QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Watson, James D.: DNA, Az élet titka

2010.01.25. 08:07 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: könyv 2010

bookline
2004, HVG Könyvek

Nem értem, hogy miért is szeretjük Columbo hadnagyot! Pedig pont a krimi lényegét veszi el! Hol marad az az izgalom, amikor a film során rácsapunk a feleségünk (férjünk, barátunk, barátnőnk, kutyánk, macskánk, aranyhörcsögünk, ...) lábára (kezére, fejére, hátára, ...), hogy végre most már tényleg tudjuk, hogy ki a gyilkos. És persze elmondjuk, mert nem bírjuk ki. A csapás alatt álló pedig legszívesebben megfojtana bennünket. És mégis... No, pont erről szól ez a könyv. Vaskos tudománytörténet. Tudjuk, hogy kik voltak a gyilkosok és mi a végeredmény. Illetve még nem tudjuk a végeredményt, mert a genetikai forradalom kellős közepében vagyunk.

De ki is a szerző, Mr. Watson? Nincs közvetlen köze a kitalált Sherlock holmes kitalát segítőjéhez. És nem is Mr., hanem minimum Dr. Meg persze Nobel-díjjas. James D. Watson a dupla spirál szerkezet egyik nagy rájövője. Az írja le, milyen véletlen lépések vezettek felfedezéshez 1958-ban.

Érdekes könyv. Kicsit vicces, hogy mennyi véletlen kell ahhoz, hogy valaki rájöjjön valalmire. No, meg persze nagyon sok munka. De ezt szeretjük elfelejteni. Ha valaki nem  lottózik, annak biza nem lesz soha 5 találata. Nagyon sokat foglalkozik az USA-ra oly jellemző mindent-szabadalmaztatunk attitűddel és ennek a tudományra és a mindennapi életünkre gyakorolt rossztékony hatásával. Sok szó esik benne a genetikai módosítást ellenzők és támogatók harcáról is.

Van egy jó hosszú rész, amiben A HGP (Human Genom Projekt) belső harcaival foglalkozik. Hááát... Elég különös. Amiből ennyi pénzt lehet kivenni, úgy hogy igazából nem is kell olyan sokat betenni, mert a kutatások egy jó része közpénzből ment... Nem meglepő. Mindig kiderül, hogy nagy summákat igazából a közpénzekből lehet lenyúlni (l. még BKV).

Van benne pár megrázó történet is. Az egyik a burokba (sic!) született David Vetter. Szegény kissrác immunhiányt okozó genetikai rendellenességgel született. Mivel előre tudták, császár után és rögtön steril inkubártorba került. 12 évet élet! Ekkor testvérétől csontvelőt kapott, amiről kiderült, hogy egy vírussal fertőzött. Ebbe bele is halt. Szegény gyerek. :-(

A másik Nancy Wexler, aki családi örökség miatt tudta magáról, hogy 50%-os valószínűséggel Huntington kóros. Ennek kutatására tette fel az életét. Most már tudják, hogy mi okozza a kórt, de a kidolgozott tesztet nem akarja magán elvégezni, mert nincs rá gyógymód.

Vicces, amit Liszenkóról ír. Bár inkább morbit, mert sok-sok ember éhhalálát köszönhetik neki. Ez van, amikor írástudatalnok csinálják a "tudományt" politikai támogatással. Milyen szerencse, hogy nálunk ilyen nincs! :-)

A könyv nagyon szép kiadású. És ez az egyetlen hibája. A merített papír miatt nagy és nehéz a könyv (420 oldal) , így buszon állva nehéz tartani. Viszont ebédnél nem kell lenyomni a könyvet, mert a nehéz lapokra hat a nehézkedési erő. A megértéséhez nem kell több, mint a gimiben soha meg nem tanult genetikai ismeretek. Nagyon élvezetesen ír. Érdemes ez után rögtön elolvasni Matt Ridley könyvét, a Génjeink címűt, mert sok esetben ugyanannak a dolognak a másik oldalát írják le.

Olyat sem láttam még, hogy a könyv betűtípusát bemutassák. Ez a könyv ezzel ér véget. Hmmm...

Érdemes elolvasni!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr901647504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása