QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Színház] Galron, Hadar: Mikve

2012.11.13. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2012

2012. 05. 07. 19:00, Pesti Színház
Rendező: Michal Dočekal
vigszinhaz.hu

"Vedd elő a hűtőből és kapcsold be alatta a tűzhelyet!"

Ismét egy nagyon jó darab a Pestiből. 4 előadásból 3 telitalálat igazán jó arány! Minden és mindenki nagyon a helyén van. Ritkán látni ennyire egyenszilárdságú előadást. Nincsenek kiugró játékok, mindenki egyformán jó. Külön érdekessége, hogy kizárólag nők játszák. Nyolc (igazából kilenc) színésznő alakít nyolc zsidó asszonyt, akik a menstruációs ciklus utáni megtisztító fürdőzésre a település erre a célra rendelt rituális fürdőjébe, a mikvébe (mikveh) mennek. Na jó, ketten a fürdő alkalmazottai és a plusz egy valaki pedig a díszlet tetején csellózik.

Nagyon rendben van a díszlet is. Egyszerű és ötletes. Lényegében egy fémrács, amelyik a csempék osztását követi. Így mintegy a falon keresztül pillanthatunk a fürdőbe az öltözőn át. Nincsenek nagy trükkök, mert nincs is rájuk szükség. Életek vannak elmesélve. Néhol viccesen, néhol meghatóan, néhol elgondolkodtatóan.

Shira (Eszenyi Enikő) figuráján keresztül csorgunk bele a történetbe, ami ősidőktől fogva ugyanúgy esik meg. Nők jönnek, alámerítkeznek és közben elmesélik gondjaikat, örömeiket a fürdő alkalmazottjának. Nagyon zárt közösség, és Shira a szomszédos városból kerül át. Felvilágosult, modern nő, ami rögtön szemet szúr az időseknek és izgalmassá teszi a fiatalok szemében.

Az első felvonásban megismerkedhetünk a szereplők kis történetecskéivel, hogy azután a második felvonásban ebből egyet kiragadva jöhessen a nagy dobás és a katarzis. Tipikus történet magas rangú politikussal és a családon belüli erőszakkal. No és ennek az eltussolása, a közösségi tudat alattiba való lenyomása. Ez egy zárt közösségben, ahol mindenki tudja a helyét, nagyon megy. Viszont Shira észreveszi a nyomokat, mert külső megfigyelőként ő nem része ennek a közös tudatalattinak. Ki is menekíti az asszonyt és gyerekét, de a férj keze utána is elér. Ebből lesz azután a végső konfliktus.

Persze van más tragédiába torkolló eset is. Egy lány, akit közvetített házasságra kényszerítenek. Végül az ő baja észrevétlen marad  a politikus feleségé mellett.

A történet vége nagyon érdekes. Shira nem engedi ki a politikus feleségét a fürdőből, mert akkor az ortodox ultrák engedetlen feleséggé nyilváníthatják és akkor megkövezés, vagy diliház az esélyes. Egy éjszakát bent töltenek. Közben mindenkiről kiderül valami rejtett fekete folt. Végül Shira mellé állnak és felhívják az ismerőseiket, hogy segítsenek kimenekíteni mindannyiukat. Sajnos a végén elsikkad, hogy a közösség telefonon riasztott női végül is egy emberként az ügy mellé állnak, csak a két világi nő (Miki, a színésznő (Réti Adrienn) és Shira) férje nem jön segíteni! Mondhatni tipikus.

Az ária szerűen előadott biblia részleteket nem értem... És az élő cselló aláfestést sem. Jó, de nincs igazán szerepük.

Érdekes módon másodszor adták bérletben. Szerencsém volt, mert az elsőre nem tudtam elmenni. Az előadás közben is voltat nyílt színi tapsok (pl. Papp Vera méltán kapott párat) és a végén is nagy tapsot kaptak. Megérdemelten. Nagyon ajánlom megnézni!

A tecsőn fenn van a darab cseh változata is (Tecső). Érdekes, hogy mennyire ugyanúgy van rendezve. Gondolom nem véletlen. Ha egyszer ugyanaz lehet a rendező.

Feredőzzünk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr184492846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása