QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] Upgrade Squeezy to Wheezy (Linux)

2014.06.03. 11:00 | TrueY | 18 komment

Címkék: linux 2014 hájtek

http://www.poeghostal.com/wp-content/uploads/2009/08/alien.jpgEnnek is eljött hát az ideje. A Thosiba laptop-omra eredetileg feltett Debian Linux nagyon jól működött, de a lakás infrastruktúrájában beállt változás szükségessé tette, hogy a Squeezy verziójú debiánt a legújabb, Wheezy verzióra frissítsem.

Történt ugyanis, hogy közel 20 éves Grundig televíziónk beadta a kulcsot. Sajnos a megjavíttatása teljesen ésszerűtlen lett volna (elkezdett remegni a kép és a hangszóró is truttyogott már. Úgy saccíroztam, hogy a javíttatása többe került volna, mint amennyit a készülék ér), ezért egy új LED-es TV-t vettünk. Ez persze már a PC-ről is tudna filmet lejátszani (HDMI-n, ethernet-en és WiFi-n keresztül is). Ehhez a Rygel Linux-os csomagot találtam, ami viszont a stabil Squeezy csomagban csak nagyon régi verzióban van csak meg (0.7.x). Az a verzió viszont nem tudja a feliratokat kezelni (csak 0.17.7-től van benne). Először megpróbáltam forráskódból fordítani egy újabb verziót (0.22.1), de egy rahedli könyvtárra azt mondta, hogy újabb köll neki. Azokat is elkezdtem frissítgetni, de azok további könyvtárakat jeleztek elavultnak. Néhány kísérlet után feladtam és inkább az oprendszer ápgréd mellett döntöttem.

Némi guglizás után találtam egy linket, ahol elég részletesen le vagyon írva, hogy mit is kell tenni. Megpróbáltam követni, de már az elején sikerült lyukra futnom. Az apt-get(8) konfigurációs file-jába (/etc/apt/sources.list) írandó szöveget nem sikerült helyesen leközölnie a szerzőnek. Ezt javítandó kiírom, hogy végül is nekem mi működött.

deb http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
deb http://ftp.us.debian.org/debian/ wheezy-updates main contrib non-free
#deb http://ftp.us.debian.org/debian-security/ wheezy/updates main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ wheezy/updates main contrib non-free

Az utána következő lépések már jól le voltak írva. Csak azt nem jelezte senki, hogy vagy 6-8 órát tart az egész. Végül éjszakára hagytam futni. Persze reggel egy konfigurációs ablakban állt. Így további pár órát elketyegett még reggel is.

Az eredeti verzió rendszer információja az alábbi volt (uname -a):

Linux Name 2.6.32-5-686 #1 SMP Mon Sep 23 23:00:18 UTC 2013 i686 GNU/Linux

A frissítés után pedig ez lett:

Linux Name 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.54-2 i686 GNU/Linux

Eredetileg gnome-ot raktam fel grafikus felületnek. Idő közben abból is sok fejlesztés jött ki. Gondoltam felrakok egy gdm3-at. Nem volt jó ötlet. Ebben a verzióban sajnos nem lehet függőlegesre állítani a systray (vagy minek hívják). A laptop 1366 x 768-as felbontású, ezért a képernyő tetejéről nagyon szoktak hiányozni a pixelek. Megpróbáltam downgrade-elni gdm-re, de némi kísérletezés után sem sikerült. Próbálkoztam mindenféle egyéb grafikus felülettel, de a legtöbb nagyon gázos volt. Végül is KDE-re váltottam. Az elég jónak tűnik és végre a systray is függőlegesbe állítható. Némi bénázás után sikerült shortcut gombokat kirakni a systray-re. Még azt is sikerült beállítani, hogy a W7 alatt megszokott Win+Up, Win+Shift+Up, Win+Down is a megszokott módon működjön.

Egy nagy gondom volt vele. Néha piszok lassú lett! A top(1) közreműködésével megnéztem, hogy mi zabálja meg az erőforrásokat. A gugli azt mondta, hogy a file indexelő cuccok miatt van. A systray-be kirakott CPU terheltséget jelző grafikonok az összes CPU magon azt mutatták, hogy 100%-ra ki van hajtva a gép. Nem jó jel. Végül kikonfiguráltam a System Settings / Desktop Search / Enable Nepomuk Semantic Search-ot. Ettől máris leesett a terheltség. Persze nem tökéletes. Elindulás után az első Alt+Tab majd 10 másodpercet is vár, amíg végre sikerül task-ot váltania, de a többi task váltás már zökkenőmentesen megy.

http://1.bp.blogspot.com/_4SNqIHBWv1c/SwPU5k-hKSI/AAAAAAAAAXE/awkD7X93uWE/s1600/Wheezy.jpgNem ment a jól megszokott görgető sáv szimuláció. A tapipad jobb szélét, illetve alját húzogatva lehetett görgetni, illetve a tapipadra bökve nem csinált úgy, mintha jobbklattyoltam volna. Ez nagyon kényelmetlen volt. Ehhez fel kellett tenni egy csomagot (talán ezt a csomagot kellett feltenni: server-xorg-input-synaptics). Ennek hatására a System Settings / Input Devices alatt megjelent a Touch Pad beállítási lehetőség! Hurrá!

Még egy dolog maradt hátra. Eredetileg 32 bits Linux-ot tettem fel. De a CPU 64 bites. Megnéztem hát, hogyan lehet egy üzemelő oprendszert 64 bitesíteni. Sajnos a gugli szerint nincs királyi út. Nincs egyetlen eszköz, amit megfuttatva minden szükséges dolgot magától átállítana. Végül is találtam link-eket (link1, link2). Csak az első lépéseket tettem meg, azaz most már a kernel 64 bites, de a rajta futó összes alkalmazás maradt 32 bites.

Az "uname -a" eredménye:

Linux Donina 3.2.0-4-amd64 #1 SMP Debian 3.2.57-3 x86_64 GNU/Linux

Talán egyszer nekidurálom magam és a többit is felhúzom 64 bitre.

És a végére hagytam a csattanót. Az egészet azért kezdtem el, mert a Rygel verziója nem volt megfelelő. Upgrade után a verzió 0.14.3, amiben még mindig nincs benne a felirat! Basszus! :( Megpróbáltam forrásból feltenni de még mindig van pár könyvtár, amit réginek vél, illetve annak ellenére, hogy a csomag fent van, nem létezőnek látja őket. Úgy látszik további kézimunkára van szükség...


Duplázódjunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr645880510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha tényleg Thosiba laptopot vettél, akkor kurvára átbasztak... : )

Viszont van három égetően fontos kérdésem is:

Nem tudtam meg, milyen márkájú a led tv?

A további kézimunkát ugye nem írod meg?

Hány éves a kapitány?
@NYJetsTD: "Ha tényleg Thosiba laptopot vettél, akkor kurvára átbasztak"

Miért is? Az volt az egyetlen op.sys. (értsd windows) nélküli gép és az egyik legolcsóbb is volt. Sok (5-6) évvel ezelőtt. Nekem eléggé bejött.

"milyen márkájú a led tv?"

Sony-t vettem. Készülget a post. Remélem nem kell rá 3 évet várni, mint az abev-es cikkre... ;)

"A további kézimunkát ugye nem írod meg? "

Még nem mentem utána, hogyan tudhatnám felmasszírozni az újabb verziót. Ha megtudom, Te leszel az első, aki elolvashatod, mert kb. csak Te olvasol!

"Hány éves a kapitány?"

Olyan 130 körül. Lásd: hu.wikipedia.org/wiki/Piszkos_Fred#Jegyzetek
@TrueY: "Miért is?"

nem vetted észre? Arra utaltam, hogy Thosiba vagy Toshiba nem mindegy... : )

Különben nálunk is mindkét gépünk ez a márka, eddig nagyon rendben vannak.

"Sony-t vettem"

Én is azt tervezem. Bár nagy plazmánk van, de még internet és wifi nélkül, lassan ideje a csere.

"mert kb. csak Te olvasol!"

Ne bánkódj. Túl intellektuálisak az írásaid, kevés benne a troll ugrasztó alapszavak száma, mint kurva, magyar, politikus...
@NYJetsTD: "nem vetted észre?"

Ja, hogy elbaktam... bocs!

Ebben van wifi, internet és mobilról lehet távírányítani. Így nem gond, ha nem találom az rc-t! Sőt múltkor a lányom nem találta én meg a konyhából indítottam a TV-t. Vicces volt... ;)
@TrueY: jutalmul küldök egy aididas melegítőt, meg egy rebook cipőt... : )

Na de komolyan, nekem is ez kell, megfelelő méretben. 126-132 cm között, mert a mostani is 127 centis és ez már tényleg élvezhető nagyság. Ami engem igazán érdekel, hogy milyen rajta internetezni, online filmeket nézni, híreket olvasni?
42"-os vettünk. Igazából tablet-en netezek, bár a miracast-tal a TV-re is ki tudom tenni. Sőt találtam egy érdekes fícsört. Tableten a tecsőben kiválasztom a filmet, de a TV-n játsza le. A tabletet ki is lehet kapcsolni. A TV távirányító nem igazán szöveg bevitelre való... ;) Azt a telefonodra installált app-pal is megteheted.
@TrueY: na ez volt a lényeg, ha befejeztem a költözködést, neki is állok gyűjtögetni... tetszetős a tudása.

Az egyetlen bajom, hogy lassanként elektronikai elfekvőt kell nyitnom, laptop, tablet, fényképezőgép, tv, házimozi, kamera, mobil, mindhez ezernyi kábel, milliónyi töltő, a funkciók 80%-ka kihasználatlanul, kész káosz az egész. Aztán ha mégis sikerül megtalálnom valamit, már el is felejtem felcímkézni, legközelebb kezdhetem elölről. Pedig mindig elhatározom, most aztán tényleg csinálok egy szuper gyűjtő dobozt, kategorizálva mindent. Az elhatározás már 100%-al megy...
Nem is olyan rég megszámoltuk, csak telefon töltőből 24 db volt itthon. Tényleg itt volt az ideje az egységesítésnek...
@NYJetsTD: "el is felejtem felcímkézni" - én pont ezért majdnem mindent címkézek. Ami nincs felcímkézve, az pedig egyértelmű. :)

"csak telefon töltőből 24 db volt itthon"

Ezért jó az USB-s. De már ezt is megfúrták, mert van mini, mikró, meg az új, amit mindegy, hogyan dux be...
@TrueY: címkét venni is elfelejtek... : )
persze az látható az írásaidból, hogy rendszeretőbb vagy nálam, de ez érthető is. Én még nem találkoztam (magamat főleg beleértve) olyan éjszakai életet élő emberrel, aki túlzottan pedáns lett volna. Majd ha megöregszem megváltozom....
@NYJetsTD: Én sem veszek címkét. Van fehér szigszalagom. Az simán megteszi.
Én is csak azért lettem rendszeretőbb, mert saját káromon tanultam meg, hogy ha nem tartok rendet magam körül, akkor nem tudok semmit folytatni pár hét kiesés után. Ha valaki nem egy dolgot csinál, akkor kell a rendezettség és a dokumentáltság.
Nálam a káosz miatt nincs ez a gond, folyamatosan kénytelen vagyok több dolgot csinálni... ; )

De már csak egy hét és helyre áll a rend. Most meg megyek fehér szigetelő szalagért...
@NYJetsTD: Én is több dolgot csinálok, de sokszor van, hogy több hónap múlva tudok csak folytatni valamit. Ekkor nagyon jól jön, ha elő tudom venni a jegyzeteimet és nagyjából fel van címkézve minden drót...

Nincs otthon szigetelő szalagod?? Micsoda egy háztartás! Nálunk a teljes színskálát lefedő szigszalag kupac van. Igaz főleg a lányom ragasztgat mindent tele velük. ;)
@TrueY: "Nincs otthon szigetelő szalagod?? Micsoda egy háztartás!"

Hogyne lenne! De vajon hol? Minden költözködés ugyanaz a cécó, minden dobozban, zsákban, fogalmam sincs éppen hol-mi... Holnap még jön egy új ágy, pénteken a bárpultot teszem össze (vagy tönkre, szabadon választható) szombaton feldobom a tvt a falra, vasárnap berúgok és nagyjából kész is vagyunk. A feleségem szerencsére sokat segített, egyedül ezt most nem bírnám, plusz egy jó barátunk, Irsai Olivér... Haladunk, haladunk.. Az bosszant csak egyedül, hogy most akartam venni egy Xperia Z2 telót, mert az enyém már haldokilik, erre a félretett pénzem mehetett bútorra meg minden kis baromságra. A költözködést magát gyűlölöm, de a végén fincsi az eredmény. Remélem ez lakás már életünk végéig kitart. Addig már csak a QL.túra és a 3,14NA érdekel csak... : )
@NYJetsTD: A Sherlock és Watsonban (Elementary) mondták, hogy a PI = 3,14. Nem! A PI egy transzcendens szám. Végtelen tizedes tört. Nem próbálnám meg felsorolni. ;)

Szigszalag meg azért kell, mert mindenre jó! ;)
@TrueY: Akkor ez egy végtelenül nagy pi....................................................................................................................................................................................................na.

"Szigszalag meg azért kell, mert mindenre jó! ;)"

Az asszony is állandóan ezen röhög, minden vackot tényleg meg lehet vele csinálni, amit nem, azt meg már nem is érdemes... : ) amikor előveszem, már tudja, hogy kezdődik a mesterember tour...
Jut eszembe a Toshiba-ról, egyszer, még három hónaposan véletlenül lerúgtam az asztalról, merevlemez kampec, szerencsére garanciában kicserélték, most kb. nyolc hónapos, de rendkívül jól működik. Általában három-négy évet kihúzok egy laptoppal, egy-két merevlemez cserével (ez nálam állandó probléma) utána viszont kuka. Eddig még mindegyik. Remélem ez is kitart addig, ez az első Toshibám, sőt, a családban rögtön kettő is, eddig okés.
Linuxal nem is próbálkozom, az a nagyok pályája, én eljátszogatok a w 8.1 csapatban....
@NYJetsTD: Ebben a témában nekem ez a kedvencem:
www.laserfiche.com/ECMBlog/WPMetadata/uploads/2014/03/engineering-flow-chart.png

Nekem szerencsém van akkor. Több mint 4 (lassan 5) éve vettem és még semmi baja nincs (remélem). Mondjuk nem cipelem.
@TrueY: Rohadt jó, telitalálat!
süti beállítások módosítása