QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Zene] After Crying: Föld és ég (1994)

2012.03.02. 11:00 | TrueY | 5 komment

Címkék: zene 2012

1994, Periferic Records
aftercrying.hu, hu.wikipedia, facebook

"Hajnalharsonák hangja hív, harcra hát!"

Mecsoda alliteráció! Ez a harmadik AC LP. Még mindig közel a kortárs (sorstárs?) zenéhez, de ezen a lemezen már nagyon sokféle stílus megjelenik Gregorian, zongora etűd, gitár játék, templomi zene és a Yes-szes progresszív rock is. Nincsenek felesleges manírok, nincs hegedű szaggatás és elkoptatott zenei klisék. Itt is a klasszikus zeneszerszámok túlsúlyosodnak.

Vedres Csaba a felvételek elkészítéséig volt a zenekar tagja. Ez meg is érződik a hangzáson. Ez még a klasszikus After Crying hangzás. A későbbi lemezek kezdtek inkább rock-os hangzásba átfordulni.

  1. Manticore érkezése I (1:50)  - Zongorális és fuvoláris bevezető Mantikocréhoz. De ki az a Manticore? A wikipedia szerint a perzsa szfinxről van szó. Nőfejű oroszlán, aki embereket eszik. Fuj, a dög!
  2. Manticore érkezése II (6:37) >tecső< (szöveg) - Átkötés nélkül a dallam átmegy egy rock zenekarba. Zongora helyett szinti, dob alappal és ének is. Nagyon jó kis lendületes darab. Az előző résszel együtt meg pláne.
  3. Enigma (1:25) (szöveg)  - Gondolom nem a német titkosító berendezésről van szó. Enigma szó jelentése: rejtvény, rejtély. Szép dalocska. Halk kongatás az ének alatt. Majdnem a capella.
  4. Rondo (3:40) - Az előző szám ellentéte. Nagy dübörgés sok zongorával. A rondo leírása: "a visszatérés elvére épül egy gyakori összetett zenei forma, a rondó. Ennek az élénk ritmusú, vidám hangulatú zenének egy középkori francia körtánc a névadója. Ezt a formát a mindig vissza-visszatérő azonos rondótéma és a közéjük ékelődő különböző epizódzenék jellemzik. (epizód - görög eredetű szó, jelentése a zenében közjáték.)". Kissé ragtime szerű...
  5. Zene gitárra (3:20) - És tényleg! Nomen est omen. Némi csicserrel és nagy nyugiban. Meditációs jellegű.
  6. Leltár (József Attila: Kész a leltár) (4:02) >tecső< - József Attila verse gregorianban előadva. Latinovits Zoltán előadásában.
    "Sikáltam hajót, rántottam az ampát." - Milyen hal lehet az az ampa? Nem hal, hanem veder! (forrás) "bádogvödör, kanna. [...] A költő hajósinas korára emlékezik, amikor kötélre kötött vödörrel húzta fel a Dunából a vizet. Német eredetű szó, a hajózási szaknyelvben él. "
  7. Cisz-dór koncertetűd (3:22) - Ez is egy tisztán zongora darab. Némi szójátékkal. Szép.
  8. Puer natus in Betlehem (6:02) >tecső< - Főleg trombita, némi szintivel, ének nélkül. Gugli szerint latin a cím fordítása: "Gyermek született Betlehemben"
    A (nem zenei) témára több megoldás is született: tecső, Esterházy Péter: Harmonia cælestis művében már ide idézett Esterházy Pál is szerzett egy ilyen című darabot (tecső).
  9. Júdás (9:40) >tecső< (szöveg) - Egy áruló vekengései. Szép, lendületes, zenekari dal rock bandára hangolva.
  10. Bár éjszaka van (Keresztes Szent János) (7:06) >tecső< (szöveg) - Megzenésített vers, bár inkább szavalás mögé épített háttér csak a zene (zongora és cselló).
  11. Kétezer év (13:20) >tecső 1, 2< (szöveg) - Ez egy némileg hosszabb lélegzetvételű zenekari darab. Fuvola, zongora, ének, kürt, akusztikus gitár satöbbi. Nagyon szép! Jó kis cselló szóló van benne.

Összidő 60:24

Egervári Gábor – fuvola, beszédhang
Gacs László – dob, ütőhangszerek
Pejtsik Péter – cselló, basszusgitár, ének
Torma Ferenc – gitár, ének
Vedres Csaba – zongora, szintetizátor, ének
Winkler Balázs – trombita, szintetizátor, ének

Közreműködik: Horváth Béla – oboa


Földjünk (lehetőleg ne égjünk!) minden nap!


