QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Színház] Caragiale, Ion Luca: Farsang

2013.02.05. 11:00 | TrueY | Szólj hozzá!

Címkék: színház 2012

katonajozsefszinhaz.hu, port.hu
2012. 12. 19. 19:00
Vígjáték 3 felvonásban

"Az árulást szeretem. csak az árulókat nem!"

Születésnapi ajándokként kaptam ezt a színházi előadást. Nagyon szeretem a Katonát, de már vagy 5 éve nem voltunk. Így most itt a remek alkalom. A színház annyira megváltozott, hogy először azt hittem, hogy rossz ajtón megyek be. De nem. A bejárat melletti könyvesbolt bolt elkerült onnan, a büfé meg felköltözött a pincéből. Kicsit társalgó jellege lett az egésznek. De hol a ruhatár? Az is meglett, csak az meg a pincébe távozott. Furcsa, hogy a dizájn jegyében nem vakolták be a falakat. Romos bérház hangulatot áraszt az egész. A pincében meglepődünk, mert önkiszolgáló a ruhatár. Illetve inkább egy uszoda koedukált öltözőjére hajaz. Kis szekrényekbe kell beleszuszakolni a cuccost. Nomármost színházba az ember kirittyenti magát és felveszi a hosszú kabátját. Ez egy szűk faszekrénybe csak erős gyűrődések árán passzírozható be. Szerencse, hogy nekem nincs hosszú kabátom. De lehet, hogy már nem is lesz.

A szünetben nézegetjük a boltot. A kor szellemére hallgatva a színház neve némileg változott: "K:atona". Lehet kitűzőket venni, amin csak ennyi áll: "K:". Én Übü királyost vettem. A csomagban két kitűző: A "K:"-s mellett egy másik: "Szahar". Klasszikus. Lehet még Jégkrém balett DVDt- venni. Nagyon elgondolkodtató, de már így is van 1,5 m kicsomagolatlan DVD-m otthon. No majd ha azokkal végeztem.

De most már fókuszáljunk a darabra...

Ritkán van szerencsénk román szerző darabjait láthatni. A darabról előzetesen vélemény megoszlást tapasztaltam. De inkább ekézték, mint sem. És sajnos nem állíthatom, hogy jogtalanul.

Az in medias res egy lepukkant üzlet. Kiderül, hogy fodrászat, de a tulaj nagyon sokáig nem jelenik meg. Mintegy külvárosi Godot ként lebeg a színpad felett. Mindenki őt keresi, de senki sem találja. A történet lassan kibontakozásba torkollik. Kiderül, hogy az agglegény pasi több (jelen esetben 2) nőt is fűzöget és megjelenik a lebukási faktor is. Halmozottan. Az egyik férj rájön, hogy kikapós az asszonyka és az egyik nő is megsejti, hogy átvitt értelmű golfozónk több lyukra játszik. Szóval mozognak a szálak. Végül megjelenik a tulaj és kezdetét veheti a káosz, ami egy farsangi mulatságon teljesedik ki. Vagy be.

Sajnos ezt a káoszt nem sikerült megrendezni. Az első részhez képest uncsi lett, de azért jó részekkel. A pincér (Dankó István) Torrenteként cikázik a rendelésekkel, némileg feldobván a történéseket. Az álruhába öltözött szereplők között persze sok a félreértés, mert mindenki átöltözik. A végén a teljesen összekutyulódott szereplők egér utat nyernek. És itt jön a szünet.

A harmadik rész hangulatában ott folytatja, ahol az első abbahagyta egy korrupt nyomozóval turbózva. A felbőszült férjek nyakát próbálják szegni a borbélynak. A lelepleződés azon(nyom)ban elmarad és a férjek és feleségek megnyugodva hazamennek. Másnap minden folytatódik a rendes kerékvágásban.

Erősen magunkra ismerős darab. Érdekes, hogy az akrobata mutatványok csont nélkül bejönnek. Gondolom sokat gyakorolták. Véletlenül találtam egy másik ugyanilyen nevű darabot a Nemzetiben is és minő véletlen, pont ugyanez a darab (Farsang - A Radu Stanca Nemzeti Színház (Nagyszeben) vendégjátéka. Hömmm) !

22:10 a vége, ami kicsit fárasztó. Szerintem túl hosszú lett a darab. Sajnos ezt a színészek rendkívül jó játéka sem tudja feledtetni. A hiányzó kis pluszt nem sikerült a rendezéssel beleszuszakolni a darabba.

Kavarjunk minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr494974868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása