QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] DHVG: Digitális HVG iPad-en

2011.04.16. 12:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: 2011 ipad hájtek

Régóta vagyok előfizetője a HVG-nek. A hvg.hu-t is sűrűn szoktam látogatni. Talán a honlapon láttam, hogy iPhone-ra kihoztak egy alkalmazást. iPad-ra feltöltve nem volt az az igazi élmény. Le is szedtem izibe'. Az AppStore-on próbálkozva találtam a DHVG app-ra, amiről kiderült, hogy teljes HVG számokat lehet letölteni vele iPad-ra! Valahogy ezt nem igazán reklámozták sem az újságban, sem a honlapjukon. Pedig a honlapon megjelent egy cikk is róla, de elkerülte a figyelmemet. Nosza feltöltöttem és ki is próbáltam. Na erről szól ez a bejegyzés. A DHVG app iTunes link-je itt.

  • Kicsit lassú egy újság szám letöltése. Kb. 5 perc. Ezt meg kell várni szépen (néha érintve a képernyőt), türelmesen, mert ha nem ő az aktív task, akkor nem tölt. Ha otthagyom pár percig, akkor lekapcsol és megszakad a letöltés. Akkor is, ha töltőn van. Hínnye!
  • Meg kell adni, hogy nagyon szépre sikerült, de azért akadnak furcsaságok is.
  • Még elég új vagyok az iPad világban, így nekem nem túl intuitív az eszközsáv. Sokat segít, hogy magyarul fel vannak iratozva a gombocskák. Csak olvasnom kellene tudni. Viszont nem értem, hogy miért marad egy üres sáv a lap alján, amikor eltűnik az eszközsáv. Ilyen erővel akár ott is maradhatna. Ja, ez csak landsape formátumnál van így. Portrait-ban teljesen a képernyő aljáig ér a szöveg. Pontosítva: Portrait-ban is csak akkor, ha a cikk egy nagy képpel kezdődik (azaz a lap tetején egy narancssárga csíkban annyi olvasható, hogy "hvg"). Valahogy nem jól kezeli az APP ezt a helyzetet. Kicsit zavaró!
  • Az is érdekes, hogy a felső eszközsáv miért csak akkor jelenik meg, ha a lap aljára bökök? Viszont így két tartalomjegyzék közül is válogathatunk. Egy van lent és egy fent. Teljesen eltérő a formátumuk. De miért is kell két eszközsáv, kérdem én?
  • Néha nem világos, hogy melyik szöveg honnan kezdve görgethető és mi a fix rész. Ilyen hely az "Interjú" és a "Vélemény" rovat. Itt egy darabig matattam, amíg rájöttem, hogy hová is kell nyúlnom, hogy görögjön a szöveg. Ha egy cikkben van egy nagyobb kép, akkor előfordul, hogy landscape módban a kép fixen marad. Hiába húzkodom rajta a kezemet, nem moccan(ik). Ilyenkor meg kell kísérelni a szövegbe tapizva görgetni. A kép ekkor is fix marad. Nem értem, hogy ezt miért teszi!
  • Ha a cikkben van egy kép, akkor rábökve nagyobban is megnézhetjük. Ekkor nem világos, hogy vízszintes húzás mit csinál. Én úgy gondoltam, hogy visszamegy a cikkre. De nem, visszalapoz egy cikkel korábbra. Simán rá kell bökni, hogy az aktuális cikkhez jussunk vissza. Minden képnél lehetne lezaró (x) a jobb-felső sarokban. Érdekes, hogy néha van is.
  • Nem teljesen magyar. A vásárlásnál maradt pár ángélus szöveg (Buy issue, Back to issue, Available issues)
  • Nem érzem, hogy mekkora a cikk. Jó lenne, ha lefele húzásnál látszana, hogy hol tart. Jé, most veszem észre, hogy ez megvan! A cikkekben iPad-os scrollbar jelenik meg a függőleges húzásnál.
    Ezt a "Hét nap" rovatban kis négyzetekkel jelöli. Nem egészen értem, hogy miért kell a sok-kis-cikkes rovatokban másként csinálni.
    A görgetési lehetőséget kis, narancssárga, ellentétes irányba mutató nyilakkal jelölik. Talán jobb lenne, ha a görgethető részek tetején és alján lenne egy-egy nyíl és ha az adott nyíl nem használható, akkor kicsit fakóbb lenne.
