QL.túra

Kulturális smörgåsbord Esterházytól Wass Albertig, a gumicsizmától az iPad-ig, a Teletabiktól Sexpírig, a makrofágtól a mikrokontrollerig, miazmás...

Címkék

2000 (20) 2001 (6) 2002 (16) 2003 (164) 2004 (61) 2005 (40) 2006 (31) 2007 (28) 2008 (33) 2009 (175) 2010 (188) 2011 (201) 2012 (86) 2013 (40) 2014 (36) 2015 (26) 2016 (10) adáshiba (91) android (1) animáció (93) cygwin (3) film (410) gezarol (13) hájtek (159) hangoskönyv (32) ipad (17) klip (12) könyv (191) linux (29) színház (169) vers (17) windows (37) zene (111) Címkefelhő

+jegyzések

Most ...

... múlok .osan

bmi_tiny.png


... hallgatom
Szabó Magda: Régimódi történet
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSqTmZEqlCRFgojyt52Q2n_qiMTyVlt-zJu-DpbNKVY6OQbBh4u


... olvasom
Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve


... (Kik ezek? Kik ezek az embek? Kik ezek?)
profile for TrueY on Stack Exchange, a network of free, community-driven Q&A sites
free counters

[Adáshiba] Eötvös cirkusz, Balatonfüred

2013.04.16. 11:00 | TrueY | 3 komment

Címkék: 2012 adáshiba

eotvoscirkusz.com
2012. 08. 13. 19:00

Nem vagyok egy nagy cirkusz imádó ember. Gyerekként sem voltam az. Manapság meg inkább a szuper látványos Cirkus du Soleil műsorait tudom élvezni. Mivel még nem vitt rá a lélek, hogy a Budapesti Nagycirkuszba elvigyem lányomat, gondoltam, jó lesz egy balatoni cirkusz alapozónak. Balatonfüred felé haladvást sok cirkusz-hirdetéssel találkozik az ember fia és/vagy lánya. Végül is kvázi szerencsénk volt, mert pont Füreden is táborozott egy. Nosza hát, menjünk el. A vége kicsit későinek tűnt egy 5 évesnek, de egyszer élünk.

Eléggé keveset vártam el egy ilyen költöző cirkusztól és végül is nem kellett ebbéli elvárásaimban (nagyot) csalódni. Tényleg nem volt egy lenyűgözés. Viszont legalább mérges is lettem rájuk.

Az Eötvös Cirkusz valaha szebb napokat látott. Kb. 200 éve alapították, klasszikus alakja Eötvös Gábor (életéről a tecsőn található egy műsor) zenebohóc, akinek a megaklasszikus száma a "Van másik!". Folyamatosan le akarják küldeni a színpadról és mindig elveszik az aktuális zeneszerszámát. De újra és újra előhúz egyet, mondván: "Van másik!". Zseniális darab! A tecsőn találtam egy (sajnos elég rövid) felvételt:

Emlékeim szerint hihetetlen sokáig tudta ezt húzni. A végén már papírfésűre borított selyempapírral játszott (ennek van valami hivatalos zenetudományi megnevezése?). No, ezt nem láthattuk.

Kétféle jegy van. 3500 Ficcs az alap, kortól függetlenül. A VIP jegy 4500. A sátorból annyit néztem ki, hogy van kb. 2-3 sor a porond körül VIP ügyileg fenntartva. Maradtam a 3500 Ft-nál (szor kettő). És itt jól fel is b*ták (oh, pardon!) bennem az ideget. A 3500 Ft-os emberkéknek külön széksora van. Kb. 25-30 m-re eltolva. A köztes terület tök üres, tehát nyilvánvaló, hogy tisztán szívatásról van szó! Hihetetlenül gusztustalan! Lényegében elintézték, hogy én többet hozzájuk nem fogok betérni!

A porondmester, valami vicces névadás miatt Eötvös Lóránd. Még brutálisabban ütne a név, ha a húgát Eötvös Kingának hívnák. Nem csak neki van ilyen jól bevezetett neve. A póni számot Wertheim István mutatja be.

Nézzük a műsort. Egy közepesnél inkább ripacsabb bohóc számban leamortizálnak egy régimódi taxit. Utána egy művésznő 2 kötélre aggatja fel magát. Ismét egy rövid, jelentéktelen bohóc szám, majd egy csinos artista lány, aki piszok sok hulahopp karikával vonja be magát. És az első félidő végén bejön egy német roma ember, akit úgy konferálnak be, hogy itt van Indiából a csodafakír. Nagyon jót derültem a dolog igazságán! Maga a szám nem erős, mert szerencsétlen hüllőket (leguánok, kígyó, krokó, teknős) kipakolta a manézs közepére, majd egy leszedált krokó száját szétfeszegette és bedugta a fejét. Kb. ennyi.

A szünetben lehet fotózkodni a tevével, krokóval, lóval, kígyóval stb. Ismét gigantikus ezresekért. Én maradtam a pattikukinál és valami lónyálnál. Szünetben lufi, vattacukor, vásári világító izék. Miközben felállítják a rácsokat. Nem világos, hogy a tigriseket védik a nézőktől, vagy ferdítve. Szóval bejönnek az oroszlánok, tigrisek. Ugra-bugra, majd ki. Jönnek a tevék, láma, zebra, ökör és köröznek. Kb. ennyi. A végén Eötvös Loránd karika, buzogány számot az elő. Sajnos a tulaj erősen indiszponált, mert van tucatszor ejti el a kellékeket.

Szóval a mellett, hogy drága és direkte szívatós a kiszolgálás még a műsor sem hatott meg! Simán befért volna még Maud, a csodapók, vagy a szakállas nő is.

Nem tudom ajánlani! De a lányomnak a pónik tetszettek.

Cirkuszoljunk, minden nap!

A bejegyzés trackback címe:

https://qltura.blog.hu/api/trackback/id/tr334720718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szörnyű ez az egész. Persze tudom, egy gyerkőcnek ez is érdekes, de sajnos a minőség felnőtteknek jelent agyi leépülést. De a bevétel meg van és mint a szolgáltató szektor nagy része, itt is látható a teljes leépülés. Most nem is kívánom hosszan elmesélni milyen kalandjaim voltak a héten két nap alatt Magyarországon, elég legyen címszavakban annyi, hogy:
- kijöttünk egy kávézóból úgy, hogy tíz percig nem jött oda senki,
- cukrászdába a cuccal együtt kértük a számlát, majd a csaj még majdnem leb@szott, mert persze nem hozta és mit reklamálok,
- papírüzlet fénymásolója már egy hete rossz, bocs de ő most nem tud másolni,
- nem tud vissza adni a virágárus ötezer! forintból, váltsuk fel neki,
- étteremben a rendelt hagymaleves helyett sajt levest hoztak,
- egy eddig két üzletből álló cég, egyik helye bezárt, kiragasztva az ajtón, a másikba menjenek át az ügyfelek. Átvergődünk a városon, az is zárva. Oké, hogy csőd, de legalább egy pici korrekt tájékoztatás...
- éjszaka az egyik taxi oda 1200, vissza másik ugyanott 2000.
Ezek persze apróságnak tűnnek, de ez a kezdete a leépülésnek.
Egy kicsit elment a kedvem a hazalátogatásoktól...

Szóval piciben a cirkusz, nagyban az egész ország gagyisodik. Akik pedig jól és európai módon csinálják, azok előbb utóbb vagy belebuknak, vagy kénytelenek csatlakozni az ügyeskedők közé.
@NYJetsTD: Igen, sajnos igazad van. Hosszan beszélgettem egy "maszek" boltossal, hogy miért nem ad számlát. Nem értette meg, hogy amit csinál adócsalás és hogy azért van rákényszerítve a csalásra, mert mindenki más is ezt csinálja. Tipikus közlegelők-dilemmája. Ehhez kellene az APEH, oh bocs, NAV. Egyébként én azt látom, hogy egyre több helyen adnak számlát, ami jó. De az is igaz, hogy a népszerűségért kommunista szólamokat kell nyomni. Nem véletlen, hogy nincs ma Magyarországon jobboldali párt.
@TrueY: Az sajnos tény, hogy bizonyos szektorokban, ha minden járulékot, adót stb.stb. befizetsz, lehúzhatod a rolót. Megeszi üzletedet a feketepiac. Persze szokás szerint fejétől büdösödik a hal, ha az emberek nem látnák a felső vezetéstől és sleppjétől a gátlástalan tolvajlást, biztosan ez is megváltozna. De erre esély sincs. (vagy majd csak a látást változtatják meg).
Már többször olvastam tőled, mennyire hiányzik számodra egy valós jobboldali párt. Szerintem ezt még nagyon, nagyon sokáig fogod hiányolni. A jelenleg magát jobboldalinak mondott pártszövetség egyelőre sikeresen birtokolja ezt a címet, pedig az Új Kommunista Állampárt és Zoo (UKÁZ) nevet inkább vehetné magára...
Baloldal gyakorlatilag nincs, csak "licitálnánk mi is" párt, liberálisokkal már csak emléklapokban találkozom, ellenben szélsőségesekből és demagógokból nincs hiány. Persze tudom én, erre van igény, de ezzel tulajdonképpen el is üldöznek mindenkit aki, képes vagy kénytelen áthelyezni magát más, kulturáltabb országba. 2020-ra olyan mértékű lesz a nyugdíjra kifizetendő összeg és olyan alacsony az állam által beszedett adó, hogy szinte biztos az összeomlás. Ha csak nem lesz olyan minden, mint a cirkusz látogatásod. Zsé bevesz, műsor az meg olyan amire telik... De majd akkor is meglesz, ki a bűnös, mutogatásban nagyon erős a mindenkori kormány....

Én is látom a demagóg szólamok mindent elsöprő erejét. De! Szerintem ha jönne egy párt, aki felőlem akár technokrata módon mutatná be mit akar, nem törődve a sok ostoba, az esti sorozatnál tovább nem látó embernél, vélhetően össze tudna szedni annyi embert, mint most bármelyik középpárt. Mert az ostobaságot, demagógiát úgysem lehet legyőzni, erre még ezer év alatt sem volt példa, de legalább lenne pártja azoknak is, akik megpróbálják megérteni a világ működését és hisznek a haladásban. Szerintem van az országban legalább nyolcszázezer-egymillió ilyen ember...
süti beállítások módosítása