QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Lorenz, Konrad: Az állati és emberi viselkedésről I-II.

2012.10.09. 11:00 | TrueY | 6 komment

Címkék: könyv 2005

(Összegyűjtött tanulmányok)
TOTEM PLUSZ KIADÓ, 2001
libri.hu

Két kötetbe rendezett tömény Lorenz. Etológia kemény kötésben. Sok érdekesség a körülöttünk levő élővilágból. Evolúciós nevezéktan (pl. homológia: delfinuszony - emlős láb, analógia). Tanulás különböző áspektusai közül főleg az ösztönökkel, ösztönös cselekvések láncolatával foglalkozik. A láncba tanult részek épülhetnek. Az idősebb madár jobb fészket épít még ha előtte nem is csinálta. Hmmm. Ösztönös cselekvési lánc ismérvei (legalább 5 van neki). A madárpárok pl. udvarlás közben egymásnak váltják ki a következő lépést. Érdekes, hogy "rossz" környezetben az ösztönök félrevihetik az állatokat. Állatkertekben bizonyos madár szülők kilökdösték az egészséges fiókákat a fészkekből. Az derült ki, hogy a gondozók annyi ennivalót adtak, hogy a szülök degeszre etették a fiókákat, akik nem lévén éhesek nem tátogtak. "Normális"körülmények között ilyen nem lehet. A nem tátogó fióka, a halott fióka.

Néha kicsit elragadja a fantáziája. Azt írja, hogy ösztön indukálhatja szervek kialakulását. Végül is, miért ne. Ösztönös cselekvésen a tapasztalat nem változtat. Na ja, a forró kályhától az is elrántja a kezét, aki még nem tudja, hogy forró. No és az is, aki már tudja.

Nem használatban a kiváltóingerek küszöbértéke csökken (habituáció - hozzászokás). Ingerek keresése. Ez nagyon is igaz ránk. Üresjárati reakciók. Háziállatoknál sok  ösztöncselekvés kiesik. Legmagasabb rendű állatok társas viselkedésformáit az ösztönök határozzák meg. Ezen érdemes egy kicsit elmerengeni.

És ami Lorenz nagy felfedezése, a bevésődés. Itt nincs rászokás, nem befolyásolja a jutalom/büntetés, csak rövid időszakban érvényesülhet. Különböző bevésődések lehetnek (szülő, fajtárs) az egyed különböző korában. Nem kell gyakorlás és nem felejthető. Az ösztönök konzervatívabbak [lehetnek?] mint a külső jegyek. Ez érdekes felvetés. Az értelmes viselkedés kifejlődése párhuzamos az ösztöncselekvések visszafejlődésével. A rögzített mozgássor csökevényesedik, közben az érzelmi töltés nő kompenzálásul. Az  ösztöncselekvés meghaladja a faj szellemi képességét.

Időszakos ösztönök. Kanári példul csak fészekrakási időszakban képes másra használni bizonyos ösztönös cselekvéseket, utána nem. Máshol olvastam, hogy nászidőszakban a hangképzésért felelős agyi területek megnőnek, majd utána visszafejlődnek.

Ha az ösztöncselekvés tárgya fajtárs, akkor a kiváltó és  a viselkedés együtt fejlődik. Ez elvezethet olyan extrém formák kialakulásához, mint pl. a pávák díszes tolla (bár én inkább a szexuális kiválasztódáshoz sorolnám). Az ösztöncselekvés, feltétlen reflex nem előfutára a tanulásnak. Alapvetően más mechanizmus. Vizsgálatnál először ösztöncselekvéseket kell meghatározni, mert a magasbrendű funkciókat nehéz e nélkül elkülöníteni.

A cselevéslánc azonos funkciójú eleme egyik fajnál öröklött, másiknál egyedileg szerzett; ösztön- és a tanult/belátásos viselkedés nem a törzsfejlődés 2 egymást követő lépése, inkább 2 divergens ág. Pl. nem minden madárnál van bevésődés. De a fajtársakkal kapcsolatos funkció körök eltérő időben vésődhetnek be.

Jó, olvasmányos, érdekes könyv. Ajánlom!

Vésődjünk be minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr643291282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Először is gratulálok az 1000 !!!! bejegyzésedhez! Bravo!

Bár ezt a könyvet 1963-64 környékén írta, de a mai napig is fantasztikusan érdekes. Örültem, hogy végre elkezd az állatokkal foglalkozni, mert az ember genetikai manipulálásáról gondolkodása igencsak a fiatalkori énjét mutatta be addig.
(én mondjuk nemzetiszocialista múltját sose bocsátanám meg neki, de mondjuk elfogadom, abban az érában majdnem természetes volt, hogy beszívja a "nagy eszme" őt is).

Tartottam én világ életemben mindenféle állatot, nullától négy lábúig vagy tizenöt fajtát, de két dolog mindig előtérbe került. Egyik az ösztön, másik az alkalmazkodás.

Az ösztönnel már mindenki sokat foglalkozott, de az alkalmazkodás azt hiszem már sokkal inkább "egyéni" sajátosság. Egy-egy állatfajtán belül is megdöbbentőek a különbségek. Azt hiszem talán Csányi foglakozott is vele valamelyik könyvében.

Most nem is az évezredeken át tartó, például farkas-kutya-ember idomulásra gondolok, hanem a napi életben jelentkező, újabbnál újabb kihívásokra. Plazmatévéktől mobiltelefonokig, tartósítószeres mocsok kajáktól divatos parfümökig folyamatosan érik az állatokat behatások, amiket teljesen egyénileg reagálnak le. Döbbenetes volt számomra, hogy két kedvencem is mennyire másként reagált például a lakáscserére. Míg az egyik szárnyra kapva száguldozott mindennap, a másik szinte sokkolva maradt. De például a házimozi hanghatásainál pont fordítva történt a dolog és az erősebb volt aki nehezen szokta meg. Jobban oda kell figyelni ezekre a számunkra apró problémákra, mert őket biztosan nagyon zavarja.

Persze nem most, amikor írás közben a heverőn szundizik éppen, kaja, simogatás megvolt, jöhetett a jól megérdemelt szunyálás...
@NYJetsTD: Még nincs 1000, csak 998. 2 poszt nem ide ment! :) De készül az ezredik! Kis visszatekintés, nosztalgia... :)

Hát igen, a bal-nemzi korszakát (ahogy manapság mondani lehet) én sem nagyon tudom megbocsátani.

Én azon szoktam nevetni, amikor a kutyám ugat, ha kutyákról szóló filmet nézet vele a feleségem. :) Mondjuk volt teknősöm. Őt nem nagyon zavarta a környezet változása. :)
@TrueY: Annyira megtetszett az állatos poszt, múlt héten el is ugrottunk a schönbrunni állatkertbe. Pont kifogtuk, szuper idő volt, napsütés, minden állat kint napozott. Hihetetlen az a rengeteg szabadon császkáló mókus, mindet kézből lehet etetni, hatalmas élmény. Pandák, koalák uncsik voltak, viszont a majmok, pingvinek, fókák (volt fókaetető show is) óriási hangulatban voltak, mindenkit szórakoztattak, magukat is beleértve.
Kíváncsi vagyok, végre elszánják-e magukat a budapesti bővítésére is, lehetne végre európai mércével mérve is kimagasló állatkertünk.
@NYJetsTD: Egyszer én is voltam ott és nagyon tetszett! A bejáratnál ki van írva, hogy "Lángos" :)

A bp-it a Vidámpark irányába tervezik, az ugyanis megszűnik! Gondolom nehogy Bacsó új Tanút forgathasson! ;) Bár azt hiszem, hogy a műszaki emlékek a helyükön maradnak (óriáskerék, hullámvasút, körhinta).
@TrueY: Na az meg a lángos... tulajdonképpen sült tészta, köze nincs az igazihoz. Volt egy kedvenc helyem az Újbuda centernél, na az lángos...

Azt olvastam, hogy még egyelőre visszadobták az összevonási terveket. Szerintem túl értékes a város belsejében egy ekkora telek, biztosan megy most rá a matek, hogyan lakjanak jól belőle az urak..
@NYJetsTD: Nem ettem, csak láttam és viccesnek találtam. Én azért is örülök a gengszterváltásnak, mert végre megszűntek a középen papírvékonyra húzott lángosok! :)

Ilyen alapon az egész Zoo-t ki lehetne pakolni Felcsútra! :) Különben is nemsokára már úgysem Bp. lesz a főváros. :)
süti beállítások módosítása