[<<Előzmény | Utózmány>>]
Sikerült a karácsonyi súlytöbbletet március idusára leadnom. Persze egy kicsi csalással, mert a hétvégén kicsit többet tudok aludni, így a reggeli salaktalanítás (ezt most szépen körülírtam) a mérlegelés elé kerül. Ez legalább 30-40 dkg. Az igazi célt valójában csak 5 héttel később értem el. De azért sikerült végig a tartási sávon belül maradnom.
Az eddigi laza súlytartási próbálkozás nem igazán hozta meg az elvárt eredményt. Lazulván köbö 6 hét alatt elkezdtem gyarapodni. Utána újabb 3-4 hónapig tartott, hogy visszafogyjak. Tipikus jojó effekt 150-180 napos hullámhosszal. Rájöttem, hogy fogyásban jó vagyok, de súlytartásban nem. Nem szabad engedni a súlytartási határ felé növekedni magam. Hétvégén amúgy is nehezebb figyelni a kaja bevitelre, ezért azt játszom, hogy hét közben igyekszem a minimum közelében tartani a tömegem, a hétvégi plusz kalóriákat meg a következő hét elején adogatom le. Úgy tűnik, hogy ezzel jobban kordában tudom tartani magam.
Megkísérlem a fogyózást egy új dimenzióba transzponálni. Zsírból kellene fogyni, de tömegcsökkenés nélkül. Ha nagyképűen akarom megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy szálkásítanék. Az a gond, hogy tömegből könnyű fogyni, mert egyszerűen mérhető. Zsírból nehezebb, mert annak a méréséhez trükközni kell. Bár némi lelkiismeret furdalással, de egy dietetikussal történő konzultáció eredményeként vettem egy OMRON BF511-es testösszetétel mérőt. Ez ellenállásokat mér legalább 8 elektródával, ami állítólag korrelál a test zsír, izom és zsigeri zsír aránnyal. Meg állítólag megmondja a nyugalmi energia fogyasztást. Erre most nem hiszem, hogy szükségem lehet, de furcsa, hogy 1675 kcal-t mutat. Az ajánlások által mondott 2000 kcal csak alig 300 kcal-val több ennél (Egy kalória kalkulátor 2006 kcal-t mond. Persze olyat is leletem, amelyik 2500 kcal-t mond). Tehát ennyivel többet fogyasztok, mintha egész nap csak heverésznék a baldachinos ágyikómban. Ez cirka 330 kcal. Érdemes ezért felkelni? Valami nekem nem stimmel.
Mint mondtam volt, konzultáltam egy dietetikussal, mivel sajnos magas a koleszterin szintem. Már korábban is magas volt (6,2), de reméltem, hogy 2 év fogyás megoldja a kérdést. De nem. 6,7 lett. Lehet, hogy ebben a karácsonyi zabadömping is szerepet játszhat. Így a reggeli kakaó + mákos kiflit lecseréltem 1,5%-os tej - müzli kombóra (illetve most már szójaizére cseréltem a tejet is) + zab és len pehely. Mivel ajánlottak a növényi olajok, ezért egy marék dió-mandula-mogyoró-aszalt gyümölcs adaggal dúsítom (és egy fél banán). Vettem omega-3 kapszulákat is. Meg növényi szterineket tartalmazó táplálék kiegészítőt. Plusz koleszterin csökkentő teák. A gyros-t görögsali-falafel-re cseréltem, amihez egy RIO Mare halkonzervet eszegetek. Hetente többször csinálok ebédre salátát (3 paradicsom, 2 paprika, 1 csomag retek, tökmag és lenmag olaj, olajbigyó, sovány sajt (10%-os Óvári lájt), teljes kiőrlésű kiflivel). A futást folytatom. Hozzá adtam 20 perc kondit 2 naponta, hogy az izom fejlődjön a zsír rovására. Fél év múlva megnézem, hogy sikerül-e csökkenteni a koleszterinemet. Nagyon remélem! A doki 10% csökkenést prognosztizált max.
Sokak szerint mindegy mikor eszünk. Csak a mennyit a fontos. Szerintem jó, ha 16 után nem eszem (legfeljebb csak egy nagyon picit), mert 12-15 órán át ürülhetnek a raktárak. Szóval a saját tapasztalatom azt mondatja nekem, hogy a kettő kombinációja is érdekes.
Találtam egy cikket, ami a bélben élő mikrobák fontosságát elemezgeti. Lehet benne valami, de azért nem dimenzionálnám túl ezt sem.
És végül a kedvenc grafikonom az elmúlt 7 hónapra (a karácsonyi brutalitás egészen szépen látszik):
Hal adjunk minden nap!
+jegyzések