QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Zene] King Crimson: The Great Deceiver - Live 1973-1974

2010.06.06. 09:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: zene 2010

http://www.elephant-talk.com/wiki/The_Great_Deceiver_--_Live_1973-1974

4 CD-n 47 szám a korai időkből, az első korszakból. Azt hiszem, hogy ezt a csomagot nem adták ki Európában. Hozzám magánimport keretében érkezett meg még a 90-es évek elején (1992-ben adták ki) az USA-ból.

7 koncertből van összevagdosva. És a 4 CD-nek külön-külön címe is lett. Bár nem egészen értem, hogy miért. Az egész ilyen cirkuszos, bűvészes megoldású. A cím is erre hajaz (nagy megtévesztő, szemvényvesztő?). A dalok a szokott menetben csörgedeznek. Az újdonságot az Improv számok adják.

Pár megjegyzés a számokról (nem az elhangzás sorrendjében):

Applause & Announcement: Szépen beszél a beszélő. Több lemezén is van ilyen "szám". Tanuljunk tőle angolul.
Easy Money (4szer szerepel). Sok zene, kevés szöveg. Na jó, egyszer a szólót kiszervezték a "...It Is For You, But Not For Us" számba. Mondjuk ez egy nagyon más szóló. Halkabb, szöszmötölõsebb. Több nyikorgással.
Starless (2) fő kedvencem! Lírai hegedű (vagy cselló) bevezetés után fokozatosan lendül be.
11+ perces szám, ebbõl 8,5 perc szóló. Nagyon ütõs! Az utolsó 5 perc meg pláne!
21st Century Schizoid Main - Ez az igazi sláger. Már ha KC vonatkozásban lehet ilyenről beszélni. Érdekes, hogy ebből csak egy került fel a lemezekre.
The Night Watch (3) Szép, lírai szám, főleg ének
The Talking Drum (2) Instrumentális szám, erős ütõs alappal. Végig "hegedű" szólóval. Fokozatosan erősödve jut el az extázisig.
Walk On ... No Pussyfooting (3); Walk Off from Providence-No Pussyfooting Kis szintis átvezetõ részek.
Exiles (2) Lassabb szám, sok ének. Nem ebben a legjobbak. Szerencsére a végén van egy 3 perces instrumentális rész.
Fracture (2) 11 perces instrumentális szám. Gitár piszkálással indul és fokozatosan lendül be. Az 5. percől válik izgalmassá, de a 7. perctõl ismét maszatolsába torkollik, de csak egy rövid pihenõ erejéig. Utána újult erõvel tör ránk a hangkavalkád.
Larks' Tongues In Aspic - Part One, Sharks Lungs in Lemsip, Lark's Tongues In Aspic: Nagyon sokszor feldolgozott számok. Hegedű cincin, majd bedurvul erős basszus alappal. Kicsit free style, nem könnyen követhető, disszonanciákkal. Larks' Tongues In Aspic, Part Two (2): Jó erős felütéssel kezdődik. Kicsit szétverik a cint. Azután lenyugszik. Ez a két ciklus ismétlődik párszor, átmenet nélkül.
Lament: Lírai kezdésű szám, dögös szólókkal közben.
Book Of Saturday, Peace - A Theme : Ilyeneket szoktam dúdolgatni. Mind két szám nagyon szép.
Cat Food: Nagyon jópofa szám. Egyik kedvencem. Erős basszus-dob alappal. Azt olvatam, hogy 19/8-as előjegyzéssel. Ez vajon miért jó?
We'll Let You Know: Ez csak egy jó kis szóló, sok pilinckázással. Csak a legvégére lendül be, de addigra abba is hagyják.
The Great Deceiver: A címadó szerzemény. Ez is csak egyszer szerepel. Érdekes. Erős indítás, gyors kufulladás. Jó kis szám.
Doctor Diamond: Hú, ez is nagyon jó!

Ezek az improvizációk összeszedve:

Improv - A Voyage To The Centre of the Cosmos: Kicsit egzaltált szóló jó indítással. Erős 15 perc sok nyekergéssel és dobbal.
Improv - Providence: No itt már vannak értékelhető találatok. Hasonló az előzőhöz 10 percben
Improv - Tight Scrummy: 7,5 perces tam-tam alapra prüntyögés. A közepén már mindenki csinál valamit, amin éppen a keze ügyébe esik. A végére már csak a vonósok maradnak élve.
Improv - Bartley Butsford: KC lenyugtatózva.
Improv - Daniel Dust: Szép. De nem igazán szóló.
Improv - Wilton Carpet: És télleg van ilyen szőnyeggyár. Csak nem értem, hogy a harkály mit keresett ott. De azért jó kis szóló lesz belőle. Olyan Sosztakovicsosan menetelős.
Improv - Is There Life Out There: "Üssük szét a dobot" 13,5 percben
Improv - The Golden Walnut: Ez meg a másik ilyen (12 perc). Erős nyikorgással dúsítva. Nagyon lendületes. Néha kicsi sok benne a hang. A vége nagyon érdekes. Mintha hangokat és ütemeket kihagynának. Jó!
Improv - Clueless and Slightly Slack: Starless and Bible Back alternatíva (?). Elég sötét szóló sok hegedűvel.
Improv - Some Pussyfooting: Egy kicsit hosszabb, melankólikus átvezetés két szám között...
Improv - Some More Pussyfooting: Még hosszabb és melankólikusabb átvezetés... Talán még fűrészen való hegedülés is van benne.
Improv - The Law of Maximum Distress- Part One: Huhhh... Ezek most hangolnak, vagy ez már az előadás? :-) Mindenki üti, ahol éri.
Improv - The Law of Maximum Distress- Part Two: Előző, kicsit kibontva.

Jó kis csomag, bár nem lényegesen több, mint a stúdió albumok. Na jó, egy kicsit mégis.

Legyünk királyok minden nap!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr921762444

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nacsinák Gergely András - KERINGŐ 2011.02.22. 09:42:32

– Nagyon szép. Mi ez?– Sosztakovics. Második keringő – felete a kipirult arcú férfi, és megigazította a kottát.Csakugyan nagyon szép volt. Másnap is meghallgattam számítógépről, szimfonikus zenekar előadásában, de az már nem volt ugya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása