QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Adáshiba] Fogyó kúra (csodaszerek nélkül)

2013.07.09. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: hájtek 2013

http://www.impactlab.net/wp-content/uploads/2010/09/fat-man.jpgAz elhízásról azt mondják civilizációs betegség. Zabálunk, miközben nem mozgunk. Ez persze rám is igaz. Az elv persze pofon egyszerű, több kalóriát kell elégetni mint, amennyit beviszünk a szervezetbe. Csak hát ez nem annyira könnyű mert, ahogyan Wilde Oszkár oly szépen mondotta volt:

"Mindennek ellent tudok állni! Csak a kísértésnek nem!"

Szóval mai témánk a fogyókúra. De nem az akciós "fogyjon le 2 hét alatt 50 kilót" fajta, hanem a "fogyjunk havi 1 kilót, azt viszont sok hónapokon keresztül".

Először is a legfontosabb a fizikai aktivitás. Nagy előnye, hogy a zsír helyett a nagyobb sűrűségű izmot növeli. Így úgy tudunk slankulni, hogy nem is veszítünk súlyt (de még inkább tömeget). A többi, jól ismert élettani előnyről most nem is ejtenék több szót. Illetve mégis. Pont most olvastam az indexen egy cikket, ami szerint már féléves rendszeres testmozgás is átkapcsolja bizonyos gének működését. Sajnos a fizikai aktivitást nincs módomban jelentősen emelni. Heti 1 alkalom úszást nem tekinthetem komoly sportnak. Marad tehát a jól ismert tápanyag csökkentős megoldás.

Furcsa, hogy nem triviális, de a fogyókúra legfontosabb elve, hogy nem szabad meghízni. A zsírsejtek osztódása és a szükséges infrastruktúra kiépítés (pl. erek) meglehetősen sok energiát fogyasztanak (bocs az orvosbiológiai slendriánságért), így az első meghízás szépen, fokozatosan megy végbe (itt persze nem valami betegség indukálta súlygyarapodásról beszélek, hanem a felesleges zabálás okoztáról). Viszont a fogyókúrával a zsírsejtek nem követnek el harakirit (pontosabban szeppukut, még pontosabban apoptózist), csak karcsúsodnak. Így a második menetben a nagy nehezen leadott felesleg már sokkal gyorsabb ugrik vissza, hiszen nem kell újra legyártani a sejteket. Ez ellen csak meglehetősen durva megoldás létezik, a zsírlesívás.

"A legveszélyesebb szó a fogyókúrában [...] a holnaptól" /Dombovári István/

A nem túl ambiciózus 1 kg/hónap fogyási rátát céloztam meg. Így röpke 2 év alatt elérhetem a megcélzott 25-ös BMI értéket a mostani 30 körülről. Persze 1 kg-ot nagyon könnyű leadni akár pár óra alatt is. Ezt teszik a sportolók. Ezért én 30 napos mozgó átlagot számolok. Így kisebbeket lehet trükközni és van idő egy-egy családi vacsi hatását kompenzálni. Nem nagyon ajánlatos a gyors fogyás, ugyanis ha az önsanyargatás miatt kiürülnek a tápanyag raktárak, akkor szépen lehet izomból is fogyni, ami a tunya életmód mellett erősen ellenjavallt.

http://fm.cnbc.com/applications/cnbc.com/resources/files/2013/06/03/apple-1-year-price-chart-063013.jpgMivel mérnök-féle ember lennék nálam fontos a mérés és visszacsatolás. Minden reggel megszabadulván a salakanyagoktól, gyorsan mérlegelek és felírom. Oszt vagy csúnyákat gondolok magamban magamról, vagy elégedetten hümmögök. A felírt eredményeket pedig okos(nak tűnő) grafikonokban ábrázolom. Fel lehetne turbózni a dolgot valami pénzügyi elemző szoftverrel (halálkereszt, meg "támaszt talál a 200 dolláros szinten". Ilyenek.). Így a tudományosság látszatát kelteném. No, ehhez keresek valami ilyet tudó kódot.

Nálam nem nagyon vannak szabályok. A lényeg, hogy apránként addig csökkentem a kajabevitelt, amíg nem kezdek fogyni. Igyekszem nem addig enni, amíg fér belém, hanem addig, amíg már nem vagyok éhes. Az is segít, ha későn már nem (nagyon) eszem. Nálam ez a határ 18 óra lett, de ezt sem kezelem nagyon rigorózusan. Van pár trükk, amit használok magam ellen. Ilyen a korai fogmosás. Vacsi után rögtön fogat mosok, amivel jelentősen csökkentem a nasi lehetőségét.

Ezzel a technikával egyszer már ledobtam 18 kilót másfél év alatt. Ekkor bekrepált a mérleg és lusta voltam újat venni. Kb. 3-4 év alatt jött vissza, amit én elég jó eredménynek tartok. Mivel kaptam egy mérleget, ezért kezdődhet a második menet.

Időről-időre visszatérek és megosztom a helyzet értékelését. Az első folytatás >itt< olvasható!

Slankadjunk miden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr35382415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem a legfontosabb: nem fogyókúrázni kell, hanem életmódot váltani. Sajnos a legtöbb ember ilyenkor a "lassan már semmit sem ehetek" szlogennel le is zárja a kísérletet. Pedig már pár alapvető pont betartásával elkezdhető az egészség megőrzése.
1. Nem veszünk, nem iszunk agyoncukrozott üdítőket, energiaitalokat, gyümölcsleveket. A 100% gyümölcstartalom feliratú hazugokat sem.
2. Lecsökkentjük a fehér kenyér bevitelt szinte a nullára.
3. Akár az agyonsózott felvágottféléket.
4. Mint te is írtad, addig eszünk, amíg jól esik, nem amíg a tányér tartalma engedi.
5. Tejcsoki, chips, max. havonta egyszer.
6. Sport nélkül nem igazán működik semmi. Karbantartásról, nem élsportról beszélek.

Aki csak ezzel elkezdi, minimum egy félévig be is tartja, már jelentős lépést tesz.

Hééé TrueY! Örömmel olvasom, hogy nem csak az agyadra vagy hiú! Remélem összejön az újabb -18! De ha javasolhatom, ne csak a mérnök, de az "állat" is jöjjön ki belőled, úgy sokkal könnyebb!
@NYJetsTD: Nem osztom életmódváltással kapcsolatos megállapításod. Némi tápanyag bevitel csökkentéssel is el lehet intézni a dolgoz. Legalábbis megpróbálkozom vele. Persze az egyéb betegségek miatti diétát itt most nem számítom ide.

Nekem a sport nagyon hiányzik, de ez van. Talán, ha a srácok nagyobbak lesznek, akkor közösen el tudunk majd menni úszni, vagy futni (pl.).

Nem igazán vagyok hiú (semmire sem), de addig szeretném csökkenteni a súlyomat, amíg meg tudom csinálni. Minden esetre folyt köv...
süti beállítások módosítása