QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Film] Minden vilángol

2011.10.23. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: film 2011

(Everything Is Illuminated)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 106 perc, 2005
port.hu, IMDb: 7,6 (én soknak tartom, bár határozottan érdekes)

"Csak a múlt fényében válhat minden világossá."

Nem egyértelmű, hogy milyen is ez a film. Olyan nagyon furcsán érdekes. A végét meg nem is értettem. Kicsit utána néztem a port.hu kommenteknek és ott akadt egy kommentező, aki olvasta. És tök másról szól a könyv, de legalább érthetővé teszi az egészet.

A film két nagy fejezetre tagolódik. Az egyik egy sima road movie, ami szokásos felkutatós filmek indul. Főhősünk, Jonathan Safran Foer (egyébként egyezik a szerző nevével), aki egy jóllakott napközis Indiana Jones-ba oltva. Egyébként egy USA-ban élő zsidó honpolgár, aki kényszeresen gyűjt mindent, ami a családjával kapcsolatos. Egy fotó és egy medalion alapján elindul Ukrajnába, hogy kinyomozza, ki mentette meg a nagyapját. Itt nem tudom kihagyni a főszereplő Elijah Wood korábbi főszerepléséből adódó párhuzam keltette turbulenciákat. Szóval megint elindul Vasudvarba, hogy megtalálja önmagát. Sajnos színészileg nem sokat fejlődött Zsákos Frodó óta. Szomorún kell pislognia egy 200 dioptriás sörösüveg mögül. Ez viszonylag jól megy neki. Ennyit kell hozzátennie a filmhez és ennyit korrektül hozzá is tesz. Kicsit olyan, mint a mimikája, mint Pamela Andersonnak a 15. botox kezelése után. Az ukrán szereplőket játszó színészek viszont jók. Nekem a nagypapa tetszett a legjobban. Nagyon élettel teli alakítás. Még, ha meg is hal a végére.

A másik részt viszont olyan hirtelen érjük el, hogy csak utólag jövünk rá, hogy már egy tök másik filmet nézünk. A vicces, Borat-os autózgatás se szó, se beszéd átugrik egy holokauszt történetbe, ahol egy falut szőröstül-bőröstül lemészárolnak a németek. Ez tényleg megható és a drámai kontúrok még élesebben rajzolódnak ki a vicces háttér után.

Hogy én is kövessem a film furcsa tematikáját visszaugrok az elejére. Naszóval, Foer elindul a nagy Ukrajnába, hogy lássa a nagyapja szülőfaluját. A tolmácsa Alex lesz, egy hétköznapi, szalon antiszemita, csonka család legifjabb csemetéje. A nagypapa meg a sofőr. Alex olyanokkal kedveskedik a gazdag vendégnek, hogy bérel egy utcai zenekart fogadóbizottság gyanánt. Kicsit rontja az összhatást, hogy a csapat az angol himnuszt játsza.

Amerikai főhősünk egy igazi trabant kombiban vág neki negyedmagával a végtelen ukrajnai pampáknak. Ne felejtkezzünk el ugyanis Sammy Davis junior junior-ról sem, aki a sofőr kis barna-fehér vak vezető kutyája. A kutya nem igazi vak vezető kutya. Még szerencse, hogy a sofőr sem igazi vak. A trabant eleinte vicces kontraszt, de azután szöget ütött a fejemben a gondolat, hogy Ukrajánában inkább zsigáknak, vagy zaporozseceknek kellene lenniük. Esetleg volgáknak. Mit keres ott egy trabant? Tájidegen.

Érdekes látni Odesszát. 6 hétig voltam kint intenzív orosz nyelvtanfolyamon. Szigorúan a betűfelismerő csoportban. A Patyomkin lépcsőre pl. emlékszem... (Eizenstein Patyomkin páncélos címú klasszikus filmjének egyik nagyjelenetét, amikor a babakocsi legurul a lépcsőn, állítólag ott forgatták). Esténként futni jártunk a koleszból. Amikor felértünk a lépcső tetejére, mindig megjegyeztük, hogy a Patyomkin... De révedjünk inkább vissza a filmbe.

Az utak nagyon rendezettek. Túlontúl is azok. Még az alárendelt utak is összefüggő aszfaltcsíkként látszanak. Sehol egy makula. Nem tudják ezek, mi az, hogy K-Európa! Az országutat meg szerintem direkt a film kedvéért készítették. A felfestések is tökéletesek. A házhoz vezető út frissen van kapálva. Sehol egy kis gyom. Teljesen steril, no baci. Ez nem K-Európa! Ez egy laboratórium!

