QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Zene] After Crying: 6 (1997)

2013.05.28. 11:00 | TrueY | 1 komment

Címkék: zene 2013

1997, Periferic Records
aftercrying.hu, en.wikipedia.org , facebook.com

Második (majdnem teljesen) angolul megjelent lemezük. Talán ismét szerették volna elárasztani magukkal a dekadens nyugatot? Vagy (jellemzően) inkább ott sikeresek és ezért készült? Nem tudhatom...

Ez az album a sorban a 6. kiadott nagylemezük. Korábban már volt két kazettájuk (1989 és Opus 1 címmel), amit később CD-n is kiadtak 2009-ben.

Ezzel a lemezzel szerencsé(m)re visszaközeledtek a King Crimson irányába. Kicsit keményebb, setétebb árnyalatú zengzetek, klasszikus hangszerek garmadája, nagy dinamika. Nekem ez a fajta hangzásvilág jön be leginkább. Néhány szám egészen olyan, mintha a King Crimson Island lemezről bukkant volna elő. Ezek nagyon szépek (l. Enigma II.)! Persze az After Crying nem tribute zenekar. Leszámítva az utolsó szám ajánlását.

A De Profundishoz hasonlóan itt is megjelenik közreműködőként Latinovits Zoltán (itt vajon miért nincs feltüntetve?), illetve József Attila is (talán Görgényi Tamás tolmácsolásában). Sajnos nem minden számot tudok belinkelni, de azért igyekeztem. A szövegmondás kicsit Hunglish, de nem nagyon zavaró (főleg, amennyire én tudok angolul)... Nagyon erősen konzum idiotizmus ellenesek a szövegek. Amiben, azért lássuk be sok az igazság...

  1. Save Our Souls
    1. Save Our Souls (2' 49") (instrumentális) - Csellóra és zenekarra írt bevezető dallam. Nagyon szép, nyugis és mégis izgalmas!
  2. PANEM ET CIRCENSES (29' 21")
    1. Fun Fair Land Open (4' 33") (szöveg) - Lendületes rock szám sok fúvóssal. Fogyasztói társadalom diktatúra ellenesség rulez.

      "Enjoy this Fun Fair Land, you fool
      Do act as a marionette
      Choke in this internet spiderweb marketing rule!"

      A vége egy instrumentális zenekari darab némi vadvirágos réttel, mintegy kontrapunktálva az előző rock nyomulást.
    2. Providence (Dance With The Sleep-Walker Marionettes) (2' 44") >tecső< (szöveg) - És itt elérkezünk az előző számban megidézett holdkóros marionett bábukhoz. Sok (azt hiszem főleg) fafúvós és hegedákok (meg egy csomó minden más). Az előző szám végének mintegy a folytatása. És az ének is szép. Az ilyen számokért lehet nagyon szeretni az AC-t. Egyszerűen gyönyörű!
    3. Salto Mortale II (Trash-Flow) [a) Nuclear Feast b) Bumper Car c) Ferris-wheel d) Burlesque] (8' 46") (szöveg) - 4 tételből álló szám. Rögtön a második halál ugrással és erős felütéssel indítva, hard-rock dominanciával.
      A középső két tétel egy vidámparki karneválba csöppent minket. Rózsaszín álmok kergetése, mint az agy ópiuma. Mi az a Ferris-wheel? A wikipedia szerint az óriáskerék.
      A negyedik tétel teljesen tisztán elkülönül zeneileg a többitől. Egy hamisítatlan ragtime-ot hallgathatunk.
    4. Sleepin' Chaplin (2' 39") >tecső< (instrumentális) - Gondolom az előző szám utolsó tételében elfáradt a művész és most megpihentet miket. Kis zenekari hangszerelés.
    5. Madrigal Love part IV (Casanova) (4' 13") (szöveg) - A King Crimson Larks' Tounges in Aspic epic-jéhez hasonlóan lemezeken átívelő téma. Az első három rész még az Overground Music lemezen jelent meg (part one, two, free címekkel). A második rész az Első évtized első CD-jének tizedik számaként is megjelenik magyarul.
      Ne lepődjünk meg! Ez tényleg az, amit a cím is mond. Napsütötte táj, nyugi, kellemes érzések hömpölygése, full relax, angyalok kara halkan húzza a fülbe valót.
    6. Final (Big Evil Fun Fair Finale) (6' 26") (instrumentális) - Én inkább nyitánynak (mint zárványnak) mondanám. Sok zenekar, rock-kal vegyítve. Talán ez a legjobb szimfonikus-rock szám a lemezen!
  3. Intermezzo
    1. Intermezzo (2' 49") >tecső< (instrumentális) - Ebből van több is (pl. John Wettonnal a Strugle for Life albumon). Kis pihenő a reklám alatt, vagy inkább helyette. De legalábbis a két soktételes szám között. Szép trombita szám.
  4. FAREWELL TO 20TH CENTURY (27' 57")
    1. Viaduct (4' 36") >tecső< (instrumentális) - (a tecsőn első 4,5 perc. Utána egy későbbi szám következik). Nagy Ferós alapvetés (Utálom az egész XX. századot) - nagyon a De Profundis lemezről pattant szám. Amolyan igazi koncert és hangulat indító szimfonikus rock darab sok-sok lendülettel, dobbal és trombitával. Néhol kicsit Stalker-es.
    2. Salto Mortale I (Helpless) (3' 33") (szöveg) - És itt a következő (vagy inkább megelőző) halálugrás.