  • Nagy fájdalmam, hogy nem lehet a cikkeket fénymásolni. Jó lenne egy elektromos link az adott cikk, adott bekezdésére (mondataira, szavaira), amihez saját megjegyzéseket lehetne adni.
  • Hiányzik, hogy nincs több könyvespolc. Az elolvasott számokat jó lenne másik polcra tenni.
  • Mivel én buszon olvasgatok, néha jól jön(ne) a háttérfény állítási lehetőség. Pl. az iBook app-ban megvan.
  • Nem jegyzi meg számonként, hogy hol tartunk. iPad újraindításnál a cikkben marad, de az elejére ugrik.
  • Szép a könyvjelző (Ott is van angol maradék: Bookmarks, Edit) megoldása.
  • Néhány sorban összenyomja a bötűket. A 2011-03-12 (10. szám), "Nyugdíjak korhatár alatt" 5. bekezdés, 1. sor: a magyarországi...; Interjú: 5. válasz 3. sor; stílus+: György Péter 13. sor; Szellem: Közmunka...: 2. bekezdés, alulról a 2. sor. Ja, és teljesen máshol ront portrait és landscape módban.
  • A nyitóoldalon nem lehet felhozni az eszközsávot. Ez direkt van? Jé, és a tartalom jegyzékben sem, landscape módban. Egyébként is a tartalomjegyzék nagyon furcsán viselkedik landscape módban. Nincsenek felsorolva a cikkek, hanem egy cikk-egy képernyő és lapozgathatunk közöttük. Szép, de nem túl hasznos.
  • Nem könnyű nagyítani. Óvatosan kell mozgatnunk az ujjakat! Nem olyan szép folyamatos, mint mondjuk az iBook-ban egy pdf-nél. Nagyon akadozik.
  • Jó, hogy van videó benne. Csak nem szervesül. A végére oda vannak dobva. Nem feltétlen baj, csak kicsit furcsa.
  • Kérnek visszajelzést. A kérdőívet kitöltöttem és megpróbáltam visszaküldeni. Nem sikeült. "Oppsz! Hiba lépett fel a küldés során." hibaüzenet jött; BACK gomb minek? Nem működik. No majd jól elküldöm ezt a posztot nekik.
  • Sok cikk esetében a portrait és landscape módban másként van tördelve. Bizonyos grafikonok a szövegbe kerülnek landscape-ben, de külön, a végére portrait-ban. A szürke, beszúrt cikkek is vándorolnak a szövegben. Szerintem jobb lenne, ha a képek nem esnének ki a szövegből portrait módban.
  • Ha portrait-ban a végére több kép is kerül, akkor minden kép megnézése után a lap tetejére ugrik. Mindig lapozhatok le.
  • Bizonyos helyeken teljesen másként viselkedik a két orientációban. A Pénz- és tőkepiacok rovatban valami gáz vagyon! Landscape módban nincsenek cikkek, csak 4 grafikon + devizaárfolyam táblázat! Portrait módban viszont vannak cikkek, de ez a 4 grafikon hiányzik. De a tartalom oldal is teljesen másként néz ki, ha forgatunk egyet.
  • Nem tudom, hogy mennyire a DHVG hibája, de pár helyen hibásan választ el. Illetve nem is elválaszt, hanem eltöri a szavakat (12. szám, "Államtitkár úrnak jelentem" szürke szövegben portrait módban úgy töri, hogy "államt (törés) itkárságának", de korábban is találtam 1 ilyet.
  • És persze a szokásos HVG-s hibák is előfordulnak. Kedvenc gügyüm a "hüvelykujjszabály". No ilyen nincs! A Kögázon valaki egyszer rest volt lefordítani az angol "rule of thumb" kifejezést. Ez magyarul "ökölszabály"! Én csak a Közgázos előadóimtól hallottam még ezt a kifejezést. Gondolom a HVG munkatársainak jó része is odajárt.
  • ...folytatás...

Nagyon szép, igényes ekiadvány, kis bukkanókkal.

Digitalizáljuk össze magunkat minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr182829490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása