QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek #5

2012.11.27. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2012

http://www.antikvarium.hu/ant/foto.php?id=745496&q=90&h=453Összegyűjtött novellák)
Magvető Könyvkiadó, 1994
antikvarium.hu
Elektromosan: MEK,MEK, MEK, MEK. De sajnos nem mindegyik, a könyvben szereplő novella található meg elektromosan.

"Az emberek igazi természete a rosszaság, a káröröm, a gyűlölet." /Mese az emberek rosszaságáról/

Csáth Géza munkásságát némileg feldolgozó posztsorozatom a vége fel közeleg. Azon kívül, hogy megtudtam, hogy mennyire brutálisan rossz véget ért, nem nyűgözött le. Jó stílusban ír, de viszonylag kevés valódi történés van bennük. Sőt van, amelyikben semmi. Mintegy a saját sorsát vetíti előre. A varázsló halála. Egy mese, ami valóban rosszul végződött. Nem értem, hogy miért kapták fel, nem értem, hogy miért felejtették el és azt sem, hogy miért élesztgetik fel újra. Talán jobban kellene ismernem ehhez a magyar irodalomtörténetet minden zegét és zugát.

  1. A varázsló kertje (1908.)
  2. Az Albíróék és egyéb elbeszélések 1909.)
  3. Délutáni álom (1911.)
  4. Schmith mézeskalácsos (1912.)
  5. Muzsikusok (1913.)
  6. Novellák, amelyek kimaradtak a korabeli kötetekből
    (...előzmények...)
    1. A gyermek - Asszony felkeresi az orvost, hogy elvetesse születendő gyerekét. 1908-ban írta és egy ilyen mondat olvasható: "Ne féljen semmit, nem lesz egyhamar háború mifelénk!" Nem mondhatnám, hogy váteszi szavak.
    2. Szorongásos álmok - Az erdőben jön a rém. De nem történik semmi. De azért meghal a főhős; A második kis mesécske egy fiatal párról szól, ahol a fiú szeretne sétálni, de a lány nagyon fél. Persze nem erről szól, hanem a férfiúi szabadság mindenáronságáról.
    3. Mese az emberek rosszaságáról - Megesett anya gyereke sokra viszi, de a ház lakói nem tudnak megváltozni. Még akkor sem, ha pénzük bánja.
      "Az emberek igazi természete a rosszaság, a káröröm, a gyűlölet." Nem túl felemelő vélemény.
    4. A IX. szimfónia - Az ördög ráveszi a zeneszerzőt, hogy vegye magára a világ fájdalmát. De csak jót tesz neki. És megszületik a nagy mű.
      "Mert bár nagy selma a Gonosz, de az igazságot szereti." - a wikipedia szerint a selma valami vízi szörny. De nem stimmel a szövegbe. Mi az a selma???
    5. Előadás az öltözködésről  - Hasonlít a Benedek Miklós-féle Tudományos evés című íráshoz. Az öltözködés tudománya.
      "..., mert hasonlóan gazdag, [...] decolletage-t sehol se volt alkalmam észlelhetni."' - Hihi, dekoltázs.
      "...új tudomány szokatlan labirintjában meglehetős hosszú ideig kalandoztam." - Száz év alatt picit magyarosodott.
    6. A kőszívű takarítónő - Erélyes takarítónő ráveszi a léha egyetemistát, hogy végre tanuljon.
    7. A sarlach - Ez nagyon brutális novella. Szerintem az egyik legjobb. A skarlát a penicilin felfedezése előtt nagyon veszélyes betegség volt. Ezzel két kis srác majdnem megöli egymást. Nem tudni, hogy tényleg jó e a vége. Mindkét családban vannak még gyerekek szép számmal.
    8. Bácska - Napló szerű novella arról, hogy az elvágyódás nem mindig váltja be a hozzá fűzött reményeket. Az alkoholizmusból pedig nehéz szabadulni.
    9. Nyári utazás - elménckedés a fürdő vonatokról egészen szürrealisztikusan.
      'stájerkocsi' - "ez egy olyan lőcs nélküli, úriasabb kocsi volt". Sajnos képet nem találtam.
    10. A tűz papnője - egy piromán kaland.
      "..., jöjjön el hozzám egy teára, adok plaidet." - Gondolom plédről van szó.
    11. A gróf úr húsvétja - A gróf másnak adja ki magát és beleszeret egy lánykába. Végre jó a vége.
    12. Elfeledett álom - Sok töredékből lassan áll össze egy furcsa, szomorú mese némi horror kicsengéssel.
    13. A kút - Kútásó halála. A haragosa segíthetne, de ismét összeveszés lesz belőle, pedig nem kellene.
    14. Palincsay - Egységsugarú pasit megcsalja a felesége. De nem tudja magát túltenni rajta. Belehal. Egy elfuserált élet röviden elmesélve.
    15. Vasút - Precíz, jómunkásember főhősünk lekési a vonatot és ezért jól megverik. Nem tesz feljelentést és ezzel megindul alkoholizmusba vezető úton.
      "De azért mégse volt ő közönséges, komisz ember, mint sok beamter és általában az emberek túlnyomó többsége." - (német) ügyintéző, köztisztviselő (?)
      "Még a kasszírnőt is megnézte." - (német) Régen kávéházakban felírónő, aki a rendeléseket számon tartotta.
    16. "Albumlevél" - Már a címet sem értem... Adva van egy "rossz" nő, aki elfeledi az elbeszélő nagyapját, aki ebbe belehal. Érdekes a gondolati ív, de nem vezet sehonnan sehová.
    17. A viszontlátás - Az elbeszélő nem vesz el egy nőt, aki két hét távollét után nem ugrik a nyakába, hanem úrinő marad. Megejtően buta férfi történet.
      "Szép lány volt, mesteri teint, mesébe illő kis kezek ..." - talán franciából. A teint = festett. De vajon mit jelenthetett 100 éve?
      "...kedvence egy obskurus, népszerű regényíró volt..." - Hmm. A szót ismertem, de én teljesen másra gondoltam. Gyanúsan homályos, kétes hírű, zavaros, kusza.
    18. Katonai behívó - Ügyintézés anno. Főhősünk elintézi a főnökének a katonai behívóját. Kicsit elveszik az iktatószámok és a hivatalok dzsungelébe. Elvillamosozik 10 koronányi jegyet. Hálából visszakap kettőt. Mennyire nem változott a világ! Sem hivatalilag, sem emberileg!
    19. Úszóverseny (Egy "nagy nő" férjének elbeszélése) - Az Írónő, a Bajnok & a Díszférj szerelmi háromszöge. Egy vicc jutott eszembe róla (>itt< elolvasható). Azért van elégtétel: 10 év múlva a férj még mindig férj, de hol van már a bajnok?
      "Az óriási bassin ragyogott az ünnepi világítás fényében." - (francia) medence, avagy Márkus-féle Clouseau felügyelősen: mödanszié.
      "A bajnok búvár-úszásba csapott, amit csak rövid távon szokás használni, mivel rendkívül fárasztó." - Ez mi lehetett? Talán elrúgta magát a faltól és hosszan úszott a víz alatt? Manapság a búvár-úszás mást jelent.
    20. A kis Emma - Jujj! Ez is egy brutálisan borzalmas történet (mint az Anyagyilkosság). Játék akasztás, kitalálható végzettel. Brrr. A gyomrom is beleremeg.
      "..., amelyeket kissé rövidítve és az interpunkció némi változtatásával itt közlök." - Központozás; az írásjelek kitevése, felrakása. Gondolom az eredeti napló némi stilizálását jelenti.

      /...folytatás../

Zongjunk bor, minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr224346796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása