QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Zene] East: Játékok (1981)

2013.08.20. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: zene 2013

Gong, 1981

Nagyon szeretem a klasszikus (1980-'83) East-et. Szerintem zseniális, könnyen fogyasztható, de (sajnos?) mégis erősen réteg zene maradt. Szintis rock-ot játszottak sok-sok szólóval. Utána jöttek Homonyikos, Takács Tamásos kisiklásaik. Azokat már nem tudtam élvezni. Egyedül a szövegekkel vannak problémáim, mert itt-ott némileg semmit mondóak. De legalább nem döcögnek a rímek. Szövegileg ilyenekre gondolok:

"És a dalban, melyben szerelem ég, sötét, fekete átok vegyül
Ha elém állsz, szemedben éjfélbarna gyűlölet feszül"

Ízlelgessük egy kicsit az "éjfélbarna gyűlölet" gondolat gubancot egy kicsit. Persze ha kell, és is meg tudnám magyarázni, mire gondolt a költő, de azért lássuk be, nem egy sikerült elég lendületesre az ecsetkezelés. Valószínű, hogy nem nagyon érdekelte őket a szöveg, csak az énekhang beleillett a koncepcióba és egyébként is szólózni szerettek volna. Az ebbe a sorba beillő utolsó lemezükön (Rések a falon (1983)) mintha erre is rágyúrtak volna és ott már többet énekeltek. De erre majd alkalomadtán lesz visszatérés.

A hanglemez borítóik nagyon érdekes hangulatúak. Nem sikerült megtalálni, hogy ki alkotta őket. Sajnos első hanganyagukat (Álom (1980)) nem sikerült CD-n megszerezni és LP-n sincs meg. Szerencsémre az egész albumot felrakta valaki tecsőre. Nem biztos, hogy mindenhol sikerült eltalálnom a szám kezdetét a linkben, mert sokszor nincs is szűnés a két szám között.

Nagyon jól sikerült album! Alap felállás: erős dob, sok-sok szint, némi szóló gitár és egy basszista. Ja és énekhang.

  1. Nyitány - Ouverture (3' 30") >tecső< (instrumentális) - Igazi nyitány szerű nyitány. Lendületes dob, rock-os  szinti. Benne van minden sűrítményileg. Jó kis bevezető.
  2. Messze a felhőkkel - Far away with the clouds (5' 40") >tecső< (szöveg) - Lassúbb folyású szám. Érdekes, hogy tengerzúgással és sirály rikoltással indít. Hol vannak a felhők? Itt már van ének is. Itt végre megszólal a szóló gitár is. És nevéhez híven szólózik. Az utolsó másfél perc mintha egy másik tétele lenne a számnak. A szólógitár és a szinti válaszolgatnak egymásnak. Nagyon jó!
  3. Szállj most fel - Fly up now (5' 28") >tecső< (szöveg) - Kicsit megkésett darab, hiszen már a felhők fölött vagyunk. Inkább az előző szám harmadik, lassú (melankolikus) tételeként tekintenék erre. A szöveg pöttynyit zavarosra sikeredett. No nem túlságosan, de azért mégis.

    "A városban az éj zabál
    A város felett lepke száll
    Az éj kitárja ablakát
    De nézd a hajnal harcban áll."

    A mondatok külön-külön rendben is lennének. De így egyben nem adják ki az egészet. Inkább csak a hatás kedvéért lettek egymás után fűzve.
  4. Kék-fekete látomás - Black - blue vision (2' 21") >tecső< (instrumentális) - Ez a szám is szervesen van összenövesztve az előzővel. Egy cintányéros átvezetés után egy szintetizátoros tobzódást kapunk egy gitár rohammal lezárva. Sajnos kicsit rövid! Még hallgatnám! Vajh keres egy robbanás és a kugli babák eldőlése a végén? Találtak egy ilyen hangot a zaj és zörej tárban?
  5. Gyémántmadár - Diamond bird (3' 52") >tecső< (szöveg) - Ismét egy lírai szám, énekkel karöltve. A refrén talán kicsit sokat van ismételve, de ettől eltekintve nagyon szép darab. És végre van vége.
  6. Lélegzet - Breath (3' 9") >tecső< (instrumentális) - Ez az én kedvencem! Nagyon finoman, szinti és gitár pöcögtetéssel indul és fokozatosan lendül bele. Sejtelmes. Igazából a következő szám első tétele. Nem értem, hogy miért kellett outsource-olni. Bár akkoriban még talán nem is létezett ez a kifejezés. Bár az is lehet, hogy az akkori megmondó emberek nem mertek egy 7 perces számot feltenni a lemezre. Az is igaz, hogy bakeliten (igazából vinyl) senkinek nem tűnt fel.
  7. Nézz rám - Look at me (4' 7") >tecső< (szöveg) - Kiválóan összerakott szám! Nagyon jó gitár szóló van benne.
    A szöveget pedig itt is tegyük zárójelbe. Ez egy kicsit schizo: "Nézz rám, ha magad mögött állsz". Vagy:

    "Nézz rám, ha a fák a lombjuk hegyén állnak.
    Nézz rám, míg csendben utolérnek.
    A zöld manók, kik élő embert temetnek."

    Kik lehetnek a zöld manók???
  8. Üzenet - Message (4' 16") >tecső< (szöveg) - Ez lenne a mottó? Akkor nem túl derűs a kép. A zenei hangulat is ehhez mért. Szép, de komor.

    "Összeáll a kép
    A játék véget ér
    Az út vége jól látható
    A gödör felett hullni kezd a hó
    "

  9. Epilóg - Epilogue (2' 31") >tecső< (szöveg) - Mondanivalójában és hangvételében egybefügg az előző számmal.
  10. Remény - Expectation (4' 32") >tecső< (instrumentális) - Gondolom kell a hependség ide is. A  lényege egy 2+ perces gitár szóló. Rock fanoknak csak ajánlani tudom!

Össz játékidő: 39' 30"

Ki-kelet minden nap!

Az egész album angolul (juj, de furcsa angol szöveggel!):

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr935438321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása