QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Hangoskönyv] Koestler, Arthur: Sötétség délben (Rátóti Zoltán)

2011.11.25. 11:00 | TrueY | 16 komment

Címkék: hangoskönyv 2011

(Rátóti Zoltán előadásában)
2009, TITIS Tanácsadó Kft.
libri.hu

Nagyon nehéz helyzetben vagyok. Több okból is. Egyrészt ez Arthur Koestler (Kösztler Artúr) talán legfontosabb könyve, de bevallom az Alvajárók jobban tetszett. Másrészt nagyon filozofikus, sok gondolat van bele gyömöszkölve. De úgy érzem, hogy ezek a gondolatok döntő többsége mára kissé másodlagos frissességűvé vált. Faludy azt írta a könyvről, hogy a kiadásakor mindenki úgy gondolta, hogy irodalmi Nobel-díjat fog érte kapni. De pár év múlva kiderült, hogy Orwell fikciós diktatúrája időt állóbb, mint Köszler valós világa. Harmadrészt idéznem illenék a könyvből, de elektronikusan nem találtam meg és a hangoskönyvből nehéz kimazsolázni a dolgokat.

Kösztler igazi rejtői életű ipse volt, csak ő megúszta, hogy a munkaszoláglatban megöljék. Harcolt a spanyol polgárháborúban, belépett az idegen légióba, ahonnan megszökött. 1940-ben belépett az angol hadseregbe is. Hithű kommunista volt. 1931-ben belépett a Német kommunista pártba, majd 1932-ben a Szovjetúnióba emgirált. '32-'33 között keresztül kasulta a SZUt és rájött, hogy a propaganda köszönő viszonyban sincs a valósággal. Gyorsan ki is ábrándult a rendszerből. Az 1936-os Sztálini tisztogatások és a Sztálin-Hitler paktum hatására 1938-ban kilépett a pártból. Ilyen háttérrel meglehetősen jó képet alkothatott a kommunista diktatúra működéséről. Maga a könyv a Sztálini tisztogatásokról szólnak. Pontosabban arról, hogy azok az emberek, akik a forradalom ideológiai vezetői voltak, miért vallottak be olyan bűnöket, amit nyilvánvalóan nem követtek/követhettek el.

Valószínűleg Kösztler könyvének 1945-ös francia kiadása ébresztett rá egy csomó franciát, hogy nem akarják megválasztani a szemellenzősen moszkovita francia kommunista pártot (forrás). A mázlisták! Megúszták! 1956 után pedig minden ny-európai országban leáldozott a kommunista pártoknak.

A könyv 4 fő részre tagolódik. Rubasov, a korábbi nagy forradalmár, Lenin közeli kollegája a főszereplő. Az első fejezet a letartóztatásáról szól. A másodikban Ivanov, a korábbi elv- és bajtárs hallgatja ki. Megpróbál a kommunista elhivatottságára hatni. A harmadikban Gletkin, az új seprű hallgatja ki, igazi szembevilágítós, aludni nemhagyós megoldással. A negyedikben kivégzik. Érdekes, hogy a tárgyalásról nem nagyon esik szó. Csak egy újságcikk felolvasásából tudhatunk meg információ morzsákat erről. Nem mellékesen jegyzendő meg, hogy Ivanovot menet közben kivégzik, pont a Rubasovval való finomkodása miatt.

A könyv nagy részét párbeszédek, elmélkedések teszik ki. Hol magával társalog (a "grammatikai fikció"-val), hol visszaemlékszik, hogyan áldozott fel gondolkodás nélkül bárkit és mindenkit (szerelmét, hithű kommunistákat), amikor a párt vélt érdekei úgy kívánták. Diskurzusok Ivanovval az okokról, amik idáig vezettek. Kérdezz-felelek Gletkinnel, a martalóccal, aki ideológiailag kevéssé kiművelt, de a bikacsök nála van.

Az egész valahogy nincs rendben. A börtön túl steril, rendezett. Citromkarikák a teában? 1930 körül, amikor semmi sem kapható??? Az is vicces, ahogy a börtönben "morzéznak". 5x5-ös négyzetben sorolják fel a betűket és a számpárokat kocogtatják le. Nem hinném, hogy angol ABC alapján üzengetnének egy szovjet börtönben. Az oroszban viszont 33 betű van. Azon is jót kacagtam, hogy Kösztler feltételezi, hogy Sztálin éjjeli szekrényén ott vannak Machiavelli könyvei. Persze! Kac, kac... Közvetlenül a Lenin összes mellett. A postarabló Sztálinról valahogy nem tudom elképzelni, hogy az a nagyon olvasós típus lett volna. Ő inkább már Gletkin féle volt.

Egyszer Rubasov új cella szomszédot kap Riff van Winkle személyében. Aki külföldi bevándorló. Az otthoni forradalom leverése után 20 év börtönt kapott. Kiszabadulásakor emigrált a Szu-ba, ahol rövid úton bebörtönzik. Faludy görög kommunista emigránsai jutottak eszembe, akik Magyarországra szöktek, hogy itt majd kiképzik őket. Rövid úton Recskre internálták az egész díszes kompániát. Egy jó ideig vígan voltak, amíg valaki el nem magyarázta nekik, hogy miért is kerültek oda. Utána már néma csöndben maradtak.

A regény végén már-már sajnáljuk Rubasovot. De nem kell. Milliókat ölettek meg, kegyetlenül leszámoltak mindenkivel. Embertelen és brutális rendszert építettek fel. Megérdemelték egymást. (l. még a Rajk temetésén összegyűlt tömegben elhíresült bonmot: "Szegény Laci, ha most ezt látná, de közénk lövetne!")

Rátóti Zoltán nagyon jól adja elő a darabot. Nem túljátszott, de nem is egysíkú. Kár, hogy az összekötő zenéket a fejezetek elejére tették. Lassítja, nehezíti a keresést. Szerencsére csak pár rövid konga ütés.

Aki többet szeretne tudni a történelem eme setét korszakáról, annak tudom ajánlani. Aki a diktatúrák természete után érdeklődik, annak inkább Orwell-t javaslom. Nála is inkább az 1984-et. Az Állatfarmi inkább hasonlít erre a regényre. A műről egy érdekes és meglehetősen részletes elemzést találtam.

Világosodjunk fel minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr43197648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem egy alapmu", marmint ami az adott korszakot illeti.

"mindenki úgy gondolta, hogy irodalmi Nobel-díjat fog kérte kapni"
Bocs, nem emlitenem az elirast, ha nem lenne valami vicces freudi athallasa :o)

Amugy en is csak egy idezetet talaltam belole a neten magyarul (es tobb tanulmanyt), de mivel tetszik, beirom:
"– A tapasztalat arra tanít – mondta Gletkin –, hogy a tömegeknek minden nehéz és bonyolult folyamatra egyszerű, könnyen érthető magyarázatot kell adni. És abból, amit én tudok a világtörténelemből, szintén azt látom, hogy az emberiségnek mindig szüksége volt bűnbakokra. A bűnbak mindig is nélkülözhetetlen intézmény volt; a maga barátjától, Ivanovtól tudom, hogy még a papok találták fel. Amennyire emlékszem, úgy magyarázta, hogy maga a szó is egy ősi zsidó szokásra utal, akik évente egyszer egy bakkecskét áldoztak az istenüknek, és azt tartották, hogy ez az állat aztán elviszi hátán minden bűnüket."

165. oldal
@Attilajukkaja: "Bocs, nem emlitenem az elirast"
Kifejtenéd? Nem sikerült megfejtenem...

Az idézet jó. Én azért nem idéztem, mert túl aktuális... Sajnos. :(
@TrueY:
"....Nobel-díjat fog kérte kapni".
Mintha a Nobel dijat kivansagra adnak, kerni lehetne. (Azt irtad, sokan ugy hittek, hogy kap erte, vagyis azt szerettek volna.)
Semmi kulonos, csak ott van egy felesleges "k" betu :o)

"nem idéztem, mert túl aktuális..."
Mindig is az volt, es valoszinuleg az is marad. Mert az emberek mar csak ilyenek...
@TrueY:
"Citromkarikák a teában? 1930 körül, amikor semmi sem kapható???"
Mindig van, akinek minden kaphato. Nem emlekszem erre a citromkarikas dologra, de lehet, hogy ez is a vallatas/kinzas egyik ugyes resze volt (????).

"Az is vicces, ahogy a börtönben "morzéznak". 5x5-ös négyzetben sorolják fel a betűket és a számpárokat kocogtatják le. Nem hinném, hogy angol ABC alapján üzengetnének egy szovjet börtönben."

En sem, de a Polybius negyzet mar egy regi kodolasi modszer. Ahogyan mondjak, mar a regi gorogok is hasznaltak... :o)
en.wikipedia.org/wiki/Polybius_square
Mentsegemre szolgaljon, hogy en a logikai es kvizjatekok birodalmaban ismerkedtem meg vele, de egy olyan orszagban, ahol a hetkoznapi kemkedes es bebortonzes gyakorlata evszazados hagyomanyokra nyulik vissza, hihetonek tunik, hogy egy ilyen egyszeru kodolasi rendszer is felbukkan. Joval egyszerubb megjegyezni, mint a morse jeleket!
Igaz, hogy az orosz abc 33 betubol all, de ha elhagyjuk a kemenysegi es lagysagi jeleket, csak 31-bol. Az arab es heber irasbol tudjuk, hogy ennel sokkal tobb betut is el lehet hagyni ahhoz, hogy ertheto maradjon a szoveg. Ezert nagyon is elkepzelhetonek tartom, hogy az oroszok annak idejen kidolgoztak a sajat, ciril Polybius negyzetuket.
Ezek persze csak spekulaciok reszemrol :o)

"Azon is jót kacagtam, hogy Kösztler feltételezi, hogy Sztálin éjjeli szekrényén ott vannak Machiavelli könyvei. Persze! Kac, kac..."
Joszip szegeny csaladbol szarmazott, de erdeklodo, okos fiu volt (?). Allitolag nagyon szerette a szepirodalmat es sokat olvasott. Ezt valamennyire alatamasztja a teny, hogy a falusi nepiskolabol vegul is a fovarosi (Tbiliszi) papi szeminariumban kotott ki. Akarhogy is volt, biztos, hogy nem volt egy buta ember. Amiert vegul is kierdemelte nalam az eszement jelzot, az foleg a jellembeli problemai miatt tortent, nem az alapintelligencia hianya vegett.
El tudom kepzelni, hogy valaki ajanlotta neki Machiavelli irasait is. Ahogy annak idejen rabukkant Marxra, Engelsre es Leninre, igy azon sem amulnek el, ha Machiavelli irasaival is megprobalkozott volna. Azok a muvek pont azzal a tematikaval foglalkoznak, ami Sztalint felettebb erdekelte.
Egy idezet M.-rol a Wikipediabol:

"egy államot a mindenkori adott realitásokkal számolva, a vágyakat, a célokat, lehetőségeket, kilátásokat, fogyatékosságokat és hibákat egyaránt mérlegelve kell és szabad csak kormányozni. Machiavelli nyíltan elveti az isten kegyelméből való uralkodás középkori tanítását. Szerinte minden rátermett férfi, aki a felsorolt realitásokkal számol, kellő ügyességgel és eszességgel bármilyen államot elkormányozhat."

Persze meg ezek utan is jot kacaghatnek Artur "mellenyulasain", de megsem teszem. En csak a kenyelmes szekembol irom le mindazt, amit igaznak gondolok, de o verkomolyan at is elte oket. Lehet, hogy a konyve "csak" egy fikcio, csak egy regeny,...de akkor is tisztelem annyira, hogy elhiggyem, amit ir. Lehet, hogy jobban tudja a tutit, mint mi?

Amugy en is mindig kritikusan allok a dolgokhoz,...es ha be tudom tartani (nem mindig sikerul), akkor kello alazattal is :o/
(Az alazattal meg kuszkodom, mert komoly kihivasaim vannak!
Nem tudom, te hogy vagy vele, de az alazat eletem egyik legnagyobb kihivasai koze tartozik.)
@TrueY:
Ja, meg eszembe jutott, hogy holnap (kedd) 22:40-kor az RTL Klub adasaban a XXI. szazad allitolag Rajk Laszoval foglalkozik.
A bevezetoben azt mondtak, hogy sajat hittarsai verhettek agyon (?), de nagyon ugy nez ki, hogy egy olyan koncepcios per aldozatava valt, amit omaga vezetett be annak idejen.
Hm.
@Attilajukkaja: "Nobel-díjat fog kérte kapni"
Bakker! Köszi! Javítva!

"Mert az emberek mar csak ilyenek... "
Szerintem inkább a diktatúrák már csak ilyenek...

"Mindig van, akinek minden kaphato."
Rubasov egy csomó ellenzékivel, régi katonatisztekkel van összezárva. Nem hiszem, hogy ők a támogatandó csoport!

"Polybius negyzet"
Azért érdekes, mert Kösztler sok évet élt a Szu-ban, tehát tudnia kellett oroszul. De ezt már nem fogom tudni tőle megkérdezni. :) A "normális" börtön morze az A = 1 koppintás, B = 2 koppintás, ... módszer. Ahhoz tényleg elég az ABC ismerete... :)

Szerintem inkább belesodródott a szervezetbe, mint tudatos választás lett volna. Ahogy sok más embernél is. Kicsi valószínűségűnek tartom, hogy komolyan tanulmányozta volna ezeket az írásokat. Lehet, hogy egy-egy jó lozungot kiemelt belőlük.

Nálam az alázat a kétkedést jelenti.
@Attilajukkaja: A Rajk ügyről és is ezt tudtam. Rákosi féltékeny lett rá a népszerűsége miatt és így állt bosszút. Rajk hozta létre az ÁVÓ-t és kezdte a koncepciós pereket...

Kicsit vicces az élete ( hu.wikipedia.org/wiki/Rajk_L%C3%A1szl%C3%B3 )
"1944 decemberében a nyilasok ki akarták végezni, ezért Sopronkőhidára, majd Németországba hurcolták, de bátyja, Rajk Endre nyilas államtitkár közbenjárására 1945. május 13-án szabadon engedték."
A család ügyesen diverzifikálta a politikai portfóliót. :)
@TrueY:
"Szerintem inkább a diktatúrák már csak ilyenek..."
Demokraciaban is vevok az emberek az egyszeru magyarazatokra, es bunbakokra is szukseg van. Talan inkabb a tomegek ilyenek.

"Nem hiszem, hogy ők a támogatandó csoport!"
Nem, valoban nem.

"tudnia kellett oroszul"
Biztosan tudott. Valamiert ezt a beszedkodot valasztotta.

"Szerintem inkább belesodródott a szervezetbe, mint tudatos választás lett volna."
Ki? Sztalin? O valoban belesodrodott, egesz fiatalon. De mint irtam, Machiavelli neki abszolut profilba vagott.

"Nálam az alázat a kétkedést jelenti."
Csak nem mindegy, hogy kiben :o)

"A család ügyesen diverzifikálta a politikai portfóliót."
Hat igen. Vegul is Rakosi csinalt belole nemzeti 'ho"st'.
@Attilajukkaja: "De mint irtam, Machiavelli neki abszolut profilba vagott."
Nem győztél meg... :) Nem tudom elképzelni, hogy két mészárlás között kiült a padra madarakat hallgatni és olvasni. Leninről el tudom képzelni.

"Rakosi csinalt belole nemzeti 'ho"st'. "
Hát azért a nemzeti hösstől messzi volt. De minden esetre az újratemetése szimbolikus dolog volt Naftalin halála után...
@TrueY:
"Nem tudom elképzelni, hogy két mészárlás között kiült a padra madarakat hallgatni és olvasni"
Pedig kedves ember volt, ket gyereket is nevelt. A lanya csupa szepeket irt rola :o)
static.newworldencyclopedia.org/8/88/Stalin%27schildren.JPG
Gondolom, az allatokat is szerette.

"a nemzeti hösstől messzi volt"
En is idezojelbe tettem ;o)
@Attilajukkaja: "Pedig kedves ember volt, ket gyereket is nevelt."
Aha! Volt egy fia (Jákob), akit a németek elkaptak. Gondolták, majd jól kicserélik.Végül a valamiket vallott apjáról, mire Sztálin el akarta tetetni láb alól. Azután vagy öngyilkos lett, vagy nem. :) Ezen kívül még egy fia és egy lánya volt (azt hiszem)... Második feleségét agyonverte...
Kedves, családszerető férj és apa volt. :)

"Lenin és Krupszkaja ücsörögnek egy padon. Oda gurul hozzájuk egy labda. Lenin feláll és visszagurítja a félve közeledő kisfiúnak. Mire Krupszkaja: Milyen kedves volt öntől! Pedig agyon is lövethette volna."
@Attilajukkaja: Még egy jutott eszembe! Sztálinnál megjegyzik a jó memóriát. Ez valami miatt a diktátorok fő ismérve. Gondolom kell, hogy fel tudják vergődni magukat a csúcsra és ott is tudjanak maradni. Kinek-mit hazudtak, ki-mikor-mit mondott, vagy tett. Így lehet egymás ellen kijátszani az embereket.

Én nem lennék jó diktátor, mert elfelejtem ezeket a dolgokat.
@TrueY:
Nagyon banatos vagyok, mert viszonylag hosszan valaszoltam a beirasodra. A blogmotor azt irta ki, hogy varjak,....aztan a nagy semmi. Vagyis a valaszom valahol ott bolyong az eterben, de kicsi a valoszinusege, hogy pont nalad fog becsapodni.
Ilyenkor nagyon bosszus tudok lenni!!!!
@Attilajukkaja: Hát most lemaradtam egy orgonaszólóról... :)

Velem is elő szokott ferdülni. :( Én ezért a küldés előtt reflex szerűen vágólapra másolom a beírtakat. Vot nasa tyeknika! :) (vagy vasa :))
@TrueY:
Tudom, tudom! De amikor szazszor-otszazszor irok es minden rendben megy, akkor az ember nem bohockodik a kulon mentessel. Na mindegy..
Ugysem volt fontos. De majd egyszer talan ujrairom :o/
@Attilajukkaja: Hát igen, a zember mindig jobbra számít! :)
süti beállítások módosítása