Jön pár Borat-os találkozás a helyi lakossággal, vicces arcokkal. Hotelszobán nincs zár, az oszlop az ágyon megy keresztül. Kiakadnak, hogy nem eszik húst, és nem értik meg, hogy nem komilfó azt mondani, hogy néger. Ez már jobban hasonlít Európának erre a felére.

Már majdnem ott vannak, de senki sem ismeri (vagy talán csak nem akarja ismerni?) a keresett falut. Végül megállnak egy napraforgó tábla közepében álló háznál. A lócán egy ősz öreg nénike mos. A földön sehol egy gyom (ez megint nem igazán jellemző kép). A nénikétől megkérdezik, hogy ismeri-e a helyet. És egy kis papírládákkal teli falra mutat, hogy ez az a falu. Ennyi maradt belőle. A néni kikíséri őket a folyópartra, ahol elmondja a történetet. A nácik lemészárolták a falut. Közben a nagypapáról is kiderül, hogy őt is lelőtték, csak valahogy túlélte.

Olyan hirtelen kerülünk ebbe a másik történetbe, hogy szinte nem is értjük, hogy mit is keresünk itt. Érdekes az egész hangulata. A színészek nagyon jók. A végén mindenki összebarátkozik és visszamennek a szállásra. Ahol a nagypapa annak rendje és módja szerint felvágja az ereit. A végén ott állnak a sírja mellett sábesz dekliben. És nagyjából vége is a filmnek.

Van pár dolog, amit nem sikerült megértenem. Pl. a címe? Miért nem volt az illuminated megfelelő szó? Mondjuk ragyog. Sokszor fehéredik ki a kép a visszaemlékezések elején és végén. Mit akar a lángolással érteni a ferdítő? Erre utalás nincs. Az sem világos, hogy a nagypapa végül is miért lesz mosolyogva öngyilkos. Külön-külön még érteném.

Nézegettem a filmhez írt kommenteket és ott találtam egy bejegyzést, ami rávilágít arra, hogy hol is hibádzik a film! A könyv ezt részletesen leírja. Egyrészt megmagyarázza a címet és az öreg öngyilkosságát is. Sőt a látszat antiszemitizmusát is.

>>>> Cordelia >>>>

Az öreg nem volt zsidó. De a legjobb barátja, Herschl zsidó volt. Amikor a németek felsorakoztatták őket, szóltak, hogy a zsidók lépjenek előre. Senki nem lépett ki. Akkor elkezdték egyenként kérdezni, hogy ki a zsidó a faluban és lelőtték azt, aki nem mutatott rá egy zsidóra. Az öreg az egyik kezével a zsidó barátja kezét fogta, a másikkal a terhes felesége kezét (a feleség nem a mamóka volt a napraforgó táblánál, az egy Liszta nevű nő volt és jól ismerte az öreget). A barátja suttogta, hogy "nem akarok meghalni". De az öreg a felesége és a gyereke (Szása apja) életét választotta és rámutatott a barátjára, akit betereltek a zsinagógába. Utána meggyújtották a zsinagógát. "Minden vilángolt."
Az öreg megmenekült és elköltözött, hogy örökké elfelejtse azt, ami történt. De a véletlen úgy hozta, hogy újra találkozott Lisztával, aki elmesélte a történetet és az öreg nem bírt tovább azzal a tudattal együtt élni, hogy megölte/halálba küldte a legjobb barátját. Bár nem volt sok választása, mert ha nem tette volna meg, akkor őt, utána pedig a feleségét és a kisfiát lövi le a német.
Ráadásul a fiából, akit meg akart menteni (Szása apja), egy rosszindulatú barom lett (Szása a leveleiben utal arra, hogy az apja csúfolja őt és az öccsét, durván bánik a családjával, a saját apjáva, stb.)

Szóval volt oka az öregnek meghalni...

Megrendítő történet. Félek, hogy igaz. A könyv szerzője alig 20 éves srác, kutakodott a nagyszülei múltjában.
<<<<<<<<<<<<<<

Hmmm. Ez így azért egészen más! Miért nem ezt forgatták le? Miért kellett átírni? Lehet, hogy akkor 10 statisztával több kellett volna és azt már nem bírta volna el egy művészfilm költségvetése? Kér érte, nagy kár!

Angol előzetes:

Keressünk meg valamit minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr453239661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása