QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hangoskönyv] Rejtő Jenő: A fehér folt (Galambos Péter)

2015.11.17. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: hangoskönyv 2014

kossuth.hu, 2012
elektromosan olvasható: mek.oszk.hu

"Lungaország a sakaioké!" - Ugye ismerős a frazeológia...

Valahol Afrikában 1932-ben még van egy fehér folt, amire egyetlen nagyhatalom sem tette még rá a kezét. De a történet nem itt indul, sőt egyből két szálra is bomlik. Az egyik viszi a humoros részt. De ott nem igazán történik semmi komoly. A főgenya apuka megbíz egy béna magánnyomozót, hogy kövesse lánykáját. Egyetlen dolgot nem engedhet meg, hogy megházasodjon. A lányka pedig véletlenek miatt nem az apuka kicsi lánya, viszont csak akkor kap sok-sok pénzt, ha rövid időn belül férjhez megy. Erős konfliktus. A nyomozót ténykedését csak a megbízóhoz írott levelein keresztül ismerhetjük meg. Néha kicsit unalmasan.

A másik szál az izgalmas szál. Humor nélkül. A lányka gyorsan megbánja, hogy lelépett apukától, de a marokkói rögvalóság magával sodorja. Mázlijára akad egy bice-bóca őrangyala, akivel közösen bejárják a pokol bugyrait. Közben sok dolog kiderül a pasiról. Aki végül persze megment mindenkit. Csak szegény emberevő bennszülötteket kaszabolják halomra.

Galambos Péter szokásosan jó. Nekem a vicces szál nem eléggé vicces és az izgalmas szál rovására burjánzik túl.

A wikipedia-n találtam egy cikket erről a darabról. Nem is tudtam, hogy a mű alapján film is készült "Férjhez menni tilos!" címmel (1964). Meg kellene nézni!

  • "... megindult az iparosodás, versengés a nyereségért, és a nyolcvanas évek kolonizálási láza elnyelte a térkép leghatalmasabb fehér foltjait is." - Kicsit vicces ez a "nyolcvanas évek". Persze 1880-ról van szó.
  • "Lungaországot északról a Niger egy hajózhatatlan ága és néhány hatalmas hegylánc zárta el." - Egy fiktív ország valahol Nyugat Afrikában. Érdekes milyen furcsán folyik a Niger.
  • "A konjunktúrakutatás módszerével jelölte ki életpályájának a Pinkerton óta annyira elterjedt és regényessé  vált magánkutatói mesterséget." - Gondolm a skót származású Allan Pintertonról van szó, aki 1800-as években naggyá váló magánnyomzó irodát nyitott. Chicago-ban. Mi lehet ez a konjunktúrakutatási módszer?
  • "Elsősorban ez volt az oka, hogy huszonhárom éves korában, rendkívüli szépsége dacára, még leány volt." - Figyeljük meg, hogy 80 éve egy 23 éves férjezetlen lány már vénlánynak számított.
  • "...valamennyi vállalat egyheti munkabére feküdt, nem is tudom, hány millió tikál..." - Nem sikerült megtalálnom, hogy milyen pénz a tikál.
  • "Sört, te kutya boy!... De ha arzénnel van hűtve, maga ihatja meg!" - Hogyan hűtöttek arzénnal?
  • "... sokszor kifejtettem már azt az álláspontomat, hogy a detektív akkor áll hivatása magaslatán, ha feladatát mindig a profilaktikus oldaláról fogja fel." - óvó, elhárító. Nem egészen értem.
  • "Nem is lett volna semmi baj, ha ez a néger boy nem gyűjtené a számolócédulákat." - számlákat gyűjtött?
  • "Floss megkísérelte, hogy eszméletlen lakótársának laudánumot csöpögtessen a foga közé." - 10% ópium, 90% alkohol, fahéjjal, vagy sáfránnyal ízesítve.
  • "Még a különben fürge légyfogó csi-csokk gyíkok is tikkadtan lihegtek a falon." - Sajnos nem sikerült megtudnom, hogy milyen gyík is ez.
  • "A kikötő felől újabb angol legénység érkezett, behallatszott a dohányszagú irodába ütemes poroszkálásuk és borízű kórusuk:

    It is a long way to Tipperary
    It is a long way to go..." - A nagy háború (I.VH.) angol katonái között vált népszerűvé ez a dal

Nem a legnagyobb Rejtő regények közé tartozik, de a feszültséget jól kelti. Kár, hogy a vicces jelenetek miatt le-leül a megteremtett hangulat.

Foltosodjunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr56900441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása