QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] Stickies: jegyzetek a képernyőn

2011.05.21. 12:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: windows 2011 hájtek

A W7-ben van egy Sticky Notes nevű alkalmazás, amivel a képernyőnket teleragasztgathatjuk megjegyzéseinkkel. Sajnos ez nagyon keveset tud. A legjobban az fájt, hogy csak egyfajta, meglehetősen nagy betűtípust használ és hogy a lap teteje kihasználatlan volt, mert oda nem lehetett írni. Kerestem egy alternatívát, amit viszonylag gyorsan meg is találtam egy freeware alkalmazás képében. A program neve: Stickies és szép képernyő példák is vannak róla. Sokkal jobb, mint a nagyon fapad Sticky Notes! Sok mindent tud és ezek jó része hasznos(nak is tűnik).

Nagyon sok beállítást tudunk egy adott lapra, vagy az összes lapra végrehajtani.

Egyedi lapbeállítások:

  • Először is szabadon választhatunk betűtípust. Sőt stílusokat definiálhatunk, amit utána alt+<szám> kombinációval gyorsan el tudunk érni. Beállíthatunk egy alapértelmezett betűtípust, méretet, lapszínt és átlátszóságot. Ekkor minden új lap így lesz alapban beállítva.
  • Megmondható, hogy az adott lap mindig látható legyen, vagy a háttérben figyeljen. El is dughatjuk, vagy beállíthatjuk, hogy csak a címsor látszódjon. A címsor méretűre csukást beállíthatjuk, hogy a címsorra való dupla klikkre csinálja.
    Az érdekes, hogy ha dupla klikkel összecsukunk egy lapot és az összecsukott fejlécet elvisszük, akkor kinyitáskor az eredeti helyen jelenik meg. Újra összecsukva megint átugrik az új helyre. Ez akár hasznos is lehet! Ezt a viselkedés be-/kikapcsolható!
  • Minden lapra riasztás állítható be!
  • Minden lapnak beállíthatunk átlátszóságot, illetve ez is lehet alap tulajdonság. Ez hasznos, ha a háttérben van, akkor látható, hogy mi van mögötte. Beállítható, hogy szerkesztéskor ne legyen átlátszó.
  • Minden ablaknak beállítható az ablak szövege. Sajnos az ablak címsorának színe nem azonos a lapnak a színével. Ez picit zavaró, ha le van csukva az adott lap. De ezen lehet segíteni egy másik skin választásával!
  • Be lehet állítani, hogy bizonyos lapok csak bizonyos alkalmazás elindításakor jöjjenek fel! Nagyon jó lehetőség! Ehhez az összerendezéshez indítsuk el az adott alkalmazást, jobbklikkeljünk az összerendelendő jegyzetlap címsorába és válasszuk az Attach menüt. Itt felsorolódik az összes futó alkalmazás.
  • Egyes lapok tartalma zárolható, így megakadályozható a véletlen módosítás.
  • Ha véletlenül letöröltünk egy lapot, akkor sem kell pánikba esni! Van egy globális menü pont (Manage stickies), ahol megvannak a letörölt/lezárt (closed) lapok. Megadható, hogy hány ilyet tároljon.
  • Beállíthatunk háttérképet. Nem tudom mennyire hasznos, de minden esetre a lehetőség adott.
  • Ezeket nem próbáltam: El lehet küldeni e-mail-ban a lapokat (ha beállítjuk az smtp szervert), illetve hálózaton keresztül is tudunk Stickies felhasználóknak lapokat küldeni.

 Globális beállítások:

  • Nem a taskbar-on jelenik meg (ami szerintem előny), hanem az system tray ikonok között. (A láthatóságát legegyszerűbben talán így állíthatjuk be: system tray-ban az ikon nélküli területre jobbklikk: Customize notification icons. Ott a Stickies viselkedését "Show icon and notifications"-ra állíthatjuk).
  • Nagyon tetszik, hogy tud új lapot beállítani a vágólapon levő szövegből. Van rá beállítható hotkey (alapban: ctrl+alt+s).
  • Kicsit nehéz volt megtalálni, hogyan lehet új note-ot csinálni, mert nincs rá külön gomb, mint a Sticky Notes-ban a '+' ikon volt. Ha aktív a Stickies, akkor Ctrl+n, vagy van globális, átírható hotkey is: Win+s
  • Furcsa volt, hogy alap beállításként nem tud scrollbart! Beraktam egy meglehetősen hosszú szöveget a Sticky Notes-ból (jó nagy betűkkel). E miatt kilógott a képernyőről. Alig tudtam visszacsalogatni az alját. Végül megtaláltam, hogyan lehet beállítani, hogy legyen görgetősáv: Options -> General -> Enable scrollbars.
  • Lehet bennük keresni! Nagyon hasznos lehetőség. Főleg ha már nagyon sok lapunk van! Mondjuk egy lapon belül csak az első előfordulást találja meg.
  • Keresőket lehet beállítani! Így a szövegben kijelölve egy részt, majd rájobbklikkelve a felugró menü alján megjelenik (mondjuk) a google keresés. E erre klikkelve már indítja is a böngészőben a keresést! Az Options-ban az Advanced fülön laknak a kereső motorok. Oda vettem fel egy en2hu keresőt (angol szövegeket magyarra fordít a gugli transzéltörrel), aminek így néz ki az URL-je:
    http://translate.google.hu/?hl=hu&tab=wT#en|hu|%s
    Szuperül működik!
  • Van API hozzá. Részletes parancs leírással, példakóddal.
  • Az ablakok fejléce lehetne azonos a lap színével. Alapban minden lapnak azonos (szürke) a fejléce. Ezt leleveleztem a szerzővel. Olyan bőr (l. skin) kell, amit tudja ezt. Találtam egy szép egyszerűt. Bemásoltam a Stickies install könyvtára alá a letöltött ssk file-t. Az Options / Appearance alatt még aktiválni kellett és már működik is! Hurrá!

Kis hiányosságok:

  • Esetleg jó lenne, ha lennének tab-ok, így össze lehetne vonni az azonos feladathoz tartozó megjegyzéseket egybe. Ez persze messzire vezetne (külön színezés, riasztás)
  • Linuxra nincs. A fejlesztő srác azt írja, hogy nem is tervezi.
  • A globális hotkey-ek nem letilthatóak! Valamit mindenképpen meg kell adni. Én kiszedtem az összes módosítót előle és után csak nehezen jöttem rá, hogy miért nem tudok "s"-t nyomni a billentyűzeten.

Persze az itt felsoroltakon felül sokkal többet tud. Meglehetősen jól használható kis alkalmazás. Ha Sticky Notes-t használunk, mindenképpen ajánlom az átállást!

 Ragaszkodjunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr502842782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása