QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Örkény István: Egyperces novellák

2011.03.03. 12:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2011

(Hetedik, bővített kiadás)
Magvető Könyvkiadó, 1977
antikvarium.hu

Nagyon utazóbarát megoldás Örkény István által kiókumulált egyperces novella. Ahogy a bevezetőben írja, valóban mindenhol olvasható. Nem baj, ha letesszük és csak 3 hónap múlva folytatjuk. Úgy látom, hogy 1977-ben sokkal rosszabb volt az emberek szeme, mert eléggé nagy bötűkkel vagyon szedegetve.

Kicsit vidámabbra számítottam. De hát ez nem abszurd humor (jobbára), hanem groteszk. 150 rövid írás. A leghosszabb is 5 oldal. Van benne pár láger élmény is (a család eredeti neve Österreicher, ahogy azt az Az meséld el Pista című darabban Mácsai olyan szépen előadja. Kár, hogy nem blog-oltam ezt a kiváló előadást anno). 40-es, 50-es évek vidám korszaka. Később már viccesebbre fordul. Nem írnék mind a 150 rövidke egypercesről (mint a műfaji megnevezés) egy még rövidebb 10 másodpercest. Csak amiről bármi eszembe jutott. Na jó, nem bármi, mert akkor 320 leírást kellene eszközölnöm, hanem valami. Vigyázat, a következő részek leírásokat (ejtsd "spojler") is tartalmaznak! Aki el szeretné olvasni a műveket, azoknak nem szeretném lelövöldözni a poenokat! >Itt< találtam egy válogatást.

  • A "Matematika" c. egypercesben Einstein azt mondja, hogy "bár nincsenek gyermekeim". Ez nem fedi a valóságot. 1902-ben születik egy lánya, de 1903 után nem tudnak már róla semmit. Szomorú.
  • "Szakemberek": ez végre vicces és morbid. Igazi abszurd. Bár inkább a körülmények, mint maga a mű (két gróf kéremalássozik egy lódög körül, miközben szétlövik a Budai Várat).
  • "Nincs semmi újság": Valaki feltámad, jól elbeszélgetnek vele és visszafeksz. Olyan Vámosos. Vagy inkább az Örkényes. Ez önkényes. (juj!)
  • Sok az általam nem értelmezhető darab, de "A színész halála" igazi kabaré klasszikus. Színész reggel meghal, de az esti előadásban a király halálát meggyőző erővel alakítja.
  • Sok a megrázó haláltábor ihlette élmény. Nem tudom, hogy Örkény melyikben volt, de szerencsénk, hogy túlélte.
  • "Sport": Talán ez az első valódi groteszk (Ügető. Lovak helyett emberekkel).
  • "Néhány perc külpolitika": (Emberünk leugrik a sarki fűszereshez egy kis interkontinentális ballisztikus rakettáért). Jó kis darab. Tudtommal urán 233-as izotópot nem szoktak atombombában használni. Inkább 235. Plutónium 239 már jobb tipp.
  • "Hírek és álhírek": Eléggé váteszi. Akkoriban még nem ment annyira bulvárújságírás, mint most. Vagy ezt is csak Örkénynek köszönhetjük?
  • "Professzorok a bíróság előtt": Amikor az abszurd valósággá válik. Egy HVG cikket olvastam a minap, hogy bizonyos szótárakban direkt helyeztek el fals bejegyzéseket, hogy a másolást igazolni tudják a bíróság előtt. (Pl. Manchester [ejtsd Liverpool])
  • "Nézzünk bizakodva a jövőbe!": Ez is egy kabaré klasszikus. 'I am going to magyarni': ... "Ahhoz az isteni nőhöz, aki ott látsz, most odamegyek, megszólítom, belekarolok, hazaviszem és ..." (Itt egy csúnya szó következik.)
  • Érdekes, hogy ebben is van pár rajz. Mint Vonnegutnál a Bajnokok reggelijében. Csak nem annyira vulgáris.
  • "Keresd a hibát!": Itt az a hiba, hogy Piszkos Fred, a kapitány nem Matthánt nemzé, hanem San Antonio főherceget, a Boldogság szigetek majdani uralkodóját (aka Vadsuhanc). (De ez csak vicc! Nálam senki se reklamáljon, hogy nem ez a hiba!)
  • "Még megkérdezte": Nem is tudtam, hogy a "kis emberek utolsó mondásai" dolgot is ő találta fel (pl. Jé, cápa! Vagy: Nehézlovasságunk páncélzata ellenáll a tatárok nyilainak. De ezek későbbiek).
  • "Üres lap": És tényleg. Lásd még Friderikusz Sándor: Ez egy tiszta jó könyv.
  • "Gondolatok a pincében": Ezt elemeztem gimiben és nagy meglepetésemre az irodalom tanárnőnek (ejtsd Nyunyi) tetszett. Határozottan emlékszem, hogy az irodalmi szöveggyűjteményben volt három pont (l. ...), de innen hiányzik. Sajnos érettségin nem ezt választottam és inkább Fehér Klára: Oxygénia című sci-fijét próbáltam kielemezni. Majdnem megbuktatott.
  • Hopp egy saJtó hUba! 339. oldal utsó sor: "..., lábam a méregen pihen". Inkább mérlegen.
  • "Tudnivalók, közlekedési korlátozások a február 1-i eseményekkel kapcsolatban": Hogyan kell levezényelni egy/a világvégét. Éljen a bürokrácia!
  • "Optikai csalódás": Salamon Bélának volt egy zseniális jelenete. Ebben hangzott el a definíció: Az optikai csalódás az az, amikor kölcsön adsz a látszerésznek pénzt és nem adja vissza.
  • "Az otthon": Ez a kedvencem! Nagyon megrázó és megható. Fél oldal és nagyon félek, hogy ez nem fikció. Nagyon ajánlom, hogy olvassuk el!
  • "Bevégezetlen ragozás": Erről Laár András versei jutottak eszembe. Ez is hasonlóan értelmezhetetlen. De akár jó is lehet.

Legyünk ilyenek és olyanok is minden nap.

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr402653273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása