QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Adáshiba] 100 Ft-nak nem 50 a fele

2011.09.25. 11:00 | TrueY | 10 komment

Címkék: adáshiba 2011

Hiába állít mást a régi magyar nóta. Sokat beszélgettünk barátaimmal, kollégáimmal a bevezetett (és valszeg nemsokára megszűnő) egy kulcsos 16%-os SzJA-ról. Már az MDF felvetését sem értettem. Miért is jó a "flat" adózás? Azon kívül, hogy a magasabb jövedelműeknek kedvez. Valaha olvastam erről egy cikket. Sajnos a forrást már elfeledtem, de a benne foglaltakat, egy kicsit tupírozva, az alábbiakban öntöm blogba.

A számtannal ellentétben a (köz)gazdaságban 200 Ft nem dupláját éri 100 Ft-nak. Ez csak akkor lenne igaz, ha mindenből termékből, szolgáltatásból pontosan a dupláját vehetné igénybe a delikvens. De hát ez nem igaz. Ugyi.

  • 200 Ft-ból nem csak a 100 Ft alatti tételek dupláját lehet megvenni. Pl. az 51 és 66 Ft közöttiekből hármat is.
  • 200 Ft-ból két olyan drágább dolgot is meg lehet venni, ami egymás nélkül értelmetlen. 75 Ft-os csavar és 75 Ft-os csavarkulcs. 100 Ft-ból választani kell, hogy melyiket veszem meg, de használni nem fogom tudni külön-külön egyiket sem.
  • És ott van 101 Ft-os és annál drágább cuccok halmaza, amiből a 100 Ft-tal rendelkező egyet sem vehet.

Tehát igaz, hogy számszakilag 200 Ft a duplája a 100 Ft-nak, de 200 Ft-ból több mint dupla annyi a megvalósítható lehetőségek száma.

Lépjünk tovább az ügy vizsgálatában és vegyük hozzá a rezsit is. Tegyük fel, hogy a két ember ugyanolyan lakásban lakik és tegyük fel, hogy a rezsijük 50 Ft. A 100 Ft-os versenyzőnknek marad 50 Ft és a 200 Ft-os egyénnek 150 Ft. Ami máris 3* annyi. Itt persze lehet játszani a rezsi mértékének változtatásával, de jól mutatja a példa, hogy minél nagyobb rezsit (fix költséget) kell fizetni embereinknek, ez az arány annál jobb lesz a dupla annyit kereső emberünk részére.

Persze ott van a megtakarítási lehetőség, amit viszont az elmúlt 500 évben nem igazán tudtunk begyakorolni. Nyilván való, hogy a magasabb bevétellel rendelkező egyénnek ebben is sokkal nagyobbak a lehetőségei. Évekkel ezelőtt volt hír, hogy Angliában 1 Font 100 év múlva 30 000 fontot ért. Nálunk 100 évvel ezelőtt még korona volt. Majd jött egy hiperinflácó és pengő lett. Majd jött egy Guiness rekorder hiperinfláció és Forint lett. Tehát hiába takarított meg valaki nagy pénzeket, azok semmivé váltak. A hosszú távú megtakarításra való ösztönzéshez persze maradandó szabályzók is kellenének (l. Orbán Kormány einstandolta a magánnyugdíjakat).

E mellett a magas keresetűek nem kaját vesznek, hanem inkább tartós fogyasztási cikkeket. Ami viszont import. Tehát rontja a jó kis külker pozitívumunkat és Kínáét tovább javítja.

Egyéb iránt jó lenne, ha Mo.-n nem néznék hülyének, aki adózik. Az adó nem ördögtől való. Az a gond, hogy az emberek nem hisznek abban, hogy a kormány(ok) értelmes dologra fogják fordítani a beszedett pénzt. Meg persze az is jó lenne, ha az adózást ellenőrző hivatal nem csak az elmaradt adók beszedésében jeleskedne, hanem az APEH a túlfizetést is jelezhetné! Hiszen az adófizetők pénzéből és az adófizetők érdekében kellene tevékenykednie.

Magam részéről azt sem értem, hogy miért nem volt jó a szuperbruttó! Persze rendesen kellett volna csinálni. Az egész adót fizesse a munkavállaló. Ezzel a cégek adóelkerülését lehetett volna csökkenteni hiszen, ha a bér után nem fizet adót a cég, akkor ő a zsebbe fizetéssel nem takarít meg semmit, viszont viseli a lebukás kockázatát. Ezzel egyetlen probléma volt, hogy az alkalmazottak látnák, hogy mennyi a valós keresetük és jobban nyomasztja őket, hogy a fizetésük 2/3-át leadózzák. De -szerintem - jobb tisztába tenni a dolgokat, mint elkenni. Bár az elkenéssel már felzárkóztunk a világ élvonalába.

Sokan már nem emlékeznek, de a Beatles is írt számot az akkori angol adórendszerről. A vokálból kihallatszó Mr. Wilson és Mr. Heath a két legnagyobb pár akkori vezetője volt. A bevezető adóügyi előadás után a zene csak kb. 2:30-kor indul. [szöveg]

Adózzunk(!) minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr793133511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hat nagyon kacifantos az az eszmefuttatas, aminek menten megmagyarazod, hogy miert is nem ketszer annyi 200 forint, mint 100. De egy lenyeges dolgot kifelejtesz. Mikozben a tobb kulcsos adozassal a tobbet keresoktol nagysagrendekkel vesznek el tobbet, kozben nincsen kulonbseg ket ember kozott, ha pl. korhazba kerul. Es mielott felhaborodnal, en ugy gondolom, hogy ha valaki tobbet tett be a kozosbe, akkor tobb is jar neki amikor kiveszi onnan a jussat. Tehat rendben, en fizetek szivesen 40% adot is, de akkor ha pl. korhazba kerulok, nem akarok a tetves cigannyal kozos korteremben lenni, hanem egyagyasat akarok. Erted ezt? Es ez meg csak egy aprosag, millio egyeb dolog van, aminek a terhet "kozosen" viseljuk (meg az egykulcsos adoval is van aki sokkal jobban kiveszi a reszet a teherviselesbol), megis amikor a vajuhoz lehet menni mindenki egyforman kap. Na hat ez az ami nem jogos. A nyugdijjal ugyanez a gond. En inkabb adnam anyameknak a penzt, mint a 42 eves rendor unokatestverem nyugdijara. Mert o nem erdemli meg, hogy 180e forintot kapjon. Nem dolgozott meg erte. Menjen vissza dolgozni vagy fizettesse a gyerekeivel a megelheteset. Ja, hogy a gyerekei meg kicsik? Azaz azokat is en latom el kozvetett formaban?
Gondolkozz el azok agyaval is, akik azert keresnek sokat, mert kihajtottak a beluket, mert letettek valamit az asztalra - a piaci szferaban -, mert kapkodnak ertuk a cegek. Nos ezek az emberek nem az ingyenelo retegeknek, a butaknak es a tehetetleneknek akarnak keresni, hanem a sajat csaladjuknak.
Dolgozz többet, dolgozz jobban, több pénzed lesz. Én is befizetem a 16%-ot, te is. Ha többet keresel, több marad. Ne más zsebében kotorássz!
@MacChicken: "Hat nagyon kacifantos az az eszmefuttatas"
Hol látod a kacifántot. Szívesen segítek megemészteni! ;)

"nincsen kulonbseg ket ember kozott, ha pl. korhazba kerul"
Ebben nem vagyok biztos. Ő a saját zsebéből jobb gyógyszereket tud venni, mint az államilag támogatott generikus.

"nem akarok a tetves cigannyal kozos korteremben lenni, hanem egyagyasat akarok."
Várjá', várjá'... Kicsit kevered! Az SZJA-ról volt itten szó és nem a EÜ hozzájárulásról! Az mindig is X% volt mindenkinek!

"42 eves rendor"
Ezzel egyetértek! Emléxem, hogy volt egy pici balhé abból, hogy egy csomó rokkant nyugdíjas bányász Spanyolországban dolgozott bányászként, itthonról meg felvette a nyögdíjat is.

"mert kapkodnak ertuk a cegek."
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok diplomával és piacképes tudással rendelkezem. Szóval mondhatni azok agyával gondolkodom... :)

"Nos ezek az emberek nem az ingyenelo retegeknek"
Azzal egyetértek, hogy a kormánynak arra (is) kellene fókuszálni, aki adóelkerülésből minimálbéres és a sokmilliós terepjáróját Szlovákiaba törzskönyvezi. No meg a rengeteg ÁFA csalóra. De nem a magyar mutyi volt az írásom veleje, hanem az, hogy miért nem értek egyet az egykulcsos SZJA-val. Ami nálunk nincs, mert itt kétkulcsos van.

