ezt a részt. Mert, hogy a suliban éppen aludt ezen rész közben, az biztos!

De legalább jól megy a géppityuval való súlytalanságban való repülés. Az kicsit vicces, hogy egy több ezer km/h-val mozgó lift oldalán van egy vészkijárat, amin keresztül ki lehet belőle mászni. Biztos, hogy nem vákuumban megy a lift (aminek lenne értelme ekkora sebességnél), mert akkor a hőseink rövid úton megfulladnának a kimászás után. Így meg a menetszél szaggatná szét őket. Valahol azt olvastam, hogy bizonyos repülési sebességnél fizikailag lehetetlen kiugrani egy repülőgépből (nem hátrafelé lenyíló rámpán, hanem oldalajtón). Itt pedig több ezek km/h-ról beszélünk. Arról nem is beszélve, hogy ekkora sebességnél szétégne a lift is. Mint látható vannak itten gondok.

Ergo ez hiába látványosabb, nekem az eredeti nekem jobban tetszett. Viccesebb is, izgalmasabb is.

Emlékezgessünk minden nap!

Ángélus előzetes:

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr475396382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem olvastam még olyat akinek ez a verzió tetszett volna jobban.
@doggfather: Szerintem az vele a gond, hogy túl komolyan akarja magát venni. Swartzi valahogy kellemesebben oldja meg a dolgokat. Talán nem véletlen, hogy tőle az Ovizsaru tetszik a legjobban. :)
süti beállítások módosítása