QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Spiró György: Feleségverseny

2011.04.11. 12:00 | TrueY | 4 komment

Címkék: könyv 2011

(Második változatlan utánnyomás)
2009, Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.
antikvarium.hu

Kicsit nehezen vettem fel a történet folyamát, mert megdöbbentő a mese. Csak kapkodtam a fejemet. Spiró hírbül sem ismeri a politikai korrektséget. Azt sem tudja, hogy eszik-e, vagy glosszák. Kimondja, amit mindenki tud, csak nem merheti kimondani, mert akkor rasszistának, vagy filatelistának bélyegzik. Ritkán lehet ennyire szókimondó, nyílt szöveget kézbe kaphatni. Igazi rög-magyar szűr-reál.

Regényünk egy alternatív közeljövőben játszódik (kb. 40 év múlva), Magyarországon. Azon a Magyarországon, amiben most így-úgy élünk. Ebben a közeljövőben kevésbé így, mint inkább úgy fogunk élni. Egy olyan világban járunk, ahol a rendőrök hivatalból autólopnak (l. még a Teve utcai randőrpalotában árult csempészett aranyékszerek). A parlament 996 fős (l. még a parlamentereknek nem kell a költségtérítést számlával igazolni). Állami bevétel a génmódosított parlagfűből előállított kábítószer eladásából van. A falakra felfestve: "Cigyánmentes övezet".

A könyv két részből áll. Mind a két rész Reáról szól, egy átlagon felül buta kislányról, akivel nem történik semmi. Csak tágul a világegyetem. Az első rész egy fiktív korrajz, a második pedig maga a feleségverseny (l. Nagy Ő).

A pártok (bennük mi magunk) szép lassan tönkreteszik Magyarországot. Pénz semmit sem ér és alternatív pénzek tűnnek elő (1 huncut = 100 Ft). A gazdagok falakkal elkerített lakóparkokba költöznek. A "cigány" probléma nem akaródzik magától megoldódni. Az uszodákat bezárják és a fűtött medencékben génmódosított parlagfüvet termesztenek, ami őrző-védenek. Az EU felbomlik NYEU-ra és KEU-ra. Magyarországon bevezetik a képírást, mert a többség funkcionális analfabéta. A suliban szavazással döntik el a helyes választ (tudás, mint többségi vélemény?). A parlament 996 főre duzzad. A metrókat a kormányok bebetonozzák, majd újra fúrják. Baranya megyébe telepítik a cigányokat, ahol kikiáltják Romanisztánt, a cigány független államot. Ide dobják át a környező országokból is a cigányokat. Suttyomban. Mindenki csal, a piacokon kuruzslók kuruzsolnak. Az utcákon bandák tarják fent a rendetlenséget. Mindenki tüntet minden ellen.

Ez az idilli állapot végül polgárháborúba torkollik, mert be akarják vezetni a kamatyadót (angolul sextax, sexation, avagy Yearly Screwing Revenue, aka Screwenue (l. 47. oldal)), amit minden ivarérett magyar állampolgárra kivetnek és így nem lehet elsumákolni. Lázadás lesz. Végül kikiáltják a Kommunista Királyságot, eltörlik a pénzt, államosítanak mindent.

Csitt! Csitt! És itt torpanjunk meg egy picit! Halljuk a történelem kerekének finom kattanását, amidőn a képzelet könnyű szárnyú pillangója belerúg egy picikét? Tekintsük meg az alábbi linkeket és gondolkodjunk el a valóság és képzelet misztériumán!

Spiró váteszi szavai persze nem tudnak a valóság talapzata nélkül megállani. De ezt, a mégoly szilárd talapzatot is olykor-olykor odább taszajtják a múló idő szövetén keletkező kisebb-nagyobb repedések. Ezen időtörésekre is mutatok egy nehány alkalmasnak tűnő példát:

  •  40. oldal: A Fehérvári úton áll a Skála-lakópark. Ugyan Skála, hol van az már! Olé, Allee.
  •  50. oldal: Még megvan: Örs vezér téren még van Árkád üzletközpont. De onnat már nem lehet a lóversenypályára oly könnyen eljutni. Ott azóta már az Aréna Pláza foglalja a helyet.

Faludy írt a valóság és fikció összeütközéséről Koestler valós (Sötétség délben) és Orwell (1984) fiktív diktatúrájának szembeállításán keresztül. A valóság kifakult, míg a fikció maradandóvá nemesed(het)ett.

A könyv második részében a Kommunista Királyság királyának keresnek egy feleséget egy TV show keretében. Ezt - meglehetősen érdemtelenül, de mégis jellemzően - Rea nyeri meg, aki buta és csúnya, de mégiscsak ő hordozza a magyar néplelket. Görbe tükör az egész konzum (v)idióta világ elé. Ez már nem annyira izgalmas, mint inkább szomorú. És meglehetősen elgondolkodtató.

Egy hibát leltem fel benne 246. oldalon, alulról az 5. sorban ezt írja: "..., és a szén-dioxid-rátánk eladásából fontos műszaki cikkeket tudunk importálni.". Ha abból nem is, de a szén-dioxid kvótánk eladásából igen.

Ha meg akarunk hökkenni, akkor mindenképpen ajánlom! Ha rá akarunk csodálkozni a hétköznapjaink sötét oldalára és egy kicsit kifásulni belőle, akkor is!

Legyünk inkább antiutó-piásak minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr462746451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"A 190. oldalon Spiró leírja, hogy alakul egy "maszek parlament", aminek keretében civilek tárgyalják meg az ország dolgait egy kocsmában. Az index cikke 2011-03-19-én: "Alkotmányozás helyett alternatív parlamentet csinál az MSZP"

Szerintem erre inkább a 4YK és a Milla mozgalom rímel...
@Fedor: Nem igazán tudom, hogy mik ezek a mozgalmak. Én csak arra reflektáltam, hogy az MSzP saját parlamentet barkácsol valamelyik réten. Spirónál meg egy kocsmában ül össze pár emberke parlamentesdit játszani.
@TrueY: Spirónál néhány civil fiatal ült össze, hogy megváltsa a világot. Az MSZP egy párt, nem is akármilyrn múlttal, ezért sánítot a hasonlat. Ezzel szemben a az általam említettek abszolút civilek. A Milla talán ismerősebb úgy, hogy Egymillióan a magyar sajtószabadságért, szerveztek pár több tízezres tütetést: egymillioan.blog.hu/ . De mégjobb hasonlat a 4K (az Y véletlenül került bele), mert az valóban asztaltársaságként indult: negyedikkoztarsasag.hu/
@Fedor: Igazad van, sántít a hasonlat. Mint minden hasonlat! :) Amikor a cikket olvastam az index-en, akkor ez jutott eszembe.

Minden esetre köszönöm a kiegészítést!
süti beállítások módosítása