@Jóska Pista: Egyetértek a mondandóddal. De a progresszív adózással is igaz, hogy ha többet adózol, akkor többet viszel haza.
@TrueY:Sajat zsebbol gyogyszert venni? Nos elmagyarazom, hogy miert fos az amit irtal (elnagyolt szamokkal): Tetves cigo soha nem dolgozott, kapja a segilyket, nem tesz semmit a kozosbe, azaz a befizetesei negativak. Legyen nulla. Minimalberes befizetese havi 10e forint. Egymillios bejelentett kereset utan a befizetes 100e forint. Tegyuk fel, hogy egy eve fizetnek mindannyian, azaz 12 X 0, 12 X 10.000 es 12 X 100.000 forint kerult a kasszaba. A harom ember egyszerre betegszik le, egyszerre egy korhazba kerul. Ellatasuk 3 napig osszesen mondjuk 999.999 forint. Ez azt jelenti, hogy a cigo semmit nem fizetett, a minimalberes a sajat ellatasanak a felet sem, a jol kereso meg mindharmukebol alaposan kivette a reszet. Persze egyforma ellatast kapnak, mert mindenkinek egyforma jar, de aki ellatott magan kivul meg ket embert, az adjon meg penzt, ha jobb ellatast akar? Vegyen maganak jobb gyogyszert ha jobbat akar? Miert is? Halabol, mert magan kivul meg masokat is ellat? Nem jarna neki jobb ellatas alapbol?
Es tok mindegy milyen jogcimen fizetjuk be, szocialis hozzajarulas, szja, TB jarulek, barmi is lehet, egy helyre megy, keverednek az osszeadott penzek. A koltsegvetes nem ugy epul fel, hogy a befolyo penzeket csak es kizarolag arra kolthetik amilyen jogcimen beerkezett.
Az egykulcsos ado (ha az lenne, nem lenne trukkoles szuperbruttoval meg ilyen faszsagokkal) lenne az egyetlen elfogadhato es meg valamilyen szinten igazsagos adozasi forma.
De a legigazsagosabb az lenne, ha a befizetesek melle kapnank kartyat amin szerepel, hogy megis mennyit tettunk a kozosbe. Ha valaki tobbet, akkor aranyosan jobban is reszesulhetne a kozosbol. Mint a legitarsasagoknal a husegkartya. Lenne kek, ezust es arany. Na meg lenne fosszinu a cigoknak (Es nem vagyok jobbikos es fajgyulolo, de ok a legjobb pelda arra, hogy a tarsadalom mennyi szemetet tart fenn) :)
Nem ilyen csurt-csavart eszmefuttatasok menten kellene magyarazni a magyarazhatatlant, hogy aki tobbet fizet egyforma kulcsokkal, miert is kellene, hogy meg tobbet fizessen, aranytalanul tobbet amiert semmit nem kap cserebe, hanem vegignezheti ahogy az elotte a sorban allo koztisztviselo osszekacsint a tankonyvkiadoval es ingyen elviszi a konyveket, amiert o gyerekenkent leperkal 15e forintot.
@MacChicken:
"Tetves cigo soha nem dolgozott, kapja a segilyket, nem tesz semmit a kozosbe,"

Nem hiszem, hogy bárkinek, akinek nem volt esélye sem tanulni (akár családi, akár kulturális okokból) a szemére lehet ezt hányni.
Arra lenne való az állam, hogy az ilyen problémákat értelmesen(!) orvosolja. Az USÁban ez viszonylag jól ment. Csak mi nem tudunk évszázadok óta tenni ez ellen?

Ismét kevered a szezont a fazonnal! Az SZJA nem az egészségügyi rendszer ellátására fordítódik. Arra az EÜ hozzájárulás szolgál!

"Halabol, mert magan kivul meg masokat is ellat? Nem jarna neki jobb ellatas alapbol?"
Alapból csak minimális ellátás jár. Az adókat akkor lehet csökkenteni, ha az állam kevesebb szolgáltatást nyújt. Tehát van egy alap sz*r, ami mindenkit megillet. Ezt kapja a minimálbéres és a milliomos is. De ő majd a Telki magánkórházba fog menni.

"Es tok mindegy milyen jogcimen fizetjuk be, szocialis hozzajarulas, szja, TB jarulek, barmi is lehet, egy helyre megy,"
Legalábbis egyre kevésbé. :)

"Az egykulcsos ado lenne az egyetlen elfogadhato es meg valamilyen szinten igazsagos adozasi forma."
Szerintem meg nem. Ezt viszonylag részletesen le is írtam. Ellenérveket pedig nem írtál.

"De a legigazsagosabb az lenne, ha a befizetesek melle kapnank kartyat amin szerepel, hogy megis mennyit tettunk a kozosbe."
Akkor minek adót fizetni? Mindenki megépíti majd a saját pénzéből a maga 1 m útját, 1m járdáját és nem fizetne semmiféle adót!

"Na meg lenne fosszinu a cigoknak"
Valszeg Karamell a te adód sokszorosát fizeti be. Ő is fosszínűt kapna? No és mi legyen a sárga csillaggal?

"(Es nem vagyok jobbikos es fajgyulolo,"
No persze. Kérem engedtessék meg, hogy stílusod alapján erős kételyek merüljenek fel bennem!

"de ok a legjobb pelda arra, hogy a tarsadalom mennyi szemetet tart fenn)"
Minden társadalom mindenféle embert fenntart. A milliárdokat sikkasztó adócsalókkal mi van? Azok a társadalom krémjéhez tartoznak, vagy mi? És a sok kis adócsalóval, akik nem adnak és nem kérnek számlát, azokkal mi van?

"miert is kellene, hogy meg tobbet fizessen, aranytalanul tobbet amiert semmit nem kap cserebe,"
Nem aránytalanul többet. Azt hiszem, hogy Dánia volt a progresszív adózás Guiness rekordere. 1000%-os adót is fizettek. Azután maximálták 80%-ban. :)
@TrueY: Te tényleg nem ezen a világon élsz. Én szívesen leviszlek vidékre, állok mindent, te pedig eltöltesz a cigánysoron egy hetet a nyaralómat karbantartó cigány családnál. Nem adhatod fel, egy hétig nem jöhetsz el, az ő mindennapjakat kell élned, velük azonosulni, és ott védeni a jogaikat. Tudod mi a különbség a fajgyűlölő és a turista között Szabolcsban? 2 hét.
Pár dolgot még tisztázzunk:
1. Karamell - a szintén dolgozni nem kívánó, inkább magát illegető és táncikáló díszcigány - a töredéke adót nem fizeti be, mint én. Cégtulajdonos vagyok, nagyon jó projektekkel, de nem kívánok ezzel kapcsolatban veled több részletet megosztani.
Még valami a cigányokról; Vidéken vannak gyermekotthonok, ahol az állami gondozásba vett gyerekeket nevelik. Otthononként minimum 4 nevelő, buszos utaztatások, vezető nevelő, pszichológus, zsebpénz, konyhai ellátás, mobiltelefon, ruháztatás, rezsi. És még sorolhatnám a költségeket. Az állam megvesz egy-egy házat, és elhelyez ott 10-15 gyereket. Mondanom sem kell ,hogy 99% retkes cigány, nevelhetetlen, állati szinten lévő egysejtű. Kínlódnak velük, miközben a szüleik szénné isszák az agyukat, de láthatási joguk van! Minden nyáron. Sőt, busszal utaztatják haza a mocskot, és minden visszatérésükre visszazüllenek az állati szintre. Anyósom egy ilyen helyen nevelő. A sok milliós havi kiadás 11 gyerekre megy el, akik mind egy család sarjai. A 11-ből 9 szellemi fogyatékos, és egytől-egyig mind bűnöző lesz, mert az otthoni hatások alól nem kivonhatók, mert nekik jogaik vannak. Ha a nevelő csúnyán néz vagy szól, már jelentik fel, jön a hozzád hasonló idióta jogvédő, aztán magyarázza a hülyeségét, mert nem neki kell velük lennie nap mint nap. Na ez a kultúra, ezek ők. Elkötni nem lehet a nőstényeiket, nevelni nem lehet őket, megkülönböztetni sem, csak majd rettegni, hogy mindegyikből gyilkos és tolvaj lesz. Fasza. Na erre fizess TE!
2. Én leírtam, hogy miért nem igazságos a több sávos adózás, de úgy látom prolival van dolgom aki inkább más zsebéből szeretne kivenni még, ott turkál szívesebben, tehát nem fogja megérteni az érveimet.
3. Én kiköltöztem már külföldre, bár otthon is vannak érdekeltségeim, de az igazságtalan elosztási rendszer, a tolvaj politikusok és a hozzád hasonló okoskodó semmittevők miatt valószinűleg felszámolok mindent, aztán tartsátok el a cigányaitokat meg magatokat.
4. A zsidókat hiába hoztad a képbe, velük semmi bajom. Úgy ahogy nincsen a kínaiakkal sem, mert a dolgos embereket akik nem az én zsebemből akarják kivenni a pénzt azokat megbecsülöm.
5. A rászorulóknak szívesen segítek, ahogy gyermekmentő alapítányoknak is rendszeresen adományozok, de a retekből, a tolvajokból a mások pénzén élősködőkből nem kérek. Vannak gyerekeim, nekem ők fontosak, nem te meg a cigányok, a tolvajok, az élősködők. Tudod volt egy varrodám. Elmentem a munkaügyi irodára, hogy közvetítsenek munkaerőt hozzám. Kijött pár nő, voltak akiket felvettünk, de volt olyan, aki odabaszta a papírt, hogy írjam alá, hogy ő nem alkalmas. Így, lazán. Mondtam neki, hogy nem írom alá. Üljön le, varrjon, aztán meglátjuk. Sírva fakadt. Aláírtam neki, de páros lábbal rúgtam ki a kapun. Nos az ilyeneket is tartsd el te. Védjed a jogaikat, sajnáld a szegény elesetteket. Azok meg átbasszák a hülye fejedet és röhögnek a markukba a pénzeddel.
Minek a kártya a befizetésekről? Mert ha van 20 forintod és bemész a boltba, akkor nem ugyanazt kapod, mint az aki 200 forinttal megy be. Engedtessék meg, hogy a közös pénzből fenntartott rendszer elemekből a nagyobb befizető jobban részesüljön. Kapja meg mindenki az egyforma orvosi ellátást, de ha én a milliós befizetéseim után nem akarok a cigányaid mellé feküdni egy kórterembe, akkor ne kelljen külön még sokkal többet fizetnem érte, hanem járjon automatikusan az egyágyas. A legtisztább viszont az lenne, ha nem is lenne közös kassza. Mindenki biztosítsa magát és a szüleit, tartsa el magát és a családját, adjon pénzt a szüleinek. Ennyi. Legyen SZJA az állam működtetésére (flat rate csakis), de az állam által működtetett rendszereket csökkentsük minimálisra, tömegközlekedést privatizálják, minden egyéb állami céget is. Legyen egy minimális szociális hozzájárulás a szociálisan ténylegesen rászorulók segélyezésére, de alapos vizsgálatnak vessük alá azokat, akik kapni akarnak. Aki tudna dolgozni, de nem akar, aki piára költi, az dögöljön éhen.
Ébredjetek már fel végre! Kapitalizmusra váltott az ország 23 éve. Miért építitek még mindíg a kommunizmust? Senki nem szólt, hogy abba lehet hagyni? Ja, és USA-val példálóztál. Hogy is van ott az egészségbiztosítás? Ha nem fedezi a tied a műtétedet, akkor mások kifizetik helyetted?
@MacChicken: "hetet a nyaralómat karbantartó cigány családnál."
Na látod, ők pl. fizetnek adót, mert Te (ugye?) befizetsz utánuk minden járulékot és előírt adót. Akkor mi a gond?

Nem költözök le se oda, sem az eszkimókhoz, sem Etiópiába, sem a dzsungelbe. Amit írtam teljesen független ettől. Azokat az embereket, akik segélyből élnek, nem érdekli, hogy hány adókulcs van. Egyszerűen azért, mert nem fizetnek adót.

"Karamell - a szintén dolgozni nem kívánó"
Ez nem értem. Rost Andrea is ingyenélő? Csak azért, mert énekes? Butaságokat írsz!

