QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Könyv] Csáth Géza: Mesék, amelyek rosszul végződnek #1

2012.02.22. 11:00 | TrueY | 2 komment

Címkék: könyv 2012

http://www.antikvarium.hu/ant/foto.php?id=745496&q=90&h=453(Összegyűjtött novellák)
Magvető Könyvkiadó, 1994
antikvarium.hu
Elektromosan: MEK, MEK, MEK, MEK. Sajnos nem mindegyik, a könyvben szereplő novella található meg elektromosan.

"Nem tudtam még, hogy a bölcsesség nem az őszinteségben van, és nem is a hazugságban, hanem másutt, a kettőn kívül."
/A Vörös Eszti/

Csáth Géza világa furcsa világ. Meseszerű. Néha. Néha meg nem. Én a cím alapján valami Roald Dahlosat vártam. De nem. Inkább Andersen és Grimm nyomdokain halad. Vannak egészen Stephen Kinges végkicsengésű történetei (pl. élő vaskályha). Erősen érződnek orvosi tanulmányai. Sok novellája ilyesmi. Néha Parti Nagy Lajos novelláit juttatja eszembe (A fagyott kutya lába). Sok a nőcsábászolásról szóló eset tanulmány és néhány mese csak egy pillanatképet villant fel. Mindennemű tanulság levonása nélkül. Visszatérő motívum a varázsló, aki nem a szó mesefigurai értelmében varázsló. Inkább egy dzsigoló. Nem bölcs, csak nagy hatással van. Nőkre, férfiakra egyaránt.

Ebben a kötetben összegyűjtötték korábban itt-ott, újságokban, kötetekben megjelent és meg nem jelent novelláit. Összesen 117 darab írást tartalmaz a kötet. Mivel nem szeretném túl hosszúra nyújtani a posztot, ezért inkább húszasával kötegelem őket. A könyv is csoportosít. Hat részből áll. Az első öt egy-egy novelláskötetet tartalmaz, az utolsó, legnagyobb rész pedig a kötetben ki nem adott írásokat adja közre.

Ne feledjük el, hogy Csáth a XX. század elején alkotott. Művei jobbára az I. VH. előttről datálódnak. Mégis a szöveg meglehetősen modernek hat. Bár van pár általam nem, vagy nem eléggé ismert kifejezés is. Ezeknek (szokásomhoz híven) igyekeztem utána járni.

  1. A varázsló kertje(1908.)
    1. Tor - Hangulatában egy egészen wass alberti történet egy serdülő lányról. Helyszínében pedig Parti Nagy A fagyott kutya lába novellájára hajaz. Furcsa, hogy pont most olvastam azt is. Szép XIX. sz.-i szöveg. Rosszul végződik, de teljesen természetesnek veszi a lány a végkimenetelt. Szóval mégsem annyira.
    2. Fekete csönd - Ez tényleg nagyon rossz történet. Őrület a köbön.
    3. Történet a három leányokról - Semmi kis történet 3 lányról és a csalfa lovagról.
    4. Jolán - Viszonylag jó kimenetelő mese a megesett Jolánról, akin segít a bátyja.
      "Többnyire piros vagy rózsaszínű empire ruhákat viselt." - Milyen egy ilyen empire ruha? Gondolom az angol empire-ről van szó. Feleségem javított: ampírnek ejtendő. Tehát akkor a francia empire-ről szól. Ilyen ruhákat sokat lehet látni a BBC Emma, Büszkeség és balítélet és hasonló filmjeiben. Pár kép >itt<.
    5. A kályha - Meglepően Stephen King-es írás egy vaskályha és egy fiú furcsa közös életéről.
    6. Mariska az anyjánál - Szívet melengetően egyszerű történet egy dédiről meg a lányáról. Nem mindenik történet rossz. Ez pölö szép!
    7. Találkoztam anyámmal - Visszaemlékezés a halott anyára. Meghatóan kedves.
    8. Eroica - Egy bál, amin a Báró haláltánca is eljön.
      "mindannyian undorodnak a chipre szagától, melyet a kabátom kihajtóján gyanús nevetések között már többször kiszagoltak" - mi lehet a chipre? Virág?
    9. A gyertyák - Gyertyák titkos élete. Érdekes.
      "csak nótákat játszik - magyar nótákat - ahogy éppen eszébe jut, kegyetlen suszterbasszusokkal." - Van, aki káromkodásra tippelt, de nem. >Itt< találtam egy megoldást:
      "Nos tehát, a többszólamú dallamok az európai zenében a basszus szólamra épülnek, mint egy épület az alapra. A basszus szólam [...] egy önálló szólam, amely harmóniában áll a többi szólammal, de egyiket sem követi oktávpárhuzamban.
      A suszterbasszus elnevezés onnan ered, hogy amikor a hanyag, felkészületlen énekes nem figyel oda, akkor önkéntelenül a felső (dominans) szólam oktávpárhuzamját kezdi énekelni. Gyakorlatlan (pl. falusi) dalárdákban, énekkarokban volt főleg tapasztalható, ahol tanulatlan énekesek voltak, innen az elnevezése.
      "
      kislexikon.hu, mek.niif.hu
    10. Este - Péter doktor és a tavasz. Kis anzix.
    11. Szombat este - Nagyon kedves kis történet. Egy gyerek szemszögéből a szeretett szombat este.
      "Egyszer leszakítottuk így a ruganyt, de ez nem szombat este történt" - Ez valami pecás szó is, de itt gondolom az ágy rugózatát jelenti.
      "Többször felnyitjuk a szemünket, mert a Homokember még nem jött," - Én itt a német Sandman álommanóra gondoltam, amiből a békebeli NDK-ban egy jó kis bábfilmet készítettek. Vagy a The Chordettes együttes 1954-es Mr. Sandman számára. De nem, ez egy kancsó árnyéka.
    12. A varázsló kertje - Gyerekkori mese újraélve. Nyomasztó, borongós világ.
      "A fiúk egy vak utcába vezettek," - Gondolom zsákutca.
    13. Nyári bál - Egy melankolikus nyári bál nyitott kérdésekkel.
      "A cselló halványlila hangjai ott kerengenek körülötte," - ez milyen szép mondat!
      "A rózsaszínruhás leány ruhájából apró kis üveg nedűje bújdosik, lázálmos illatot árasztva, amely a viola d'amour hangjára és az éjszakában messze imbolygó halvány árnyak suhanására emlékeztet." - A viola d'amour egy hegedű szerű hangszer.
    14. A béka - Találkozás egy gyilkos békával. Inkább rémálom.
    15. Mesék, amelyek rosszul végződnek - 5 nagyon rövid mesécske. Egypercesek.
      "Már senki se hordta a kleodemeródot, még öreg asszonyok sem," - gondolom ez valami ruha lehet. De vajon milyen?
      A harmadik mesében a fiú egy csepp vérből valamit megállapít. De nem derül ki, hogy mit. Pedig érdekelne.
    16. A sebész - Az idő szervének és az idő szubjektivitásának fejtegetése.
      "Végre az eljárást magát nyilvánosságra hozom, azaz a műtevést elvégzem, és véle a tudomány ítélőszéke elé állok." - Mi az a műtevés? Alkotás? Csáth alkotta szó, vagy kikopott a nyelvből? Aha! Ez valami orvosi szakkifejezés. Az operációt jelenti. Talán.
      "A csonthártyához raspatoriumot!" - A raspatorium sebészi műszer lehet. Én vésőre tippelek a kép alapján.
    17. A kék csónak - Godotra, illetve Chloe-ra várva. De amikor ő megjön, hősünk meg távoz.
    18. A költő megtérése - Költő nemesedik. Persze egy nő miatt.
      "Útközben még elkerültek a nagy trafik felé, és a költő vett vacsora utánra egy kis bockot is." - Mi az a bock? Ez talán a Bock pincészet borát jelentheti?
    19. Tavaszi ouverture - Egy természetre hangszerelt nagyzenekari mű leírása. Szavakban: Menekülés a városból. Egy más világba. Engem erősen Bradbury-re emlékeztet.
    20. A Vörös Eszti - Andersen és a szerelem. Ne kezdjünk ki a dadussal!
      "Az indóházhól visszajövet Eszti lakására vitt" - Azt tudtam, hogy vasúttal kapcsolatos, de én valami extrára gondoltam. De csak vasútállomás, pályaudvar. A neccen ezt találtam: "Az indóház nyelvújítás korában keletkezett szó, elavult, mert kiszorította a németből átszármazó pályaudvar, vagy állomás kifejezés."

      (...folytatás...)
  2. Az Albíróék és egyéb elbeszélések (1909.)
  3. Délutáni álom (1911.)
  4. Schmith mézeskalácsos (1912.)
  5. Muzsikusok (1913.)
  6. Novellák, amelyek kimaradtak a korabeli kötetekből

 Meséljünk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr133376048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de régen olvastam már Csáth-ot, meg is jött a kedvem hozzá!
@merengo: Megteheted! A linkeken egyből olvashatod is a novellákat! ;)
süti beállítások módosítása