      "Neither a smile nor a caught glance
      But a nude grave in which your faith lies"

      Ismét keményebb, már-már hard-rock-os dallamvezetés. Csak elvétve zavar a képbe egy-egy zongora klimpír.
    3. Enigma II (5' 41") (szöveg) - Ez egy teljesen King Crimson: Islands szerű szám. Melankolikus fuvolák.
    4. Struggle for Life [a) With a Pure Heart (József Attila) b) Waiting for Better Days] (9' 11") (szöveg) - Kissé népiesebbre hangszerelt darab. A visszatérő alapmotív a Szegény legyén vagyok én... kezdetű népdal, amire ráültették József Attila: Tiszta szívvel címezetű versezményét. Zenekari hard-rock.
    5. a) The Man & The Rock (Weöres Sándor) b) American Express (4' 56") >tecső< (szöveg) - Valahogy nem vagyok kibékülve ezzel a számmal. Talán azért, mert szerintem Latinovits nem igazán jó ebben a néger spirituáléban. Nekem picit döcögős. Természetesen After Crying nélkül is meg lehet hallgatni (>tecső<). Nem tetszik így sem. Pedig nagyon sok jó zenei megoldás van benne, de a szöveg annyira hangsúlyos, hogy agyonnyomja a zenét. Ahogy vége a versmondásnak egészen jó kis, lendületes szám kerekedik belőle.
  5. Conclusion
    1. Conclusion (A Tribute to Keith Emerson) (10' 45") >tecső< (szöveg) - A lemezen még más énekli, nem az új énekes. Bocs, de az eredeti jobban tetszik.
      Tisztelgés a beillentyűs Keith Emerson előtt, aki az Emerson, Lake and Powell keresztneve volt. Nem meglepően ELP-s, YES-es hangzású zene. Többé-kevésbé.

Össz játékidő: 1ó 13' 45"

Az együttes tagjai:
Egervári Gábor – fuvola
Görgényi Tamás – ének
Pejtsik Péter – cselló, basszusgitár, ének, szintetizátor
Torma Ferenc – gitár, basszusgitár
Winkler Balázs – trombita, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek

Közreműködők:

Andrejszki Judit – ének, vokál
Szabó Ferenc – dob, ütőhangszerek
Koós László – basszus
Lengyel Zoltán – zongora
Makovecz Pál – harsona
Borbély Mihály – szaxofon
Klenján Csaba – szaxofon
Erdei Péter – kürt
Szabó Mónika – fuvola
Rácz Ottó – oboa
Reé György – klarinét
Horváth Vilmos – fagott
Fenyő Katalin – hegedű
Shuszter Andrea – hegedű
Herbály Ágnes – hegedű
Tóth-Kiss Johanna – hegedű
Holló Jutka – hegedű
Szatmáry Emese – hegedű
Beritz Zsuzsa – hegedű
Balogh Enikő – brácsa
Szekrényi Ferenc – brácsa
Sabján Anikó – cselló
Puskás Zsolt – cselló
Szászvárosi Sándor – cselló
Szántó Gábor – nagybőgő

 

Szépen illeszkedik az egyszámos művek sorába. Ilyen az 1 című magyar sci-fi krimi, és a 9 című USA-beli animációs film is. De a kört bővíthetnénk is a pozitív egész számok halmazán: 24 (USA-beli sorozat), (az általam teljesen ismeretlen) magyar kísérleti film, a 48, vagy a méltatlanul híres képregény adaptáció, a 300. Némi kereséssel a port.hu-n még továbbiakat is találhatunk (3, 4, 8 stb.).

Ne 5-öljunk, de 6-oljunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr475031246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V/14. ELP=Emerson, Lake and Palmer (a Cozy Powell-es felállás csak egyfajta "utóélet" volt)
süti beállítások módosítása