"Én leírtam, hogy miért nem igazságos a több sávos adózás,"
Nem írtad le. Azt írtad le, hogy miért arányos. Ez nyilvánvaló. Én meg azt írtam le, hogy miért nem igazságos.

"de úgy látom prolival van dolgom"
Ebben igazad van. Alkalmazott vagyok.

"aki inkább más zsebéből szeretne kivenni még, ott turkál szívesebben, tehát nem fogja megérteni az érveimet."
Ebben tévedsz. Én nagyon jól jártam az új adózással. És minden megkeresett fillérem után befizetem (és mindig be is fizettem) az előírt adókat. Gondolom Te is így tesztel, mint vállalkozó! Ugye?

Te összekevered az SZJA-t és a többi adónemet. Pedig én csak az SZJA-ról írtam.

"Kapitalizmusra váltott az ország 23 éve. Miért építitek még mindíg a kommunizmust?"
Én jobboldaliként nem az elvtelen ultra-liberális kapitalizmust szeretném építeni (amit Te itt képviselsz), hanem az európai, gondoskodásra épülő változatot.
Igen, eltalaltad. Minden budos filler utan befizetem az adot. Ugyanis azon a teruleten ahol tevekenykedunk elkepzelhetetlen az, hogy ne legyen minden egyes ora kiszamlazva es lepapirozva. Ha nem fizetnem az adokat nem telne meg a hocipom azzal, hogy nem megfelelo helyre megy amit befizetek es minden heten kitalalnak valamit amivel meg sarcolhatnak. Leszarnam, hogy te el akarod-e tartani az ingyeneloket vagy sem. En nem akarom, azert lepek le, ahogy nagyon sok hozzam hasonlo is megteszi. Aztan epitgessetek a szocialis halotokat. Majd ha lesz tobb gyereked es el kell tartani oket, ha mindent meg akarsz adni nekik, de kozben valakik a zsebedben kotorasznak, hogy ellehetetlenitsek mindannak a fenntartasat amit megteremtettel magad korul, akkor be fogod latni, hogy igazam volt. Es ne koltozz sehova, a varos kenyelmebol a legegyszerubb fajvedonek lenni. Nem veletlen a szelsojobb megerosodese, hidd el. A videkieknek rohadtul tele van a tokuk a ciganyaiddal. Akar enekes, akar nem. Ha minden enekelni vagyobol eloado lenne, akkor az orszag jelenlegi tinedzserei kozul senki nem dolgozna, mindenki csak tancikalna meg enekelne fos szarokat, mint teszi a Karamell nevu kedvenced. Persze, szukseg van muveszekre is, de csak ertekesekre. A tobbi menjen es vegezzen valami hasznos munkat.
Tudom, total fajgyulolonek tartasz. Pedig leulhetnel egyszer az altalam emlitett cigannyal - aki a telkemet tartja karban - beszelgetni. Elkerekedne a szemed azokon a dolgokon amiket mond es azon, ahogyan gyuloli a sajat fajtajat. A terhesen beszedett gyogyszerektol - a beteg gyerek utan tobb segely jar - egeszen a hordakban es tomegesen elkovetett betoresekig. Nekem is vannak cigany ismeroseim akik rendesek, de sajnos forditott naluk az arany, mint a fehereknel. A tobbseg a bortonbe valo. A hazamat epito vallalkozo is cigany. Rendes ember, egy gyerekes csaladdal, szep hazikoval, rendezett hatterrel. Ez egy az adott varosban. A masik 1001 meg tolvaj. Es nem kapok szamlat a ciganytol a kert karbantartasaert, de legalabb o nem lop, hanem dolgozik, akar feketen is. Lehet hivatalosan is kerni a nyaralok karbantartasat az onkormanyzattol, de ott meg a ciganyok nem kapnak munkat, meg azok sem akik ki akarnak torni a szarbol.
Europai gondolkozasmod? Hidd el itt Magyarorszagtol sokkal nyugatabbra nagyon sokan azokat az elveket valljak, mint en. Senki nem szereti az ingyeneloket. Es majd meg fogod latni, hogy amikor nagyon szorul a hurok, amikor az egesz EU be akar majd dolni, akkor nekem lesz igazam, az "erosebb kutya baszik" fog elokerulni es az ingyenelok ehen fognak dogleni. Remelhetoleg nem fog haboruba torkollni a dolog, nem fognak a ciganyaid megindulni a magyarok ellen kapakkal es vasvillakkal. Vagy ha igen, akkor allj elore majd es hajtogasd, hogy te szivesen segitesz nekik megelni a semmittevesbol, teged ne bantsanak.
Ha valami nem aranyos az nem is igazsagos.Te irsz faszsagokat. Ha valami neked 2 forint, az miert legyen nekem 2000? Akkor igazsagos, ha mindenki egyforman fizet mindenert. Ezen nem vitatkozok veled.
@MacChicken: "Leszarnam, hogy te el akarod-e tartani az ingyeneloket vagy sem."
Én sem szarom le, mert ingyenélőket nem szeretnék én sem eltartani. De vannak olyan vidékei kicsiny hazánknak, ahol nem igazán van munka. Így már a második generáció nő fel úgy, hogy nincs munkája. Ez nem rassz kérdése, hanem munkalehetőségé.

"Majd ha lesz tobb gyereked es el kell tartani oket,"
Több gyerekem van.

"Ha minden enekelni vagyobol eloado lenne, akkor az orszag jelenlegi tinedzserei kozul senki nem dolgozna,"
...
"de csak ertekesekre. "
Az a gond, hogy nem mindenki tehetséges... Ugye... De most akkor Rost Andreát is lenézzük, mert opera énekes, vagy mi? A szobrászokkal, festőkkel, balett táncosokkal és a kőfaragókkal mi a helyzet? Őket sem szeretjük? ;)

"Nem veletlen a szelsojobb megerosodese, hidd el."
Hát persze. A populista szövegekre a legkönnyebb harapni. Nem kell sokat gondolkodni hozzá.

"Tudom, total fajgyulolonek tartasz."
Nem tartalak annak, te az vagy.

"Pedig leulhetnel egyszer.."
Én egy évig éltem összezárva mindenféle emberekkel, a társadalom mindenféle rétegéből. Volt közöttük sok cigány is. 4 elemivel és főiskolával is. Az egyik legjobb haverom a 4 elemis srác volt (én akkor érettségiztem). Megbízható, kedves fiú volt. Azután ott volt a sok részeges "magyar". Őket például rühelltem. Berúgtak, dajdajoztak és baltával dobálóztak. Akkor kezdjek el "büdös magyarozni"??? Bunkók, kezelhetetlenek mindenhol vannak. Nem rasszhoz tartozás kérdése.

"Es nem kapok szamlat a ciganytol"
Tehát akkor jó magyarhoz méltóan Te is gyarapítod az adócsalók népes táborát. Velkám in the klub! ;)

"Senki nem szereti az ingyeneloket."
Ezzel teljesen egyet kell, hogy értsek. Én sem. De Kosztolányi örökbecsűje jut eszembe:
"Ne ámulj e kokainistán, Gondolkozz az okain is tán - s megérted."
Az okokat kellene orvosolni és nem tüneti kezelést adni.

"nem fognak a ciganyaid megindulni a magyarok"
Érdekes, hogy Erdélyben, amikor a románok már majdnem szétverték a magyarokat, akkor a cigányok védték meg őket ("Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!" - skandálták). Akkor most ezért is inkább utáljuk őket?

"Ezen nem vitatkozok veled."
Nem is tudsz, mert ezzel megint csak egyetértek. Csak azt nem érted meg, hogy az adó nem fizetség valamiért. Arról beszélünk, hogy a társadalom fenntartásának vannak bizonyos költségei és ezeket a költségeket hogyan osszuk szét. Érre a feladatra rossz megoldásnak tartom az egykulcsos adózást (még akkor is, ha én hasznot húzok belőle).
Amiről Te beszélsz, az a befizetett adók hatékonyabb felhasználásáról szól. Ebben viszont jobbára egyetértek veled. Kivéve az erősen rasszista felhanggal.
@MacChicken: Ezt érdemes átfutni: "http://www.brdsz.hu/html/main/2011/foglalkotatasiterhek.pdf"

Európában 1 kulcsoz adózás van: Csehek, Észto., Románia, Szlovákia, Szlovénia, Oroszo., Szerbia, Montenegró, Ukrajna, Lettország, Litvánia, Bulgária. Vajon miért?
süti beállítások módosítása