QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Adáshiba] Veresegyház, Medveotthon

2011.10.17. 11:00 | TrueY | 23 komment

Címkék: adáshiba 2011

medveotthon.hu

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő saga-jában volt egy rész, amelyik a veresegyházi Medveotthonról szólt. Ezen a nyomon elindulva beállítottam az irányt és lányommal meglátogattuk a macikat.

Felnőtt + gyerek + autó = 1000 Ft a belépésre. Kb. 100 m séta és a fa kapun behatolva egyből a macik birodalmában találhatjuk magunkat. Kisvártatva némi kakaszag csapja meg az embert. Nem világos, hogy a maciktól ered, vagy a szomszédos lovardából jön.

Nem tudom, hogy mi okból, de a kapun behaladva egy kisnyomtávú mozdony és két vagon áll bal kéz felől. Mellettük egy rakat hinta, mászóka és csúszda terpeszkedik. Jobbra, a kerítés mögött egy csomó lusta medve fetreng. Hétköznap délután nagy a pangás. Kb. 3-4 kismama próbálja lekötni a csemetéket. Az étterem-büfében 600 ficcsért lehet egy 25 dkg-os, stílusos macimézhez jutni, de nem ciki, ha magunkkal visszük (ez ki is van írva). Volt olyan család, aki baracklekvárral kényeztette a brummogókat. Sőt, valaki egy nagy zsák körtét dobált be, a bentlakók legnagyobb örömére.

De vissza a fősodorba. A méz megvétele után nem egyszerű megtalálni a fakanalakat. Az étterem bejárata előtt áll két fehér műanyag hordó. Abból lehet kihalászni őket. Ez után már lehet is közelíteni a célcsoporthoz. A lányomnak és nekem kellett pár kísérlet, hogy úgy pöttyintsem a mézet a mozgó fakanálra, hogy ne csorogjon a földre. Ez nem csak a veszteségek minimalizálása miatt jelent problémát, hanem mert nagyon sok a darázs. Gondolom nem egyedi volt a problémánk és odaszoktak. A fakanalat tehát úgy kell a kerítés lyukán bejátszani, hogy ne csorogjon a méz a földre és a maci orra elkerülje a villanypásztort. Egy kis gyakorlás után belejövünk.

Kicsit szétnézve a tájon láthatunk egy tavat, amibe a medvék nagy boldogan lubickolnak. Pedig nem is volt igazán meleg. Viszont nem világos, hogy miért van annyi földhányás. Én elsőnek arra gondoltam, meg hogy még nem fejeződött be a tereprendezés. De jobban megnézve kiderült, hogy mindegyiknek beton ajtaja van. Kicsit Albánia érzés csapott meg. Ott van tele a tengerpart betonbunkerekkel. De ezek más célt szolgálnak. Ezek megannyi barlang lakásként funkcionálnak.

Az első pár nyalintás után több macit is megkínálhatunk. Némelyek nagy morgással hessegetik odébb a vetélytársakat. Amikor a darazsak már nagyon zavaróak, akkor odébb állhatunk és elkezdhetjük a kerítés körbejárását. Érdemes! Szépen megcsinálták az utat. Javarészt kő díszburkolaton mehetünk körbe. Csak a farkasok ketrecei mellett vezet földút. Gondolom az a legújabb rész. A farkasok szépek. Vicces, hogy a kifutójuk tele van ásott gödrökkel. Pont olyanok mint amilyeneket a kutyám ás a kertben. A farkasok előtt még egy rénszarvas is látható. Csak tudnám, hogy ő hogyan került a társaságba!

A farkasok után következett a nap fénypontja. Egy kifutóban 4 iszonyat édi-bédi mosómedve kepeszkedett a mézért. Apró praclijaikkal ki-kinyúltak a kerítés alatt. Lányom kunyizott egy kis mézet és betolta nekik. No erre nagy veszekedés indult meg a túloldalon és a győztes két kézzel megragadta a fakanalat és elkezdte letermelni róla a finomságot.

A szomszéd kifutóban kevéssé nyomulós rokonok, az ormányos medvék élnek. Szerintem ők még viccesebb csapatot alkotnak. Nem annyira veszekedősek és hajlandók ketten is osztozni egy fakanálon. Ha eltávolodunk tőlük, akkor nem néznek annyira szomorúan, mint a mosómacik, hanem rögtön visszamennek mászókázni, vagy a bokrokra felmászni. Mi felváltva etettük őket a mosómedvékkel, hogy a darazsakat ne húzzuk magunkra túlságosan. Kifelé jövet találkoztunk még egy nagyobb gólyacsapattal is.

Az út végén a lányom spagettit kért. Milánói spagettit ajánlott a pincérhölgy. Vele ellentétben én nem ajánlom ezt a fogást. Viszont a frissen sültek jól néztek ki. Inkább azokkal próbálkozzunk. Számomra vicces volt, hogy az étterem mögött egy lóparkoló is van. Gondolom a közeli lovardából is átrándulnak a lovasok bekapni valami finomságot.

Az uzsi befejeztével még egy nagy mászókázást iktattunk be és kellemesen el(és le)fáradva hagytuk el a terepet a parkoló irányában.

Az egésznek valahogy egy picit szomorú volt a hangulata. Persze ez lehetett az enyhén borongós idő, a munkanap és a délutáni punnyadás eredménye is. A lányomnak viszont feltétel nélkül tetszett az egész. Összességében kellemes élménnyel távoztunk mindketten!

Mackósajt, minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr873247042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocsanat. Most latom, hogy Veresegyhazan.
Ugyanarra a helyre gondoltunk :o)
@Attilajukkaja: Jaja, Veresegyháza.
Vicces néha az ékezet nélküliség. Nekem arra, hogy "Foton" kicsit már ugrik be. :)

Most látom, hogy pár hét alatt kinyíródott a medveotthon.hu szervere és nem jönnek le a képek. Bakker... :(
@TrueY:
En mar nagyon hozzaszoktam az ekezetmentes kommunikaciohoz. Csak akkor teszek ki valami ekezetet, ha a hianya ertelemzavaro lenne ( pl. nemi vagy ne'mi). De altalaban nem az.

Annak idejen nagyon elcsodalkoztam azon, amikor azt hallottam, hogy a heber irasban nincsenek maganhangzok, csak valami jelek a massalhangzok kozott. A heber irast azota sem ismerem, de mar el tudom kepzelni, hogy mennyi mindent bele lehet hallani egy irasba, akkor is ha annak a jele nincs ott.
A kinaiban sincsenek irasjelek,...es meg ki tudja hany olyan irasmod letezik, ami szamunkra szokatlan.
Ilyen uj irasmodda notte ki magat az sms-ek nyelvezete is.

"kinyíródott a medveotthon.hu szervere és nem jönnek le a képek"
Ezt en is nagyon sajnalnam. Erdeklodtel mar naluk, hogy mi lehet a gond?
@Attilajukkaja: Sok IT-s gépel ékezettelenül. Én nem szeretem. De hát ez ízlés kérdése.

Az arabban sincs magánhangzó jelölés. Gondolom a régi egyiptomiban sem volt. De így legalább tudós generációk vitatkozhatnak azon, hogy Nem is tudják, hogy Nofretete, vagy Nefertiti. :)

Medvék: A honlapjukon megnézhetném a telefonszámukat... :)
@TrueY:
Nalam az ekezetlenseg nem szeretet kerdese. Olyan karakterkeszletem van feltelepitve magyarul, ami nem kompatibilis sok maseval. Ja, es meg a Windows-om es a klaviaturam is angol. Ma mar nagyon nehez beszerezni az ilyesmit :o)
Igy legalabb nem kuszkodom a magyar helyesirassal. Ugysem vagyok jo benne. Az is csoda, hogy egyaltalan tudok magyarul irni :o)
Sohasem tanultam.

Az arab es a zsido kulturaban sok a kozos. Nem veletlenul :o)

A medvek telefonszama? Kuli Bálint 20/397-0138 (9 órától 18 óráig)
medveotthon.hu/
@Attilajukkaja: Azóta újra él a szerver! De kösz a számot. :)

Nekem sok ITs haverom van, akinek angol billtyűje van és ékezettelenül ír. Nem gond. :) csak a "Foton"-t volt furi látni :)

Én a pár szavas arab tudásomból jöttem rá, h a szombat (sabbath) a hetedik nap. Nem értem, h nálunk miért a vasárnap lett. Kik kezdik még rajtunk kívül hétfővel a hetet? Szóval igazából szombatnak kellene lenni a munkaszüneti napnak.
@TrueY:
El voltam kicsit a Matraban konferenciazni, ezert nem irtam napokig.

Voltal az araboknal? Vagy hol szedted fel azt a par szot? Nekem az arab vilag nem tulzottan vonzo. De nem az altalanos "minden arab terrorista" szemlelet miatt, hanem mert ugy gondolom, mint nonek nem lenne ott konnyu eletem. Meg itthon is csak a kemeny minuszokban veszek fel sapkat (ez 3-4 evente szokott elofordulni), ...de ott naluk meg a ruhazat zavarna a legkevesbe :o)
Igaz, hallottam magyar noket meselni, milyen kint elni Szaud Arabiaban vagy Iranban, es egyaltalan nem panaszkodtak! Talan en is "megszelidulnek", ha kint dolgozhatnek (akar otthon is) ;o)

"Nem értem, h nálunk miért a vasárnap lett."
Szerintem, mert az Ur hat nap alatt teremtette a vilagot es a hetediken pihent meg. Ja, hogy a hetedik miert eppen vasarnapra esik? Szerintem csak elhatarozas kerdese, melyik napot tekintsuk elsonek.
De a kerdes erdekes! Miota vasarnap a hetedik nap? Lehet, hogy az Oszovetseg ellen lazadok tettek at a pihenonapot vasarnapra?
Annyira azert nem vagyok kepben a vallasokban, hogy tudjam :o/

"a "Foton"-t volt furi látni :)"
Igen, neha becsusznak ilyen vicces dolgok, amiket en mar eszre sem veszek. Mint irtam, a nemi es a ne'mi volt egyszer ilyen.
De ugye nem hiszed, hogy annyira tisztelnem a fizikai fotonokat, hogy nagybetuvel irjam oket? ;o))))

"sok ITs haverom van, akinek angol billtyűje van és ékezettelenül ír"
A billentyuzet nem meghatarozo, de sokat segit, ha az adott nyelven van elrendezve. En mar majdnem vakon irok az angolon, ezert magyar billentyuzeten is mindig keverem a z-t es az y-t, hiaba van feliratozva. Leginkabb ezert irok angol karakterekkel. A gepemen ezen a ket nyelven kivul meg harom karakterkeszlet van telepitve. Azokkal aztan tenyleg vert izzadok, mert ritkan hasznalom oket es meg filctollal sem tudok minden betu melle odairni meg negyet a klaviaturan :o)
Ezert pl. oroszul aztan tenyleg triplasikitosan gepelek,....ha egyaltalan letezne ilyen kifejezes!
De vicces, amikor bizonyos blogokon azt a kovetkeztetest vonjak le a hozzaszolasaimbol, hogy kulfoldrol irok, mert nincsenek ekezeteim. Mintha az Antarktiszon nem lehetne magyar karakterkeszletem :o)))
Apropo, te tudod, hogy a kinaiak hogy tudnak angol vagy akarmilyen klaviaturat hasznalni? Ez nekem mindig egy nagy talany volt :o)
@Attilajukkaja: Huhhh... nehéz ilyen hosszú kommentre válaszolni... De azért megpróbálok. :)

"El voltam kicsit a Matraban konferenciazni, ezert nem irtam napokig."
Nincs is annál jobb. Mátraszentimrén a Vadvirág éttermet ajánlom, ha nyitva van. Gulyás leves és csúsztatott palacsinta. ZSENIÁLIS! Szerintem 40 éve ugyanaz az a szakács! :)

"Voltal az araboknal? Vagy hol szedted fel azt a par szot?"
Voltam Egyiptomban (Hurghada), Jordániában, Tunéziában. Szeretem az arab embereket és igyekeztem pár szót összeszedni. A műanyag palack pl. "káróra"... :) . Legjobban Jordániában érzetem magam!

"...de ott naluk meg a ruhazat zavarna a legkevesbe :o)"
Egyiptomban, Tunéziában eléggé nyugatiasan öltöznek a városokban. Most nem tudom, hogy ez mennyire fog megváltozni.

""Nem értem, h nálunk miért a vasárnap lett."
Szerintem, mert az Ur hat nap alatt teremtette a vilagot es a hetediken pihent meg. Ja, hogy a hetedik miert eppen vasarnapra esik? Szerintem csak elhatarozas kerdese, melyik napot tekintsuk elsonek."
Az nyilvánvaló, hogy a Sabbath a hetedik nap (6 - szetta, 7 - szaba; bár a sabbath pihenést jelent héberül). Azt olvastam most a neccen, hogy a zsidó vallástól való elválás jegyében Jézus feltámadásának napja lett vasárnap. Pénteken feszítették meg és harmadnapra támadt fel, azaz vasárnap.

"Oszovetseg ellen lazadok tettek at a pihenonapot vasarnapra?"
Kb. igen.

"Annyira azert nem vagyok kepben a vallasokban, hogy tudjam"
Hát én sem vagyok ezekben büfé.

"A billentyuzet nem meghatarozo, de sokat segit, ha az adott nyelven van elrendezve."
Nekem a francia billentyűzet a kedvencem. Nem QWERTZ, vagy QWERTY, hanem AZERTY. Na azon találj meg bármit. :)

"En mar majdnem vakon irok az angolon"
Én a magyaron is... :) Csak rosszul. ;)

"filctollal sem tudok minden betu melle odairni meg negyet a klaviaturan"
Nekem a legolcsóbb Toshiba laptop-om van. Fém, magyar billentyűzete van és érdekes módon az ékezetek és az Alt Gr-rel elérhető billtyűk nincsenek felírva rá. Sokat kell tippelnem...

"Ezert pl. oroszul aztan tenyleg triplasikitosan gepelek,...."
:) Én, ha oroszt kell írnom valami miatt (:)), akkor a gugli fordítóban pötyögöm be fonetikusan.

"Apropo, te tudod, hogy a kinaiak hogy tudnak angol vagy akarmilyen klaviaturat hasznalni? Ez nekem mindig egy nagy talany volt :o) ""
Megtanulják. ;) Valahogy fonetikusan beírják és egy programból ki tudják választani, hogy melyik jelet szeretnék. Nekem a kedvencem a kínai írógép. Azon egy billentyű volt csak. :)
@TrueY:
"nehéz ilyen hosszú kommentre válaszolni"
Nem muszaj egyszerre :o)
Es nem muszaj mindenre reagalni,...bar igeny az volna ra!

"Mátraszentimrén a Vadvirág éttermet ajánlom, ha nyitva van."
Nem tudom, hol van Matraszentimre, de ha arra jarok, megnezem. Ambar az ilyen helyi jo kis vendeglokkel az a bajom, hogy en nem vagyok husevo. Az pedig komoly gondot jelent minden ilyen jellegu magyar helyen. Az olaszoknal vagy az araboknal pl. egyaltalan nem :o)

"Legjobban Jordániában érzetem magam!"
Mindenkit irigylek, aki olyan helyeken jart, ahol en nem. Ez persze nem az a sarga irigyseg,...inkabb olyan rozsaszin :o)
Miert eppen Jordania?

"Egyiptomban, Tunéziában eléggé nyugatiasan öltöznek a városokban. Most nem tudom, hogy ez mennyire fog megváltozni."
Ahol kendot kell viselni, az nalam mar problemas. Igaz, nem tudom megindokolni, hogy miert. Hiszen nagymamam is mindig viselte, oszt nem panaszkodott. De o mas millioben nevelkedett. Es ez sokat szamit!
Szerintem a veres leszamolasok utan sem fog sokat valtozni az arab videken az eletforma. Most jon a legnezebb idoszak: sikerult leszamolni az evtizedek ota gyulolt diktatorokkal,...de mi jon ezeutan? Kik jonnek ezutan?
Orban Viktor evek ota mondja, hogy kesz a kormanyzasra, megsem ezt latom. Akkor mit varunk a Kozel-Kelettol? Velemenyem szerint most nagy kaosz jon, es az eddiginel is veresebb es kegyetlenebb leszamolasok. Az emberek kiadjak magukbol az evtizedeken felgyulemlett feszultseget,...es itt nem lesz semmilyen fair play. Az ilyenkor nem szokas.
A nok jogait es viseletet pedig a kovetkzo rendszer hatarozza meg,....addig minden marad a regiben. En igy gondolom.

"a zsidó vallástól való elválás jegyében Jézus feltámadásának napja lett vasárnap"
Lehet benne valami :o)
Tovabbra is erdekesnek tartom a kerdest. Meg erdeklodom nehany embernel!

"Nem QWERTZ, vagy QWERTY, hanem AZERTY. Na azon találj meg bármit."
Francia klaviaturaval meg nem talalkoztam (Hal' Istennek), de dolgoztam olyan orszagban, hogy haza kellet irnom, hogy megkerdezzem a paromat, egyes parancsok a menuben hol is helyezkednek ell? Annyira nem tudtam elolvasni meg a karaktereket sem :o))))

"Sokat kell tippelnem..."
:o)
A tippelesbe is belejon az ember. Memorizalja a dolgokat. Nalam a baj ott kezdodik, amikor valtani kell egyik nyelvrol a masikra. Erdekes, hogy beszedben abszolut nem keverem azt a 4-5 nyelvet, amit ismerek, de irasban nagyon is!!! A klaviatura egy teljesen mas vilag ;o)

"ha oroszt kell írnom valami miatt (:)), akkor a gugli fordítóban pötyögöm be fonetikusan"
Nagyon jo otletnek tunik! Ezt mar irtad egyszer. Koszi.
....De tolem valamiert eletidegen meg a gondolat is, mert elobb tanultam meg a ciril betuket, mint a latint (vagy mast). Tiz even keresztul tanultam orosz nyelven es a legtobb orosz irot sajat nyelven olvasom meg ma is. Hogy nezne mar ki tolem egy ilyen fonetikus beiras? Kezzel irni most sem problema, csak az a franya klaviatura fog ki rajtam :o)

"Valahogy fonetikusan beírják és egy programból ki tudják választani, hogy melyik jelet szeretnék."
Nagyon jol tudod! Igy irnak a kinaiak a nyugati klaviaturan.
Ez persze azt feltetelezi, hogy minden kinai ismerje a latin betuket is, es azok kiejteset. Nem egyszeru dolog!!!
Maskepp sajnos nehez megoldani.
Amugy a kinai szokepek felepitese sem random. Vannak "szotevek", vagyis alapjelek, amelyek kore felepitheto egy adott karakter. Olyan klaviaturat is lehetne csinalni, amely ezek alapjan mukodne,....de sajnos meg igy is tul sok gombra/billentyure lenne szukseg ;o)

"Nekem a kedvencem a kínai írógép. Azon egy billentyű volt csak. :) "
Kinos,...de ezt most nem ertettem. (Talan mert nem ismerem az idevago viccet???) Bocsi :o/
"Ambar az ilyen helyi jo kis vendeglokkel az a bajom, hogy en nem vagyok husevo." - A csúsztatott palacsintát vegásan is el tudják készíteni! :)

"Miert eppen Jordania?" - Miért éppen Alaszka? Arra jártunk nyaralni. Zseniális volt! Ott béreltünk 4en egy taxit és 3-4 napig fuvarozott. Jó fej volt a pali és olyan helyekre jutottunk el, ahová csak a helybeliek mennek. És volt idő nézelődni.

"Kik jonnek ezutan?" - Igen, ez a nagy kérdés...
"Az emberek kiadjak magukbol az evtizedeken felgyulemlett feszultseget,..." - én is ezt gondolom.

"haza kellet irnom, hogy megkerdezzem a paromat, egyes parancsok a menuben hol is helyezkednek ell?"
Én is láttam arab WfW 3.11-et. :) A Help-et megtaláltam, mert az a bal oldalon volt. :)

"Erdekes, hogy beszedben abszolut nem keverem azt a 4-5 nyelvet, amit ismerek, de irasban nagyon is!!!"
Hát engem nem zavarnak a nyelvek. Én csak 1-et ismerek. Azt is hézagosan... ;)

"....De tolem valamiert eletidegen meg a gondolat is, mert elobb tanultam meg a ciril betuket, mint a latint (vagy mast)."
Fel lehet hozni egy cirill betűs szoftveres klaviatúrát és azzal is lehet klattyogtatni.

"Tiz even keresztul tanultam orosz nyelven"
Én 10 évig tanultam suliban és szinte alig maradt meg belőle valami. Sajnos.
" es a legtobb orosz irot sajat nyelven olvasom meg ma is."
Ezt marhára irigylem! Tolsztojt, Dosztojevszkijt, Sztrugackijt stb. szívesen olvasnám oroszul...

""Azon egy billentyű volt csak."
Kinos,...de ezt most nem ertettem."
Pedig egyszerű. Tényleg egy billentyű volt rajta! Alatta egy kb. 50x50-es mátrix és felé kellett vinnie a gépet és lenyomni a billentyűt. Az kiemelte az írásjelet a mátrixból és ráütötte a papírra. A gond ott volt, ha olyan betűt kellett leütni, ami nem volt a mátrixban. Akkor a fal mellett álló polchoz ment, kikereste a betűt, betette valahová és már írhatta is. :)
@TrueY:
"A csúsztatott palacsintát vegásan is el tudják készíteni! :)"
Vazzze! Egy csusztatott palacsinta mit er egy jo gulyas vagy halaszle nelkul ? :o)))

"Arra jártunk nyaralni."
Aha. En viszonylag ritkan jarok nyaralni (nem szeretek), ezert ez a lehetoseg fel sem merult bennem :o)

"engem nem zavarnak a nyelvek. Én csak 1-et ismerek. "
Ezt ketlem!!!!!!

"Fel lehet hozni egy cirill betűs szoftveres klaviatúrát és azzal is lehet klattyogtatni."
Persze. Mindent lehet.
Igazabol nem is a klaviaturaval van a baj, hanem a kezembe (agyamba) rogzult mozdulatokkal. Aztan jon a klaviatura es mas hasonlo kifogasok ;o)
A lenyeg, hogy picit nehezemre esik egy mas tipusu klaviaturan irni, mint amihez mar evtizedek ota hozzaszoktam.

"Ezt marhára irigylem! Tolsztojt, Dosztojevszkijt, Sztrugackijt stb. szívesen olvasnám oroszul"
OK. Irigyeld csak!!! Jelenleg egyiket sem olvasom semmilyen nyelven.
Jozsef Attilat is eredetiben olvastam annak idejen....!

"Tényleg egy billentyű volt rajta! Alatta egy kb. 50x50-es mátrix"
Ahhhha!!! Igy mar ertem. Ilyen matrixot "magyarul" is szoktam hasznalni, ha idegen gepen kell beutnom a jelszavamat. Egy virtualis billentyuzet, amelyrol az egerrel valasztom ki a megfelelo betuket. Az eger az egyetlen "billentyu". (A virtualis klaviaturat a parom tette fel nekem.) Vagy nem ilyesmire gondoltal?
@Attilajukkaja: "Egy csusztatott palacsinta mit er egy jo gulyas vagy halaszle nelkul"
Ez sokat! :)

Én a szüleimmel nyaraltam arra. Ott volt a vállalati üdülő.

"Ezt ketlem!!!"
Na jó, nagyképű voltam. Egyet sem annyira, amennyire szeretném.

"Jozsef Attilat is eredetiben olvastam annak idejen"
Őt én is. ;) Most éppen nem tudom, hogy melyik verset kezdjem el tanulni. Addig ismételgetek. Tegnap döbbentem rá az Önök Kérték alatt, hogy Radnóti: Nem tudhatom verséről teljesen elfelejtkeztem...

"Vagy nem ilyesmire gondoltal?"
Nem. Ez egy valódi, mechanikus írógép volt. Semmi táccsszkírn. :)
@TrueY:
Az elobb magamnak valaszoltam :o)

"Ez sokat! :)"
Sajnos nem vagyok edesszaju. Minden mast megeszek (meg a rovarokat is!), csak a hust es az edeset nem szeretem. Bocsi :o)

Verstanulas. Hany verset tudsz mar?

"Ez egy valódi, mechanikus írógép volt."
Ajaj. Akkor megint nem ertem az egy billentyut! :o/
@Attilajukkaja:
"Sajnos nem vagyok edesszaju."
Hát akkor lemaradsz egy orgonaszólóról! :)

A verseket nehéz összeszámolni, mert pl. egy csomó Weörest tudok, de azok gyerekversek. :) Csak sajnos közben meg felejtek is. Milne: Az egér és a doktor-t pl. már majdnem teljesen elfelejtettem, pedig 3 éve tanultam. :(

en.wikipedia.org/wiki/Chinese_typewriter
Jobbra, az alsó képen van az az írógép, amit én láttam. Csak az valamivel nagyobb volt.
@TrueY:
"Hát akkor lemaradsz egy orgonaszólóról!"
:o))))))
Nem baj, vannak mas organizmust eloidezo dolgok az eletben! :o)

"A verseket nehéz összeszámolni"
Latod? Ezert nem nehezitem az eletemet ilyesmikkel. En pl. csak 2 verset tudok kivulrol! ;o)

"az alsó képen van az az írógép"
Latom!!!
Mondom, hogy olyan a billentyuje (az a ketto), mint egy eger, csak eppen mechanikus: ramesz a keresett karakterre, majd raklikkelsz :o)
Szoval az arab irogep is ilyen?
@Attilajukkaja: "organizmust" - Agnes Browne? Egyik kedvenc filmem!

"Szoval az arab irogep is ilyen?"
Azt nem tudom, de nekik sokkal kevesebb billentyű kell. A magán hangzókat úgy sem jelölik. Viszont azt hiszem, hogy más a bötű, ha szó elején, végén, vagy középen van. Talán 4 formája van egy bötűnek. Ha jól emlékszem a német-arab szótárban tett utazásomra...
@TrueY:
Agnes Browne nem hagyott bennem mely nyomokat, de remlik, hogy o sem nagyon ismerte az organoszolokat ;o)

"Azt nem tudom,"
Azt hittem, azert irsz rola, mert lattal ilyet az araboknal.
Na mindegy.

"A magán hangzókat úgy sem jelölik. "
Ahogy a heberben sem. Nem meglepo, de azert megis erdekes, mennyi kozos vonas van az arab es a heber kultura kozott!

Hallgattad a szombati kabaret, amelyben Hadhazi a rovasirast olvassa? Nem emlekszem a pontos szovegre, de valami olyasmi volt, hogy "palcika, palcika, hatrafele nyil, kettos kereszt, zarojel..." :o)
@Attilajukkaja: "Agnes Browne"
Ez egy nagyon jó kis film! Ír kofák életéről szól. Nagyon vicces és nagyon kedves. Ebben van egy olyan, hogy "Neked már volt organizumusod?" Ajánlom!

"azert megis erdekes, mennyi kozos vona"
Ha a bibliát nézegetjük, akkor nem annyira érdekes. :)

Nem hallgattam. De igény az lenne rá! :)
@TrueY:
""Agnes Browne"
Ez egy nagyon jó kis film!"
Elhiszem. En csak reszleteket lattam belole. Az "organizmus" szo jelenteset a film nelkul is levettem :o)

Az ir vagy ir voinatkozasu filmeket amugy is szeretem. Most megint van egy: A guardista.

"Ha a bibliát nézegetjük, akkor nem annyira érdekes."
Pont azert erdekes, mert igazabol ravilagit valamire, amire a Biblia sem: a kozos kulturalis gyokerekre. Arra, hogy csak az emberi elme osztotta meg mindig is az embereket, nem a kornyezetuk. A katolikus-reformatus konfliktus is komoly haborukat okozott, ahogy az arab-zsido ellentet is. Es valojaban mik okoztak a hasonlo korulmenyek kozott elo naciok kozotti kulonbseget?
Nyilvan nem csak a hit. Gazdasagi okai is voltak. De a hit neveben sokan diszkriminaltak olyan modon, ami a sajat "csapatuknak" kedvezett. Es ez mar haborukhoz vezett.

Hasonlo dolgokat latok itthon is manapsag....
@Attilajukkaja: "A guardista." még nem láttam... :)

"Pont azert erdekes, mert igazabol ravilagit valamire, amire a Biblia sem: a kozos kulturalis gyokerekre."
Sőt, közös családi gyökerekre.

Wikiből ollózva:
Ábrahámnak két gyerek volt. Az első Ismáel, a felesége szolgálólányától (Hágártól). És Izsák. a feleságátől (Sárától). Izsák körül lett metélve, Ismáel nem.
[Sára] felszólította férjét, Ábrahámot, hogy Hágárt és Ismáelt száműzze a háztól, s így Izsák lesz Ábrahám egyetlen örököse. Ábrahám hezitált, de Isten parancsára teljesítette felesége kérését."

A zsidók Izsáktól, az arabok Ismáeltől származnak az eredetmondák szerint... Ha jól tudom...
@TrueY:
A gyokerek annyira kozosek, hogy a keresztenyek es a zsidok sem kulonboznek sokban, ha az eredetekig megyunk vissza.

A The Guard c. flm pedig egy elsofilmes rendezo sikere. Meg itthon sem nagyon tudnak rola: www.guardian.co.uk/culture/2011/jun/09/john-michael-mcdonagh-first-sight
A mu a mostani berlini filmfesztivalon nyerte el a legjobb elso filmnek jaro dijat.
@Attilajukkaja: A zsidó-keresztény közös gyökerek triviálisak. Már csak a kultúrkör emlegetésekor is. Honnan is indultunk? Ja, a veresegyházi medvepark... :)

A feleségem most a Szökőhév-be szeretett bele. Vicces, de nem egy túl mély film... :)
süti beállítások módosítása