QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Lorenz, Konrad: Ember és kutya

2011.09.26. 11:00 | TrueY | 20 komment

Címkék: könyv 2004

2002, Cartaphilus Kiadó
antikvarium.hu

A kutya az ember legjobb barátja. Tartja ez a közkeletű mondás. Persze, hogy ez jó-e a kutyának ez már komolyabb kérdés.

Lorenz 1950-ben publikálta ezt a könyvét és kutya irányú kutatásait Csányi Vilmos vitte tovább nagy sikerrel kis hazánkban.

Van persze pár kissé nem korszerű megjegyzése. Pl. a kutya ürítési szokásainak befolyásolásra tett lépéseinket ezen szókkal zárja le: "És ha ráadásul még pontos időhöz is kötjük a levegőzést, rövidesen nem akad többé semmi eltakarítani valónk.". Ez most vagy úgy értem, hogy a kutya megeszi a termést, vagy úgy, hogy Lorenz nem szedte össze, amit a kutyája az utcára produkál. Cöcö...

Másutt azt írja, hogy Bully kutyája, már kissé öregen, nagy ugatással támadt rá, majd amikor megismerte, kissé összezavarodott, majd kirohant a kapun és ott a szemközti kutyával acsarkodott egyet. Ezt saját kutyámon is tapasztaltam. Hát hiába, a színlelést is eltanulták.

Érdekes könyv, bár eljárt egy picit felette az idő!

Kutyuljunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr1003192437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"hogy ez jó-e a kutyának ez már komolyabb kérdés."
Szerintem jo. Allitolag a kutya akarta, hogy igy legyen. O szegodott az ember nyomaba meg farkas vagy sakal formajaban.
A tehennel pl. ez biztosan nem igy volt, de nem tudom, mi a helyzet a macska eseteben. Utana kell neznem!
@Attilajukkaja: "Szerintem jo"

Minden esetre nyerésre állnak a farkasokkal szemben...

"mi a helyzet a macska eseteben"

Szerintem ez könnyű. Földművelés, gabona magtárakba, sok egér. Vadmacska meg egeret eszik, tehát kaja forrás. Utána már csak a kutyához hasonló erős szelekció kell és kész a sziámi. :)
@TrueY:
"Minden esetre nyerésre állnak a farkasokkal szemben..."
Errol jut eszembe, hogy itthon kezd duvadda valni a sakal (a farkas meg nem, de mar azt is lattak). Mig mult evben csak par szazat lottek ki, addig iden mar ezernel is tobbet.
www.origo.hu/tudomany/20101011-tobb-ezer-aranysakal-el-magyarorszagon.html

"már csak a kutyához hasonló erős szelekció kell és kész a sziámi."
:o))))
Nem kizart, hogy igy tortent. Nem hinnem, hogy az embereknek lett volna celjuk azzal, hogy magukhoz edesgessek. De a macska annal opportunistabb allat, minthogy az ember legjobb baratjava valjon. Azonban erdekes, hogy ez csak a kutyaval es a macskaval tortent meg. Az en logikam szerint lett volna meg nehany allatfaj, ami ugyanilyen okbol az ember melle csapodik. De nem volt.
@Attilajukkaja: Miért kell minden vadállatot kinyírni? Kinek ártanak az aranysakálok? Az sak áll, sak áll...

Én sem hiszem, hogy felismerték az összefüggést az egér és a macska populáció nagysága között. :) A macska csak pár ezer (mondjuk legyen 5) él az ember mellett. A kutyának (különböző okosok eltérőt mondanak) 30-100 kéve volt megszokni minket...
@TrueY:
"Miért kell minden vadállatot kinyírni?"
Mert ilyenek az embertorvenyek. Nagyon kemenyek. Addig tartjuk az allatokat tundi-bundiknek, amig a szaporulatuk nem fenyegeti az ember magantulajdonat, pl. az aprojoszagot. Utana mar nyugodtan lehet oket irtani. Barkinek.

"Az sak áll, sak áll..."
:o)))) De aztan egy szer csak elindul!

"A macska csak pár ezer (mondjuk legyen 5) él az ember mellett."
Itt van egy tablazat,ami vagy igaz, vagy nem:
hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zias%C3%ADt%C3%A1s

"30-100 kéve volt megszokni minket... "
Ke've'kben a novenyevoket szamoljuk :o))))
@Attilajukkaja: "Utana mar nyugodtan lehet oket irtani. Barkinek."
Ezt már sokan sok helyen megszívtuk. Az USÁban kinyírták a prérikutyákat, mert évente pár bárányt elvittek. A következő években nagy pénzeket költöttek az ürgeirtásra. Mert ugye főleg azokat ették. A helyett, hogy pár száz dollárt fizettek volna a birkákért, inkább kiadtak több ezret méregre. :(

Ezt a 15 ezret még nem olvastam kutyára. Eddigi minimum 30e volt, de volt ahol 100e-t írtak.

kév - kiloév... :)
@TrueY:
"Ezt már sokan sok helyen megszívtuk."
Nem szamit.
Miert is szamitana?

"kév - kiloév... :) "
Ugyes magyarazat! Tetszik :o))))
@Attilajukkaja: "Miert is szamitana?"
Régi szép mondás: A bolond a maga kárán... És itt most nem magázás akart lenni :)

"Ugyes magyarazat! " - ez most (kivételesen) nem tévedésből írtam eredetileg sem... eév, vagy inkább kév...
@TrueY:

"A bolond a maga kárán... És itt most nem magázás akart lenni"
:o))))
Mi meg annal is bolondabbak vagyunk. A magunk karan sem tanulunk...

"ez most (kivételesen) nem tévedésből írtam eredetileg sem... eév, vagy inkább kév."
Kar.
Milyen jo poennak tunt!
@Attilajukkaja: "magunk karan sem tanulunk"
Van benne igazság... :)
Valahol olvastam, hogy a 10 évenkénti gazdasági válságokmegyik oka, h kb. Ennyi időnként van a broker szakmában generáció váltás. És Az újak ugyanazokat a hibákat vétik...

"jo poennak tunt"
SI prefixumokkal nem viccelek! ;)
@TrueY:
"Ennyi időnként van a broker szakmában generáció váltás"
Kormanyvaltas meg me'g gyakrabban!

"SI prefixumokkal nem viccelek!"
:o))))
Hat igen, a ke've nem SI mertekegyseg :o)
@Attilajukkaja: De a kormányok nem okoznak világválságokat. Illetve csak nehány képes erre... :)

Nem is az SI mértékegységekről volt szó! Csak a prefixum SI.
@TrueY:
"Illetve csak nehány képes erre... :)"
Es az nem eleg??????
Nekem amugy egy orszagvalsag is betesz, arra pedig sok kormany kepes. Nem mondok peldakat, csak ha nagyon nem jut eszedbe egy ilyen sem :o)))))

"Csak a prefixum SI."
Nalad igen!
@Attilajukkaja: A gazdasági válságokat nem a kormányok okozzák! Ők csak mélyítik. :)
@TrueY:
"Ők csak mélyítik"
Ebben nem vagyok biztos.
Biztos, hogy a gazdasagi valsagokat gazdasagi folyamatok okozzak, de hogy ezekhez a kormanyoknak, a politikanak ne lenne koze, arrol nem vagyok meggyozodve.
@Attilajukkaja: Ezért írtam, hogy a hibás válaszaikkal mélyítik a válságokat. Ugyi az elmélet szerint amikor gazdasági fellendülés van, akkor vissza kellene fizetni a hiteleket. Amikor meg beüt a recesszió, akkor lehetne felvenni. E helyett egyfolytában hitelből fedezik a pénzosztogatást, mert az újraválasztásukért küzdenek.