Az After Crying mások szemében: válaszol Presser Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr803521483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebben a blogban ismertem meg és szerettem meg az After Crying zenei aláfestésében és Latinovits Zoltánnal. Csodálatosan szép! Nem kell meditácó. Az ember lehunyja a szemét és hallgatja.

www.youtube.com/watch?v=eTD8Inh1INc

Átértékelődött a vers bennem. Sokkal szelídebb és lágyabb lett. Nem a lázadásé, hanem az elfogadásé. Amit a Jóisten kiírt, ami nekünk megadatott, előirányzott ebben az életben.

.. s ugy hordom régi sok hiú szavam
mint a tévelygő ár az elszakadt
sövényt jelző karókat gátakat.

.. három napra, de három hóra, három
évre vagy évszázadra, megtaláljam,
mielőtt egy mégvakabb és örök
Cethal szájában végkép eltünök,
a régi hangot ..

Babits Mihály: Jónás imája
Ég és föld között. Annakidején, amikor rendszeresen megjelentem a nyomtatott sajtóban, az nekem teljesen természetes volt (ma is az). Egyetlen dolog érdekelt:

Megjelenni a lapokban és vinni az éppen aktuális ügyet, melyet felkaroltam.

Tegnap telefonon hívott anyu. Azt mondta, hogy ő megjelent az újságban és majd megmutatja nekem, amikor hazamegyek. Mondom: jól van. És akkor hazamentem. Beszélgettünk minden másról, de az újság, ami izgatta őt és zavarta is, azt meg-megemlítette. Úgy voltam vele, hát majd megnézem.

És akkor fölvezette: micsoda visszhangja volt az ügynek és felhangja, mert nem mindenki mondott pozitív dolgot és akkor ez most hogyan, miként.

A betegség sem törte meg az én anyámat. Földön járó, nagyon kemény ember. Sose értettük egymást. Aztán ma jött a cikkel, mit gondoljon, mit érezzen. Ég és föld között.

A kezembe vettem. Megyei lapról: erősebb, mint az országos, hiszen az emberek személyesen ismerik, tudják kiről van szó, kibeszélik, azonnal véleményt formálnak. Az újságíróról, az alanyról, a képről. Nagy felelősség. Láttam, ezt nem bírja el egyedül. Belefutott valamibe, címlap lett belőle és nem tudta kezelni.

Ez a mai nap volt, amikor egyedül tőlem várta a megerősítést. És igen: bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben, ha kiállunk egy ügyért, ha felvállaljuk, arccal, névvel, az segít sorstársainkon és azzal hozzáteszünk ehhez a világhoz.

Büszke vagyok az anyámra! Hatalmas dolgot vitt véghez, amivel: EGY tudott és mert lenni a sok-sok ember között. Knausz Józsefné, ahogyan ismerik: Rozika.

zalaihirlap.hu/fokusz/20120301_tizeves_az_onkologia
@knausz: "Ebben a blogban ismertem meg és szerettem meg az After Crying zenei aláfestésében és Latinovits Zoltánnal."

A De profundis lemez cikke előkészületben. Ez a következő lemezük a megjelenés sorrendjében.

"Átértékelődött a vers bennem. [...] Nem a lázadásé,"
Hát persze, hogy nem a lázadásé! Ez egy halálos beteg ember imája:

"s mint rossz gégémből telik
és ne fáradjak bele estelig
vagy mig az égi és ninivei hatalmak
engedik hogy beszéljek s meg ne haljak."

1938-ban jelent meg a Jónás könyve és 1941-ben meghal gégerákban.

"ha kiállunk egy ügyért, ha felvállaljuk, arccal, névvel, az segít sorstársainkon és azzal hozzáteszünk ehhez a világhoz. "

Ehhez gratulálok! Az Édesanyádnak is!
@TrueY:

"Hát persze, hogy nem a lázadásé! Ez egy halálos beteg ember imája:"

Jónás lázadására gondoltam, nem a költőére. De valahol egybeesik, hogy egészen addig, ameddig lehet, csinálni kell: a térítést is, az életet is.

Vörösmarty Mihály A vén cigány jutott eszembe hirtelen:

Húzd, ki tudja, meddig húzhatod,
Mikor lesz a nyűtt vonóbul bot;
Szív és pohár tele búval, borral,
Húzd rá cigány, ne gondolj a gonddal.

Anyu is így van vele. Köszönjük! A reményt nem adjuk fel, sőt egyre erősebb. Nálam, itt minden romokban áll, de ott, mintha minden éledne, odahaza mintha várnának engem - vissza.
@knausz: "Jónás lázadására gondoltam"
Jónás mi ellen lázadt? Az nem Jób volt? ;)
süti beállítások módosítása