QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hájtek] ePub olvasása iBook-ban iPad-en

2011.06.01. 12:00 | TrueY | 4 komment

Címkék: 2011 ipad hájtek

A korábbi (Pdf olvasása iBook-ban iPad-en) kísérlet után nekiveselkedtem, hogy egy ePub könyvet iBook-ban elolvassak. Most egy angol nyelvű könyvet választottam (Douglas Adams: Hitchhiker's Guide to the Galaxy), hogy ki tudjam használni a beépített szótárazási lehetőséget. Az olvasás során tapasztalt dolgokat szedegettem össze ide. Meg kell mondjam, hogy eléggé vegyes a kép! A jó fícsörök nem teljesen tudják kompenzálni a bakikat. És naaaagyon lassú, ha nem csak simán olvasni szeretnénk.

  • Jó, hogy a háttér változtatható. Szép a bézs színű oldal.
  • Forgatáskor mindig újratördeli a könyvet, ami sok időbe kerül. Kicsit zavaró, hogy a könyv egyszer 388, másszor meg 233 oldal. Ha leteszek egy könyvjelzőt, akkor változik a helye.
  • Ha lezárt iBook-ot indítok, akkor is sokáig tökörészik a betördeléssel.
  • Fekvőben kétoldalas. Valami miatt szereti, ha páros a baloldal, ezért az első lapozás csak 1 lapot továbbít.
  • Az első oldal néha a második, vagy a harmadik oldal. Nem lehet lapozni, mert bár animálja a lapozást, nem nő az oldalszám. Azt vettem észre, hogy az első oldal lapozását valahogy összezavarja a kiemelés. Ha a második oldalon van kiemelés, akkor nem lehet ellapozni Lehet, hogy a könyv ePub-ba konvertálása nem volt zökkenő mentes? Vagy csak a borító zavarja össze?
  • Nem átméretezhető a betűméret. Általában nem probléma, mert jó nagy betűkkel ír, de akinek rossz a szeme, annak hasznos lenne. (A Stanza tud ilyet.)
  • A lapozás sokkal szebb, mint pdf esetén, de sokkal lassabb is. Főként, mert a pdf-et áttehetjük olyan módba, hogy 8 oldalt mutasson. Ábrák keresésénél hasznos!
  • Többféle színnel kiemelhetünk, megjegyzéseket is adhatunk. Ez jó!
  • Viszont nem lehet egy kiemelt szót szótárazni!  Először törölni kell a kiemelést, majd szótárazni, majd visszajelölni. Ez nagyon nehézkes. Főleg többszavas kijelöléseknél!
  • Vajon hogyan lehet a jegyzeteket egy file-ba menteni? Mit jelöltem ki és mik a megjegyzések? Szeretném egy file-ba szedegetni, hogy a kiszótárazott szavakat megtanulhassam.
  • Sajnos nem lehet saját szótárat csinálni tanuláshoz. Jó lenne, ha lenne olyan forgatós szószedet, ahol tanulni lehetne a szavakat. Vajon van ilyen alkalmazás az iTunes-on?
  • Átlapoló szövegkijelölésénél az eredetit eldobja!
  • Miért nem lehet a szótár szómagyarázatában szótárazni? Van valahol egy magyarázat szótár, vagy egy "szavak, amelyeket ismerned kell, hogy megértsd a szótárat" szószedet?
  • Sajnos csak kijelölt szóra lehet keresni. Ezért letöltöttem az iTunes-ról egy ingyenes szótár programot is pluszban.
  • A szótár meglehetősen sok mindent elárul az adott szóról. Sok kifejezés is benne vagyon. Még az etimológiájáról ejt pár szót.
  • Tegyük fel, hogy a kiszótárazott szavakat be szeretném jelölni. Kijelölöm, kiszótárazom, kijelölöm, beszínezem. Nem túl szép! A szóra hosszan kell bökni, hogy kijelöljem, majd várni, hogy a menük megjelenjenek. Csak a menü mejelenése 8-10 másodperc! Mire vár ilyenkor? Szótárra bökök, megnézem, próbálom megérteni. Ekkor a szótár rész mellé kell bökni, hogy eltűnjön a szó magyarázata. Megint hosszú bökés, megvárom, amíg a nagyító eltűnik (!), kiemelés (nem kell megvárni a nagyító eltűnését. Már közben is lehet bökni, csak nem mindig találom el a Highlight gombot. Főleg ha a könyv valamelyik szélén van és a felugró, takarásban levő menüsor kicsit eltolódik).
    Persze buszon zötykölődve még ez sem ilyen egyszerű! Sokszor nem hajlandó kijelölni a szót.
    Ha később megint meg akarom nézni a szó jelentését, akkor rövid(!) bökés a szóra, kicsit várni, hogy kegyeskedjék a menü megjelenni, kijelölés eltüntetése. És kezdődhet az egész elölről. Brrr... Naaaaaagyon lassúúúúúúú!
  • Jó, hogy mutatja a fejezetből hátralevő oldalak számát.
  • Hoppá! Ritkán előfordul, hogy a szótárat nem lehet eltüntetni! Csak az iBook újraindít a megoldás! Ez eddig kétszer fordult elő.
  • Ha az alsó huzin nagyot ugrunk, vagy egy szóra keresés miatt ugrunk el, akkor a bal-alsó sarokra bökve visszaugrik, ahonnan teleportáltunk. Ezt több mélységben is tudja. Kiráj (sic!).
  • Lehet szöveget kimásolni! Ez akkor hasznos, ha a beépített szótár nem tartalmazza az adott szót. Bár gyorsabb beírni a másik szótárba, mint átmásolni.
  • Nagyon könnyen ellapozódik! Menet közben odébbcsúsz a kezem és már nem tudom, hogy hol is tartottam. Ha az oldal szélénél szótárazgatok, akkor előfordul, hogy a szó kijelölése helyett lapoz egyet. Ez főleg buszon fordul elő.
  • Megpróbáltam Stanzával is, mert az iBook-on nagyon nehézkes ez a szótárazva olvasás. Mekkora szutymóság, hogy a Stanza nem tudja olvasni az iBook alá feltett könyveket! Oda is fel kell tölteni. Valaki tud megoldást?

Nyögvenyeljünk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr152911468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A válasz az utolsó kérdésedre: kuldd el az ekonyvet magadnak mailben es amikor megnyitod a csatolmany epubot akkor megkerdezi melyik alkalmazassal akarod megnyitni. en igy hasznalom tobbszoros feltoltogetes es szamitogepre dugdosas helyett.
@gaborm: Kösz!

Mit tegyen a zember (sic!), ha már fenn van a kütyün és a neccen meg már nincs fenn. :) Szinkron után meg tudom találni? (Most nem megy az iTunes-om, mert debian alá próbálom feltenni wine-nal, de még nem sikerült)

Szerintem azért gáz, hogy egy file-t hozzárendeli az app-hoz és nem file-ként kezeli!
@gaborm: Valami baj van a blog-od URL-jével! Nincs ilyen blog... Reális? Csak szó'tam...
Passz ha nincs iTunes a közeledben.

Igen reális, ugyanis nincs blogom. :)
süti beállítások módosítása