Ebből a szempontból támogatom a fidesz elképzelését, hogy fizessük vissza az államadósságot. Bár én a kb. 20 év alatti teljes visszafizetést szeretném. A következő recesszióban mindenki szívesen hitelezne nekünk...
@TrueY:
"támogatom a fidesz elképzelését, hogy fizessük vissza az államadósságot"
Szerintem, ezt barmelyikunk szivesen tamogatna.
Csak nem mindegy, hogyan. Engem pl. majdnem szelszivhudes (ez milyen szep magyar szo!) ert, amikor megtudtam, hogy a Bajnai altal felvett, de letetbe helyezett IMF hitel reszet a Fidesz elkoltotte, assz'em MOL reszvenyekre.
Az ember megerti, hogy a hitelek visszafizetesehez kemeny megszoritasokra van szukseg, aminek a levet ki mas inna meg, ha nem a lakossag? De hogy olyan retorika mellett, amely kerlelhetetlenul az adossagcsokkentes mellett ervel, a kormany olyan kiadasokra hasznalja fel a penzeket, amelyek jelenleg semmilyen mas celt nem szolgalnak, mint a sajat poziciojuk megerositeset, az engem felhaborit. Tudom, hogy a MOL reszvenyek visszavasarlasa egy nemzeti, strategia jelentoseggel biro lepes volt, de konyorgom, ha ures a kassza, akkor dontsek mar el vegre, hogy azt a keveske penzt/kolcsont populista eszmenyeik megerositesere hasznaljak fel, vagy valoban az adossagunkat akarjak csokkenteni. A MOL reszvenyeket 5 ev mulva is vissza lehetett volna vasarolni.
Ha annyira utaljuk az IMF-et, akkor azt a Bajnai fele, fel nem hasznalt penzt egyszeruen vissza kellett volna adni. Az egy egyertelmu es egyenes adossagcsokkento lepes lett volna.
@Attilajukkaja: "ezt barmelyikunk szivesen tamogatna"
Nehogy azt hidd! Sok helyen vitatkoztam erről. Mindenki a "nehogy már most kezdjük" szöveggel jön. Na ezért nem lehet soha elkezdeni...

A MOL csomaggal nekem más problémáim vannak. A MOL szerintem jó hosszú távú befektetés (egyelőre 200 milliárd bukóban vagyunk), de csak akkor, ha az állam nem pofázik bele, hogy mit és hogyan csináljanak. Sajnos erre kicsi az esély, mert azért politikus, hogy belepofázzon.
"Nehogy azt hidd!"
Adosnak mindig jobb lenni, mint hitelezonek, de a mi adossagunk mar tullepte azt a hatart, ahol ez megeri. Ebben szerintem nincs vitra.

"Mindenki a "nehogy már most kezdjük" szöveggel jön."
Most kell elkezdeni. De akkor sem mindegy, hogyan. Hogy az IMF Bajnai altal zarolt osszeget hogy volt pofajuk elkolteni Orbaneknak, azt fel nem foghatom. Talan nem ingerelne annyira, ha kozben a tarkombamost nem azt lihegnek folyamatosan, hogy Bajnai egy koztorvenyes bunozo.
Sok mulik a kommunikacion is. Ezt a mostani kormany meg valamiert nem erzekeli. Sot! Ha ranezel Szijjarto fejere, mar tudod, hogy milyen komoly a baj.

"A MOL szerintem jó hosszú távú befektetés"
Jo vagy nem, strategiailag szukseges, ha barmilyen onallosagra torekszunk (amugy sem sokat ugralhatunk ezen a teren!). De ha valamit nem most kellett volna elkezdeni, akkor ez az a front, ahol szvsz nem most kellett volna "Elore!" felkialtassal attornunk a barrikadokat.

"egyelőre 200 milliárd bukóban vagyunk"
Ha el akarnank adni.
@Attilajukkaja: Hopp, ez kimaradt... :)
"Adosnak mindig jobb lenni, mint hitelezonek"
Ezt miből gondolod?

"Most kell elkezdeni." - illetve 16 évvel ezelőtt voltak erre lépések, amikor Hornék a privatizációs bevételeket jószerével adósság törlesztésre fordították. A minimumot (kb. 52%, a 91-es 85%-ról (GDP arányosan) ment le.) pedig 2001-ben, a kedvező környezet, a Bokros csomag és a fidesz konzervatív megszorító politikája miatt. A lavina 2002-ben indult be, amikor először a fidesz tolt ki 300 mrd forintot lakástámogatásra, majd Medgyessy kormány ígéret cunamija ismét kb. 300 mrd-dal rontotta az egyenleget. Után jött 1,5 év böszmeség, majd a választás után Gyurcsán bénázott nagyokat a fidesz nem szűnő nyomásának engedve. Bajnaiékra csak az aládúcolásra futotta.
süti beállítások módosítása